Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Karoulec Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Lehké, jarnoletní jídlíčko - jo, a fajné je taky…
Dáme vařit hrnec brambor se šlupkou a do menšího hrnku osolenou vodu.
Jak tato počne vřít, vlijeme do nich surově tři bílky - může být
konečně i žloutek, salát tím ale „těžkne“.
Tuhé vařené bílky zcedíme a odložíme.
Krátce povaříme mrkev a nakrájíme na kostičky, povaříme kousky
rozebrané brokolice, můžeme povařit i fazolové lusky. Od každé zeleniny si po uvaření
kousek odkrojíme a dáme stranou - asi 3×3cm a taktéž stranou šest
fazolových lusků. Ostatní (nakrájenou) zeleninu zprudka osmahneme na pánvi
potřené olivovým olejem, lze použít s úspěchem vok. Nebo wok? Já fakt
teď nevím. A přitom ho mám. No nic. Zeleninu nikterak moc neopékáme,
spíš jen prohřejeme a necháme zavonět.
Zcedíme fialové fazole z nálevu, přihodíme k zelenině, osolíme
opepříme, promícháme, odstavíme a necháme vychladnout.
Oloupeme uvařené brambory a nakrájíme na úhledné kousky; jednu menší bramboru si prozatím zachováme celou. Kousky dáme do velké mísy a ručně od sebe oddělíme slepence. Prosypeme sekaným šnitlíkem.
Pak rozmixujeme kysanou smetanu s bílky, malou lžičkou olivového oleje a všemi kousky povařené zeleniny - co jsme si dali stranou. Dle vlastní chuti vzniklou hmotu osolíme, opepříme a přikyselíme octem, nebo raději citronovou šťávou. Máme-li pěknou citronovou kůru bez chemie, můžeme jí přiměřeně strouhnout a rovněž vmixovat. Tento mix lze ještě buď doředit podle potřeby - další smetanou, nebo mlékem, či vodou, anebo naopak zahustit - postupným vmixováváním odložené brambory. Pokud zahušťení netřeba, bramboru dokrájíme a domícháme do salátu.
Zeleninu z pánve nyní promícháme s bramborami a nakonec vše zalijeme
smetanovým mixem. Vše mísíme pěkně poctivě a růčo!
Když je hotovo, mísu přiklopíme a uložíme na 24 hodin do chladna, neb
brokoláda je lepší až druhý den.
Tip: pokrm získá na zajímavosti, prosype-li se, ještě před zálivkou a za studena, strouhaným parmezánem.
Dobrou chuť!
___
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Červené lososí filetky, opečené… houby s mákem:-) … nebo řízečky… pivko
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
24 příspěvků 01.03.10 19:43
Jelikož jsem získal pěknou znělku a taktéž se přichytřil - nevěděl jsem kdo to složil, měním „kejdu“ na (pro jistotu) zcela neutrální, bezemoční „hmotu“. Výš ve svém výrazivu již jíti nehodlám:-)
jj, jolana, nepatří
, ale platí jak výše uvedeno
karoulec, s tou znělkou jste šikula
jinak se tu my tři vykecáváme o věcech které do komentářů pod recepty NEPATŘÍ:-((( …má snaha, umístit naše kvokání Mimo mísu nevyšla:-( Nu což, pod tímto receptem končím! Ledaže by autor osolil něco jiného než KEJDU; a není pravda že tím lze těžko pohnout, jen chtít…
5065 příspěvků 01.03.10 14:53
jj..to znam…sice to sem asi nepatri, ale ta nasa slovenska bola recitatorsky a obsahom dokonalejsia…ono ked sa pozries do historie filmu a tv v byvalomCceskoslovensku alebo ked o tom daco vies, tak vies preco..
ale aj tak dik.. Ve jmenu zivota..:)
24 příspěvků 01.03.10 14:11
Svolinský je fajn, leč ten pravý obrázek ze znělky je tento (a máte to jako kompletek i s poezií):
http://www.youtube.com/watch?…
5065 příspěvků 01.03.10 03:41
malinke nedorozumenie…tady
http://www.artbohemia.cz/…1-devcevkvet
Casino, dakujem … nedelna chvilka poezie, keby si len vedel ako som ju milovala..
5065 příspěvků 01.03.10 03:32
tady
http://www.umi-neko.com/…ck/dobro.jpg
137 příspěvků 01.03.10 03:17
ja se priznam, ze nakladany hermelin jsem jeste nejedla. v dobach meho mladi v cesku jeste nebyl v mode. ale ten od vas zkusim.
222 příspěvků 01.03.10 03:05
nakládané hermelíny - oooohhh anooooo
24 příspěvků 01.03.10 02:42
Jo, a ještě k tomu výrazivu - já nevím, no, kejda ale bude asi vždycky kejdou a šlichta šlichtou, s tím těžko pohneme…
24 příspěvků 01.03.10 02:32
Hmm… pane casino klobouk dolů, tentokrát! Díky - víc než za poezii, tak za tu instrumentálku tý znělky. Já totiž podobný audiozáležitosti sbírám. To fakt po dnešku potěšilo, to myslím teď vážně. Tož nashle u mých nakládaných hermelínů (speciál o pěti dominancích:), předpokládám ale, že je nejíte…
… pokud si myslíte, že je od věci podiv nad Vaším slovním výrazivem v tomto receptu, pak je mi upřímně líto.
Mohu posloužit i **
Recept jste psal ZE SOBOTY NA NEDĚLI
A Nedělní chvilka poezie? A konkrétně J. Wolker? Jak je ctěná libost
ZNĚLKOU ** , ale toho Svolinského se mi nedaří najít
nic případnějšího jsem nenašel
288 příspěvků 28.02.10 14:24
K salátu většinou bývaj rohlíky
24 příspěvků 28.02.10 13:50
Ona neproběhne nedělní chvilka poezie? U jatérek Žáček a u salátu nic? Nebyl by na skladě nějaký J.Wolker?
Jo a malá prosba, casino: buď k věci, anebo nic, dík. Hezkou neděli měj, já jdu vozit mrtvoly.
vyzkousim
„Dle vlastní chuti vzniklou kejdu osolíme, opepříme a přikyselíme octem, nebo raději citronovou šťávou.“
Hmmm… Jeden Labužník přes kejdu už se tu nedávno projevil (puch)