Recept Braborák-Originál

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Braborák-Originál

Úvod

Tento recept je úspěšně používán 50 let všemi,kterým jsem recept dal!
Mnohým se zcela příčilo,aby do strouhaných brambor které se „topí“ ve vodě z brambor a KTERÁ SE NESLÉVÁ (proto nelze hovořit o duplicitě!) ještě přidali šálek vroucího mléka.Ale dříve či později-mi museli dát VŠICHNI bez rozdílu zapravdu!
RYCHLE si tento recept zkopírujte a uložte-než bude „Adminem“ smazán jako duplicitní!!!

Postup

Na struhadle-(ta strana,která má tvar slz s průměrem děr cca 1,5 mm) nastrouháme brambory.Vodu NESLÉVÁME.(V po­lovině strouhání-dáme vařit v kastrólku mléko-tak aby po dostrouhání jste mohli hned vše zalít vroucím mlékem-proto brambory nezčernají).
Přidáme mouku (množství se může vyšplhat až na 7 kulatých lžic-vše záleží kolik brambory pustí vody).
Pak přidáme sůl,kmín,majo­ránku,pepř a vejce.Nakonec přidáme rozlisovaný či utřený česnek.Důkladně promícháme a podle pravidla-že těsto by mělo mít tu konzistenci-že by mělo být na hranici toho,že by v něm měla snahu stát lžíce-případně přidáme mouku.
Smážíme pozvolna na rozpáleném oleji.


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.03.13 vloženo
  • 5074x zobrazeno

Ingredience

  • 4 větší brabmory
  • 1 šálek mléka (150 ml)
  • 4 kulaté lžíce hladké mouky(minimálně)-zaleží na šťavnatosti brambor
  • 2 x mezi všemi pěti prsty soli
  • 1 kulatá dlaň celého kmínu
  • 1 kulatá dlaň majoránky(třením druhé dlaně rozetřít do jemna)
  • 1 x mezi tři prsty mletého černého pepře
  • 2 vejce
  • 1 palici česneku (nejlépe českého)
  • olej na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 07.03.13 20:08

Chutnučké. Pridala som petržlenovú vňať.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Braborák-Originál

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ivanhoe111
10 příspěvků 26.05.13 18:09

Mimochodem-o víkendu 18.5.2013-jsem z vlastní lenosti, dojít si do krámu pro mléko-byl postaven před skutečnost-zda si udělat bramborák bez kapky mléka či bez něj-udělal jsem to-ALE NĚCO TAK HNUSNÉHO A HOŘKÉHO už nechci nikdy zažít-ale jak vidím komentáře u vlastního receptu-tak zjišťuji-že tento server ovládají „tzv. Labužníci“-od kterých bych nepřijal ani drobeček JIMI DOPORUČENÝM!!!

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 08.03.13 11:42
Byla jsem trochu nemocná.....

A trochu se potom ke konci už nudila, tak jsem to prostě vyzkoušela s tím, že v nejhorším se to vyhodí. Striktně jsem se držela receptu. Hodnocen? Mouka zcela vyruší brambory, kmín je chuťově nekonsistentní. Nemá to chrakteristickou chuť bramboráku, spíš smažené placky z bramborového těsta, kde někdo přehnal poměr brambory - mouka. Vracím se k vlastní verzi - bramboráky bez mouky, jen s hrstí strouhanky na kopec brambor.

 
Ačraj
697 příspěvků 05.03.13 11:42
Bramborák

Já bych tedy trochu té vody dle potřeby slila, jsou-li brambory z mé úrody, tak ji i vypiju, (velice zdravá)horké (teplé) mléko také používám, metličkou vejce vmíchám a také se snažím, aby mouky bylo co nejméně, to by už nebyly potom bramboráky, s kmínem nám to nechutná, ale hodně česneku, také majoránku, pepř, sůl, struhadlo mám takovéto, tak babo raď! :zed: Slzičky to nejsou, ale bramboráky výborné, obzvlášť, když se tam přidá něco voňavého (od masa) :P

Příspěvek upraven 05.03.13 v 11:52

 
casino
4466 příspěvků 05.03.13 01:07
No, jste svobodný člověk, asi se ve všem neshodneme...

…ale na první část věty rozvité ad. a) jste si vlastně sám odpověděl ;)
Ano, ty „otvory ve tvaru čtverečků“ tzv. KORUNKOVÉ! struhadlo je skutečně na jemné strouhání, ale prozradím vám tajemství: zmíněné struhadlo je ideální na muškátový oříšek, ale především na PARMAZÁN o podobné :palec: :mavam:

 
ivanhoe111
10 příspěvků 05.03.13 00:34
Reakce na casino...

Postupně odpovím:
a)Buď jste hloupý Vy nebo já-čtyřstranné struhadlo má „slzy“ s průměrem děr cca 1,5 mm, naproti jsou „slzy“ s průměrem děr cca 6 mm, pak tam je strana na strouhání koleček např. salátových okurek no a naproti je strana s otvory ve tvaru čtverečků-TAM bych strouhal-kdyby mi někdo napsal -nastrouhat „najemno“!
b)Pokud znám přesný poměr přísad je mi „šumafuk“-zda přidám vejce nakonec nebo hned.Ale díky tomu, že zalévám horkým mlékem-TAK mi docela záleží natom, aby se syrové vejce nedostalo s ním do bezprostředního styku.(Nemám zájem vytvořit jakési „ztracené vejce“ viz. zavářka polévek).A pokud neslévám vodu (někdo ji navíc vymačkává)a tudíž nemám v míse těsto konzistence TMELU-tak se mi NIKDY za těch několik desesiletí NESTALO, že bych - a teď použiji Vašich slov:zápasil s oživlým bílkem, kterému se ekluje s těstem se spojit a nechává se v míse honit dokolečka dokola, jak slípka kohoutem po dvorku. Naopak troufám si napsat že po čtyřech či pěti míchnutích máte vše rozmícháno.
c)+d)-okomentuji tím, že jsem udělal oproti Vám o „o pár“bramboráků více a měl jsem úspěch.
No a ten závěr P. S.?Znal jsem politickou stranu, která se by se Vám zamlouvala-ona totiž měnila názory (oproti předkům)-ale pak asi půl roku před revolucí vystoupil jakýsi jejich odborník na živočišnou výrobu a vytřeštěnýma očima zcela vážně prohlásil, že se zjistilo, že když se krávy budou pást na pastvě namísto dostávat suché seno v betonových chlévech-POTÉ DÁVAJÍ VÍCE MLÉKA!-To je divné, že to předci věděli o stovky let dříve.
Ale budiž-vymačkávejte si z brambor co chcete aby jste ušetřili za pár lžic mouky. Možná když dáte rozředěnou želatinu tak třeba ušetříte za vejce.Jo a chuť???-o tu Vám jde NEJMÉNĚ!!!

 
M.Suskova
206 příspěvků 04.03.13 22:08

Reakce na casino
Vaše komentáře jsou úžasné. Vždycky si je s chutí čtu a těším se na další.

 
casino
4466 příspěvků 04.03.13 09:30
Na braboráky jsou u nás specialisti,

Já je dělal jen párkrát, ale…
Ale:
a) Pominu mezery v názvosloví ((Na struhadle-(ta strana, která má tvar slz s průměrem děr cca 1,5 mm) nastrouháme brambory)) stačilo napsat „na jemno“
b) Lžíci jsem v braboráku nikdy neztopořoval :mrgreen: ale asi proto, že vejce nedávám do těsta až nakonec. Těsto tedy moukou zahušťuji a ne že je vejci dořeďuji :roll: Jenom když si představím ten oživlý bílek, jak se mu ekluje s těstem se spojit a nechává se v míse honit dokolečka dokola, jak slípka kohoutem po dvorku, tak se orosím :mrgreen:
c) Horkým mlékem nezalévám…, ale asi se to tak BĚŽNĚ DĚLÁ

d) To neslévání vody je pozoruhodné…, ale možná dyby se slila, tak se do těsta nemuselo dávat tolik mouky… :nevim: :)

P. S.
ivanhoe111, níže psané na sebe nevztahujte, reaguji na bocianka (Holt pevná vůle vkladatele je obdivuhodná.)
Také se říká: Jenom idiot nemění názory :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
bocianka
528 příspěvků 04.03.13 02:13

Prosím nekamenovat.
Podívejte se, tolik řečí (nejen) okolo názvu, ale braborák odolává stále. Holt pevná vůle vkladatele je obdivuhodná.

 
radium
34 příspěvků 04.03.13 01:22

Máte mé sympatie ;) Takto dělaly bramboráky moje babičky, matka, tchýně a tak je tak děláme i my. Jen se nikdy nedával kmín.

 
zébulon  03.03.13 18:20

Tak ale opravte ten název přece, pak vám ten recept tady třeba zůstane. K tomu černání brambor - nevím, jak je to možný, ale brambory mi ještě nikdy nezčernaly, ať jsem použila mléko, nebo pivo. Na povrchu možná malá vrstva zoxidovaného těsta, ale jinak nic.

 
ucitelas
328 příspěvků 03.03.13 18:15

Ivanhoe byl udatný král,,, bojuj rytíři

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 17:40
S odpuštěním-JÁ jsem měl na vylepšení o 22 let VÍCE...

 
di
2451 příspěvků 03.03.13 17:34

No, moje bývalá potenciální tchýně (moc milá, příjemná a chytrá ženská a taky vynikající kuchařka) kdysi (před nějakými 28 lety, to jsem to ochutnala poprvé) něco podobného dělávala a taky tomu říkala bramborák. Dobré to bylo, to ano, ale bramborák to opravdu nebyl.
Tímto bych s dovolením tuto diskusi ukončila - bramborák, guláš, svíčkovou, zelňačku, segedín, atd., atp. děláme každý po svém, každý tu svou verzi považujeme za tu nejlepší. Holt, kolik lidí (rodin), tolik chutí, ale abych třeba můj bramborák, guláš, svíčkovou, zelňačku, segedín, atd., atp. propagovala za tu jedinou možnou a tu jedinou správnou verzi receptu pro všechny, to bych si asi nikdy nedovolila.

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 17:33
Jsem v šoku-z jednoho...

…a sice z toho, že VY, kteří se pasují za labužníky a gurmány-jste léta jedli bramboráky se sléváním či vymačkáváním vody ze strouhaných brambor-oproti našim předkům.
Pak už se nedivím např. ZUZCE1973-která ač by ochutnala-smete recept pod stůl.
A opravdu-slít (či vymačkat) vodu z brambor-odsuzuje recept k závěru-že bramborák musí být jako DŘEVOTŔÍSKA-a zrovna tak chutnat!!!

 
tlustá bába
1204 příspěvků 03.03.13 17:26

50 let úspěchu v Bohnicích. Ano!
Jdi kázat do Stromovky, já zařídím povodně!
Konec diskuze.

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 17:09
OK-hraješ si na znalkyni....

…to beru…ale v BRAMBORÁKU jseš vůči mne jako naprostý AMATÉR oproti PROFÍKU.
Nevím jaký rozdíl poznáš předem!!!Už jen to-že naši předci vodu ze strouhaných brambor neslévali-potvrdili -ten posledně zveřejněný názor-že lidstvo postupně degeneruje…
Ale pokud uděláš bramboráky dle mne-rád se postavím čelem Tvé KRITICE.
Ale odmítám oponovat NĚKOMU kdo to nezkusil a kdo se pouze domnívá-že to musí být naprostý „propadák“.
K tomu musím opět opakovat-50 let úspěchu!!!

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 03.03.13 16:53

@ivanhoe111 nevěšet se, nestřílet se, ani nic jiného… Stačí vymyslet vhodnější název, vážně je rozdíl mezi těmito plackami a bramborákem - originálem :nevim:
Chuť neodsuzuji, nezkoušela jsem… ale rozdíl poznám předem. Samozřejmě si bez vyzkoušení nedovoluji psát, jestli je lepší varianta tvoje nebo klasika…
Někdy ale správně zvolený název dokáže zamezit podobným diskuzím.
Prostě ne každá placka z brambor je hned bramborák a naopak… ;)

Příspěvek upraven 05.03.13 v 12:04

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 16:45
Jako pražák jsem často chodil do KORUNY...

…což na na narážku na bufáč na Václáváku -jistě myslíš! Kdyby uměli takový bramborák-TAM-Nikdy bych se nesnažil vylepšit NĚCO CO JE DLE TEBE DOKONALÉ!
Ale já se hold naučil-že ač to stojí cokoliv-stojí zato ochutnat gurmánské skvosty!!!
Ale bohužel VÁŠ (můj)ADMIN má zcela opačný názor-SMAŽE VŠE CO UVEŘEJNÍM!!!

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 16:34
KRITIZUJTE-to je perfekt a OK.......

…Ale "rád si vyslechnu kritiku po UVAŘENÍ!!!).

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 16:29
BOŽE-máš pravdu-vynechal jsem písmeno...!!!

…Co nyní..?Co radíš-mám se oběsit, zastřelit, otrávit nebo sežrat něco CO MNE spolehlivě dopraví do říše…

S omluvou Ivan

 
tlustá bába
1204 příspěvků 03.03.13 16:29

Zapuzuji Tě, zapuzuji Tě, zapuzuji Tě! A založ si svoji církev! Kazateli!

 
tlustá bába
1204 příspěvků 03.03.13 16:25

Takhle se dělaly „bramboráky“ někde v bufáči na Václaváku, nebo někde v páté cenové! Aby se na tom vyrejžovalo a bylo s tím méně práce! Ale bramborák to není!
Ale jez si, co chceš, jsou to Tvoje útroby!

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 16:24
S odpuštěním-jste ztracena....

ZKUSTE jednou jedinkrát udělat BRAMBORÁK dle MNE!
Chápu Vaši výtku na „moučnou placku“-ALE TAK TO JE VŽDY-když nějaké hovado-SLEJE vodu ze strouhaných brambor.
STROUHANKU si nechte na řízky!-Nepoužívat prosím ZDE!

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 03.03.13 16:20

Děvčata… jukněte na název :mrgreen: ;) To přece není recept na bramborák, ale na Braborák-Originál :mrgreen: „m“ tam možná chybí úmyslně :mrgreen:
Jinak u nás frčí opravdové bramboráky jak jste je popsaly obě podemnou, včetně té strouhanky :D :mavam:

edit - osobně bych to raději přejmenovala, a ne kvůli tomu chybějícímu písmenku ;)

Příspěvek upraven 03.03.13 v 16:22

 
M.Suskova
206 příspěvků 03.03.13 16:17

Do bramboráku také dávám studené mléko až po slití podle mne přebytečné vody, ale nedávám ani kmín ani pepř. Pouze majoránku a česnek

 
ivanhoe111
10 příspěvků 03.03.13 16:15

NECHCI S TEBOU POLEMIZOVAT-(MNĚ to Admin za pár sekund či minut -smaže)-KLASIKA je -kolik brambor (větších-tak tolik kulatých lžic hladké mouky.
Akceptuji-tvoji verzi bramboráků. ALE-co již neakceptuji-je mléko studené(to mělo zamezit zčernání brambor).
Nedávej tu strouhanku…Sama Vaše CHUŤ Ti to musí napovědět!
Jo a nejsem si zcela jist-nakolik má můj recept „životnost“!Pevně věřím, že je otázkou pár sekund, či minut-kdy ADMIN smaže můj recept!!!Jen mi proboha -VĚŘ-

  • Já rodilý „pražák“-znalý starých kuchařek-jsem jen „pokračoval“ v receptech-které nyní připadají tzv. gurmánům jako SCIFI!!!


Nebojuji s tebou-jen přidávám svůj názor…Ivan

 
tlustá bába
1204 příspěvků 03.03.13 15:59

:potlesk:
První jsem si netroufla (jak jsem dnes dostala přes prsty), ale poprvé mě něco nakrklo tak, že jsem chtěla psát ošklivě. Protože to není bramborák, ale moučná placka s bramborama.
Originál je leda ivanhoe111.
Také dávám výhradně hrstku strouhanky, jsou krásně křupavé a chutnají po bramborách!
Ještě přičiním poznatek, že se dnes pěstují brambory s omezenou černavostí, nebo dokonce takové, které nečernají, jak jsem se někde dočetla. Ale bohatě, myslím, stačí, si prostě pospíšit a nenechávat to někde hodiny stát. Že jo?

 
zébulon  03.03.13 15:36

To je primo mobilizacni uvod. Pominu vsechny vytky, uz me nebavi byt za stouru a hura rovnou k veci - do bramboraku davam mliko taky, sice studene, ale davam (vodu ovsem slevam). Ale ten pomer prisad - na ctyri brambory dve vejce a az sedm lzic mouky? Delam tradicne bramboraky ze tri kilo brambor ciste vahy a dve vejce mi staci bohate. Tohle bude spis takovy bramborakovy livanec, ne?

A jeden trik, nez bude recept smazan, jak varuje autor - do testa prihodte hrst strouhanky, bramboraky pak maji vyrazne mensi nasakavost pri smazeni. Pro me hrst ci dve na tri kila brambor.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz