Recept Bratislavský závin

Pampeliska191 Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bratislavský závin

Postup

Do mísy s vykynutým kváskem přidáme mouku, cukr, máslo, žloutky, sůl a vypracujeme polotuhé těsto. Aby bylo vláčné, přidáme podle potřeby smetanu. Hotové těsto necháme 15 minut odpočinout v chladu, potom ho rozdělíme na 5 dílů. Každý natenko rozválíme, potřeme ho náplní, která musí být vlažná, aby se dobře roztírala. Stočíme do závinu, vidličkou po délce popícháme a necháme půl hodiny odpočívat na teplém místě. Potom potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a cukru a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé záviny zabalíme – každý zvlášť – do alobalu; na chladném místě vydrží i měsíc. Ořechová a maková náplň: Z 2 dl vody a cukru podle chuti uvaříme sirup a přidáme do něj 400 g umletých ořechů nebo mletého máku. Ochutíme trochou skořice a strouhané citronové kůry, přidáme hrozinky (mohou být i strouhané jablka) a promícháme.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 11.02.04 vloženo
  • 18632x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g práškového cukru
  • trošku soli
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 3-4 lžíce smetany (podle potřeby i víc)
  • kvásek z jedné kostky droždí
  • 3-4 lžíce vlažného mléka
  • 1 kostka cukru
  • Náplň:
  • 2 dl vody
  • cukr podle chuti
  • 400 g umletých ořechů nebo mletého máku
  • trochu skořice na ochucení a citronové kůry
  • hrozinky mohou být i strouhaná jablka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bratislavský závin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bratislavský závin

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bratislavský závin

Chtěla bych jen trochu připomenout tento vynikající recept, dal by se použít i na blížící se vánoce. Díky Pampeliško :-). B.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bratislavský závin

ano, Alčo..42 g přesně :-)

Eja
3884 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bratislavský závin

Alco, většinou 40 g, aspoň já takové kupuji, ale na půl kila mouky mi to přijde dost - ale je fakt, že je tam dost másla, bude to dost těžké těsto, tak asi ano.

alca
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bratislavský závin

Prosim,kolik gramu je jedna kostka drozdi?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz