Recept Bramborová polévka se zakysanou smetanou Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborová polévka se zakysanou smetanou

Úvod

Toto je lepší bramboračka než od babičky :-)

Postup

Do hrnce dám studenou vodu, přidám najemno pokrájenou cibuli, brambory, mrkev, petržel a dám vařit. Přidám předem namočené houby včetně vody, nové koření, sůl, pepř, kmín a bobkový list. Vařím do změknutí brambor, pak až přidám česnek a majoránku, to aby neztrácely na chuti.

V misce si rozmačkám předem uvařenou bramboru, přidám tak 5 lžic vývaru a rozmíchám na kašičku. Pak to naleji zpět do polévky a zamíchám. No a na závěr přidám smetanu a zavařím hladkou moukou rozkvrdlanou v trošce studené vody, to aby byla polévka krásně hustá. Popřípadě dosolím a dopepřím, protože smetana to vždy zjemní. Nejlepší je nechat jí odležet na druhý den… :-)

Další recepty na Bramboračka

Recept je z kategorií: Bramborové polévky Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.02.13 vloženo
  • 7975x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,2 l vody
  • 1/2 cibule
  • 5 brambor
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 2 hrsti sušených hub
  • sůl
  • kmín
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku
  • 1 brambora vařená ve slupce
  • kelímek kysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky

Doporučená příloha

  • čerstvý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Cimrushka 24.02.13 17:31

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Bramborová polévka se zakysanou smetanou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Cimrushka
21 příspěvků 25.02.13 10:14

Díky dík!!! :D Já si s přítelem moc pochutnala. Zase říkal, že byla druhý den mnohem chutnější… Zkrátka se musí odležet ;)

 
Zuzka1973
2065 příspěvků 24.02.13 18:45

Vypadá podle fotky vážně dobře, máme opravdu rádi tento typ polévky. :palec:

 
Cimrushka
21 příspěvků 23.02.13 20:22

;) Dnes jsem polévku uvařila. Nechám jí přes noc odležet a zítra až se bude podávat, tak udělá přítel foto a přidám ho k receptu. Jsem potěšená, že to riskneš!

 
zébulon  18.02.13 22:24

Cimrushko, ja tu tvou polivku udelam :- ). Tvuj pristup je mi sympaticky, jak rika muj syn: Respekt!

 
Cimrushka
21 příspěvků 18.02.13 19:15

:kytka: Dalo mi práci překonat se a nehodit flintu do žita… :oops: Jsem ráda, že je vše ok :D Ať chutná polévka!

 
Cimrushka
21 příspěvků 18.02.13 19:10

Musím uznat, že máš pravdu, když už člověk něco dělá, tak ať to dělá pořádně, nebo ať to nedělá vůbec… Jsem ráda, že jsi rozumná a nehodila jsi mně hned přes palubu ;) Sama jsem výbušná a když se mi něco nelíbí, tak taky hned reaguji… Musela jsem se hodně držet. To s tebou pak cloumá vztek i lítost zároveň. Řekla jsem si, že co jsem si uvařila, to si taky spapám a budu se snažit napravit chyby :mrgreen: Dík za upozornění, někdo to udělat musel!!! Díky… :andel:

 
Zuzka1973
2065 příspěvků 17.02.13 19:50

Moc ráda vidím, že jsem přece jen nedoufala naplano, že by se ta válečná sekerka přeci jen mohla zakopat :kytka:
Holky… vy jste mi udělaly takovou radost, že si to ani neumíte představit… :kytka: Dle té druhé diskuze to vypadalo všelijak…

@Cimrushka proč myslíš, že jsi neponaučitelná? Náhodou, vždyť jsi právě dokázala, že nejsi ztracený případ - jak už napsala zébulon…

Polévku hodlám vyzkoušet, je plná věcí, které máme rádi, takže určitě nezklame…

 
zébulon  17.02.13 19:35

Cimrushko, ja nevyjela na tebe, vzdyt te ani neznam. Ale uz jsem takova (taky se musim omluvit), ze kdyz vidim neco zbytecne odbytyho, obcas me chytne rapl. Tady se cas od casu takove perly objevuji, ja mlcim, mlcim, ignoruju, ale pak jednou to nekdo schyta. Tak to tentokrat vyslo na tvuj recept :- ). Ale ty nejsi ztraceny pripad!

 
Cimrushka
21 příspěvků 17.02.13 19:09

Normálně se červenám… Slibuji, že se polepším!!!

 
Cimrushka
21 příspěvků 17.02.13 19:04

…samozřejmě tam tu mouku zavařím… ajajaj, já holt sem neponaučitelná :(

 
casino
4463 příspěvků 17.02.13 18:55
No jo, no...

…upravila upravila, ale furt mě tu v tý polífce straší ta NEVAŘENÁ mouka na závěr, že aby byla polévka krásně hustá… ;) 8o

 
Ačraj
697 příspěvků 17.02.13 18:54

Neztrácely na chuti - brambory jedny!!!

 
Cimrushka
21 příspěvků 17.02.13 18:47

Snad se Vám všem bude líbit jak jsem recepty upravila… Už nedělám zkratky, víc se rozepisuji a snad i těch chybiček pár ubilo :! Nechci se s Tebou hádat, jen mi mrzelo, jak si po mně včera vyjela… S tou bramborou máš pravdu, je lepší, když jí uvaříš zvlášť :)

 
zébulon  17.02.13 18:25

Jsi hodna, ze se omlouvas. Ale tak to neni, ze bys sem nepatrila. Sem patri kazdy, komu se tady libi, kdo ma rad vareni. Ale kdyz se chces s nekym podelit o to, co se tobe zda dobre a pekne, co se ti povedlo, je potreba tomu venovat trochu pece. Neni treba psat romany, ale psat jasne, srozumitelne, a tak, aby si clovek, ktery to cte, nemyslel, ze si delas legraci. Dovedu si predstavit,
ze tahle polevka je dobra. dovedu si i predstavit, ze ma cenu zvlast varit bramboru ve slupce, i kdyz bys mohla rozmackat bramboru, uvarenou primo v polevce. Ve slupce ma brambora jinou konzistenci, kdo chce, at to zkusi. Ale chce to dat napsani receptu vetsi peci, prave kvuli ostatnim. A pokazde se podivat, jestli uz tu neni neco podobneho, nebo dokonce lepsiho - ale to se stane kazdemu, ze neco prehlidne, mne se to stalo taky.

A osobne myslim, ze je vzdycky lepsi se chovat tak, aby se clovek omlouvat nemusel. Neni to ale vytka, jen vysledek zivotniho pozorovani. Tak zakopeme valecnou sekyru a priste uvidime?

 
Cimrushka
21 příspěvků 17.02.13 18:01

Nemyslím si, že jsem dobrá kuchařka, chtěla jsem se jen podělit o recepty o kterých jsem si myslela, že stojí za to… Moc jsem toho v životě nedokázala a chtěla jsem jen přičichnout k tomu, co mně baví (vaření). Omlouvám se za gramatiku i za to, že se neumím moc rozepisovat. Pochopila jsem, že sem nepatřím, že mám zůstat jen u toho prohlížení a zkoušení nových receptů. Všem se Vám omlouvám… :?:

 
gmp
1603 příspěvků 16.02.13 21:44
+

No vidiš a když to tahle napíšeš do recespisu, tak jsme se dobrali dobrého výsledku. Jen klid a pohodu. Nikdo nejni dokonalej. Třeba já.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 16.02.13 19:11

No vidíš, tady jsou fakt skvělé kuchařky a kuchaři, já od nich opisuji, až se ze mě kouří. Zkus to taky, žádný učený z nebe nespadl, když nebudeš něco vědět, tak se nestyď zeptat. Jednu drobnou radu - někdy je velmi důležité dodržet postup a na experimentování není místo, opravdu si ušetříš spoustu práce a zklamání.
A dobrého kuchaře poznáš i podle toho, že si neustále myslí, že by to mohlo být ještě lepší. Pýcha v kuchyni se nenosí. Tak alou, makat, večeři na stůl! :mavam:

 
Cimrushka
21 příspěvků 16.02.13 18:59

Milá bábo! Aspoň jedna milá odpověď… Ano, za chvilku mi bude 26, takže toho moc neumím. Ale vařit mě strašně baví, takže se určitě budu učit dál. Mám tak zmlsaného přítele, že mi nic jiného nezbívá :D Neznám lepší pocit, než když vidím, jak mu chutná. Láska fakt prochází žaludkem!! (Sme spolu již 10 let) Mějte se hezky :mavam:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 16.02.13 18:47
+

Milé gmp, to jsou asi halucinace po té šílené soli. Já znám osobu, která vaří šunkofleky tak, že uvaří těstoviny (koupené v akci) a pak do nich nakrájí salám, ale pozor, ne ledajaký, ale poličan, nebo tak něco. Taky v akci. Kolikrát mě napadá, jestli nejsem „glupava“ (další slovo do slovníčku, znamená blbá), že se s tím klohněním kolikrát tak s… mažu. :* (už zas nemám brejle, tak nevím, co tenhle ksicht dělá, ale ještě jsem ho nikam nepinkla).

Cimrushko, např. s tím kmínem to byla dobrá rada, přidává se na začátku, aby krásně odevzdal chuť a vůni. Tak se nečerti, tady se může člověk leccos naučit i když vaří 40 let, jako já. Myslím, že budeš asi mladé děvče (mohu se mýlit), ale vař, uč se a vař, u holek je to dneska vzácnost. Ať se Ti vede. A dej si říci, ušetříš si práci, peníze a možná i zranění. :mavam:

 
Cimrushka
21 příspěvků 16.02.13 17:16

Ano, půlku velké cibule do studené vody, pak brambory, zeleninka a houby. Osolim, přidám drcený kmín (cca půl č. lžičky), asi 10 kuliček pepře, bob. list a 5 kuliček nov. koření. Mezitím si uvařim bramboru a když je polévka hotová, tak tu bramboru rozmačkam vidličkou, zakvrdlám do polévky, přidám kelímek kys. smetany a a mouku rozkvrdlanou ve studené vodě. Krásně se zahustí. Pak už přidám jen česnek a majoránku, jinak mi příde, že když to tam dam dřív, tak se během vaření ta chuť vytratí. Jo a dosolim a dopepřim. No a když tu polévku necháš uležet v lednici do druhého dne, tak je tisíckrát lepší, než ten první :mrgreen: Ať chutná!!!

 
gmp
1603 příspěvků 16.02.13 16:56
-

Mám několik otázek. Tu půlku cibule, nadrobno pokrájené do studené vody? Celý kmín až nakonec? U marjánky to chápu, ale u celého kmínu.? "rozmačkanou bramboru a smetanou s hl. moukou. Nejlepší je odleželá druhý den…
" - Brambouru rozmačkáš, zaliješ smetanou a zasypeš moukou a necháš odležet do druhého dne?
Jsem jen prostý synek ze vsi - jemné kulinární finesy jsou mi cizí. Prosil bych o osvětu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz