Recept Brambory a zelí Pra

(Hodnoceno 1x) anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Brambory a zelí

Postup

Očistené pokrájané zemiaky uvaríme do mäkka v slanej vode. Scedíme a mierne rozšťoucháme. Kapustu pokrájame na drobno a uvaríme v slanej vode s rascou. Po uvarení scedíme (časť vody môžeme ponechať - podľa požadovanej hustoty hotového jedla) a zmiešame so zemiakmi. Staré a jednoduché jedlo z chudobného slovenského kraja, kde sa okrem zemiakov a kapusty toho veľa neurodilo. Konzumovalo sa to ako hlavné jedlo. Ja ho zvyknem variť ako prílohu k nejakému mäsu alebo dusenej pečienke (játra). Na tanieri môžeme poliať roztopenou masťou - sádlom, alebo rozškvarenou slaninou

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 20.10.08 vloženo
  • 9738x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g zemiaky=brambory
  • 500 g kapusta=zelí hlávkové
  • soľ
  • rasca=kmín
  • na prilepšenie masť=sádlo alebo údená slanina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 22.10.20 16:17

Zdravá strava našich předků. Škoda, že se na tyto jednoduché lidové pokrmy v naší rádoby racionální kuchyni zapomíná.
Po inspiraci z komentářů jsem přidala šunku od kosti dušenou v páře, omastila smaženou cibulí a posypala libečkem.

Tato příloha či hlavní jídlo je dobrá nejen ze zelí hlávkového ale i z podušeného kysaného. Pak je to dobrá příloha k zabíjačkovým specialitám (opečené jitrnice, jelítka, prejt), nebo k pečené vodní drůbeži.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Brambory a zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brambory a zelí

mrtvola
1394 příspěvků 2.1.10 03:55
Re: Brambory a zelí (PRA)

Aničko, když jsem chválila tvoje rustikální, prosté recepty měla jsem na mysli třeba tento, který opakovaně vařím a opakovaně chutná.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Můj mančaft nekrochká, Aní, rozprchl se do všech světových stran. Společně pokrochkáme až na vánoce :).

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),mrtvolko

…a čo Tvoj mančaft nekrochká? Uvar im toto alebo držkovú bez držiek a uvidíš tie zvuky!

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA), manšaft...

krochkal, krochkal, to se ví :-)))

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Alis, a krochkal mančaft, krochkal? ;)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

ja to varim, tak ze si zeli nevarim ale podusim, jen tak 2-3 lzice vody

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA), kdepak, Aničko...

prostě jen mi chyběly brambory… ale koneckonců - copak bramborová kaše s pórkem nejsou brambory? Takže inspirace tebou a poznámkami je jasná - brambory, zelí, obyčejně s masem :-))) A abych nezapomněla, manšaft si přidával o stošest a komentoval to slovy - „je to opravdu jedlé“

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),alis,

že Ty si sa inšpirovala, ale niekde inde?

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA), Aničko,

i dnešní večeře je inspirovaná tebou… tvé brambory a zelí a poznámky pod receptem ve mně probudily fantazii:
Do pekáčku vrstva zbylé brambrorové kaše s pórkem, vrstva podušeného zelí se slaninou a cibulkou, vrstva podušeného mletého masa s kuřecími játry, vrstva zelí, vrstva kaše, trochu to pošmrncat vidličkou pro krásu…to celé do trouby… krásně to voní, dám vědět po večeři, jestli si manšaft chrochtal :-))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA) - kostičko ...

úplně jsem přehlédla příspěvek … cibulka anoooo, díky

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)- aničko ...

za ten kúsok údeného velký dík od mého manžela … ale ten chutný. V poslední době jsem se setkala s velmi příliš libovým uzeným maskem. Mám na to odpověď od mé známé zootechničky…máme tu příliš přešlechtělou rasu prasátek, které nemají mezi vlákny masa tuk. A podle toho to také vypadá … je to podešev. Kde jsou ty doby, kdy náš soused - řezník … to již můj tatínek nebyl mezi námi, společenstvo sousedů pod jeho vedením nakládalo a vyudilo po několik roků uzené dobrůtky v jeho udírně. Pak se šrůtky uzeného masa pověsily na šňůry na půdu a chodilo se uzobávat až do jara. No a pak nám musela vystačit naše Anna z Masny - ještě žije …

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Děvčata a co na to ještě takhle trochu cibulky? Myslíte, že by to šlo?

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),Blani,

…tak ja tiež. Už sme to nemali…, ani nepamätám…

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA) - Aničko,

to si zítra udělám, už se na to těším :-). Díky za recept. B.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA),Bedli a Esme

by povedala, že to jde přímo do ledvin…(keby tam bol aj kúsok údeneho…)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory a zelí (PRA)

Aničko díky za tak skvělý recept. Se slaninkou ještě sqělejší … u nás je velmi oblíbený i jako hlavní jídlo. Přiznám se, že ráda dělávám z raného zelí.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Ořechový koláč Ořechový koláč
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz