Recept Bramborová pečenice

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramborová pečenice

Postup

Nakrájet cibuli na jemno. Oloupat brambory a nakrájet je na tenké plátky. Rozehřát máslo na pánvi a lehce osmažit cibuli. Přidat brambory a na chvíli je lehce míchat v másle. Zalít vše horkým vývarem a pomalu vařit, až jsou brambory měkké. Přilévat horkého vývaru podle potřeby. Mezi tím nastrouhat sýr, nebo ho nakrájet na malé kostky. Když jsou brambory měkké a tekutina vypařená, posypat jejich povrch sýrem a nechat ho rozpustit. Smažit pomalu a odlévat přebytečný tuk, který sýr pustil. ¨Frico¨je hotové, když jeho okraje jsou hnědé a placka je křupavá. Podávat horkou ¨Frico con Patate¨ se salátem. P.S. Největší ¨Frico¨ (placka) na světě byla připravena asociací kuchařů z Udine v Itálii, jako pokus se dostat do Guinness knihy rekordů. Specielní pánev byla vyrobena v Rakousku, měřila 3M v průměru a vážila 600kg. Placka usmažená na pánvi vážila 300kg. Existuje neomezené množství různých ingrediencí a nejspíš každá vesnice a horské údolí má svůj vlastní recept. Býval to výživný pokrm, který si pastýři a dřevorubci brali s sebou do práce. Dnes se podává jako předkrm, nebo lehčí jídlo se salátem

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 31.05.03 vloženo
  • 9368x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 cibule
  • 4 střední brambory
  • 1 lžíce másla
  • 250-500ml vývaru z kostí
  • 400g Montasio sýru, nebo podobného

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bramborová pečenice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bramborová pečenice

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborová pečenice - Kari...

neboj, ta placka je křupavá zespodu a na okrajích, nahože je roztavený sýr, takže nějaký tvrdý sýr je OK.

Pěkný den Ti přeje,

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborová pečenice.- Babi,

že mne to hned nenapadlo podívat se do Ingrediencí, dík za typ! Tuto kolonku jsem si na Labužníku ještě nenavykla používat. Sýry zbožňuji, ale příliš se v nich nevyznám, protože ochutnávat sýry se dost prodraží.
U toho sýra mi šlo hlavně o to, nechová-li se při tepelné úpravě výrazně rozdílněji, než třeba obyčejný levný tvrdý sýr. Z receptu totiž vyplývá, že má být v konečné podobě sýr křupavý. Ale když roztavím na omeletě třeba eidam nebo ementál, tak se spíš rozteče, ale neopeče. V elektrické troubě třeba ano, tam mi tvrdý sýr vytvoří zlatou kůrčičku, ale na pánvi moc ne. Jestli třeba nedělám nějakou chybu.

Přeji krásný den a snad se dostanu k vyzkoušení receptíku a podám zprávu :-))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Montasio...

je správné jméno sýra (bylo to špatně v receptě co mám)! Kari, když se podíváš pod Ingredience, tak tam je popsaných 150 různých sýrů i s obrázky. Podle toho popisku si můžeš najít podobný sýr, který je k dostání v ČR. Měl by to být nějaký tvrdý, nebo polotvrdý na strouhání. Já ještě neznám všechny české sýry, což Ty určitě ano ;o)))

Pěkný víkend Ti přeje,

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bramborová pečenice.-Babi, co je montesio?

Bezva nápad na rychlou a dobrou večeři. Akorát v případě rychlovky budu muset použít vývar z kostky. Ale prosím, Babi, nevíš jakému sýru u nás se nejvíce podobá sýr montesio?
Ale zas na tom asi tolik nesejde, bude to dobré i třeba s blaťáckým zlatem nebo madelandem, že ano? Ale aby mi to správně zkřupavělo…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Glamo, díky...

za Tvoje bystré oko, recept jsem upravila. Nevím čím to je, že člověk někdy pro oči nevidí. Cibule s cibulí by asi moc dobré Frico nebylo :o)))))). Taktéž Tě zdravím!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Mám chut!

Miluju takováhle jídla, Babi. Jednoduchá, obyčejná. Jen si :-))))), Babi, přečti znovu recept. :-)) Moc tě zdravím!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz