Recept Božský dort

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Těsto: vajíčka (celá) ušleháme s vodou, rumem a cukrem do husté pěny (cca 5 minut, méně ne), bokem si smícháme solamyl, mouku, kakao a pr.do peč., směs pak postupně zamícháme do vaječné pěny. Postupně upečeme z těsta tři korpusy (forma běžná dortová), peču na 200 stupňů cca deset minut. Krém připravíme podle návodu na krabičce nebo tak jak jsme zvyklí. V rendlíku necháme zkaramelizovat cukr, nasypeme do něj oříšky a hmotu rychle (dokud je tekutá) nalijeme na voskový papír (doporučuji potřít i trošku olejem). Necháme ztuhnout, což je za chvilku, a pak válečkem rozdrtíme na malé kousky. Ty zamícháme do krému. Jednotlivé korpusy natřeme krémem a spojíme, nutno podotknout, že originál dortu má asi 6 vrstev těsta a krému, čím tenčí vrstvy a víc, tím lépe, nakonec na dort nalijeme tenkou vrstvu hořké polevy. Zkuste to, já lepší pečený dort nejedla.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 05.04.04 vloženo
  • 17332x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Korpus: 4 vejce
  • 150g mouky
  • 150g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce solamylu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/1 lžíce rumu (korpus/krém)
  • 4 lžíce vody
  • Krém: buď domácí světlý krém typ: máslo-cukr-puding-rum
  • nebo vanilkový krém od Dr.Ottkera, ale zaděláme bez másla
  • pouze s mlékem
  • Krokant: 150g cukru krystal
  • 50g nahrubo pomletých oříšků
  • + tmavá čokoládová poleva

Doporučená příloha

  • káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Božský dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Takže se hlásím se zprávou o přípravě a následné ochutnávce. Především moc díky Jau, teď už vím, proč jsem měla na těstě ne brousek, ale brus. Nicméně, korpus dobrý. Měkkoučký, nadýchaný. Teď k největšímu problému - krokantu. Rozpustit cukr na karamel se zadařilo, zamíchat oříšky taky, ale vylít to na cokoliv - nemožné. Víceméně hrouda. Po vychladnutí mi bylo jasné, že pokud budu výše řečený krokant drtit válečkem, bude ho více po kuchyni než pak do krému. Rozsekala jsem ho tedy, modlíc se, aby vydržel, v sekacím robotu. Nejodolnější kusy jsem v zájmu zachování celistvosti chrupů pokusných kolegů vyhodila. Přesto jsem to měla ještě prosít přes hrubší síto - příště. Krém - dost sladký, cukr jsem pochopitelně už nedávala. Vyšel mi takový nepříliš úhledný řez, který se tvrdošíjně kladl na stranu, nicméně v tomto nejistém postoji vydržel. Ale celkový dojem dobrý, příště dám krému méně. V receptu množství není uvedeno, takže to bylo beioko. Ahojky!!!

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Jau, ano, taky mi tam nějak chyběl ten sníh. Dost mě to zklamalo, protože dorty už celkem začínám zvládat. Děkuji Ti moc za rady!!
 Sylvie

jau
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort - sylvie

Tady může být důvodů víc, těžko radit, když u toho pečení nejsem. 1) Jak jsem tak koukala na ten recept, je tam podle mého názoru na 150 g mouky moc prášku do pečiva. I když se přidává ještě solamyl a kakao, zarovnaná lžička prášku se dává na asi 250 g mouky. Hodně prášku se pozná tak, že těsto nejprve hooodně vyskočí, nadělá velké bubliny na povrchu a pak spadne a vytvoří tzv. brousek. 2) Měla jsi pořádně vyhřátou troubu? To je taky důležité. Piškotové těsto chce své, aby bylo dobré a kypré. Já většinou šlehám žloutky zvlášť a z bílků dělám sníh, i když je v receptu napsané, že se šlehají vejce celá. Se sněhem mám jistotu, že to bude nadýchané. A většinou už není potřeba prášek do pečiva ;-)

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Ach jo, dala jsem do formy celé těsto a z trouby jsem vytáhla nízkou placku. Tak nevím…Prosím, nevíte, kde jsem udělala chybu?
 Sylvie

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Stundo, Landospandos, díky za rady. Asi to taky hodím najednou do formy, jaképak cavyky s tím, jak říkám Troška. :-)

casino
4488 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

S DOBOŠEM to má společný akorát ten karamel, ale tam se leje na poslední korpus a před úplným ztuhnutím se naseká na dílky a poskládá na dort. DOBOŠ má 5 vrstev tenkého těsta a peče se na papíře, tvar se pak vyřízne. … Toto těsto je zajímavé tím, že v něm není sníh; asi bude tužší, ale vyzkouším, někdy to není na škodu…

stunda
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Včera jsem ho prubnul a musím říct ,že je vážně dobrej.Všem doporučuji. :o)

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Ewi, tak to by bylo pro mě přece jenom kapánek z ruky (JM). Aničko, to je ale taky supr nápad, jasně, jednu velkou placku! Bože, někdy je člověk jako praštěný. S tím rozdáváním - co mám dělat, když mě pečení baví a doma se to moc nejí. Zpravidla vrazím celý plech synkovi chystajícímu se na noční do ruky řka, ať to vezme klukům na halu . A to si piš, že ti si to považují (i když je pravda, že minule zvedl oči k nebi, asi budu muset zvolnit). A je úplně fuk, jestli je to buchta nebo pizzy. Svým způsobem jsem asi nenormální :-).Tak dobrá, děvčata, o víkendu jdeme na to!

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort,alisko,

áno, doboška! Ja moc cukrár nie som, preto si nevybavujem presný postup! Navrchu si pamätám ten karamel - ale už bol pokrájaný! Zrejme sa dal na poolejovaný plech a pred stuhnutím (?) pokrájal…

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort, Aničko,

to mluvíš asi o Dobošově dortu, ne? Ten peču (tedy pekla jsem) z pěti plátů, promazávala krémem a podle originálu se vrchní vrstva polévá karamelem, já polévala čokoládovou polevou… je to velmi efektní a moc dobré (pro ty, co mají rádi sladké a krémové). A máš pravdu, je to kupodivu chuťový rozdíl, ty tence upečené pláty chutnají nějak jinak :-)

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort,Landosko,

mne to pripomína jeden podobný múčník, kde sú tie tenké vrstvy cesta (5-6) a čoko krém a krokant. Doma sme to vždy piekli na plechu, plechoch - po dĺžke prekrojili a natierali krémom. Torta nebola potom okrúhla, ale obdĺžniková. Ponúkam Ti to ako jednoduchšiu verziu - cesto je chutnejšie, ako keby si ho piekla hrubé a potom prekrajovala.
Ja to nepečiem, ale moja mamka to mala v repertoári. Nech sa Ti darí!
 A.

ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Já bych to taky ráda prubla. Ale ochutnat. Landos, když tak mluvíš o tom rozdávání, nebudeš se náhodou pohybovat s hotovým dortem poblíž Liberce? Já bych ti řekla, jestli se povedl. :-)))

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Herdek, to vypadá fakt dobře, asi to prubnu. Ohledně toho postupného pečení myslím, že s tím nebudu párat. Upeču to najednou a šmytec. Rozříznu, promažu, obmažu - tím zahladím stopy, a nikomu to neřeknu :-). No a pokud se k tomu fakt dokopu, napíšu jak dopadl dort a jak jsem dopadla já. Ale věřím, že dobře, doposud na moje buchty, řezy, dorty apod. nebyla vznesena jediná námitka. Hlavně na ty, které jsem rozdala… :-).

stunda
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

V pohodě s čekajídím těstem se ti nic nestane.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort, Dotaz

Když budu péct tento dort po částech, nestane se nic s „čekajícím“ těstem na pečení, když je tam ten prášek do pečiva?
Díky moc
 Sylvie

Labužník Lenulinka02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Vyzkoušela jsem a je naprosto báječný.Byl to můj první dort a povedl se na jedničku.Jen jsem použila čokoládový krém(šlehačka svařená s čokoládou a do vychladlého krému máslo) a každé patro jsem pokapala rumem.Určitě všichni zkuste

Bradicka
163 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Tak moc díky za recept i za radu, doufám, že i mně se dort povede tak, aby si zasloužil to jméno… :o)

barbaanek
99 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Na jakékoliv pečení se mi nejlépe osvědčila polohrubá, z hladké je těsto takové jednolité, nenadýchané. Ale to je věc názoru. Nicméně na dortové korpusy dávám vždy polohrubou.

Bradicka
163 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božský dort

Barbaanku,
mouku hladkou? Diky, uz se mi sbihaji sliny…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Karbanátky Karbanátky
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz