Recept Brudet - chorvatská národní rybí polévka

Ivo Chorvatská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Brudet - chorvatská národní rybí polévka

Postup

Předem chci upozornit, že variant na tento pokrm je asi tolik, kolik jich je u nás na guláš - liší se od oblastí, ale základem vždy zůstávají ryby (příp. plody moře), cibule, česnek a rajčata. Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na drobnější kusy. Vedle v misce si rozmícháme rajčata (použijeme-li čerstvá, tak je dobré z nich odstranit slupku, nám se však osvědčila konzervovaná), do kterých přidáme nadrobno nasekaný česnek, nasekanou petrželovou nať, sůl a pepř - dobře promícháme a vlijeme na osmahnutou cibuli. Vložíme bobkový list a necháme projít varem. Když nám tato směs začne vřít, tak ztlumíme plamen (příkon) a vložíme ryby, které jsme po očištění naporcovali na cca 10-15dkg kusy. Teplotu nastavíme tak, aby se nám tato polévka jen tak "táhla", přiklopíme poklicí a dusíme tak dlouho, až má maso tendenci odpadat od kosti (ale pokusíme se tomuto odpadávání včasným odstavením zabránit, ať nám ryba na talíři tvoří jakousi porci). Necháme ještě 10 min odkryté odpočinout a pak již servírujeme na talíře. Ještě chci upozornit, že tato polévka se nemá vařit, nýbrž dusit - proto se doporučuje použít nízký kastrol o co největším průměru, aby ryby byly pouze v jedné vrstvě. Abychom zabránili rozpadání ryby, tak polévku při vaření nemícháme, pouze protáčíme nadzvednutým kastrolem. Drobný pokec kolem tohoto pokrmu najdete "tady":"http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=1888&l=Ivo" TARGET = _new .

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů

Nahlásit recept

  • 30.08.06 vloženo
  • 16735x zobrazeno

Čas přípravy

  • +/- hoĂ„Ĺąku

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 600 g různých ryb
  • 1 ks velká cibule
  • 1 ks hlavička česneku
  • 4 ks rajčata
  • olivový olej
  • petrželová nať
  • bobkový list
  • sůl
  • bílý pepř
  • může být i bílé víno nebo ocet

Doporučená příloha

  • bílý chorvatský chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brudet - chorvatská národní rybí polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brudet - chorvatská národní rybí polévka

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brudet - chorvatská národní rybí polévka - Ivo :-)

opravdu jedna z nejchutnějších, na velikánském venkovním grilu, kde se topí vinnou révou…, ale nepíchnout se o hřbetní ostny :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brudet - chorvatská národní rybí polévka - Jannio

…děkuji za doplňující informace - ta červená ryba (škarpina či škrpina) se česky jmenuje ropušnice obecná a je to jeden z těch tvorů, který potvrzuje pravidlo, že čím ošklivější, tím chutnější - viz obrázek:

Labužník Jannia02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Brudet - chorvatská národní rybí polévka

Víno tam určitě patří, může být i červené a dává se na začátku dušení- či spíše lehkého varu- probublávání. Vinný ocet se také přidává na začátku kvůli tomu, aby se ryba nerozpadla. Vyzkoušejte kombinaci: bílá ryba (mořský ďas, škarpina -český výraz neznám, ale je to červená ryba-sépie nebo kalamár a krevety). V každém případě musíme brudet podlít vodou nebo vývarem (rybím či zeleninovým). Zahustíme podle potřeby nejlépe strouhankou.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brudet - chorvatská národní rybí polévka

mňam… to vypadá mňamózně… jenom ten bílý chorvatský chléb bude asi chybět… no nic vytahnu pekárnu a budu si ho muset upéci sama… díky za recept, už je vytisklý a zavěšený magnetkou na lednici takže na něj jistě v dohledné době brzy dojde řada…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz