Recept Brioska od Cinana - brioche-chinois. Pra

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Brioska od Cinana - brioche-chinois.

Postup

Kvasnice nechat vzejít v troše mléka se špetkou cukru tradičním způsobem. Máte-li instantní kvasnice, tak ty zamíchat do mouky. Mouku s cukrem, špetkou soli, zalijeme mlékem, rozpuštěným máslem a rozšlehanými vejci. Vypracujeme těsto, které přikryté necháme nakynout.

Vyjmout těsto, zbouchnout ho pěstí, zpracovat v kouli a tu vyválet do obdélníku asi na 1/2 palce tlustého. Rozpustit máslo a štětcem jím potřít těsto.

Smíchat ořechy s cukrem a skořicí, směsí těsto posypat. Obdelník zarolovat a nakrájet na 8 stejných dílů

Dortovou formu vyložit pergamenem, rozložit tam 8 dílů těsta do tvaru květu (nechat prostor mezi jednotlivými kousky, protože těsto opět nakyne). Přikrýt utěrkou a nechat 1 hodinu nakynout.

Předehřejte troubu na 180 ° C. Vložit tam Brioche a péct 25-30 min. Uprostřed pečení snížit teplotu trouby na 150 ° C a Brioche dopéct. (pozor, každa trouba peče jinak).

Připravte si sirup: Na sporáku nechat rozpustit cukr s trochou vody na sirup a pak štětcem Brioche potřít.

Nechat vychladnout na drátěné mřížce před podáváním. Brioche se může pocukrovat.

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.11.10 vloženo
  • 8522x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 1/2 hod.

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Těsto je velmi chutné a jde s ním snadno pracovat, takže můžete přidat to, co chcete. Jde plnit vším možným, na příklad Nutellou, nastrouhanou čokoládou
  • Krémem Frangipane http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=7521
  • Creme Patissiere http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=7312
  • atd. atd.
  • .............................................
  • Těsto:
  • 100 ml mléka
  • 100 g měkkého másla
  • 2 mírně našlehaná vejce
  • 400 g hladké mouky (T45)
  • 50 g cukru
  • 1 balení instantního droždí, nebo 21 g čerstvého
  • špetka soli
  • Náplň:
  • 2 hrsti ořechů
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 10g másla
  • Sirup:
  • 1 lžíce krystal. cukru + trocha vody

Doporučená příloha

  • co kdo rad

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.04.16 15:55

Použita náplň tvarohová…

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 26.11.13 19:05

Vyzkoušela jsem tento recept, je vynikající, příště udělám s jablky, s malými rozdíly.
Nedodržela jsem to hodinové kynutí před pečením (spěchala jsem) bývalo by se to v té formě více spojilo, ale přesto výsledek byl výborný.
To kynutí pro příště určitě dodržím. :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Brioska od Cinana - brioche-chinois.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 22.04.16 16:13

@Eja Ten tvaroh jsem nechala hustější, než do buchet, jen jeden staniolák, jeden žloutek a dvě lžíce cukru. Nic víc…
Mohly by tam být rozinky, brusinky… ale zapomněla jsem je tam dát :D
Dobré je to i tak - náplně bych se nebránila vyzkoušet různé…
S těstem se moc pěkně pracuje. :mavam:
Na ten odkaz jsem také koukala :palec:

EDIT: Hrubka… a jaká ošklivá… :oops:

Příspěvek upraven 22.04.16 v 16:31

 
Eja
3788 příspěvků 22.04.16 16:06

Zuzko, krásné, použila jsi tvarohovou náplň přibližně jako do buchet?

Ale přes diskusi jsem našla recept na klasické skvělé briošky už jsem je dlouho nedělala, musím to napravit.

 
birkana
1663 příspěvků 27.11.13 08:24

Našla jsem v kuchařce Domácí pekárna od Dáji Mrázové pod názvem Meruňkové chelsea (se sušenými meruňkami a meruňkovým džemem) - tedy vypadá to velice podobně ;)

 
babi
6360 příspěvků 27.11.10 20:33

Vazeni, u nas se pekla brioska zvlaste s nadchazejici zimou. Maminka pripravovala francouzske toasty a brioska byla vzdy na stole nejenom u snidane, ale take u vecere. Vzhledem k tomu, ze jich je tolik druhu, zde mate na vybranou plno receptu.
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
jeste se pamatuji, ze jsem napsala recept na plnenou pikantni briosku, ale nemuzu ji najit…

Jak jsem psala dole ve svem komentari, hodne narodu ma nejaky podobny recept. Dokonce v severni Americe a zde se tomu rika ‚Opici chleb‘, mozna pridam recept pro uplnost sbirky. Tento recept je vsak z Francie a tak sem nepatri zadna Italie…

 
M.Suskova
206 příspěvků 27.11.10 16:20

U nás se briošky říkalo tomu, čemu se dnes říká makovky.Měly různé tvary,třeba kolem Mikuláše tvar čerta.Mírně nasládlá chuť ,trochu hnědá lesklá barva a posypané mákem.

 
wydra  27.11.10 12:03

Casino a spol, tady!
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
To jsou ony, briosky mistra Vrabce

 
wydra  27.11.10 11:30

Casino, kdyz ja nechci „trosku“, jsem maximalistka! :-) Ale nekde ja ten recept najdu v mem archlivu, mozna ! Kdysi jsem ten recept nekde nasla a tak ho take „nekde“ mam :-)

 
casino
4463 příspěvků 27.11.10 10:17

Možná se to trošku podobá tomuto: http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
glama  27.11.10 10:06

Nevyzkouším… :-(
Já jdu dělat těsta na vánoční pečení :-)
Peču strašně ráda na Vánoce, ale jen své vyzkoušené, žádné koření, jen máslo, ořechy, oříšky, mandle, čokoláda, rum. A žádné moderně-dietní :wink: :mrgreen:

 
wydra  27.11.10 09:03

Mozna tak, ale to projmuti piskotu v „pase“ si nepamatuju ze by mely? Lehounce nasladle ano, ale min nez loupak !
Tak by me prave zajimalo, jestli to testo tady je stejne!?
Zkusila bych i kdyz me peceni nebavi. Nebo to vyzkousis ty, glamo? :-P

 
glama  27.11.10 08:53

Wydři, já si na briošky pamatuji také.
To, co mi zůstalo v paměti je, že byly takové…„buchtovité“ konzistence a chutnaly lehce nasládle. I s tou slanou náplní. A neměly tvar trochu jako…cukrářský piškot??
Pamatuji si, že mi moc chutnaly.. :mrgreen:

 
wydra  27.11.10 08:32

babi a spol. , pred lety se prodavaly v nekterych lahudkarstvich , kde se prodavaly i chlebicky, briosky. Byl to takovy kratsi, zlatavy „rohlik“, rozkrojeny a pomazany necim jako slehane maslo a na nem sunka nebo eidam. Mozna i vejce na tvrdo v nekterych. Opet pred lety se briosky vytratily. Pamatuji, ze to testo bylo uplne jine , jemne a vrsek byl , jako na tehle fotce hladky, leskly, hnedy.
Kdo pamatujete briosky, je tohle testo stejne ?
Jak se dela to maslo, kterym byly mazane?

Mam pribuzneho, jehoz mama (sakra let zpatky) se ucila varit u mistra Brabce a krome toho, ze fakt varila skvele, meli na stole jidelnim vzdy a stale z brioskoveho testa takove malinke bochanky max 4cm v prumeru, misto jineho peciva. Krasne to vypadalo a moc dobre to bylo!

 
babi
6360 příspěvků 27.11.10 01:36

Bento, to neni poprve co se mi to stalo. Mozna, ze admini pracuji v noci a tim padem casti Labuznika jsou odpojeny, mozna rikam uplnou blbost, protoze pocitacum nerozumim, jenom si s nimi rada hraju 8-o

 
Bento
794 příspěvků 27.11.10 01:23

Babi ten isty problem nedalo sa mi pridat a stale to vypadavalo a fotky tiez :oops:

 
babi
6360 příspěvků 27.11.10 01:14

M. Suskova, dekuji mockrat za postreh. Mela jsem potize s vlozenim receptu i obrazku, stale se mi ukazoval smajlik ‚Neočekávaná chyba‘. Uz je to snad v poradku. Brioska je dobra, tak jako jine francouzske briosky a lze ji ulamovat po zavitnicich. Myslim si, ze hodne narodu ma neco podobneho…

 
M.Suskova
206 příspěvků 27.11.10 00:44

Nevím ale myslím,že to množství čerstvého droždí bude asi o jednu nulu méně.Jinak to může být velmi chutné.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz