Recept Brusinkový relish s červeným vínem

gemma Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Postup přípravy se prakticky neliší u obou variant. Brusinky přebereme, opereme a osušíme. Dáme do přiklopeného hrnece a necháme na malém plameni rozdusit s kořením. Asi po 20 minutách, když brusinky pustily šťávu, odklopíme, zesílíme plamen a odpaříme. Vyndáme sáček s kořením. U varianty k masu necháme tři čtvrtiny brusinek vcelku a čtvrtinu rozmixujeme. U varianty k pudingům a přílohám projedeme mixerem tak, aby hmota byla rozdrcená nahrubo. Do hrnce vrátíme koření, vsypeme cukr, vlijeme víno a povaříme ještě asi deset minut. Pak zkusíme, zda směs na chladném talířku želíruje. Pokud ano, vyndáme koření a naplníme za horka do sklenic. Množství cukru lze upravit podle vlastní chuti, ale když se dá velmi málo, relish se může kazit. Není třeba přidávat žádnou želírovací příměs, brusinky mají vlastní pektin. Relish by měl trochu želírovat, ale neměl by být hustý jako zavařenina. Kromě cukru není třeba přidávat žádné konzervační agens. Pokud se bojíme, že se relish zkazí můžeme zasterilovat. První varianta je výborná k jakékoliv zvěřině, hovězím steakům i jako BBQ omáčka, ale nejlepší je snad ke krocanovi. Druhá varianta je dobrá ke všem nepříliš chuťově výrazným moučníkům vařeným v páře, jako je chlebový, tvarohový, krupicový puding ap., ale i k lívancům, palačinkám a manžel si ji lije na ovesnou kaši.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 11.06.08 vloženo
  • 4651x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • Varianta k masu:
  • 1l brusinek
  • 2dcl těžšího červeného vína s výraznou tříslovinou
  • 25dkg hnědého cukru
  • 25dkg javorového cukru
  • 10 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření
  • 15 pepřů - koření svázat do kousku gázy nebo filtračního sáčku
  • Varianta k pudingům a moučníkům:
  • 1l brusinek
  • 2dcl portské (Tawny)
  • 80 dkg cukru (nejlépe hnědý)
  • 10 hřebíčků
  • 1 vetší smotek skořice (nebo 2 menší)
  • 1 vanilkový lusk (opět svazuji do gázy)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brusinkový relish s červeným vínem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brusinkový relish s červeným vínem

jolana
5068 příspěvků 16.9.13 11:26

Brusinky od gemma :mavam:

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brusinkový relish s červeným vínem - gemmo

Moc děkuji za recept. Určitě vyzkouším. Že se zkazí se bát určitě nemusím:-)
Příjemný den.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz