Recept Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky

(Hodnoceno 4x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky

Postup

Syrové brambory nastrouháme na poměrně jemno, přidáme sůl a mouku. Dobře promícháme. Takto připravené těsto hážeme po kouscích nožem z destičky do vařící, osolené vody. Uvařené halušky vyplavou na povrch. Zcedíme je. Na vyškvařené slanině udusíme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájené kyselé zelí, sůl, pepř a podusíme. Smícháme s haluškami a před podáváním pokrm posypeme rozehřátými vepřovými škvarky.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 26.08.02 vloženo
  • 53909x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1/2kg očištěných brambor
  • 100 - 150g polohrubé mouky, nebo podle potřeby
  • 150g uzené slaniny, na kostičky nakrájené
  • 1/2kg kyselého zelí
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 cibule
  • 100g domácích vepřových škvarků

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 26.11.16 13:41

Stará dobrá slovenská klasika.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 18.06.16 13:31

Místo kysaného zelí jsem použila zelí mladé, čerstvé … druhá porce byla s bryndzou
Vzhledem k tomu, že halušky jsem dělala z loňských brambor, které už nebyly moc ve formě, přidala jsem do těsta malinké vajíčko.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 20.09.15 10:10

Pomer múky a zemiakov si dávam podľa seba. Pri strúhaní zemiakov dám do misky trochu mlieka (zemiaky nesčernajú).

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.03.15 15:23

Poměr mouky si dělám podle potřeby, každý druh brambor potřebuje jiné množství, jen je třeba dbát na to, aby se to s moukou nepřehnalo a nevznikly nám „bročky“ místo halušek. :)
Se zelím si dal jen muž, my ostatní měli jen s cibulkou a anglickou slaninou.
Mouku používám také polohrubou, ale část nahrazuji žitnou celozrnnou.

Bramborové halušky patří k našim oblíbeným jídlům a vařím je tak, jak je uvedeno zde, ne jako některé „novátorské“ pokusy s vejci apod. jak jsem zde na Labu už také zahlédla…
Prostě kouzlo je právě v té jednoduchosti: Brambory + mouka + sůl. ;)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

stejka 27.10.12 10:13

slít přebytečnou tekutinu z brambor škrob přidat, část mouky nahradit pohankovou moukou

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky

Ivo
1045 příspěvků 19.04.15 10:47
HALUŠKY - Na Hrad

Mám dojem, že když „někdo“ toto jídlo připravoval, tak já, při svém zrození, jsem byl nějakou sekundární pupeční šňůrou připoután k tomuto pokrmu…neznám (po bramborových placcích, pečené kačeně a vánočním kaprovi s bramborovým salátem) nic lepšího…objímám Babi

oliva1234
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

Dle dané receptury se rozvářejí-dal bych podruhé více mouky.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

babi - rado sa stalo
DanaJ - o termíne „zemiakové cestoviny“ počujem od teba prvý krát, pre vysvetlenie niekomu, kto halušky nepozná je to dobré, ale skutočne mi to zneje podivne, asi ako keby sme kysnutý knedlík označili za „varený biely chlieb“ (a nie je?!) ;o)
Samozrejme halušky ako také sú neutrálne a môžu byť rovnako naslano aj nasladko. Okrem spomenutého tvarohu aj s vajíčkom (alá uhliarske špagety) atď. atď.

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky. - kltko

Pořád říkám, že to jsou bramborové těstoviny a nikdo tomu nechce věřit.;-) Slováky to prej štve, ale já to nemyslím ve zlém. Když vzpomenu na recepty s jakýmikoliv těstovinami, tak se tam ty halušky dají místo těch těstovin dát a je to mnohem větší mňamka než těstovina.;-) Asi porovnání s těstovinami je ponižující, ale podle mě ne.
Kltko díky za tipy určitě je někdy zkusím s tím mákem, cukrem a máslem. Už mám na ně chuť. A určitě kdyby se dělali na sladko v kombinace halušky, povidla, máslo, popř. cukr a tvrdý strouhaný tvaroh, to by bylo také mňamózní.:-)3

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska - kltko,

díky za vysvětlení. Tak ty recepty na dvoje halušky jsem přidala a jsou podle čistokrevného Slováka. Ty moderní tak moc neznám ;o)

Příjemný večer!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

len na vysvetlenie pre hľadanie v slovenských receptoch; často sú kapustové (zelné) halušky označované len ako „strapačky“,
s bryndzou sú bryndzové halušky,
potom sa niekedy robia aj nasladko makové a naslano rôzne moderné vylepšenia so syrokrémom, klobáskou, strúhaným oštiepkom…

M.G.
36 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska - babi

áno, také:-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska - Helco,

zajímavé, mám hodně starých receptů, které udávají polovinu hladké a polovinu hrubé mouky. Myslím si, že to je kvůli obsahu lepku. Děkuji Ti za tip, příště jej vyzkouším!

Dobrou noc!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska - M.G.

myslíš jako z bečičky, kvašené zelí? To si dovedu představit, že to je lepší ;o)))

Dobrou noc!

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

Od známé Slovenky mám rodinný fígl proti „blemcavosti“ - místo polohrubé mouky dát půl napůl hrubou a hladkou, a to napřed tu hrubou. Prý jsou lepší, dělala to tak její maminka a jak pravila, maminka by se určitě s nějakou zbytečností nezdržovala… :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska - Dano,

přidala jsem ještě jeden recept, Bryndzové halušky , který je nejspíš podobný tomu Tvému ;o)

Příjemný večer!

M.G.
36 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

Ja ich robievam so surovou kyslou kapustou, je to ešte lepšie.

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

Dělám stejně. Místo zelí, pepře a cibulky dávám brynzu. Vynikající.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

Já také, nemluvíc o svém manželovi ;o) Recept mám od našeho drahého kamaráda Štefo a těch receptů je na Labu několik, ale víc jich bohužel nebude.

Děkuji Ti za přečtění receptu a spozdravem,

zabza
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Bramborové halušky ze Slovenska / zelné strapačky.

Já tohle jídlo jednoduše MUŽU.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuře na medu Kuře na medu
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz