Recept Bramborový salát se syrovou zeleninou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Kolik jsem dělala bramborových salátů a nikdy mi ani můj, ani nikoho jiného nechutnal tak, abych si řekla, že takový budu dělat už stále. Až jsem jednou v létě u vody, dostala na talířku salát, ze kterého jsem byla doslova odvázaná! Ano, byl to ten pravý a dělám ho dodnes. Kouzlo je v jeho jednoduchosti a nevařené zelenině. Je prostě nejlepší ze všech bramborových salátů.

Postup

Do pokrájených nebo prolisovaných brambor ve slupce vařených a oloupaných se nastrouhá na jemné nudličky mrkev a celer. Cibuli nakrájíme buď nadrobno, nebo spaříme a promneme následně se solí a citronem. Nadrobno nakrájíme a přidáme kyselé okurky. Vmícháme majonézu, jen pro chuť trošku hořčice, sůl, citron, pepř.

Vejcem vařeným na tvrdo na míse ozdobíme pro případ, že by měl na něj v salátu někdo chuť.

Salát vypadá, jako kdyby byly brambory krásně žluté, jak se na ně nalepí mrkev. A nikdo nepozná, že je zelenina syrová!

Třeba bude i jiným chutnat jako nám.

Dodatek: Pokud někdo dává do brsalátu uzeninu, pak je nejlepší (z mého pohledu) gothaj.

Recept je z kategorií: Bramborové saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.12.11 vloženo
  • 9145x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Ingredience

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 mrkev ne moc velká
  • kousek celeru asi jako je mrkev
  • 1 cibule v množství jako je mrkev
  • 2 - 3 kyselé okurky (také podle chuti)
  • 1 KL hořčice plnotučné
  • majonézu podle chuti
  • 1 - 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • citron

Doporučená příloha

  • řízky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 23.12.11 16:14

Diskuse k receptu Bramborový salát se syrovou zeleninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
wydra  23.12.11 16:14

Pridano foto s mnozstvim mrkve a celeru na necele 2kg brambor. Sparenou cibuli jsem promnula s 1/2 KL soli a stavou z 1 citronu . Okurek kyselych jsem dala 5ks. Varenými vejci oblozim az zitra. Salát je opet vynikajici.

 
Eja
3811 příspěvků 22.12.11 10:49

No, já mám jedinou zásadní námitku - místo dvou druhů salátu budu dělat tři :mrgreen: . Bez salámu, ale vypadá to fakt skvěle, neodolám a vyzkouším.
( salát můj klasický - brambory, jablko, okurky, vše na miniaturní kostičky, sůl, pepř, majonéza, okyselit podle kyselosti jablek, a jinak už vůbec nic jiného, salát letos o adventu vyzkoušený - brambory na plátečky, zatepla nasáklé octovým lákem, hořčice nejlépe dijonská medová, olej, sůl, pepř a spousta naťové cibulky, rozležet při pokojové teplotě tak půl hodinky)

 
Drobek  21.12.11 19:52

Nojo Wydro, když ho dělám v hospodě musím tak, jak jseu tam zvyklí. A není tam salám, to by ti mělo udělat radost. :lol:
Ale slibuju, že to příště zkusím po tvém způsobu. Dokonce mám takový dojem, že zajdu do krámu koupit mrkev, zničeho nic doma žádná není. :roll:
Ostatně, ono to přece bude trošku chrumkavé, žejo? :think:

 
wydra  21.12.11 19:32

Drobku, keep smiling , no prece ze ho strouhas na hrubo! Nechapala jsem co ti v nem krupe az pak jsi mi to vysvetlil prece!
V tomhle receptu je krasne, jak se ty jemnoucke a tenoucke kousicky mrkve a celeru nalepi na ty brambory a tak treba ani nikdo nepozna, ze tam ta zelenina syrova je. A mensi kousky daji vic celkove chute nez „klacky“ . Ale jsou i lide, kteri radi v salatu mrkev a celer chroupaji.

 
anickav
2904 příspěvků 21.12.11 19:20

Kedysi som do zemiakového šalátu mrkvu zásadne dávala surovú, nastrúhanú na slzičkovom strúhadle, iba tak - z lenivosti. Všetci v mojom okolí sa čudovali. Teraz ju chvíľočku prevarím, ale stále je chrumkavá, nakrajaná na malé kocky. Vypnem plyn, vhodím cibuľu a okamžite scedím. Cibuľa sa sparí a je v šaláte ľahšie stráviteľná.
Drobku, k čomu si sa priznal, priznaj!

 
Drobek  21.12.11 18:38

K čemu jsem se přiznal? 8-o Že ho dělám v hospodě, nebo že ho strouhám na hrubo. :think:

 
wydra  21.12.11 18:16

Dag, autorovi receptu posilam pozdrav „tam nahoru“ a jsem rada, ze i tobe chutnalo! Precti si, k cemu se drobek priznal :-)

 
Drobek  21.12.11 18:08

Wydro, já se v hospodě naučil strouhat právě na těch velkých slzách a tam to chroupavé, trošku, je. Ne moc, samozřejmě, má to prostě trochu texturu. A není to špatné. Na mou duši, překvapilo mně to. :-P

 
dag
539 příspěvků 21.12.11 18:07

Milá Wydro. udělala jsem si k večeři salát podle Tvého receptu. Jen tak ze zvědavosti ze dvou brambor a jsem ráda, že jsem to zkusila.
Bylo to dobré a bylo to rychlé. Lituji, že ty brambory nebyly čtyři, aby se mně podle poznámky Drobka, syrová zelenina mohla rozležet.
Ale i bez rozležení chválím.

 
wydra  21.12.11 18:02

Drobku, ja jsem jeste nezaznamenala zadnou chroupavost te zeleniny ! Nemyslim velke slzy na struhadle, ale ty malinke slzicky !
Salam samozrejme ano i ne, protoze i bez salamu (uzeneho ci jineho masa) je to tou zeleninou a jednoduchosti dobre moc!
Nemela jsem tu v umyslu trumfovat jine salaty, ani ty, ktere delate, je to jen varianta.

 
Drobek  21.12.11 17:26

Já myslím, že bychom měli být trochu tolerantní. Kolik hospodyňek a hopodyňů, kolik domácností tolik salátů. :palec:
Vlašský podle starých kuchařek neobsahoval brambory, to je mnohem pozdější „výplň“, Patřila tam šunka, kdepak salám, a patřilo tam vařené telecí. :think:

 
venezia
41 příspěvků 21.12.11 17:00

tak nevím, ale do bramborového salátu salám?? to by pak měl být vlašský, jak se říká v Praze.

 
Drobek  21.12.11 16:41

Casino, ten tvůj salát znám z jižní Moravy, docela dobrý ale udělat ho na Vánoce si netroufnu. :think:
Kdysi jsem se v Brně v bufíku proti nádraží dal řízek s bramborovým salátem. Dali mi řízek do hlubokého talíře a na to sběračkou nalili „salát“. To bylo mé seznámení s tímto druhem salátu a s blbcem kuchařem. Od té doby jsem zmoudřel, (snad) leccos po světě ochutnal a za tvůj recept jsem vděčný. Opravdu. Valašský salát, to je moje! :potlesk:

 
Drobek  21.12.11 16:35

Ano, ta syrová a nastrouhaná zelenina salátu dodá chroupavosti a „rozleží se do uvařena“. Zní to jako nesmysl, ale snad pochopíte jak to myslím. :palec:
Místo celeru kořenového, který se u nás těžko shání, dávám řapíkový, taky nastrouhaný, on mi ten salát krásně vylehčí. Hrášek bych s chutí vynechal, ale má Anička ho miluje tak, že si netroufnu. Zato přidávám to nejkyselejší jablko co seženu. Dá tomu krásně navinulou chuť a taky okyselí. Citron ani není třeba, jablko a okurky stačí. 8-)
Salám dávám, kysanou smetanu ne.
Ale hlavní rozdíl, zásadně používám škrobnaté brambory. To je věc osobního zvyku a ani mně nenapadne tvrdit, že je něco lepší a něco horší. Prostě my jsme tací a hotovo. :lol:

 
svato
1415 příspěvků 21.12.11 16:12

Nápad s jemne nastrúhanou surovou zeleninou sa mi celkom páči, vynechávam uhorky, cibuľu a horčicu, dochucujem okrem citrónu bielym vínom a tabascom a dávam majonézu a kyslú smotanu 1:1. Salámu by som nedávala, ale moja babička dávala nadrobno pokrájané mastné z údeného (nebolo toho veľa) a to mi chutilo.
casino: ten Valašký salát sa mi páči tiež, robievam to isté okrem slaniny a veľmi pravdepodobne ju tam vyskúšam.

 
casino
4466 příspěvků 21.12.11 14:06

wydra: „Je ale nejlepsi z tech vsech, co jsem kdy delala“
Jj, s tím už lze souhlasit :-)

dag, stran toho salámu s Vámi také souhlasím…, ale patrně se mi můj postoj bude horko-ťažko obhajovat, když dávám do salátu špek :wink:

 
wydra  21.12.11 14:00

dag, ten salam jiste neni zasadni, muj syn ho rad, tak ho davam. Zasadni je tam ta syrova zelenina ! Dela lahodnou chut toho salatu. Proto tam neni ani hrasek . Napis, jestli vyzkousis, co tomu rikas.

 
dag
539 příspěvků 21.12.11 13:53

Líbí se mně, že je tam jen kávová lžička hořčice a že se kyselí citronem.
Také syrová, jemně strouhaná zelenina mně konvenuje a inspiruje.

Ale nelíbí se mně ten salám.
Já jsem přesvědčená, že do bramborového, to jest přílohového salátu, nepatří.
A majonézu, ale to už je osobní, protože autorka píše podle chuti, bych ředila trochou zakysané smetany.

 
wydra  21.12.11 13:45

Takove ambice nemam a nikdy mi zadny „muj“ zasadne nechutnal, jak predeslano. Tenhle muj neni. Je ale nejlepsi z tech vsech, co jsem kdy delala.

Příspěvek upraven 21.12.11 v 13:46

 
casino
4466 příspěvků 21.12.11 13:29

Hihi, „Každý jen tu svou, má za jedinou…“ :-)

Příspěvek upraven 21.12.11 v 13:30

 
wydra  21.12.11 12:49

Tuhle samozřejmost jsem opomněla, díky za upozornění!

 
ivan14
68 příspěvků 21.12.11 12:37

Tedy doufám, že ty brambory jsou vařené!! :-D

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kuře na medu Kuře na medu
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz