Recept Bramborové Gattò

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bramborové Gattò

Úvod

Gattò di patate je jednoduchý recept z regionu Campanie, kde si francouzský název pro dort gateau zjednodušili na „gattò“.

Postup

Neudávám dávky, můžete si je upravit podle vaší preference a velikosti pekáčku. Dávají se 2 vejce na 1 kg brambor. Vařené a oloupané brambory rozmačkáme, přidáme trochu másla (nebo mléko kdo šetří tuky), vejce, strouhaný sýr a ochutíme. Mozzarellu, uzený sýr a šunku nakrájíme na kostičky. Do máslem vymaštěného a strouhankou posypaného pekáčku dáme vrstvu brambor, vrstvu sýrů se šunkou a zakryjeme bramborami. Nebo můžeme smíchat vše do jedné hmoty a dát do pekáčku. Tradičně se tyto operace provádí ručně. Povrch posypeme trochou strouhanky a obložíme hoblinkami másla. Pečeme v horké troubě asi 30 minut, až je povrch pěkně do zlatova. Před podáváním necháme půl hodiny odpočinout. Gattò se podává jako samostatné jídlo i jako příloha – obvyklá k receptu jako "polpette":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=32481 napoletane od Louise. Velikonoční varianta je se špenátem a nakrájenými vejci natvrdo.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 31.03.10 vloženo
  • 5950x zobrazeno

Ingredience

  • brambory vařené ve slupce
  • máslo
  • strouhaný parmazán
  • mozzarella
  • uzený sýr
  • šunka nebo salám
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bramborové Gattò

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborové Gattò

lydia
1227 příspěvků 6.4.10 01:25
Re: Bramborové Gattò

Podobně dělám nákyp se špenátem, ale smíchám bramborovou kaši se špenátem, přidám nakrájený medvědí česnek - už roste, vmíchám podle množství porcí 1-2 vejce rozmíchaná ve šlehačce a přidám trochu parmezánu. Natřu na plech a udělám sklenkou, namočenou ve studené vodě důlky. Do důlků klepnu vejce, zase podle množství a chuti jedlíků a nechám zapéct. Ke konci posypu zbytkem parmezánu.

Eja
3863 příspěvků 5.4.10 22:00
Re: Bramborové Gattò

Základ receptu považuji za naprosto geniální a inspirující. Brambory jsem měla nové - vařila jsem je ve slupce, i se slupkou rozšťouchala, kousek másla a jedno vajíčko. Do formy na srnčí hřbet vrstvu bramborové směsi, pak vrstu riccoty s hodně kopru, pak zase brambory, vrstva stourhaného čedaru promíchaného s červenou kapií na drobné kostičky a zeleným z naťové cibulky, nahoru ještě jednou brambory, lupínky másla a parmezán. Zapečeno. Moc dobré i studené.
Dovedu si představit houbovou vrstvu + polníčkovou vrstvu, dvě různé vrsty sýrů, jeden jistě s modrou plísní, no možností se najde. + samozřejmě originál, ale využila jsem co jsem měla doma.

di
2451 příspěvků 3.4.10 03:42
Re: Bramborové Gattò - Svevo

Dnes uvařeno a již snězeno. Místo špenátu byly vprostřed nadrobno pokrájené fazolky podušené na olol a česneku. Všem nám to moc chutnalo.

martin_etzl
280 příspěvků 2.4.10 06:22
Re: Bramborové Gattò

Svevo, bylo to moc dobré a rychle hotové, bohužel, ještě rychleji snědené. Dal jsem i ta vejce, špenát čerstvý a moc jsme si pochutnali.

sveva
751 příspěvků 1.4.10 19:22
Re: Bramborové Gattò martin_etzl

Snad to ještě stihnu na ten čtvrtek. Připravuje se to tak jak je vidět na obrázku pod textem. Žádná šunka, jen trochu sýra do špenátu dobře podušeného se špetkou másla, aby v troubě nepustil vodu. Právě ta zelená vrstva uprostřed vypadá pěkně.
Hezké Velikonoce.

martin_etzl
280 příspěvků 1.4.10 18:38
Re: Bramborové Gattò

Mám v lednici vařené brambory a recept se mi moc líbí. Dnes by mělo být něco zeleného, takže špenát.
Svevo, prosím tě, dáváš ěpenát do bramborové hmoty nebo ho uvaříš zvlášť a podáváš jako přílohu?

klaaarka
222 příspěvků 1.4.10 18:25
Re: Bramborové Gattò

Šup s tím do oblíbených a příští týden do bříšek. To vypadá nádherně. Díky.

ester
288 příspěvků 1.4.10 17:40
Re: Bramborové Gattò

Tenhle recept vypadá taky moc dobře.............takže už žádná deka

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.10 15:35
Re: Bramborové Gattò

To vypada moc dobre, hlavne zadna deka a kila. Spenat urcite, nebo i bazalku . Zkusim!

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.10 06:45
Re: Bramborové Gattò

Ale tak tohle přidám do sbírky mých oblíbených. Protože co je z brambor to je dobré - krom škubánků, ty já nerad.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz