Recept Bratislavský závin

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bratislavský závin

Postup

Do mísy s vykynutým kváskem přidáme mouku, cukr, máslo, žloutky, sůl a vypracujeme polotuhé těsto. Aby bylo vláčné, přidáme podle potřeby smetanu. Hotové těsto necháme 15 minut odpočinout v chladu, potom ho rozdělíme na 5 dílů. Každý natenko rozválíme, potřeme ho náplní, která musí být vlažná, aby se dobře roztírala. Stočíme do závinu, vidličkou po délce popícháme a necháme půl hodiny odpočívat na teplém místě. Potom potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a cukru a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé záviny zabalíme – každý zvlášť – do alobalu; na chladném místě vydrží i měsíc. Ořechová a maková náplň: Z 2 dl vody a cukru podle chuti uvaříme sirup a přidáme do něj 400 g umletých ořechů nebo mletého máku. Ochutíme trochou skořice a strouhané citronové kůry, přidáme hrozinky (mohou být i strouhané jablka) a promícháme.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 11.02.04 vloženo
  • 15714x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g práškového cukru
  • trošku soli
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 3-4 lžíce smetany (podle potřeby i víc)
  • kvásek z jedné kostky droždí
  • 3-4 lžíce vlažného mléka
  • 1 kostka cukru
  • Náplň:
  • 2 dl vody
  • cukr podle chuti
  • 400 g umletých ořechů nebo mletého máku
  • trochu skořice na ochucení a citronové kůry
  • hrozinky mohou být i strouhaná jablka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bratislavský závin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bratislavský závin

Chtěla bych jen trochu připomenout tento vynikající recept, dal by se použít i na blížící se vánoce. Díky Pampeliško :-). B.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bratislavský závin

ano, Alčo..42 g přesně :-)

Eja
3861 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bratislavský závin

Alco, většinou 40 g, aspoň já takové kupuji, ale na půl kila mouky mi to přijde dost - ale je fakt, že je tam dost másla, bude to dost těžké těsto, tak asi ano.

alca
148 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bratislavský závin

Prosim,kolik gramu je jedna kostka drozdi?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz