Recept Brambory podle Jamieho Olivera

(Hodnoceno 3x) Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Brambory podle Jamieho Olivera

Úvod

Tenhle recept jsem od Jamieho odkoukal na TV Paprika a hned jsem mazal ho vyzkoušet. Měl pravdu, když říkal, že se dají jíst i samotné. Říká se - kupovat kabát ke knoflíku. Já občas musím vymýšlet, co mám ukuchtit k těm bramborám.

Postup

Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Opravdu velké brambory zbavíme slupek, omyjeme a příčně rozpůlíme. Vložíme je do studené osolené vody a jakmile voda začne vřít, 10 minut je vaříme. Pak vodu slijeme a brambory řeznou stranou posadíme na pekáč vymazaný husím sádlem (Jamie říká, že lze klidně použít i olej nebo vepřové sádlo, ale mně nejvíc chutná to husí). Kolem brambor musí být dostatečné rozestupy. Proč, vysvětlím za chvíli. Brambory osolíme, opepříme a 30 minut pečeme. Během této doby si připravíme záliv. Do hlubší misky dáme pár lžic olivového oleje, několik snítek tymiánu (nebo rozmarýnu), plochou čepele nože rozmáčklé stroužky česneku, lžičku octa a jemně nasekanou čili papričku (raději bez semínek). Po uplynutí půl hodiny pekáč vytáhneme a brambory šťouchadlem rozmáčkneme na placku vysokou asi dva centimetry. Ale pozor! Někdy brambora klade tvrdošíjný odpor, náhle bez výstrahy povolí a placka je placatější, než jsme chtěli. Když máme ze všech brambor placky (teď už víme, proč ten rozestup), pocintáme je připraveným zálivem a vrátíme do trouby na dalších 30 minut. A pak už jen čekáme a čekáme…


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.09.12 vloženo
  • 13970x zobrazeno

Ingredience

  • 6 velkých brambor
  • 2-3 lžíce husího sádla
  • olivový olej
  • lžička octa balsamico
  • pár stroužků česneku
  • čerstvý tymián
  • čili paprička (choulostiví mohou vynechat)
  • sůl
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 30.11.14 17:07

Dobrá príloha ku králičiemu ragú s fenyklom ;o)

Odkaz na uvaření

Ala_V 26.10.14 08:30

Moc dobré, dokonce i na druhý den.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 22.03.14 13:47

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Brambory podle Jamieho Olivera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
rnk
31 příspěvků 16.10.13 17:36

Jo, to bude ono.
Pokud jde o ty zmiňované mezery mezi bramborama, tak já je tam nedělám, protože brambory se při pečení zmenší a mezery vzniknou samy. Ten vinný ocet dávám bílý (nějak jsem si v TV nevšimnul, že by měl být červený. Asi se příležitostně na to podívám, mám to nahrané), myslím, že moc velký rozdíl to nebude. Taky je možné, že to Jamie pokaždé vaří trochu jinak. Je to fakt dobrý a jednoduchý recept a Jamie vůbec nepřeháněl když říkal, že jsou to nejlepší pečené brambory.

Hlavně tam nikdo nedejte ten český kvasný lihový ocet! To by bylo úplně zničené.
V dobrém vinném octě je i koncentrát vinného moštu a ten tomu dodává tu chuť.

Příspěvek upraven 16.10.13 v 18:01

 
di
2451 příspěvků 16.10.13 09:51

Možná, že jsem ten recept našla , mohl by to být on? Píše se tam o červeném vinném octě a třech různých variantách ochucení.

 
rnk
31 příspěvků 15.10.13 22:11
Vinný ocet

Já to viděl s octem vinným, ne balsamico. Jamie do zálivu přidává cca 2 lžíce vinného octa. Právě to tam dělá tu nejfantastičtější chuť. Ten ocet se vypeče, ale chuť zůstane. Už jsem to vařil mockrát a chtěl to sem přidat. V tom pořadu dělal 3 varianty, jednu na oleji s rozmarýnem, druhou na husím sádle asi s tymiánem a třetí na másle zase s jinými bylinkami. Mě chutná ten rozmarýn.
Byly to Jamieho vánoce nebo tak nějak.

Příspěvek upraven 16.10.13 v 00:38

 
blahomyr13
27 příspěvků 14.09.12 15:32

Dando, Dando, ty jsi šťoura, právě jsem vyzkoušel brambory, na které jsi mi poslala odkaz, říkal jsem si - základ (až na tu slupku) stejný a jsou energeticky úspornější, ale zdaleka to nemá Jamieho grády, je to o něčem naprosto jiném, někdy se zkrátka vyplatí věnovat tomu více péče :mavam:

 
gaburiatko
739 příspěvků 13.09.12 22:16
jeeeej

Vdaka za recept, hladala som ho vsade, tiez som ho videla u Jamieho, ale nemohla som sa dopatrat presne k tymto mackanym :) Nasla som kopu jeho receptov na zemiaky, ale tento nie. Uz sa tesim na vyskusanie :)

 
danda  13.09.12 21:53

http://www.labuznik.com/…ty-brambory/

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Mrkvový salát Mrkvový salát
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz