Recept Bramborové smaženky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními přísadami.Utvoříme rukou placičky,obalíme ve strouhance a osmažíme na pánvi.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 01.12.06 vloženo
  • 4533x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 vařené brambory
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce.

Doporučená příloha

  • špenát,dušené fazolky,dušená míchaná zelenina,dušená mrkev s hráškem apod,

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 06.03.17 16:15

Navařila jsem hrnec brambor ve slupce, měly být původně k jinému účelu, ze kterého ale sešlo, takže dnes k obědu kopec těchto smaženek, k nim mísa zeleninového salátu a jak jsem měla napřed obavy, že jich bude moc - nakonec nezbyla ani jedna… :)
Ze zbylých dvou brambor kyne těsto na: http://www.labuznik.cz/…ove-langose/
Ty už jsem dělala s úspěchem také několikrát…

Diskuse k receptu Bramborové smaženky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
daduuja
1145 příspěvků 10.03.17 18:19

@birkana přiznávám, že jsem nikdy zbytkový tuk neřešila, ani jsem o něm neslyšela, ale je to možná tím, že jsem se nikdy nezajímala o zdravé stravování hlouběji a jak se znám, tak už asi nikdy nebudu :-)
Ale voda v olejové emulzi na smažení zamezuje vsakování tuku a zároveň zvlhčuje, tuk se vymývá, zůstává na pánvi a ubrousek nakonec odsaje přebytečnou vlhkost, aby strouhanka zůstala vláčná, ale ne mokrá.
Já bych to před i po strčila pod barometr, který má vlhkoměr a odečetla hodnoty :-)

birkana
1687 příspěvků 10.03.17 09:30

@daduuja :potlesk: :mavam:, zbytkový tuk již před časem vyřešen přímo zde na Labužníku - smažením na emulzi olej ve vodě :idea: :lol:.

Maně mě napadá; ty díly poměru 1:7 jsou objemové nebo váhové :cert:.

daduuja
1145 příspěvků 09.03.17 19:30
Zuzka1973
2326 příspěvků 07.03.17 10:36

@birkana - já s tím „zbytkovým“ tukem také nevím, jak to počítat správně, ale první vždy dělám svoji porci, zvážím si třeba přesně 5 - 10 g tuku (kolik zrovna potřebuji) a ten pak započtu celý, protože v malém množství toho zase moc na pánvi či nádobí nezůstane :) Řízek zatím nemám vychytaný - na tom pracuji :D Ale mám ho tak třikrát do roka, tak se zatím spokojuji tím, že do tabulek používám ten mustr u nich uložený…
Jinak hranolky a topinky si dělám na sucho (tedy pro jen sebe), to samé volské oko apod. - používám nepřilnavou pánev, pečící papír…
Ten řízek by mně zajímal, kolik pojme toho tuku…
Třeba karboše si pro sebe dělám bez smažení, jen na plechu v troubě, ale řízek takto „ošizen“ mě neoslovil - tam to prostě ošidit nejde :)
Hledala jsme i po netu, ale nic konkrétního jsem nenašla, všichni se řídí také jen odhadem…

birkana
1687 příspěvků 07.03.17 10:24

@Zuzka1973, já také vážím přesně na gramy, ale nedokážu vyřešit obsah „zůstatkového“ tuku. Kolik tuku smažená věc vypije a kolik vody zároveň odpaří? Kolik tuku a vlhkosti (poměr mezi nimi :think: ) vypije ubrousek? Různé množství tuku ulpívá na různých druzích smažených povrchů (řízek v trojbalu x hranolky z různých druhů brambor x topinka). Docela by mne zajímalo, jak to vyhodnocuješ a počítáš. Já to v domácích podmínkách (bez laborky) můžu jen hrubě odhadovat :nevim:. Možná máš nějaký fígl; člověk se pořád učí :lol: :mavam:.

Zuzka1973
2326 příspěvků 07.03.17 09:46

@birkana -však jsem nepsala, že jsem je snědla všechny já… :D - já je jen smažila a měla jsem pouhé dva kousky, které jsem ještě následně osušila od sádla ubrouskem a i tak jsem limit tuků za včerejšek splnila s přehledem - své langoše si totiž dělám jen na pánvi pomáznuté lehoulince sádlem, ale jde to právě nejlépe s těmito, s přídavkem brambor, pokud jsem zkoušela jen s moučným langošem, nebylo to ono… U těchto to nevadí a druhý den tyto chutnají jako klasické bramborové placky…
Své úpravy k receptům nesděluji, ty si dělám jen na svých porcích v rámci omezování tuku.
Pohybu mám dost, že i po zapsání všeho poctivě do posledního gramu do aplikace jsem ani včera hranici tuků nepřekročila…
Smažené si také nedávám moc často - naučila jsem se na své porce využívat pečení v troubě na pečícím papíru či na pánvi na sucho - jde to, chutná to samosebou trochu jinak, ale je to dobré - jen to tady nemám potřebu sdělovat k uvaření…

Takže to shrnu: smaženky jsem měla dvě, byly velikosti karbanátku, osušené ubrouskem a langoše pro moji osobu pečené jen na pánvi vymázlé lehce sádlem a opět mi stačily jen dva… ;)
Už to mám za tu dobu vychytané, vím co a kolik a kila jdou dolů i nadále… :kytka:

birkana
1687 příspěvků 07.03.17 08:01

Hmmm, @Zuzka1973, ty si pěkně dopřáváš… smaženky + langoše 8o.

Smažená jídla jsou voňavá, chutná a křupavá :srdce:. Já se snažím stravovat racionálně a tak si je můžu dovolit ne např. obden, ale tak max. 3× do měsíce (abych nepřehnala limit tuků i když tuk s povrchu poctivě odsávám ubrouskem :think: ). Nebo pak přidat bílkoviny a celé odpoledne štípat dříví :twisted:.

Edit: Tyto smaženky jsou výbornou přílohou k pečené zvěřině.

Příspěvek upraven 07.03.17 v 08:25

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové smaženky

Také delám tak jako Ty, Handulo. Navíc brambory poprásím cayennským peprem. Ovsem recept který napsala Jarmi je jiný - z varených brambor. Podle mne bude dobrý na vyuzití zbytku varených brambor. Kazdopádne vyzkousím ale pridám trochu cesneku. Díky, Jarmi!

Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové smaženky

Já dělám jednodušeji, syrové brambory nakrájím na max. 1/2 cm plátky, obalím a smažím ( pomaleji ) jako řízek a k tomu tatarka.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz