Recept Brambory a zelí Pra

(Hodnoceno 1x) anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Brambory a zelí

Postup

Očistené pokrájané zemiaky uvaríme do mäkka v slanej vode. Scedíme a mierne rozšťoucháme. Kapustu pokrájame na drobno a uvaríme v slanej vode s rascou. Po uvarení scedíme (časť vody môžeme ponechať - podľa požadovanej hustoty hotového jedla) a zmiešame so zemiakmi. Staré a jednoduché jedlo z chudobného slovenského kraja, kde sa okrem zemiakov a kapusty toho veľa neurodilo. Konzumovalo sa to ako hlavné jedlo. Ja ho zvyknem variť ako prílohu k nejakému mäsu alebo dusenej pečienke (játra). Na tanieri môžeme poliať roztopenou masťou - sádlom, alebo rozškvarenou slaninou

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 20.10.08 vloženo
  • 11799x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g zemiaky=brambory
  • 500 g kapusta=zelí hlávkové
  • soľ
  • rasca=kmín
  • na prilepšenie masť=sádlo alebo údená slanina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 22.10.20 16:17

Zdravá strava našich předků. Škoda, že se na tyto jednoduché lidové pokrmy v naší rádoby racionální kuchyni zapomíná.
Po inspiraci z komentářů jsem přidala šunku od kosti dušenou v páře, omastila smaženou cibulí a posypala libečkem.

Tato příloha či hlavní jídlo je dobrá nejen ze zelí hlávkového ale i z podušeného kysaného. Pak je to dobrá příloha k zabíjačkovým specialitám (opečené jitrnice, jelítka, prejt), nebo k pečené vodní drůbeži.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Brambory a zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brambory a zelí

mrtvola
1394 příspěvků 2.1.10 03:55
Re: Brambory a zelí (PRA)

Aničko, když jsem chválila tvoje rustikální, prosté recepty měla jsem na mysli třeba tento, který opakovaně vařím a opakovaně chutná.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Můj mančaft nekrochká, Aní, rozprchl se do všech světových stran. Společně pokrochkáme až na vánoce :).

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),mrtvolko

…a čo Tvoj mančaft nekrochká? Uvar im toto alebo držkovú bez držiek a uvidíš tie zvuky!

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA), manšaft...

krochkal, krochkal, to se ví :-)))

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Alis, a krochkal mančaft, krochkal? ;)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

ja to varim, tak ze si zeli nevarim ale podusim, jen tak 2-3 lzice vody

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA), kdepak, Aničko...

prostě jen mi chyběly brambory… ale koneckonců - copak bramborová kaše s pórkem nejsou brambory? Takže inspirace tebou a poznámkami je jasná - brambory, zelí, obyčejně s masem :-))) A abych nezapomněla, manšaft si přidával o stošest a komentoval to slovy - „je to opravdu jedlé“

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),alis,

že Ty si sa inšpirovala, ale niekde inde?

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA), Aničko,

i dnešní večeře je inspirovaná tebou… tvé brambory a zelí a poznámky pod receptem ve mně probudily fantazii:
Do pekáčku vrstva zbylé brambrorové kaše s pórkem, vrstva podušeného zelí se slaninou a cibulkou, vrstva podušeného mletého masa s kuřecími játry, vrstva zelí, vrstva kaše, trochu to pošmrncat vidličkou pro krásu…to celé do trouby… krásně to voní, dám vědět po večeři, jestli si manšaft chrochtal :-))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA) - kostičko ...

úplně jsem přehlédla příspěvek … cibulka anoooo, díky

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)- aničko ...

za ten kúsok údeného velký dík od mého manžela … ale ten chutný. V poslední době jsem se setkala s velmi příliš libovým uzeným maskem. Mám na to odpověď od mé známé zootechničky…máme tu příliš přešlechtělou rasu prasátek, které nemají mezi vlákny masa tuk. A podle toho to také vypadá … je to podešev. Kde jsou ty doby, kdy náš soused - řezník … to již můj tatínek nebyl mezi námi, společenstvo sousedů pod jeho vedením nakládalo a vyudilo po několik roků uzené dobrůtky v jeho udírně. Pak se šrůtky uzeného masa pověsily na šňůry na půdu a chodilo se uzobávat až do jara. No a pak nám musela vystačit naše Anna z Masny - ještě žije …

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Děvčata a co na to ještě takhle trochu cibulky? Myslíte, že by to šlo?

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),Blani,

…tak ja tiež. Už sme to nemali…, ani nepamätám…

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA) - Aničko,

to si zítra udělám, už se na to těším :-). Díky za recept. B.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),Bedli a Esme

by povedala, že to jde přímo do ledvin…(keby tam bol aj kúsok údeneho…)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Aničko díky za tak skvělý recept. Se slaninkou ještě sqělejší … u nás je velmi oblíbený i jako hlavní jídlo. Přiznám se, že ráda dělávám z raného zelí.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz