Recept Brivouats s mletým masem a mandlemi

(Hodnoceno 1x) Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Brivouats s mletým masem a mandlemi

Úvod

Nejde o omyl! Sladké/slané to je rafinovanost marocké kuchyně.

Postup

Spařte, oloupejte, osmažte madle a po vychlazení je hrubě nasekejte. Maso umelte. Cibuli oloupejte, najemno nakrájejte a zpěňte na oleji. Přidejte umleté maso, na mírném ohni dobře orestujte a nechte dusit cca 10 minut, přidejte zázvor, skořici, pepř a sůl pořádně promíchejte a přidejte nasekané mandle. Rozprostřete list filla těsta dejte lžíci nádivky a složte do tvaru trojúhelníku tak aby směs byla dobře zabalená. Pokračujte do vyčerpání surovin. Trojúhelníky dejte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 180° C po dobu 10 minut. Po vyjmutí posypte cukrem, skořici a teplé hned podávejte.

Recept je z kategorií: Šátečky


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.05.10 vloženo
  • 3144x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 gr jehněčího masa
  • 10 lístku těsta fillo - řeckého těsta
  • 1 menší cibuli
  • 3 PL olivového oleje
  • ½ ML zázvoru
  • ½ ML skořice
  • 40 gr mandlí
  • pepř
  • sůl
  • na posypáni
  • práškový cukr.
  • skořice.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 14.03.15 14:06

Můj první pokus s výrobou těsta warqa (warka, uarka, brik, bric) užívaného v marocké kuchyni.

Odkaz na původní stránky věnující se přípravě jsem uvedla v komentářích. Byla to pro mne výzva; dokážu warqa těsto připravit i v domácích podmínkách z běžně dostupných surovin? Po dvou neúspěšných pokusech se mi nakonec podařilo pláty těsta vyrobit. Vyzkoušela jsem různé náčiní (štětce – teprve ten čtvrtý vyhovoval). Balení chce také trochu cviku. Ze začátku jsou to zmetky, ovšem ty poslední trojúhelníky byly téměř dokonalé.

Tento můj pokus není o náplni (výše uvedené), ale jen a jen o těstu :think: . Je s ním spousta práce, není to nic pro netrpělivé. Ti ať balí do filo-těsta nebo placek pro jarní závitky :lol: .

Chuť není taková, jako v Marákéši – nicméně jako vzpomínka na dovolenou…!
Balila jsem kuřecí maso, skopové jaksi nebylo k dosažení. I tak jsme si pochutnali – byla to odpolední svačinka. Jako nápoj jsem podávala kefír.

Ano, budu cvičit, trénovat. Vždyť se říká, že opakování dělá mistra :oops: . S minimálními náklady, ale pracnější – ta „exotika“ za to stojí :kytka: .

A ještě upozornění pro dietáře: je to kalorická bomba nevhodná též pro žlučníkáře a spol. :cert: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Brivouats s mletým masem a mandlemi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1665 příspěvků 17.03.15 07:24

@di, Jednoduše řečeno, zvědavost a tvrdohlavost byla silnější než lenost a přes zimu obvyklá pohodlnost :cert:. Při „pokusech“ škody nevznikly, náklady na suroviny jsou minimální a počáteční zmetky sezobla drůbež a zpěvné ptactvo :lol:. Jen to stojí spoustu volného času (ne)zdravě stráveného nad sporákem a občas „připálené“ prsty při nešikovném snímání hotových placek.

Inspiroval mě TV seriálek „S kuchařem kolem světa“ díl Maroko (nyní další díly vysílá ČT2). Dost mě mrzí, že jsem nenahrávala od začátku, při sledování se i občas pobavím - na rozdíl od jiných „vařicích“ nudných pořadů :think:

Dodatek k Uvaření: zabalené „trojúhelníky“ nejsou pečené na plechu (jak je uvedeno v receptu), ale smažené ve vysoké vrstvě oleje!

 
di
2451 příspěvků 16.03.15 20:02

Birkano, zcela a bezmezně obdivuju, na to bych fakt neměla morál. Tak ať chutná.

 
birkana
1665 příspěvků 16.03.15 06:15

@daduuja, vytahovat jsem také zkoušela - bez úspěchu :,(. Asi jsem neměla kvalitní mouku :think:
Tyto placky jsem zkoušela a nakonec vyrobila z té úplně obyčejné hladké. Zprvu to také nešlo; povedlo se až na potřetí :twisted:. Střídala jsem různé hustoty těsta, štětce na natírání, odhadnout okamžik, kdy je placka správně „zpevněná“ aby šla sejmout, kolik těsta na pánev napatlat…

Také jsem zjistila, že je lepší placky vyrobit den předem a nechat „uzrát“, lehce provlhnout pod fólií do druhého dne. Snadněji se pak s nimi pracuje. Přeju hodně trpělivosti při příp. zkoušení :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 15.03.15 20:42

@birkana na odkazy jsem koukala, ale ty nemusí být funkční napořád, proto jsem chtěla tvoje vlastní zkušenosti :-)
Dělávám banicu nebo bastillu, babi tu má recept - http://www.labuznik.cz/…krmu-maroka/, ale pokaždé není těsto po ruce.
Taky jsem zkoušela domácí výrobu - http://www.labuznik.cz/…les-a-briks/ ale… :( a i když jsem viděla těsto ručně vytahovat do úctyhodných rozměrů a skoro průsvitna, prostě se mi nedaří žádný způsob. Je fakt, že trpělivost není moje nejsilnější stránka :-)
Možná ale ještě jednou zkusím :-)

 
birkana
1665 příspěvků 15.03.15 08:07

@daduuja, odkaz na stránky jak vyrobit těsto je pod tvým komentářem :jazyk: v tom mém. Podle toho postupu jsem se učila :idea:

Tedy ještě jednou a podrobněji: zde je recept (v angličtině) na těsto warqa

Jak těsto vyrobit krok za krokem I pro neangličtináře: na stránce stačí klikat vedle obrázku na šipku a sledovat fotopostup.

Jen stručný přehled: 400 ml vody, 2 lžíce oleje, 250 g hladké mouky, 1/2 KL soli (semolinu jsem nedala, nemám ji). Nechat zpracovat v robotu. Na sporáku nechat vařit vodu v hrnci, na něj postavit pánev s nepřilnavým povrchem, nechat ohřát a pak už jen štětcem „malovat“ těsto. Včas sloupnout, placku pomáznout olejem. Opakovat do vypotřebování těsta nebo do zblbnutí :twisted:.

Balení trojúhelníků najdeš na těchto stránkách , (takto jsem balila ty v mém uvaření) 8o

Balení do tvaru válečků je pak zde

Omlouvám se, že jsem při výrobě nefotila. Ono to jde docela rychle (na pánvi); byla jsem u sporáku sama a k dokumentaci a zároveň obsluze pánve bych potřebovala minimálně 4 ruce :mrgreen:

Seberu-li síly (duševní), pokusím se sem recept na těsto vložit. Stihne-li to někdo dřív, sem s tím ;) ;)

 
daduuja
1139 příspěvků 15.03.15 00:27

@birkana to mě zajímá :-), jak jsi docílila těch tenoulinkých plátů těsta? Myslím ty sama doma :-) Dáš návod? :potlesk:

 
birkana
1665 příspěvků 11.03.15 10:54

V tomto receptu autor/ka používá řecké těsto filo. Recept na marocké těsto (placky) WARQA vč. podrobného fotopostupu přípravy najdou příp. zájemci na těchto stránkách .

Postup, jak balit briouat .

Příspěvek upraven 11.03.15 v 10:58

 
2905
753 příspěvků 15.05.10 08:06
Re: Brivouats s mletým masem a mandlemi

Já se o sladko/slanou chuť pokoušela třikrát, nebylo špatné, ale chuť pokrmu v restauraci ve Vodičkově ulici (kdysi dávno) to nebyla ani náhodou …
A pro dnešek končím, honí mě mlsná :))

 
youpi
75 příspěvků 09.05.10 10:35
Re: Brivouats s mletým masem a mandlemi

Alis,

Ad 1. V Maroku je posypávají cukrem jako zde buchty a nakonec udělají pěkné geometrické obrazce skořici tedy jemně abyste nezrušila slanou chuť. D 2. Nemyslím, že by to bylo viděno špatně. Osobně jsem si ji do sladkých maso-ovocných tajin dával, aniž bych tím někoho pohoršoval. Zdraví Youpi

 
Alis
2617 příspěvků 09.05.10 04:32
Re: Brivouats s mletým masem a mandlemi, Youpí...

tohle zní hodně zajímavě. Nejlépe by bylo zcela jistě nejprve ochutnat originál, ale to se mi jen tak nepoštěstí, nezbyde mi, než zkusit podle receptu.
Proto se ptám:
1/ cukr a skořice jen decentně nebo docela hodně?
2/ přidat do náplně něco pálivé harissy se vylučuje s originálem nebo je tato varianta maročany omilostněna? Ptám se proto, že kombinaci sladkého se slaným mám ráda, pokud je poněkud ostřejší (viz čínská kuchyně)

A.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz