Recept Bruselské soté

Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Veškeré maso nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Cibuli nakrájíme na drobno a přidáme k osmahnutému masu. Poté přidáme na plátky nakrájené žampióny, opepříme, osolíme a vše společně podusíme. Krátce před dohotovením, přichutíme glutasolem a zalijeme šlehačkou. Přivedeme k varu a ihned podáváme.

Recept je z kategorií: Minutky


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.03.09 vloženo
  • 6096x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g vepřových nebo telecích ledvinek
  • 200 g roštěnce
  • 200 g telecí nebo vepřové kýty
  • 200 g žampiónů
  • 100 g cibule
  • 80 g másla nebo oleje
  • 1 dl šlehačky
  • 1/2 KL glutasolu
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • rýže nebo opečené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bruselské soté

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.04.09 05:33
Re: Bruselské soté ... sveva ...

věřím tomu, že se podaří. Moje známá má vnuka ženatého v Belgii. Občas sem za babičkou jezdí i se svojí ženou Enn. Nevěřím, že by se v Belgii takto vařilo, protože oni si vybírají to nejlepší z nejlepšího.

 
sveva
751 příspěvků 01.04.09 04:37
Re: Bruselské soté

České soté = francouzské sauté pro ty, kteří teď nemají jasno nebo náhodou jsou začátečníci a uvedené výrazy je uvedou v omyl. Odvozeno od slovesa skákat-poskakovat. Rychle orestované (třeba maso) na pánvi poskakuje.
Není mi jasno v čem je recept bruselský, ale doufám, že mi to autor upřesní, ale uvítala bych klidný komentář někoho kdo žije v Belgii a zajímá ho gastronomie. Mám totiž dojem, že často autoři opisují horem pádem recepty ze všech koutů světa, aniž by ty kuchyně dobře znali. I tak se dá mnoho vysvětlit, ale kultura diskuze může zůstat ne?

 
mrtvola
1394 příspěvků 31.03.09 23:59
Re: Bruselské soté

Pane kolego, to je naprosto přesné ;). Děkuji za připomínku.

 
casino
4474 příspěvků 31.03.09 23:54
Re: Bruselské soté

Mrtvolo, myslela jste toto, nebo je tu ještě větší hrůza?
Kuřecí soté
600 g kuřecích prsíček,grilovací koření,olej,300 g kečupu,
Maso nakrájíme nadrobno, naložíme do grilovacího koření a dáme na noc do chladničky. Pak zprudka orestujeme na trošce oleje. Až je maso hotové, přidáme kečup a necháme probublat. Podávame se zeleninou a okurkovým salátem.

 
Alis
2617 příspěvků 31.03.09 23:22
Re: Bruselské soté, Ilis..

možná máš pravdu, asi kuchaře podceňuji… Jen mě to u těch ledvinek napadlo, že by se to možná mohlo někomu hodit. Omouvám se, pokud jsem se někoho a něčích kuchařských zkušeností dotkla.
Maso koupíš v podstatě v kuchyňské úpravě, ledvinky ne, proto ten můj komentář, nepřipadalo mi to tak mimoňské, ale podle tvé reakce asi je… Tak jo :-))

 
Labužník Ilis02
33 příspěvků 31.03.09 23:08
Re: Bruselské soté,alis

ještě k té nesnášenlivosti…
Nevadí mi lidé, kteří se mé osoby,nebo mých nejbližších nikterak nedotknou…
Ale,abych o někom,koho osobně nepoznám,řekla,že ho nesnáším to nééé!!!
S poslanci můžu jen nesouhlasit… (Jsme jen lidi)…

 
Labužník Ilis02
33 příspěvků 31.03.09 22:57
Re: Bruselské soté,alis

to se mi snad jen zdá… bez urážky…
Nechceš doufám po mě,abych tu též vypisovala, jak se tele bourá,stahuje atd?…
Od toho jsou komenty…

 
niivka
79 příspěvků 31.03.09 21:23
Re: Bruselské soté

mysim si, ze pokial by sme masko osolili a okorenili a nasledne na to osmahli ale na masle tak na zaver nie je v ziadnom pripade treba strkat nejaky glutasol. Toto su totiz tak jedinecne chute a obzvlast ked sa to este bude dusit so sampionmi a zaverecnou bodkou je sladka smotana, ze naozaj si zacinam mysliet ze si toto nikdy nevarila. Alebo sa mylim? I ked mozno ja by som sampiony rozdelila na dve casti jednu na zaciatok a na zaver tak len na lahko do chrumkava…hmm ale neber to ako utok je len ako uvaha :--))

 
Alis
2617 příspěvků 31.03.09 20:39
Re: Bruselské soté

hm… teď se zase zamýšlím nad sebou a svou nesnášenlivostí, mě osobně vadí spousta lidí, které jsem osobně nepoznala, například jen z poslanecké sněmovny bych jich mohla vyjmenovat celou škálu :-))

A to sauteau - neber si to osobně, starousedlíci, když vidí podobný recept na soté, jsou ve střehu, pokud si dáš tu práci a nalistuješ ďábelské soté z roštěnce, pochopíš, Ilis.
Teď si trochu troufám, ale věřím, že se neurazíš, když dodám poznámku - přidej do receptu chipsíky, kapary a hrášek. Rázem budeš mít recept na sosík z čertvé zeleniny, ke kterému se často podávají bramboráky. :-)))
Až přečteš recept, pochopíš, že to není invektiva na tebe, jen takový žertík :-)

(Abych tě uklidnila, také jsem autorkou jednoho receptu na soté , také jsem čekala na ďábelské reakce :-))) )

P.S. V receptu máš veliké množství masa, vykašli se na glutasol, bude to dobré i bez něj. A kvůli začátečníkům bych ti ještě doporučila podrobnější postup, jak s ledvinkami, byla by škoda, aby došlo ke znehodnocení receptu a zklamání mnohých kuchařů i jedlíků. Ještě bych pouvažovala, jestli masa nedávat dusit postupně, myslím, že telecí kýta bude hotová dřív než roštěnec… ale to už musíš podle svých zkušeností zodpovědět sama.

 
Labužník Ilis02
33 příspěvků 31.03.09 19:54
Re: Bruselské soté,mrtvolko

bravo-opět jsi nezklamala!!!Už jsem se těšila,co opět přechytralého na mě s obrazovky vypadne…:)))
Babicu nesleduji,takže jeho kuchařské umění neznám a nemohu posoudit,ale samozřejmě jako člověk mi nevadí…
A nevadí mi nikdo, koho osobně sama nepoznám…

 
mrtvola
1394 příspěvků 31.03.09 19:06
Re: Bruselské soté

A kruci himl, „sauteau“ jsme tu už fakt dlouho neměli a dokonce s glutasolem místo kečupu. Ilis bravo! Rosteš. Alergici budou blahem bez sebe.
Přiznej se, že ty vaříš u Babicy - dlouho se s tím nepárat, vzít, co máte po ruce, ono se to vžaludku stejně smíchá ;).
Prosím tě, přiště ratatuli, jóóóóó?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz