Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
cookie123 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Připravíme si klasické bramborové těsto. Pak jej rozválíme na placku či placky. Každou potřemě sádlem či máslem (sádlo je chutnější). Posypeme strouhankou. Jednu třetinu přeložíme, opět ppomastíme a přeložímě zbylou třetinou. Tak nám vznikne plát těsta, který má velikost 1/3 původní placky. Dáme na plech. Hodně pomastíme a pokmínujeme. Vezmeme vidličku a dobře obtiskneme do každé žásti těsta. Tím se nám placky roztáhne a pomastek a stouhanka se nám dostane do těsta. Pečeme do růžova. Je to rodinný recept. Jsme velká rodina a často se scházíme. Tohle nesmí chybět nikdy.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Salátek
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bramborový koláč - fakt super
253 příspěvků 7.10.09 22:20
Strouhanka je lepší mírně pražená
253 příspěvků 7.10.09 05:16
Ještě mám jako autorka tohoto receptu jednu přímluvu - zkuste nejdříve základní alternativu ( nebo aspon jednu nožku) a vychutnejte si, jak je to výborné. Ono, když do toho pak přidáte česnek či nivu, tak už nepoznáte tu krásu z pár obyčejných ingrediencí:))))
253 příspěvků 7.10.09 05:05
Ano, je to klsické bramborové těsto - vařené brambory, mouka, sůl vejce. Zužitkujete tak zbytky. Duleité je, že opravdu vznikne závin. Tzn. potřeme máslem či sálem ( snad by se dali olivový olej), posypete strouhankou - 1/3 přeložíte, znovu pomažete, tu suchou a pře¨loženou třetinu a na to položíte zbylou třetinu. Důležité je to pořádně zapracovat vidličkou. Těslo bude i trosku lístkovat. Jíme teplé i studené.
Zdravím všechny
89 příspěvků 7.10.09 04:53
To je moc hezký recept. Zkusím teplé a se špenátem.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Alisko, ja robím zemiakové cesto z deň dopredu uvarených zemiakov. Nastrúham, osolím, na 1 kg zemiakov cca 400 g polohrubej múky, príp. trocha detskej krupice a dve vajcia .
Nešetri omastkem, škvarkami. Chutí čerstvo upečené. Ja som to mala asi 3 cm vysoké. Nepoznám nároky Tvojej návštevy, niekedy to tiež prešvihnem - ponúkla som fazuľový šalát , vlastne aj fazuľový šalát a oni strukoviny nejedia.
Ale myslím, že so šalátom z kyslej kapusty k tomu zaboduješ. Pre istotu sprav aj niečo iné. Napr. zelňáky u nás mizli neskutočne rýchlo…
Nech sa Ti darí!
A.
551 příspěvků 25.1.09 03:43
alis, ja pouzivam taketo univerzalne zemiakove cesto-500 g varenych dobre vychladnutych zemiakov, 150 g hrubej muky, 2 lyzice krupice, sol, 1 vajce…zemiaky pretlacime alebo nastruhame, pridame muku, vajce, krupicu a zamiesime cesto…ak treba pridame este trochu muky…na cesto sa najlepsie hodia mucnate alebo mierne mucnate zemiaky…teda typ C, BC alebo B… nie lojovite zemiaky
tenhle recept vypadá zajímavě, jednoduše a levně. Ráda bych to tudíž zkusila.
Ale prosím o zodpovězení několika otázek:
1/ klasické bramborové těsto - Aničko, jaký recept na knedlíky jsi použila? Je jich moc a některé mi připadají pro tento recept nevhodné
2/ rozválím těsto na čtverec, pak přeložím zleva jednu třetinu, pomažu, zprava druhou třetinu… chápu dobře, že vznikne jakýsi obdélníkový závin? Pak přitlačím vidličkou a tím ještě rozplácnu?
3/ Jí se to teplé nebo studené?
4/ Pokud studené, je to vhodné i pro pohoštění, pro návštěvy?
Díky za odpovědi, pomalu chápu a nemám žádnou představivost
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to výborné - natierala som mletými škvarkami, (bramborové cesto - klasika, ako na knedlíky)
Pozdravujem!
A.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Co je to klasické bramborové těsto? Nebo je to jedno, jaký použiji recept?
546 příspěvků 25.1.09 03:43
No to je jasné, že to je super! A ten česnek - to bych považoval ze důležité!
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
…vlastně rodinné stříbro, je to moc pěkný recept, díky, brzy vyzkouším
K té nivě - tak recept uprav a nivu připiš do ingrediencí… A ten šopák už nech, prosím, být.
Díky
P.
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Já se omlouvám, ale nemám fotŤák. Já myslím, že to odhadnete. Asi tak 0,5 cm silná placka- do čtverce. Tou vidlíčkou nepropíchávat, Udělat její obtisk. Ne nějak zláště hluboko. Ale tak strouhanka by se měla dostat do bramborového těsta.
66 příspěvků 25.1.09 03:43
Cookie, přimlouvám se za fotečku… Jinak chuťově je to určitě mňam
Cookie, nebyla by fotočka? Takhle si těžko představíme, jak to má přesně vypadat - tloušťka těsta, velikost, jak obtisknout tu vidličku…
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky je dobrý česnek.
253 příspěvků 25.1.09 03:43
zapomněla jsem napsat, že sestra na jednotlivé vrstvy dává nivu. Je to pak pikantní. Je to recept mojí prababičky.