Recept Bretaňské fazole
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Přebrané a opláchnuté fazole zalijeme studenou vodou a necháme 3 hodiny máčet. Pak dolijeme vodu a uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme utřený česnek se solí, kečup, pokrájenou okurku, vařené okapané fazole, promícháme, dochutíme octem, osolíme, opepříme a podusíme, nebo necháme proležet. Podáváme teplé nebo studené s okurkou a případně krajíčkem černého chleba.
Recept je z kategorií: Luštěniny
- 42176x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 300 g bílých fazolí
- kečup
- olej-tuk
- 100 g cibule
- česnek
- 60 g sterilovaných sladkokyselých okurek
- sůl
- pepř
- ocet.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Bretaňské fazole
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bretaňské fazole
5 příspěvků 18.4.09 17:04
Já to dělám trošku jinak:
Přes noc namočené fazole vařím v tlakovém hrnci a za 1/2 až 3/4 hodinky jsou super měkké. Nemusíte se bát, že se rozvaří.
Namočené fazole přes noc vařím v tlakovém hrnci a za 1/2 až 3/4 hodinky jsou super měkké. Nemusíte se bát, že se rozvaří.
kdysi dávno, když jsem se v kuchyni pohybovala jako naprostý zelenáč, jsem se v nějaké kuchařce dočetla, že naše babičky přidávaly do fazolí sodu bicarbonu, ale dnes se to nesdělá, že ničí živiny. Nevím proč, ale uložila jsem tuhle informaci a sodu nepoužívám (pak vařím několik hodin kaminky, co se vydávají za fazole). Tvou verzi bych si dala hned, musí to být veliká dobrota, ty dnešní se nepovedly i po jiných stránkách… jsou nějaké nahořklé a nic moc chuťově vyvážené (možná to způsobil ten česnek, nevím, možná se ještě srovnají). Koupila jsem k nim skvělý domácí chleba, možná bude zítra k ovědu s máslem, už vidím, jak ti mí zmlsanci ohrnou nos a budu je jíst sama ještě za týden… Krásný večer či ráno
já když máčím večer fazole, dávám do vody trochu bicarbonátu. Druhý den jsou rychle měkké. Umbertovi moc chutnají all'uccelletto. Dám vařit fazole (přes noc namočené) a mezitím si osmahnu česnek v olivovém oleji. Já ho nechávám, ale kdo chce, česnek potom vyndá. Přidám feferonku (peperoncino), dužinu z rajčat, přihodím tam ještě nedovařené fazole a pokračuji až do jejich změknutí. Vezmu italské salsicce, svléknu je jestliže jsou příliš tučné, je na sucho opeču na teflonové pánvičce. Potom je přidám k fazolím a společně ještě provařím, aby se chutě pěkně spojily. Manžel se po tom může utlouct.
Kamilio, díky za nápad, ale mám pocit, že nerozeznám pravý a nepotažený hřebík od potaženého

Karmínku, jakpak dlouho je vaříte? Udělala jsem je stejně, jak popisuješ, bez okurek, s uzeným nakrájeným jako vložku
757 příspěvků 18.4.09 04:31
V práci je děláme ale bez těch okurek,a k tomu plátek uzeného masa.okurku jako přílohu ne vložku.
551 příspěvků 18.4.09 04:24
O rajčatech a tvrdých fazolích toho moc nevím.
Ale doporučím ti starý recept mé mamky. Do vody k luštěninám vždy přidávala železný hřebík (bez povrchové úpravy a nezrezavělý). A to bylo v dobách, kdy nebyly na trhu hrnce papa Papina a přesto ta luštěnina vždy změkla. Tu fintu používám dodnes. Pouze jednou vzácná návštěva (myslím, že to byla tchýně), vylovila z fazolačky kromě klobásových koleček i 80-tku hřebík.
… nevím, příště vyzkouším s tím protlakem počkat, ale mám pocit, že jsem je dělala vždy rovnou s protlakem (ruku do ohně za to nedám). Jolanko, malé droboučké, odkud ale nevím, obal je již v popelnici. Pokud to víte, mohly byste mi někdo vysvětlit, proč rajčata zpomalují měknutí?
5068 příspěvků 18.4.09 03:43
Alis, male drobne biele? poznam ufff
…nie su nahodou dovoz z Turecka?..paradajkovy
pretlak sa pridava az ku koncu varenia- to tiez spomalilo …;))
2904 příspěvků 18.4.09 03:25
Teda, ja som takú fazuľu v živote nevarila - 4 a pol hodiny!!! A si si istá, že je to fazuľa, nie je to nejaký okrasný štrk alebo niečo podobné? Normálna fazuľa, aj keď staršia, by sa aj s tým pretlakom mala skôr uvariť…
297 příspěvků 18.4.09 03:13
Alis, já myslím, že to bylo právě kvůli tomu rajskému protlaku. Možná někdo poradí lépe.
Ale solí by to určitě nebylo - my totiž vaříme doma fazole namočené přes noc, se solí a olejem olivovým a jsou krásně měkoučké. Pokud přidáváme protlak, tak až na závěr - rozmícháme požadované množství protlaku ve vodě z fazolí a přidáme do hrnce. To je můj názor. Zdravím M. .-)
myslela jsem, jak si dáme rychlou a levnou večeři. Včera jsem namočila fazole, dnes vařila. Vařila jsem je od dvou hodin, je 19:28 a snad mohu říct, že jsou konečně aspoň trochu měkké. Levné fazole a asi sedm kubíků plynu!!!!! Napadá vás někoho, proč se musely vařit tak dlouho? Vařila jsem je jen ve vodě s protlakem (nesoleným), ve vodě žádná sů, nic. Malé drobné bílé fazole, vlastně kamínky. Nechápu.
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Vše vpořádku až na okurku.Ostatní je základní sestava potravin-to jsou pravé bretaňské fazole.Další potraviny navíc je lidová tvořivost CHUŤÍ.
Do fazolí je škoda mouku přidávat, to všechno mají fazole v sobě, stačí jen trochu víc povařit.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Bretaňské fazole byly v pražských automatech evergreenem. Bylo v nich však maso, myslím bůček.
Přidávám do fazolí majoránku, feferonku, bobkový list a worchester
Po osmahnutí cibulky dávám lžíci hladké mouky, vodu z fazolí naslévám, pokud ji není mnoho