Recept Brambory podle Ladislava Županiče

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Brambory se oloupou a omyjí ve vodě. Pořádně se osuší, nakrájí na plátky a vloží do Papinova hrnce. Pak se posolí, pokmínují a přidá se lžíce másla. Hrnec se zavře a dá na plotnu. Čeká se do okamžiku, než se z pístu začne linout jemná vůně připalujících se brambor. Od té chvíle čekáme ještě 2 minuty a pak z plotny hrnec odstavíme. Počkáme ještě 5 minut a otevřeme.

Voní jako z ohně a mají vynikající chuť. Přitom v nich zůstanou veškeré vitaminy a živiny, které mají mít.

Dnes jsem zkoušela poprvé a jsou opravdu bezvadné. Je to tak pro dvě osoby, více brambor bych do hrnce nedávala.
Udělala jsem totiž zapečenou brokolici v bešamelu a chtělo to něco jiného než pořád vařené brambory.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.02.08 vloženo
  • 8031x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1/2 kila brambor
  • lžíce másla
  • sůl
  • kmín

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

goralka 11.02.16 21:02

Zemiaky boli výborné, dosť pripečené, ale nie chrumkavé. Panvica čistá - stiahla som ich skoro, boli by sa spálili, ale bolo treba odpustiť trošku viac pary, čoskoro zopakujem. Dala som pár plátkov slaniny. Ďalší pokus bude aj s cibuľkou.

Diskuse k receptu Brambory podle Ladislava Županiče

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bocianka
528 příspěvků 04.05.09 09:48
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Aničkav.

Nejprve si oloupu a pokrájím cibuli, kterou nechám zesklovatět na másle. Přidám syrové, oloupané a pokrájené brambory, osolím, okmínuju, případně přidám trochu česneku nebo nějaké bylinky (podle chuti). Papiňák uzavřu. Když začne ucházet pára, nechám asi 5 minut, pak sundám z ohně a nechám tak dlouho, než sám povolí. Během vaření můžeš hrncem trochu potřepat, to aby se brambory v hrnci promíchaly, ale nemusíš. Když jsou hotové tak je pořádně promíchám a podávám, jsou opravdu moc dobré. Zatím se mi vždy podařily a dělám je dost často. Přeji Ti úspěšné vaření a dobrou chuť.

 
casino
4469 příspěvků 04.05.09 06:58
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Zaujala mě věta: „Něco pro labužníky, co nemají odpor k Papiňáku.“ Mám dva. Nevím kde. Myslíte že je nás takových více … :o()

 
anickav
2904 příspěvků 03.05.09 23:10
Re: Brambory podle Ladislava...,Bocianka,

prosím, napíšeš, ako Ty robíš v tom veľkom papiňáku? Sú tam nejaké odchýlky ako píše Sylvie? Ďakujem Ti, mne sa to akosi nedarilo a zdalo sa mi, že Sylvie niečo ešte tají…

 
bocianka
528 příspěvků 03.05.09 21:28
Re: Brambory podle Ladislava Županiče Sylvie,

brambory dělám klidně pro 4-5 lidí. Mám ovšem 6 a 8 litrový papiňák. Jinak mám ještě 2 a 4,5 litrové papiňáky (prostě maniak papiňákový).

 
bocianka
528 příspěvků 03.05.09 21:26
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Vali,

to je dobrý nápad. Jakmile koupím nějaké kuře tak to zkusím. Na papiňák nedám dopustit.
Bez něj už ani neumím pořádně uvařit rýži ani brambory, o masu na polévku ani nemluvě.

 
Vali
1326 příspěvků 02.05.09 18:09
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

…sice tyto brambory asi nikdy dělat nebudu, papiňák je můj výborný pomocník a kamarádím s ním…brambůrky chrupavé si udělám v ActiFry friťáku, ale chci přidat tento recept - Esme nechceš vyzkoušet?

Grilované kuře z Papiňáku
Něco pro labužníky, co nemají odpor k Papiňáku.

Vždy jsem si myslela, že v papiňáku se dá jenom dusit či vařit. To, že v něm ráda vařím rýži píši ve svých receptech. Objevila jsem však radu, jak v něm smažit a dokonce i grilovat.

Ostatně zkuste to nejprve s tím nejjednodušším pokrmem, s kuřetem. Osušené porce kuřete osolíme, posypeme grilovacím kořením a ihned je, aby kuře solí opět nezvlhlo, prudce osmažíme (vnitřní stranou dolů) v rozpáleném oleji. Dno tlakového hrnce musí být pokryté masem, aby nedošlo k přepalování oleje. Opečené kousky obrátíme na vnější stranu a po chvilce hrnec uzavřeme a začínáme „grilovat“. V okamžiku největšího tlaku (únik páry a syčení) ztlumíme zdroj tepla na minimum a sledujeme čas. V tomto případě asi 8 minut. Potom hrnec odstavíme a po otevření maso rovnou servírujeme.

Takto lze připravit i řízky ve strouhance nebo v těstíčku. Doba „grilování“ bude 5 minut. Řízky se nemusí klepat, vždy jsou křehké jako dortíček…

Bude mít někdo odvahu to vyzkoušet?

 
Sylvie
2302 příspěvků 02.05.09 05:11
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Oj ty známý prudiči! Tůdle!

 
anickav
2904 příspěvků 02.05.09 04:03
Re: Brambory podle Ladislava...Sylvie

Takže zas sa blíži obdobie prípravy na zraz - predvedieš tam?

 
Sylvie
2302 příspěvků 02.05.09 00:24
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Bocianko, to jsem ráda, že se aspoň Tobě povedly. Právě jsem recept šla přepsat, ale…

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Mě se vždy povedou. Dělám je přesně jako Sylvie, když se přidá kousek česneku, nemá to chybu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Esme

Esme, já Ti nevím, kde je chyba. Budu je dnes dělat počtvrté (v rámci vědeckého bádání) a přemýšlet, kde asi děláte chybu.
Já se prostě obětuju. :-))

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle L...Sylvie,mýliš sa!

Nepovedli sa mi a som to napísala, aj keď Ťa mám rada…Ja beztak neviem, aký má byť ten finálny produkt, zemiaky boli jedlé, ale neboli pečené…Vieš ich naozaj robiť iba Ty a Láďa! Smekám!
A nezabudni do Písku doniesť vzorek, prípadne aj svoje papiňáky, aby si mohla zahviezdiť! Všetci sa budeme tešiť!
 A.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Noo, v Sydney jsem ještě nebyla. Dnes mám velké prádlo, zítra holiče. Dobře v pátek bych mohla odletět. Ale jen na ty brambory, v pondělí mám objednaného instalatéra.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Sylvie,

ne ne!!!!
Já neříkám že to nejde. Jenom říkám že jsem asi něco udělala blbě.
Poraď mi.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Ještě jsem zapomněla napsat, že AničceV. se taky nepovedly.
Ona to z lásky ke mně nenapsala sem. :-))

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Esme

Ještě jeden negativní komentář a přepisuju název receptu na Brambory, které umím jenom já a Láďa. :))

Esme, přijeď do Písku, já Vám je tam předvedu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Sylvie,

zkusila, ale nepochodila. Něco jsem zřejmě dělala špatně.
Táborákem voněly nejen brambory ale celý dům. Brambory chroupaly.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle...Sylvia!

Si v tejto oblasti priekopník! A tak by si sa mala predviesť v plnej kráse aj s tými kuktami…

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Manžel navrhuje, abych si s sebou do Písku vzala Kuchtíka a převedla tyto brambory. Vtipálek.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Blanko

V tom případě mám doma Kuchtíky dva. Po babičkách, heč!
Blanko, děkuji Ti za vysvětlení. :)

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Sylvi,

podle originál návodu k použití KUKTA rychlovarná nádoba, dovozce Maďarsko, podle druhého návodu Kuchtík a v polštině KUKTA szybkowar alupret, prostě jediné papiňáky, takové hliníkové, které se tu v 70. letech pod pultem prodávaly.

 
pekarka
410 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Aničko - kukta- úřipomněla jsi mi strýčka Pagáča. Ten říkal kukta- ten papínový hrnec…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory...Sylvie,

mi tu kuktou lidovo nazývame papiňák…Uč sa reči - na mňa sa tu normálne lepí čeština…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče,Sylvi,

Maslo som nedala z prozaického dôvodu - nekupujem ho, preto som dala olej.
Robila som na dvakrát, ani raz NEBOLI KRUPAVÉ. Až teraz si prezradila, že také majú byť…boli mäkké a na dne hrnca pripečené…Takže neviem, jasné, že ja som niekde spravila chybu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Ani

Ani, co je to kukta?

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Aničko

Dala jsi tam to máslo? Včera jsem tyto brambory dělala znovu, ale otevřela jsem je brzo a měla jsem jich tam víc, než jindy, tak nebyly křupavé. S tím hrncem nevím, já ho fakticky ještě drhnout nemusela.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory...Sylvinka,

žijem! Nič tu nevybuchlo, ani panelák, teda nie kvôli mne…
Papiňák som úzkostlivo strážila a čuchala, hneď ako som zavoňala pečené zemiaky, som začala sledovať čas. Samozrejme, vo vízii zničeného pripáleného hrnca, som otvárala predčasne a potom vracala späť na horák…Zemiaky som nevážila, bolo ich určite viac - asi 1,5 kg na dvakrát, ale možno aj kuktu mám väčšiu ako Ty. Dno som ale musela silnejšie drhnúť, zlatíčko, napriek tomu, že som tam dala trochu oleja!

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Hlavně to nedělej dlouho!! Jdu sledovat slovenské zprávy, jestli nevybuchl v Bratislavě panelák!!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče,Sylvi,

Dúfam, že nie zcela pŕičmoudlý? O pol hodinu do toho idem…

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Jejda, chtěla jsem napsat ZCELA. Mně tam furt něco neštimovalo, v té větě. :)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Ani, chápu Tě

Ne, hrnec černý není vůbec. Mírně přičmoudlý je, ale scela málo.
Půl kila je na jednu dávku, pokud jich chceš dělat víc, tak navíckrát. Prostě ho hned umýt a dodělat další. Jde to fakt dobře. :-)
A zkus to, teď jsem je dělala podruhé pro manžela.

Jinak Tvé obavy chápu, tento recpet jsem zkusila po půlročním váhání. :-)

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re:Sylvie!

Chceš povedať, že hrniec nie je znútra čierny? Ja mám z papiňáka mierny rešpekt - sesternica mala z neho guláš aj na plafóne. Takže neviem, neviem…Dávaš čestné, že to nevybuchne? A tie zemiaky by mali byť na dne iba v jednej vrstve? Pol kila je u nás málo a ak dám asi kilo, už to asi nebude ono. Na zajtra som kúpila brokolicu ako Ty, tak hľadám prílohu…

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Musíš prostě počkat, až ucítíš tu vůni, fučať začne prakticky téměř hned, to by se tak rychle neudělaly.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Aničko

Aničko, on začně fučať, ale Ty ho necháš, nesmí být hořák moc puštěný. Až se začne linout ta vůně, pak ho necháš na tom hořáku ještě 2 minuty.
Jo, hrnec jde očistit velmi dobře, čekala jsem tuto otázku mezi prvními a v rámci vědeckého bádání jsem papiňák očistila hned po vaření. :-)

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory, Sylvinka,

papiňák normálne začne fučať, ako keď v ňom niečo varím, potom ešte 2 minúty?
A ako vyzerá potom znútra hrniec - je možné ho bežným prostriedkom vyčistiť?
Vďaka za informácie a príjemný víkend všetkým!
 A.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Radko

Já to dělala poprvé, tak jsem se ho bála přidat. Nevím, jestli se třeba nepřipálí.
Zkusím a možná přidám. :-) Tedy do receptu.
 Sylvie

 
Radka.Radecka
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče

Ahoj holky,
vypadá to skvěle. Jenbych asi přidala 1-2 stroužky česneku.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče - Zlato

Myslím, že i Tobě budou chutnat. Doporučuju.
Hezký den
 Sylvie

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Brambory podle Ladislava Županiče .. Sylvi

tak tohle se mi moc zamlouvá, už jsem si receptík přesunula do oblíbených. Pa a těším se :-)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz