Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
7.10.12 15:40
Bramborového salátu je zde víc, než dost, všimla jsem si zde komentářů, zda cibuli dávat, či nedávat, dávám tam vše, co většina, brambory, vejce vařená, okurky steril. mrkev, celer, možno i jablko a vařené bílé fazole, ty jsou výborné, sůl, pepř, ocet a trochu majonézy, cibuli určitě já dávám, nakrájenou přeliji přes cedník vřelou vodou, protože "severní vítr je krutý ", jak zpívá Jaroslav Uhlíř.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bramborový salát
Eja, ty si děláš bramborový salát jen na Vánoce? To my ho máme několikrát do roka, zrovna tak jako kapra, muže mám rybáře, tak proč čekat až na vánoce? Dnes zrovnna salát přišel velice k chuti, vánoce, nevánoce, vařím, na co máme chuť!

No, sice je začátek října, ale venku to velmi připomíná listopad
ale Vánoce se blíží a debata na téma
„bramborový salát“ začíná být aktuální.
…já to nemyslela ve zlém…promiň…to moje NIKDY
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja Ťa vôbec nenahováram, aby si do šalátu cibuľu dávala, iba som si na to spomenula - možno aj iný má problémy s čerstvou cibuľou…Radka Ti napr. radila cibuľu podusiť…
jsi moc hodná dík za radu, ale jsme však na svůj salát (vlastně manželovy maminky) zvyklí a dědouš by mě s nějakou novotou hnal. Dělám salátu hodně, na několik dní (musí být trvanlivější) a proto v něm NIKDY cibule nebyla a NIKDY nebude…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
kedysi som kdesi čítala, že ak nám surová cibuľa robí problémy, napr. v zemiakovom šaláte a nechceme sa jej vzdať, je treba ju spariť. Ja to robím tak, že varím do šalátu mrkvu - kocky, keď je uvarená, vypnem a vsypem pokrájanú cibulu. Hneď scedím. Cibuľa nie je uvarená, ale už nemá tú silu. Skús - možno Ti nebude robiť -takto upravená- nepríjemnosti.
Príjemný deň!
A.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Až se naučím vytvářet modré rozklikávací odkazy (jsem v tomto směru výjimečně tupá..:-)) ale syn už mi slíbil, že mě zasvětí), umístním ho v prvé řadě sem - bude navádět na výše zmíněný Jezevcův recept.
Nebo jestli se toho někdo ujme, budu mu vděčná. Bona
Boni, také jsem pro to, aby se sem „původní“ recept vrátil a nový recept napiš samostatně. Jinak nebudeme vědět, o čem se tak hezky diskutovalo
. Hezký večer! B.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Boni, co je všedního na bramborovém salátu? Každý ho dělá trošku jinak a to je na tom to hezké a nevšední. Někdo malé kostičky, někdo velké kostičky, s cibulí, bez cibule…Já se těšila, že se diskuze ještě víc rozvine a dozvíme se další varianty toho " nej nej salátu" a bum, máme po legraci
Hezký večer, měj se hezky.Tea
právě tou diskuzí se nepůvodní recept opůvodnil
Boni, měj se 
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
diskuze byla hezká a inspirativní, ale recept - musím sebekriticky přiznat - nepříliš původní…
Napíšu, papa B.
a proč ?, vždyť k němu byla krásná diskuze…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Omlouvám se za zmatek… Jakmile budu mít nějaký hezký recept, který nebude tak všední, jako byl původní salát, ráda se s Vámi o něj podělím… B.
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě jsem zapomněla dodat, že majonézu měním za tatarku (při větším množství půl na půl s majonézou). Salát je lehčí a trochu pikantnější.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Mně se - kromě toho osmažení cibule, které také vyzkouším - docela líbí i přidání kyselého sledě, jak píše izak. Docela mě láká i vyzkoušení jablíčka, nikdy jsem to ještě nezkusila, tak uvidíme. Uzené místo mého „levného salámu“ je také znamenitá volba
!
Všem díky za jejich zkušenosti, je to skvělé, získat tolik inspirace… Bona
312 příspěvků 25.1.09 03:43
také se připojím k diskuzi.
Určitě ještě jablko jako Eja, místo sterilovaného hrášku dávám povařený mražený hrášek Bonduelle (je hezčí a chutnější), cibulku bílou a červenou, žlutou vždy spařuji (určitě vyzkouším to osmažení), trochu libového voňavého uzeného a někdy ještě přidávám uvařené drobné bílé fazole. Vařený celer zá:,–(ně strouhám, aby mi ho miláčkové ze salátu nelovili. Krájím mřížkou (nejdříve brambor zozříznu na 4 plátky). Kostičky z brambor nejprve zaliji trochou láku z okurek - zpevní se tak a nemají tolik tendenci se „ňahňat“. Majonézu míchám se zakysanou smetanou a hořčicí.
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělám ten salát stejně (už delší dobu také vypouštím cibuli), brambory protlačuji a zároveň krájím kolečkem (jako bedla).
Někdy přidávám nakrájené uzené - sváteční forma, někdy také jablíčko - na přání dcery, často tvrdý sýr nakrájený na kostičky - to chutná všem, a do vánočního bram. salátu (tedy ke smažené rybě) pokrájenou kyselou rybku - sledě.
taky děkuji za dobrou radu, cibuli upravenou můžu, jen nesmí být syrová, taky to vyzkouším
Radko, to je dobrý nápad s tou cibulí a zeleninou. Co nejdříve vyzkouším.
17 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali, cibuli přidávám lehce osmaženou na oleji. Smažím na elektrickém sporáku, takže když plotýnku vypnu, přidám syrovou nastrouhanou mrkev a celer-jen aby se lehoučce prosmažilo. Už se těším na vánoce…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali, tak tohle Ti musím napsat. Na to strouhání jsem si vzpomněla teprve až když jsem všechny brambory protáhla kolečkem…:-)) Holt zvyk je železná košile.
Sterilovaný hrášek dává i moje sestra ve velkém množství, ale já ho nedávám kvůli sobě - prostě mi nějak nechutná. Je to jedna z mála věcí (kromě vnitřností a zvěřiny), které nejím. Ale vypadá tam hezky, to uznávám.
, když už nemusím dělat maso.
Také tento salát dělávám hlavně o Vánocích a Velikonocích a nechávám rozležet, ale tchýně mi včera přivezla kopici řízků, tak jsem se pustila do „komplikovanější“ přílohy
119 příspěvků 25.1.09 03:43
Hmm, u nás se vždycky brambory krájely do salátu na plátky a pak kolečkem na kostičky a nikdy nebyly rozhňahňaný… vždycky krásný kostičky. A sterilovaný hrášek je v tom salátu nejdůležitější (hned po bramborách)!
Ale zálivka se u nás dělá vždycky
z majonézy a jogurtu a ochucuje se hořčicí a worcesterovou omáčkou. Chuť
je báječná. Jogurt odlehčí a osvěží mastnou majonézu, děláme to tak
v poměru 1:1 až 1:2, teď nevím. No mňam, už se nemůžu dočkat 
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak já taky prozradím ten naší rodiny.:-) Brambory, jablko, salám, kyselé okurky, cibule na drobno, ocet, sůl, majonéza a nakonec steril. hrášek. Ale hlavně brambory zá:,–(ně krájím, přes to kolečko je to moc rozňahňané a strouhat, to by bylo ještě horší.:-) Prostě tam musíme mít jasné kostky:-)) Ale moje maminka mi vyprávěla ( byla ze 7 dětí), že babička dělala salát v neckách, jen brambory, cibule, ocet, sůl, trošku vývaru a všechno rozšťouchala šťouchadlem na brambory. No taky pro tolik lidí, to by se ukrájela, že?:-)) Ale to už je opravdu dávná historie.
Ahoj a hezkou neděli. T.
Vali, jednou to vrtění brambor na čtverečkovém kráječi zkus. Salát je taktéž jemný, záleží jak hluboko brambor zaboříš. Jde to opravdu rychle, dělám s tím i vajíčka. Jinak všechnu zeleninu krouhám včetně okurek. Salát míváme bez salámu a když už použiju, tak trochu šunky nebo šunkového salámu a ten také krouhám. No, ale každá rodina má bramborový salát … ten svůj osvědčený, ten vyrábím na vánoce a velikonoce. Jinak experimentuji.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
to jsem v životě neslyšela ani neviděla - myslím ty strouhané brambory do salátu - a láká mě to zkusit. Mám v kuchyni večer uvařené, ještě neoloupané brambory a za chvíli jdu dělat salát…asi zkusím. Naštěstí mám elektrického pomocníka, strouhání nesnáším..:-)))
Dám vědět… jsem zvědavá hlavně na to, jak bude salát vypadat…chuťově je to stejně na mně..
tak to já ten čtverečkový kráječ na brambory mám jen na dělání mřížek na škvarkové placky, protože na přání mého muže brambory do salátu strouhám (lépe se proleží), dělala to tak i jeho maminka a taky nedávám cibuli......nesmím jíst syrovou cibuli, dostala bych meteorismus
od dcery jsem se naučila na čtverečkový kráječ brambor přiložit, vmáčknout, zatočit a takto jej zpracovat celý. Je to rychlé a odpadá krájení a následné mačkání brambor. Do salátu přidávám 1 šlehačku, děláme jej bez cibule. Dobrou chuť.
Bez mrkve, celeru a petržele je to klasický salát naší rodiny
. Místo octa lák z okurek. A to
nejdůležitější - nadrobno nakrájené kyselé tvrdé jablko. Kráječ na
brambory nepadá v úvahu, dělá moc velké kostky
. Někdy mám pocit, že si manžel na kontrolu
kostiček brambor vezme šupléru - samozřejmě krájím já.