Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
wydra Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Kolik jsem dělala bramborových salátů a nikdy mi ani můj, ani nikoho jiného nechutnal tak, abych si řekla, že takový budu dělat už stále. Až jsem jednou v létě u vody, dostala na talířku salát, ze kterého jsem byla doslova odvázaná! Ano, byl to ten pravý a dělám ho dodnes. Kouzlo je v jeho jednoduchosti a nevařené zelenině. Je prostě nejlepší ze všech bramborových salátů.
Do pokrájených nebo prolisovaných brambor ve slupce vařených a oloupaných se nastrouhá na jemné nudličky mrkev a celer. Cibuli nakrájíme buď nadrobno, nebo spaříme a promneme následně se solí a citronem. Nadrobno nakrájíme a přidáme kyselé okurky. Vmícháme majonézu, jen pro chuť trošku hořčice, sůl, citron, pepř.
Vejcem vařeným na tvrdo na míse ozdobíme pro případ, že by měl na něj v salátu někdo chuť.
Salát vypadá, jako kdyby byly brambory krásně žluté, jak se na ně nalepí mrkev. A nikdo nepozná, že je zelenina syrová!
Třeba bude i jiným chutnat jako nám.
Dodatek: Pokud někdo dává do brsalátu uzeninu, pak je nejlepší (z mého pohledu) gothaj.
Recept je z kategorií: Bramborové saláty
řízky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Pridano foto s mnozstvim mrkve a celeru na necele 2kg brambor. Sparenou cibuli jsem promnula s 1/2 KL soli a stavou z 1 citronu . Okurek kyselych jsem dala 5ks. Varenými vejci oblozim az zitra. Salát je opet vynikajici.
No, já mám jedinou zásadní námitku - místo dvou druhů salátu budu dělat tři
. Bez salámu, ale vypadá to
fakt skvěle, neodolám a vyzkouším.
( salát můj klasický - brambory, jablko, okurky, vše na miniaturní kostičky, sůl, pepř, majonéza, okyselit podle kyselosti jablek, a jinak už vůbec nic jiného, salát letos o adventu vyzkoušený - brambory na plátečky, zatepla nasáklé octovým lákem, hořčice nejlépe dijonská medová, olej, sůl, pepř a spousta naťové cibulky, rozležet při pokojové teplotě tak půl hodinky)
Nojo Wydro, když ho dělám v hospodě musím tak, jak jseu tam zvyklí. A není tam salám, to by ti mělo udělat radost.


Ale slibuju, že to příště zkusím po tvém způsobu. Dokonce mám takový dojem, že zajdu do krámu koupit mrkev, zničeho nic doma žádná není.
Ostatně, ono to přece bude trošku chrumkavé, žejo?
Drobku, keep smiling , no prece ze ho strouhas na hrubo! Nechapala jsem co ti v nem krupe az pak jsi mi to vysvetlil prece!
V tomhle receptu je krasne, jak se ty jemnoucke a tenoucke kousicky mrkve a celeru nalepi na ty brambory a tak treba ani nikdo nepozna, ze tam ta zelenina syrova je. A mensi kousky daji vic celkove chute nez „klacky“ . Ale jsou i lide, kteri radi v salatu mrkev a celer chroupaji.
2904 příspěvků 21.12.11 19:20
Kedysi som do zemiakového šalátu mrkvu zásadne dávala surovú, nastrúhanú na slzičkovom strúhadle, iba tak - z lenivosti. Všetci v mojom okolí sa čudovali. Teraz ju chvíľočku prevarím, ale stále je chrumkavá, nakrajaná na malé kocky. Vypnem plyn, vhodím cibuľu a okamžite scedím. Cibuľa sa sparí a je v šaláte ľahšie stráviteľná.
Drobku, k čomu si sa priznal, priznaj!
K čemu jsem se přiznal?
Že ho dělám v hospodě, nebo že ho
strouhám na hrubo. 
Dag, autorovi receptu posilam pozdrav „tam nahoru“ a jsem rada, ze i tobe chutnalo! Precti si, k cemu se drobek priznal
Wydro, já se v hospodě naučil strouhat právě na těch velkých slzách a tam to chroupavé, trošku, je. Ne moc, samozřejmě, má to prostě trochu texturu. A není to špatné. Na mou duši, překvapilo mně to.
Milá Wydro. udělala jsem si k večeři salát podle Tvého receptu. Jen tak ze zvědavosti ze dvou brambor a jsem ráda, že jsem to zkusila.
Bylo to dobré a bylo to rychlé. Lituji, že ty brambory nebyly čtyři, aby se mně podle poznámky Drobka, syrová zelenina mohla rozležet.
Ale i bez rozležení chválím.
Drobku, ja jsem jeste nezaznamenala zadnou chroupavost te zeleniny ! Nemyslim velke slzy na struhadle, ale ty malinke slzicky !
Salam samozrejme ano i ne, protoze i bez salamu (uzeneho ci jineho masa) je to tou zeleninou a jednoduchosti dobre moc!
Nemela jsem tu v umyslu trumfovat jine salaty, ani ty, ktere delate, je to jen varianta.
Já myslím, že bychom měli být trochu tolerantní. Kolik hospodyňek a hopodyňů, kolik domácností tolik salátů.

Vlašský podle starých kuchařek neobsahoval brambory, to je mnohem pozdější „výplň“, Patřila tam šunka, kdepak salám, a patřilo tam vařené telecí.
41 příspěvků 21.12.11 17:00
tak nevím, ale do bramborového salátu salám?? to by pak měl být vlašský, jak se říká v Praze.
Casino, ten tvůj salát znám z jižní Moravy, docela dobrý ale udělat ho na Vánoce si netroufnu.

Kdysi jsem se v Brně v bufíku proti nádraží dal řízek s bramborovým salátem. Dali mi řízek do hlubokého talíře a na to sběračkou nalili „salát“. To bylo mé seznámení s tímto druhem salátu a s blbcem kuchařem. Od té doby jsem zmoudřel, (snad) leccos po světě ochutnal a za tvůj recept jsem vděčný. Opravdu. Valašský salát, to je moje!
Ano, ta syrová a nastrouhaná zelenina salátu dodá chroupavosti a „rozleží se do uvařena“. Zní to jako nesmysl, ale snad pochopíte jak to myslím.


Místo celeru kořenového, který se u nás těžko shání, dávám řapíkový, taky nastrouhaný, on mi ten salát krásně vylehčí. Hrášek bych s chutí vynechal, ale má Anička ho miluje tak, že si netroufnu. Zato přidávám to nejkyselejší jablko co seženu. Dá tomu krásně navinulou chuť a taky okyselí. Citron ani není třeba, jablko a okurky stačí.
Salám dávám, kysanou smetanu ne.
Ale hlavní rozdíl, zásadně používám škrobnaté brambory. To je věc osobního zvyku a ani mně nenapadne tvrdit, že je něco lepší a něco horší. Prostě my jsme tací a hotovo.
1418 příspěvků 21.12.11 16:12
Nápad s jemne nastrúhanou surovou zeleninou sa mi celkom páči, vynechávam uhorky, cibuľu a horčicu, dochucujem okrem citrónu bielym vínom a tabascom a dávam majonézu a kyslú smotanu 1:1. Salámu by som nedávala, ale moja babička dávala nadrobno pokrájané mastné z údeného (nebolo toho veľa) a to mi chutilo.
casino: ten Valašký salát sa mi páči tiež, robievam to isté okrem slaniny a veľmi pravdepodobne ju tam vyskúšam.
wydra: „Je ale nejlepsi z tech vsech, co jsem kdy delala“
Jj, s tím už lze souhlasit
dag, stran toho salámu s Vámi také souhlasím…, ale patrně se mi můj postoj bude horko-ťažko obhajovat, když dávám do salátu špek
dag, ten salam jiste neni zasadni, muj syn ho rad, tak ho davam. Zasadni je tam ta syrova zelenina ! Dela lahodnou chut toho salatu. Proto tam neni ani hrasek . Napis, jestli vyzkousis, co tomu rikas.
Líbí se mně, že je tam jen kávová lžička hořčice a že se kyselí citronem.
Také syrová, jemně strouhaná zelenina mně konvenuje a inspiruje.
Ale nelíbí se mně ten salám.
Já jsem přesvědčená, že do bramborového, to jest přílohového salátu, nepatří.
A majonézu, ale to už je osobní, protože autorka píše podle chuti, bych ředila trochou zakysané smetany.
Takove ambice nemam a nikdy mi zadny „muj“ zasadne nechutnal, jak predeslano. Tenhle muj neni. Je ale nejlepsi z tech vsech, co jsem kdy delala.
Příspěvek upraven 21.12.11 v 13:46
Hihi, „Každý jen tu svou, má za jedinou…“
Příspěvek upraven 21.12.11 v 13:30
Tuhle samozřejmost jsem opomněla, díky za upozornění!
68 příspěvků 21.12.11 12:37
Tedy doufám, že ty brambory jsou vařené!!