Recept Bramborové smaženky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními přísadami.Utvoříme rukou placičky,obalíme ve strouhance a osmažíme na pánvi.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 01.12.06 vloženo
  • 4713x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 vařené brambory
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce.

Doporučená příloha

  • špenát,dušené fazolky,dušená míchaná zelenina,dušená mrkev s hráškem apod,

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 6.3.17 16:15

Navařila jsem hrnec brambor ve slupce, měly být původně k jinému účelu, ze kterého ale sešlo, takže dnes k obědu kopec těchto smaženek, k nim mísa zeleninového salátu a jak jsem měla napřed obavy, že jich bude moc - nakonec nezbyla ani jedna… :)
Ze zbylých dvou brambor kyne těsto na: http://www.labuznik.cz/…ove-langose/
Ty už jsem dělala s úspěchem také několikrát…

Diskuse k receptu Bramborové smaženky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborové smaženky

daduuja
1148 příspěvků 10.3.17 18:19

@birkana přiznávám, že jsem nikdy zbytkový tuk neřešila, ani jsem o něm neslyšela, ale je to možná tím, že jsem se nikdy nezajímala o zdravé stravování hlouběji a jak se znám, tak už asi nikdy nebudu :-)
Ale voda v olejové emulzi na smažení zamezuje vsakování tuku a zároveň zvlhčuje, tuk se vymývá, zůstává na pánvi a ubrousek nakonec odsaje přebytečnou vlhkost, aby strouhanka zůstala vláčná, ale ne mokrá.
Já bych to před i po strčila pod barometr, který má vlhkoměr a odečetla hodnoty :-)

birkana
1689 příspěvků 10.3.17 09:30

@daduuja :potlesk: :mavam:, zbytkový tuk již před časem vyřešen přímo zde na Labužníku - smažením na emulzi olej ve vodě :idea: :lol:.

Maně mě napadá; ty díly poměru 1:7 jsou objemové nebo váhové :cert:.

daduuja
1148 příspěvků 9.3.17 19:30
Zuzka1973
2362 příspěvků 7.3.17 10:36

@birkana - já s tím „zbytkovým“ tukem také nevím, jak to počítat správně, ale první vždy dělám svoji porci, zvážím si třeba přesně 5 - 10 g tuku (kolik zrovna potřebuji) a ten pak započtu celý, protože v malém množství toho zase moc na pánvi či nádobí nezůstane :) Řízek zatím nemám vychytaný - na tom pracuji :D Ale mám ho tak třikrát do roka, tak se zatím spokojuji tím, že do tabulek používám ten mustr u nich uložený…
Jinak hranolky a topinky si dělám na sucho (tedy pro jen sebe), to samé volské oko apod. - používám nepřilnavou pánev, pečící papír…
Ten řízek by mně zajímal, kolik pojme toho tuku…
Třeba karboše si pro sebe dělám bez smažení, jen na plechu v troubě, ale řízek takto „ošizen“ mě neoslovil - tam to prostě ošidit nejde :)
Hledala jsme i po netu, ale nic konkrétního jsem nenašla, všichni se řídí také jen odhadem…

birkana
1689 příspěvků 7.3.17 10:24

@Zuzka1973, já také vážím přesně na gramy, ale nedokážu vyřešit obsah „zůstatkového“ tuku. Kolik tuku smažená věc vypije a kolik vody zároveň odpaří? Kolik tuku a vlhkosti (poměr mezi nimi :think: ) vypije ubrousek? Různé množství tuku ulpívá na různých druzích smažených povrchů (řízek v trojbalu x hranolky z různých druhů brambor x topinka). Docela by mne zajímalo, jak to vyhodnocuješ a počítáš. Já to v domácích podmínkách (bez laborky) můžu jen hrubě odhadovat :nevim:. Možná máš nějaký fígl; člověk se pořád učí :lol: :mavam:.

Zuzka1973
2362 příspěvků 7.3.17 09:46

@birkana -však jsem nepsala, že jsem je snědla všechny já… :D - já je jen smažila a měla jsem pouhé dva kousky, které jsem ještě následně osušila od sádla ubrouskem a i tak jsem limit tuků za včerejšek splnila s přehledem - své langoše si totiž dělám jen na pánvi pomáznuté lehoulince sádlem, ale jde to právě nejlépe s těmito, s přídavkem brambor, pokud jsem zkoušela jen s moučným langošem, nebylo to ono… U těchto to nevadí a druhý den tyto chutnají jako klasické bramborové placky…
Své úpravy k receptům nesděluji, ty si dělám jen na svých porcích v rámci omezování tuku.
Pohybu mám dost, že i po zapsání všeho poctivě do posledního gramu do aplikace jsem ani včera hranici tuků nepřekročila…
Smažené si také nedávám moc často - naučila jsem se na své porce využívat pečení v troubě na pečícím papíru či na pánvi na sucho - jde to, chutná to samosebou trochu jinak, ale je to dobré - jen to tady nemám potřebu sdělovat k uvaření…

Takže to shrnu: smaženky jsem měla dvě, byly velikosti karbanátku, osušené ubrouskem a langoše pro moji osobu pečené jen na pánvi vymázlé lehce sádlem a opět mi stačily jen dva… ;)
Už to mám za tu dobu vychytané, vím co a kolik a kila jdou dolů i nadále… :kytka:

birkana
1689 příspěvků 7.3.17 08:01

Hmmm, @Zuzka1973, ty si pěkně dopřáváš… smaženky + langoše 8o.

Smažená jídla jsou voňavá, chutná a křupavá :srdce:. Já se snažím stravovat racionálně a tak si je můžu dovolit ne např. obden, ale tak max. 3× do měsíce (abych nepřehnala limit tuků i když tuk s povrchu poctivě odsávám ubrouskem :think: ). Nebo pak přidat bílkoviny a celé odpoledne štípat dříví :twisted:.

Edit: Tyto smaženky jsou výbornou přílohou k pečené zvěřině.

Příspěvek upraven 07.03.17 v 08:25

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové smaženky

Také delám tak jako Ty, Handulo. Navíc brambory poprásím cayennským peprem. Ovsem recept který napsala Jarmi je jiný - z varených brambor. Podle mne bude dobrý na vyuzití zbytku varených brambor. Kazdopádne vyzkousím ale pridám trochu cesneku. Díky, Jarmi!

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové smaženky

Já dělám jednodušeji, syrové brambory nakrájím na max. 1/2 cm plátky, obalím a smažím ( pomaleji ) jako řízek a k tomu tatarka.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz