Recept Bramborové koblížky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborové koblížky

Postup

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Ještě teplé je prolisujeme (nastrouháme na jemném struhadle) do mísy, přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek (do teplého mléka dáme 1 lžíci cukru a kostku kvasnic, necháme vzejít). Vypracujeme tužší těsto, necháme vykynout. Lžící vykrajujeme kousky, které dáváme na dobře pomoučený vál, plníme povidly, zabalíme jako koláček, otočíme a necháme ještě chvíli kynout. V malém kastrůlku (koblížky musí plavat) rozpustíme 1 ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme koblížky vykynutou stranou dolů. Musí se do kastrůlku vejít tak akorát - podle velikosti tak 5-6 dokola a jeden doprostřed, ale pozor nabudou. Až vyběhnou ztlumíme plamen, za chvíli je obrátíme a dosmažíme do červena. Při smažení přidáváme do tuku na kolečka nakrájenou mrkev - tuk se tolik nepřepaluje. Druhý tuk přidáváme postupně s každou další várkou koblížků kousek. Pozor musíme pracovat rychle, protože těsto rychle řídne. Nejlépe je nachystat si dvě várky koblížků, dát první smažit, druhá kyne, třetí si chystáme. A tak pořád dokola. Když si jich totiž nachystáme moc, tak překynou a pak při smažení ztratí svůj tvar. Usmažené koblížky necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk a pak je podle chuti buď jenom pocukrujeme nebo obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Z této dávky je přibližně 70-80 malých výborných koblížků. Je to veliká dobrota od mojí maminky. Kdo nevěří, ať to zkusí! MŇAM

Recept je z kategorií: Koblihy

Nahlásit recept

  • 02.08.08 vloženo
  • 8481x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 40 dkg vařených teplých lisovaných brambor
  • 1/4 l mléka
  • 1 kostka kvasnic
  • 1 lžíce cukru
  • 6 dkg másla
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • sůl
  • rum
  • povidla (pokud možno tužší)
  • 2 x ztužený tuk na smažení
  • kolečka mrkve

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bramborové koblížky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
pepicek
1309 příspěvků 16.05.10 09:00
Re: Bramborové koblížky - obrázek

díky Svato :)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové koblížky- tymova,

tak to ráda věřím, že budou výborné a určitě je někdy vyzkouším, až bude manžel zase jíst sladké- drží takovou dietku bez sladkostí, má je totiž až moc rád!
Co ovšem vítám, je další novinka mě neznámá s tou mrkví. To budu zcela určitě
používat. Díky- člověk se stále a stále učí a přiučuje. Pěkný sobotní večer! Jana

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz