Recept Bramborové koblížky

tymova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bramborové koblížky

Postup

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Ještě teplé je prolisujeme (nastrouháme na jemném struhadle) do mísy, přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek (do teplého mléka dáme 1 lžíci cukru a kostku kvasnic, necháme vzejít). Vypracujeme tužší těsto, necháme vykynout. Lžící vykrajujeme kousky, které dáváme na dobře pomoučený vál, plníme povidly, zabalíme jako koláček, otočíme a necháme ještě chvíli kynout. V malém kastrůlku (koblížky musí plavat) rozpustíme 1 ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme koblížky vykynutou stranou dolů. Musí se do kastrůlku vejít tak akorát - podle velikosti tak 5-6 dokola a jeden doprostřed, ale pozor nabudou. Až vyběhnou ztlumíme plamen, za chvíli je obrátíme a dosmažíme do červena. Při smažení přidáváme do tuku na kolečka nakrájenou mrkev - tuk se tolik nepřepaluje. Druhý tuk přidáváme postupně s každou další várkou koblížků kousek. Pozor musíme pracovat rychle, protože těsto rychle řídne. Nejlépe je nachystat si dvě várky koblížků, dát první smažit, druhá kyne, třetí si chystáme. A tak pořád dokola. Když si jich totiž nachystáme moc, tak překynou a pak při smažení ztratí svůj tvar. Usmažené koblížky necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk a pak je podle chuti buď jenom pocukrujeme nebo obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Z této dávky je přibližně 70-80 malých výborných koblížků. Je to veliká dobrota od mojí maminky. Kdo nevěří, ať to zkusí! MŇAM

Recept je z kategorií: Koblihy

Nahlásit recept

  • 02.08.08 vloženo
  • 8937x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 40 dkg vařených teplých lisovaných brambor
  • 1/4 l mléka
  • 1 kostka kvasnic
  • 1 lžíce cukru
  • 6 dkg másla
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • sůl
  • rum
  • povidla (pokud možno tužší)
  • 2 x ztužený tuk na smažení
  • kolečka mrkve

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bramborové koblížky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborové koblížky

pepicek
1309 příspěvků 16.5.10 09:00
Re: Bramborové koblížky - obrázek

díky Svato :)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborové koblížky- tymova,

tak to ráda věřím, že budou výborné a určitě je někdy vyzkouším, až bude manžel zase jíst sladké- drží takovou dietku bez sladkostí, má je totiž až moc rád!
Co ovšem vítám, je další novinka mě neznámá s tou mrkví. To budu zcela určitě
používat. Díky- člověk se stále a stále učí a přiučuje. Pěkný sobotní večer! Jana

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zeleninová pomazánka

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz