Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Jarmi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními přísadami.Utvoříme rukou placičky,obalíme ve strouhance a osmažíme na pánvi.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
špenát,dušené fazolky,dušená míchaná zelenina,dušená mrkev s hráškem apod,
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
6.3.17 16:15
Navařila jsem hrnec brambor ve slupce, měly být původně k jinému
účelu, ze kterého ale sešlo, takže dnes k obědu kopec těchto smaženek,
k nim mísa zeleninového salátu a jak jsem měla napřed obavy, že jich bude
moc - nakonec nezbyla ani jedna…
Ze zbylých dvou brambor kyne těsto na: http://www.labuznik.cz/…ove-langose/
Ty už jsem dělala s úspěchem také několikrát…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bramborové smaženky
1150 příspěvků 10.3.17 18:19
@birkana přiznávám, že jsem nikdy zbytkový tuk neřešila, ani jsem o něm neslyšela, ale je to možná tím, že jsem se nikdy nezajímala o zdravé stravování hlouběji a jak se znám, tak už asi nikdy nebudu

Ale voda v olejové emulzi na smažení zamezuje vsakování tuku a zároveň zvlhčuje, tuk se vymývá, zůstává na pánvi a ubrousek nakonec odsaje přebytečnou vlhkost, aby strouhanka zůstala vláčná, ale ne mokrá.
Já bych to před i po strčila pod barometr, který má vlhkoměr a odečetla hodnoty
@daduuja
, zbytkový tuk již před časem vyřešen
přímo zde na Labužníku - smažením na emulzi olej ve vodě
.
Maně mě napadá; ty díly poměru 1:7 jsou objemové nebo váhové
.
1150 příspěvků 9.3.17 19:30
@birkana http://www.labuznik.cz/…ove-parecky/, dobrá diskuze
@birkana - já s tím „zbytkovým“ tukem také nevím, jak to počítat správně, ale první vždy dělám svoji porci, zvážím si třeba přesně 5 - 10 g tuku (kolik zrovna potřebuji) a ten pak započtu celý, protože v malém množství toho zase moc na pánvi či nádobí nezůstane
Řízek zatím nemám vychytaný - na tom
pracuji
Ale mám ho tak třikrát do roka, tak
se zatím spokojuji tím, že do tabulek používám ten mustr u nich
uložený…
Jinak hranolky a topinky si dělám na sucho (tedy pro jen sebe), to samé volské oko apod. - používám nepřilnavou pánev, pečící papír…
Ten řízek by mně zajímal, kolik pojme toho tuku…
Třeba karboše si pro sebe dělám bez smažení, jen na plechu v troubě, ale řízek takto „ošizen“ mě neoslovil - tam to prostě ošidit nejde
Hledala jsme i po netu, ale nic konkrétního jsem nenašla, všichni se řídí také jen odhadem…
@Zuzka1973, já také vážím přesně na gramy, ale nedokážu vyřešit obsah „zůstatkového“ tuku. Kolik tuku smažená věc vypije a kolik vody zároveň odpaří? Kolik tuku a vlhkosti (poměr mezi nimi
) vypije ubrousek? Různé množství tuku
ulpívá na různých druzích smažených povrchů (řízek v trojbalu x
hranolky z různých druhů brambor x topinka). Docela by mne zajímalo, jak to
vyhodnocuješ a počítáš. Já to v domácích podmínkách (bez laborky)
můžu jen hrubě odhadovat
. Možná máš nějaký fígl; člověk se
pořád učí
.
@birkana -však jsem nepsala, že jsem je snědla všechny já…
- já je jen smažila a měla jsem pouhé dva
kousky, které jsem ještě následně osušila od sádla ubrouskem a i tak
jsem limit tuků za včerejšek splnila s přehledem - své langoše si totiž
dělám jen na pánvi pomáznuté lehoulince sádlem, ale jde to právě
nejlépe s těmito, s přídavkem brambor, pokud jsem zkoušela jen
s moučným langošem, nebylo to ono… U těchto to nevadí a druhý den tyto
chutnají jako klasické bramborové placky…
Své úpravy k receptům nesděluji, ty si dělám jen na svých porcích v rámci omezování tuku.
Pohybu mám dost, že i po zapsání všeho poctivě do posledního gramu do aplikace jsem ani včera hranici tuků nepřekročila…
Smažené si také nedávám moc často - naučila jsem se na své porce využívat pečení v troubě na pečícím papíru či na pánvi na sucho - jde to, chutná to samosebou trochu jinak, ale je to dobré - jen to tady nemám potřebu sdělovat k uvaření…
Takže to shrnu: smaženky jsem měla dvě, byly velikosti karbanátku, osušené ubrouskem a langoše pro moji osobu pečené jen na pánvi vymázlé lehce sádlem a opět mi stačily jen dva…

Už to mám za tu dobu vychytané, vím co a kolik a kila jdou dolů i nadále…
Hmmm, @Zuzka1973, ty si pěkně dopřáváš… smaženky + langoše
.
Smažená jídla jsou voňavá, chutná a křupavá
. Já se snažím stravovat racionálně a tak si
je můžu dovolit ne např. obden, ale tak max. 3× do měsíce (abych
nepřehnala limit tuků i když tuk s povrchu poctivě odsávám ubrouskem
). Nebo pak přidat bílkoviny a celé odpoledne
štípat dříví
.
Edit: Tyto smaženky jsou výbornou přílohou k pečené zvěřině.
Příspěvek upraven 07.03.17 v 08:25
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Také delám tak jako Ty, Handulo. Navíc brambory poprásím cayennským peprem. Ovsem recept který napsala Jarmi je jiný - z varených brambor. Podle mne bude dobrý na vyuzití zbytku varených brambor. Kazdopádne vyzkousím ale pridám trochu cesneku. Díky, Jarmi!
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Já dělám jednodušeji, syrové brambory nakrájím na max. 1/2 cm plátky, obalím a smažím ( pomaleji ) jako řízek a k tomu tatarka.