Recept Bretaňské fazole

pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Přebrané a opláchnuté fazole zalijeme studenou vodou a necháme 3 hodi­ny máčet. Pak dolijeme vodu a uvaříme doměk­ka. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme, při­dáme utřený česnek se solí, kečup, pokrájenou okurku, vařené okapané fazole, promícháme, do­chutíme octem, osolíme, opepříme a podusíme, nebo necháme proležet. Podáváme teplé nebo studené s okurkou a pří­padně krajíčkem černého chleba.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 36786x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 g bílých fazolí
  • kečup
  • olej-tuk
  • 100 g cibule
  • česnek
  • 60 g sterilovaných sladkokyselých okurek
  • sůl
  • pepř
  • ocet.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bretaňské fazole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bretaňské fazole

ottakar
5 příspěvků 18.4.09 17:04
Re: Bretaňské fazole

Já to dělám trošku jinak:
Přes noc namočené fazole vařím v tlakovém hrnci a za 1/2 až 3/4 hodinky jsou super měkké. Nemusíte se bát, že se rozvaří. :-))))))))))))))))))))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.4.09 13:35
Re: Bretaňské fazole

Namočené fazole přes noc vařím v tlakovém hrnci a za 1/2 až 3/4 hodinky jsou super měkké. Nemusíte se bát, že se rozvaří.

Alis
2617 příspěvků 18.4.09 06:19
Re: Bretaňské fazole, Soni...

kdysi dávno, když jsem se v kuchyni pohybovala jako naprostý zelenáč, jsem se v nějaké kuchařce dočetla, že naše babičky přidávaly do fazolí sodu bicarbonu, ale dnes se to nesdělá, že ničí živiny. Nevím proč, ale uložila jsem tuhle informaci a sodu nepoužívám (pak vařím několik hodin kaminky, co se vydávají za fazole). Tvou verzi bych si dala hned, musí to být veliká dobrota, ty dnešní se nepovedly i po jiných stránkách… jsou nějaké nahořklé a nic moc chuťově vyvážené (možná to způsobil ten česnek, nevím, možná se ještě srovnají). Koupila jsem k nim skvělý domácí chleba, možná bude zítra k ovědu s máslem, už vidím, jak ti mí zmlsanci ohrnou nos a budu je jíst sama ještě za týden… Krásný večer či ráno :-)

noskovice
1322 příspěvků 18.4.09 05:15
Re: Bretaňské fazole-alis,

já když máčím večer fazole, dávám do vody trochu bicarbonátu. Druhý den jsou rychle měkké. Umbertovi moc chutnají all'uccelletto. Dám vařit fazole (přes noc namočené) a mezitím si osmahnu česnek v olivovém oleji. Já ho nechávám, ale kdo chce, česnek potom vyndá. Přidám feferonku (peperoncino), dužinu z rajčat, přihodím tam ještě nedovařené fazole a pokračuji až do jejich změknutí. Vezmu italské salsicce, svléknu je jestliže jsou příliš tučné, je na sucho opeču na teflonové pánvičce. Potom je přidám k fazolím a společně ještě provařím, aby se chutě pěkně spojily. Manžel se po tom může utlouct.

Alis
2617 příspěvků 18.4.09 05:00
Re: Bretaňské fazole

Kamilio, díky za nápad, ale mám pocit, že nerozeznám pravý a nepotažený hřebík od potaženého :-)
Karmínku, jakpak dlouho je vaříte? Udělala jsem je stejně, jak popisuješ, bez okurek, s uzeným nakrájeným jako vložku :-))

karminek
757 příspěvků 18.4.09 04:31
Re: Bretaňské fazole

V práci je děláme ale bez těch okurek,a k tomu plátek uzeného masa.okurku jako přílohu ne vložku.

kamilio
551 příspěvků 18.4.09 04:24
Re: Bretaňské fazole

O rajčatech a tvrdých fazolích toho moc nevím.
Ale doporučím ti starý recept mé mamky. Do vody k luštěninám vždy přidávala železný hřebík (bez povrchové úpravy a nezrezavělý). A to bylo v dobách, kdy nebyly na trhu hrnce papa Papina a přesto ta luštěnina vždy změkla. Tu fintu používám dodnes. Pouze jednou vzácná návštěva (myslím, že to byla tchýně), vylovila z fazolačky kromě klobásových koleček i 80-tku hřebík.

Alis
2617 příspěvků 18.4.09 04:08
Re: Bretaňské fazole, dámy...

… nevím, příště vyzkouším s tím protlakem počkat, ale mám pocit, že jsem je dělala vždy rovnou s protlakem (ruku do ohně za to nedám). Jolanko, malé droboučké, odkud ale nevím, obal je již v popelnici. Pokud to víte, mohly byste mi někdo vysvětlit, proč rajčata zpomalují měknutí?

jolana
5068 příspěvků 18.4.09 03:43
Re: Bretaňské fazole

Alis, male drobne biele? poznam ufff ;-))…nie su nahodou dovoz z Turecka?..paradajkovy pretlak sa pridava az ku koncu varenia- to tiez spomalilo …;))

anickav
2904 příspěvků 18.4.09 03:25
Re: Bretaňské fazole

Teda, ja som takú fazuľu v živote nevarila - 4 a pol hodiny!!! A si si istá, že je to fazuľa, nie je to nejaký okrasný štrk alebo niečo podobné? Normálna fazuľa, aj keď staršia, by sa aj s tým pretlakom mala skôr uvariť…

Labužník marianne02
297 příspěvků 18.4.09 03:13
Re: Bretaňské fazole

Alis, já myslím, že to bylo právě kvůli tomu rajskému protlaku. Možná někdo poradí lépe.
Ale solí by to určitě nebylo - my totiž vaříme doma fazole namočené přes noc, se solí a olejem olivovým a jsou krásně měkoučké. Pokud přidáváme protlak, tak až na závěr - rozmícháme požadované množství protlaku ve vodě z fazolí a přidáme do hrnce. To je můj názor. Zdravím M. .-)

Alis
2617 příspěvků 18.4.09 02:18
Re: Bretaňské fazole

myslela jsem, jak si dáme rychlou a levnou večeři. Včera jsem namočila fazole, dnes vařila. Vařila jsem je od dvou hodin, je 19:28 a snad mohu říct, že jsou konečně aspoň trochu měkké. Levné fazole a asi sedm kubíků plynu!!!!! Napadá vás někoho, proč se musely vařit tak dlouho? Vařila jsem je jen ve vodě s protlakem (nesoleným), ve vodě žádná sů, nic. Malé drobné bílé fazole, vlastně kamínky. Nechápu.

joper
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bretaňské fazole

Vše vpořádku až na okurku.Ostatní je základní sestava potravin-to jsou pravé bretaňské fazole.Další potraviny navíc je lidová tvořivost CHUŤÍ.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bretaňské fazole

Do fazolí je škoda mouku přidávat, to všechno mají fazole v sobě, stačí jen trochu víc povařit.

Grizzly
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bretaňské fazole

Bretaňské fazole byly v pražských automatech evergreenem. Bylo v nich však maso, myslím bůček.
Přidávám do fazolí majoránku, feferonku, bobkový list a worchester
Po osmahnutí cibulky dávám lžíci hladké mouky, vodu z fazolí naslévám, pokud ji není mnoho

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz