Recept Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy

Postup

Oloupat brambory a propasírovat je na vál mačkadlem na brambory. Smíchat je s moukou, solí, oříškem a vejcem. Vypracovat v poměrně tuhé těsto. Vyválet z něj dlouhý váleček na prst silný, ten nakrájet na 2.5cm kousky. Každý kousek vyválet na váleček, který se k oboum koncům zužuje. Přivéct 2l vody do varu, přidat šulánky a vařit je po 5min., nebo až vyplavou k povrchu. Pomocí drátěné naběračky vyjmout šulánky a osvěžit je ve studené vodě. Nechat pořádně okapat. Sypat mákem, nebo upraženou strouhankou a polévat máslem, nebo podle slavnostní verze...rozehřát olej na pánvi a na středně vysokém ohni osmažit šulánky do zlatava. Polít je povidlovou omáčkou a posypat je nastrouhanou čokoládou. Podávat s našlehanou šlehačkou. Povidlová omáčka: Smíchat povidla s mlékem a přimíchat med, cukr, a skořici.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 30.07.03 vloženo
  • 25968x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g brambor den dopředu uvařených ve slupce
  • 170ml hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky soli
  • 6 lžic lehkého oleje, nebo másla (tradičně sádla) na smažení
  • 300-400g dobrých povidel
  • 1/4l mlékka
  • mletý cukr a med dle chuti
  • špetka skořice
  • na hrubo nastrouhaná čokoláda a ušlehaná šlehačka na podávání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy. - lesni_bytost

No, my jedli šulánky také posypané opraženou strouhankou, jenže jsme je dělali naslano. Jen na ten recept se už nepamatuji…

lesni_bytost
119 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy.

Tedy, my jedli vždycky šišky (šulánky) posypané opraženou strouhankou a cukrem, polité máslem, všichni je tak máme rádi, ale tohle… je prostě fantazie. Šišky jsme si udělaly (my ženy, co jsme si je dělaly :-)) podle rodinného receptu - bez muš. oříšku a nesmažily jsme je, pravda, ale ta povidla a na nich tající šlehanda.. prostě báseň.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy.

Jejky, teprve jsem si všimla, že se šulánky od babi smaží … to u nás …ne, jen vařené …smaženého máme dost.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy.

Babička tyhle bramborové šišky nesmažila, podávaly se s měkkým tvarohem hustě posypané pažitkou a polité máslem. Zapíjelo se mlékem a bylo to oblíbené páteční jídlo. Doma bych s tím asi neuspěla, dnes si většina lidí neumí představit bezmasý oběd (snad kromě zeleniny). Ale já si je občas udělám s mojí maminkou, když jsme samy na chalupě.

Kvetka
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy.

Dělám je taky, u nás doma je milujeme všichni. Ale mám jiný způsob výroby. Ten váleček udělám tlustější, rozplácnu ho na hodně dlouhou 4 cm širokou a 1 cm vysokou placku a tu pak nakrájím na centimetrové proužky a rovnou je házím do vody. Jsou sice takové hranatější, ale jde to mnohem rychleji. Při množství, které musím vyrobit pro tři dvoumetrové chlapy by se mi těsto roztékalo … :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy.

Moje babička i maminka vařívaly tyhle bramborové šišky z horkých prolisovaných brambor, nechalo se to trochu prochladnout, přidala se asi 1 vrchovatá KL másla, vejce, sůl, mouka, zpracovalo se těsto, dále jak popisuje babi. To máslo v těstě dělá divy… perfektně se zpracovává. Sypáno moučkovým cukrem, mletým mákem a rozpuštěným máslem. Pokračuji v tomto i já. Moc dobré také byly s osmaženou strouhankou, polité máslem.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy.

Tohle číst kolem poledne je skoro sebevražda:-)) Já měla ráda i ty školně-jídelnové, jen vařené s mákem a máslem. U nás doma se to nevařilo - tatínek by nejedl… Nedávno si mi stěžovala kamarádka, jak příšerně vaří ve škole její dcery. Na dotaz co?…„No představ si, takový jako bramborový šišky a ještě s mákem. No fakt hrůza! Nedivím se, že tam ty děti nechodí.“..... Věřili byste tomu? Vždyť oni vůbec nevědí, co je dobré!!.. Určitě udělám, ale jen asi sama pro sebe, nevím jestli ještě někoho nalákám, ale zkusím to.:-)

ostraka
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové šulánky z mládí od tety Elsy.

Dobrý den, na Labužníkovi jsem nováčkem, takže courám po receptech a článcích. Docela se obávám, že si přivodím závislost. Ale zpátky k šulánkům, moje milované dětské jídlo, které dělávala babička. Tu lásku podědil i syn a třebaže už devatenáctiletý, nad talířem téhle dobroty má výraz jako dvouleté, naprosto šťastné děcko.
Zdravím, ostraka

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Neuvěřitelné...

kolik různých variant se najde v každé rodině na tento ¨pokrm z mládí¨, ať jsou to české, moravské, maďarské, nebo rakouské ;o))))

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Bramborové šišky podle mé babičky

Moje babička dávala uvařené šišky (šulánky) do pekáče, kde byla směs umletého maku a červené marmelády a nechala to zapéci - nevím přesně, zda tam bylo ještě něco jiného (skořice? kakao?), ale bylo to moc dobré.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj Kopretinko...

Také jsme doma dělaly šulánky posypané mákem a polité máslem, které jsem milovala ;-) Druhý den byly ještě lepší, protože se jejich zbytek opražil na másle do hněda. Recepty na ně napsal Pepíček pod názvy¨Opečené bramborové šišky¨ nebo ¨Bramborové šišky s mákem a meruňkami¨;o)

Moje teta Elsa z Vídně však vařila tyto naprosto dekadentní šulánky (říkala, že jsou z Tyrol), které tak trochu jinak chutnaly, asi díky tomu muškátovému oříšku, nemluvíc o povidlí, čokoládě a šlehačce…

Kopretinka
565 příspěvků 25.1.09 03:43
Mňáám

Tyhle šulánky mi vždycky dělala moje babička :o) A když jsem měla narozeniny a mohla jsem si vybrat co chci na oběd, vždycky to byly šulánky :) Ale my jsme je jedli s mákem a cukrem polité trochou roztopeného másla, ne s povidly, ikdyž i s povidly musejí být neuvěřitelně dobré… :o)

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
To je sporné ...

… ono to zase není tak dávno, kdy Čechy byly součástí Rakousko-uherského mocnářství a ten recept si jistě onu dobu pamatuje … ;-)

rastoba
492 příspěvků 2.8.03 00:22
Zadny Rakousko, ale Cesko

Nase babicka-profes. kucharka nam dela toto dobry jidlo uz nekolik let. Je to jidlo puvodu ceske kuchyne (ne rakouske).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz