Recept Brambory na loupačku

(Hodnoceno 1x) parles Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Brambory na loupačku

Úvod

Teď je ta správná doba, alespoň na naší polokouli! Čerstvě vykopané, nebo od oblíbeného trhovce koupené malé nové brambůrky, dobré máslo, sůl - jednodušeji to nejde. Na Labužníku je skoro 900 bramborových receptů, ale našel jsem jen dva podobné ( Br. bez vaření a Br. na bouchačku). A snad se to ani nedá nazývat receptem, uvádím tuto dobrotu spíše jen pro připomenutí.

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a vysypeme na mísu. Na talířek rozbalíme vychlazené máslo a vedle připravíme misku se solí, abychom mohli solit prsty. Každý účastník hostiny má talíř a nůž, vezme si brambůrek, oloupe ho, rozpůlí a osolí. Pak si na půlku brambory ukrojí plátek másla a vychutnává, totéž na druhou půlku. A potom se postup opakuje a opakuje a opakuje ...! Hlavní kouzlo této dobroty je v kontrastu horkého bramboru a studeného másla, které se rozpouští až v ústech! Joj - v jednoduchosti je krása! A zapíjíme nejlépe kyselým mlékem.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 30.06.10 vloženo
  • 13457x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min.

Ingredience

  • Nové brambory
  • sůl
  • máslo
  • acidofilní, nebo kefírové mléko.

Doporučená příloha

  • Vzpomínky na dětství.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.10.16 14:46

Ještě jsem vyhrábla pár zapomenutých brambůrek ze záhonu - takže jasná volba na dnešní oběd byla tato nesmrtelná klasika, která se snad nikdy nepřejí…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Brambory na loupačku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brambory na loupačku

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.7.10 23:29
Re: Brambory na loupačku

Problém s loupáním nových brambor už dvacet pět let nemám, v Americku prostě nejsou. Ale jsou tu překrásné a přímo k pomilování Yukon Gold, lojovité jako nejlepší Keřkovské rohlíčky, loupat je je zločin. I normálně vařené je jíme i se slupkou. Další jsou červené, od Yukon Gold se liší barvou a ničím jiným. Chtí rozhodně ne. Taky se neloupou, ani vařené, a za rohem číhá policie na ty, kdo by je snad chtěli loupat. :cert:

Medjo
145 příspěvků 1.7.10 16:57
Re: Brambory na loupačku

Tohle milujeme. Miluju já, miluje dcera, miluje syn a manžel to holt vydrží. Děláme je v sezóně 1× týdně a nikdy nemáme dost!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.7.10 03:43
Re: Brambory na loupačku

Jo OK, nic se neděje, ani to nemaž, takových už tu je habaděj. Zdravím.

parles
303 příspěvků 1.7.10 03:32
Re: Brambory na loupačku

Bedlo promiň - ty Podsedické jsem přehlédl! A bylo mi to divné, že to tu není.

jitkap
115 příspěvků 1.7.10 03:05
Re: Brambory na loupačku - casino

Casino, náš rodinný recept na dušené brambory je bez cibulky s přídavkem červené papriky, je to zvlášť dobré z nových a malých brambor, příloha okurkový salát.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.7.10 02:36
Re: Brambory na loupačku

Podsedické brambory na loupačku

jsme na Labužníku … tady se najde všechno …

martinsog
103 příspěvků 1.7.10 02:01
Re: Brambory na loupačku

Veľmi dobre poznám. Pekné nové zemiačky ani nešúpem. A lenivosť to nebude… :o

M.Suskova
206 příspěvků 1.7.10 01:52
Re: Brambory na loupačku

U nás doma se k oškrábaným a uvařeným bramborám přidávala cibule kterou jsme nechali na sádle zesklovatět. Spolu s jemně posekanou zelenou petrřelí vmíchali do brambor.K tomu samozřejmě kyselé mléko

Landospandos
256 příspěvků 1.7.10 01:32
Re: Brambory na loupačku

Hezké, obzvlášť doporučená příloha mě vzala za srdce. Ano, tak nějak to u nás bývalo…

casino
4497 příspěvků 1.7.10 01:20
Re: Brambory na loupačku

No, já bych to tak nekontroverzně jako Roomanka napsat nedokázal :)
U nás se většinou NOVÉ zemáky oloupou samy, jedna o druhou :-), ještě než se dostanou do hrnce. V horším případě je stačí „ošůpať :-), drsnou stranou hubky na nádobí. My z nových děláme Dušené brambory někdy i ve "slupce“; ty potom občas mají fantastickou chuť jako po houbách.
Souhlasím, že připomínání tradičních (lidových) jídel není nikdy dost…
P.S. Možná do názvu TAKE5 :-)

Roomanka
205 příspěvků 1.7.10 00:57
Re: Brambory na loupačku

Škrabané jsou jiné, máš pravdu, barb. Naštěstí můj „horal“ z Vysočiny miluje brambory tak, že je ochoten je škrabat. Ne ochoten, rád! Brambory na loupačku jíme spíše na podzim, kdy už se opravdu brambory loupou.

babi
6360 příspěvků 30.6.10 22:43
Re: Brambory na loupačku

to je pravda, drobku, ze prastara vec, ale clovek se k ni rad vraci i kdyz by si mohl dat na priklad vepro/knedlo/zelo ;) Rada bych jenom podotkla, ze to musi byt nove, chlupate oskrabane brambory. Nevim cim to je, ze skrabane chutnaji jinak nez loupane? Nebo to je jenom zdani?

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.6.10 22:13
Re: Brambory na loupačku

Stará a prastará věc, která obávám se pomalu v zajení mekáčů upadá do zapomenutí, zvlášť u mladých. Je třeba znova a znova připomínat, a to jsi právě udělal. Blahopřeju k odvaze, protože tě určitě někdo sprdne cože je touhle za objev!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz