Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dame vodu na strednu teplotu/ohen, do nej cukor a miesame kym sa cukor nerozpusti. Pridame glukoz.sirup a na miernej teplote/ohni nechame pomaly vriet do zahustenia. Akonahle! zacina hnednut odstavime a nechame vychladnut. Bielky vyslahame. Do vyslahanych bielkov po nitke zaslahavame vycladnuty cukrovy sirup. Do tuhej zmesi zamiesame korenie, mandle a pistacie. Primeranu nadobu (keramicku/sklenenu/ohnovzdornu sirsiu misu/ pekacik ) vysypeme poriadne mukou. Muka zabrani lepeniu zmesi a zaroven pomaha tvarovaniu. Do nej nalejeme zmes. Pomucenymi rukami tvarujeme gulocky s priemerom 3-3,5 cm, ktore este poriadne vyvalame v muke, ukladame do kosickov alebo na tac. Keby sa nam zle tvarovalo, nechame preschnut na chladnom a suchom mieste zopar hodin. Mozno aj dvanast. Jedna z najstarsich! cukroviniek, ktora pochadza z Iraku a z najoblubenejsich, ktora sa pripravuje ako chleba a jedna z najoblubenejsich aj na blizkom vychode. Meno aj tvar ma po bozskej manne. Doslovny preklad Mann salwa je Manna utesujuca. Dobru chut!
Recept je z kategorií: Cukroví
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bozska manna/ Mann salwa
297 příspěvků 29.8.09 17:48
V budoucnu vyzkouším.
K diskuzi o kardamomu - já i naše rodina ho zbožňujeme, chuť i vůně je nám příjemná a myslím si, že to není tak exotický zážitek, jako např. u římského kmínu, pískavice nebo čerstvého koriandru…
Myslím si, že Rachel má pravdu - kávu arabského typu (jemně mletou) jen spařit, je špatně, tato káva by Landospandos nechutnala ani bez kardamomu… můj názor.
Meisjen - Tvůj recept na pravý indický „čaj“ je naprosto fantastický, frčel u nás v zimě a dělá ho teď i moje sestra, která nemá ráda černý čaj, pepř Díky .-)
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Zdejsi debata vyvolana zkusenosti Landospandos s kavou s kardamomem me pobavila ))). Taky si myslim, ze proste Landospandos neni „kardamomovy typ“ proste tvym chutovym poharkum nechutna a nikdy chutnat asi nebude ))). Ale zazitek mas bajecny ! Ja zase kardamom mam moc rada, treba domaci ryzovy pudink si bez nej vubec nedokazu predstavit. Kazdy mame holt jine chute a to je dobre.
K temto typum zakuskum bych rada dodala, ze my „Evropane“ je porad neumime konzumovat tou spravnou cestou. My jsme zvykli si davat zakusku pomerne velke kousky a vetsinou vice nez jeden. Kdezto arabaci a nebo indove si vezmou jeden kousicek a s nim vydrzi treba dve hodiny, uzdibuji a piji k tomu vetsinou velmi silnou neslazenou kavu a nebo neslazeny chai, aby vyrovnali premrstenou sladkost a sytost zakusku.
Kardamom má opravdu zvláštní příchuť, na kterou je třeba si asi zvyknout, někdo si nemusí zvyknout vůbec. V Tunisku se přidává hodně do moučníků. Manžel kdysi pracoval v Iraku a přivezl jako dárek krabici plnou bílého prášku, ve kterém byly koule velké asi jako knedlíčky do polévky. Dostal to od jednoho Iráčana s tím, že je to pochoutka hlavně pro děti. Po důkladném zkoumání jsem zjistila, že se opravdu jedná o mouku a koule byly to, co je uvedeno výše v receptu. Na mě to bylo moc sladké, ale jinak moc dobré. Teď aspoň díky Jolance vím, jak se moučník jmenuje
.
71 příspěvků 25.1.09 03:43
Myslim, ze tvuj zazitek musel byt fakt otresny, nebot pri cteni tvych prispevku snad i citim ten puch a vidim, jak do salku nekdo kali a dava ti to k piti:-))) Takovy kafe za ty prachy je sice trochu drahy, ale zase za takovy levny peniz mit takovou skvelou historku na pobaveni, je docela dobry!:-D A co travnik, ten to prezil? Ono mu asi vlastne v zaveru prospeje, kdyz ho nekdo pohnoji:-)
Treba zizaly pry maji uplne nejvetsi pochoutku prave sedlinu z kavy, bylo by zajimavy sledovat, zda po priplazeni se k teto kave, by treba nevytrestily „oci“ (ktere nemaji:-) a neuprkaly by rychlosti typicky nezizali daleko daleko.
Kazdopadne kavu s kardamomem zkouset asi nebudu:-)
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Doufám, že mě nebude nikdo kamenovat, že znovu vířím debatu o kardamomu, ale kávu jsem koupila v obchůdku s čaji a kávou, takže myslím, že zkažená by být neměla. Fakt přísahám na holý pupek, bylo to strašné. Ano, Rachel, kávu jsem klasicky spařila, páč piju turka, ale nevěřím, že by to na kvalitu kávy mělo až tak zničující vliv. A pokud ano, měli by u toho krásného zásobníčku mít obrovský výstražný transparent (navrhovala bych rudým půlmetrovým písmem nápis DANGER! a zobrazení atomového hřibu nebo výbuchu septiku a vedle toho šálek, do něhož teče z konvice vroucí voda), aby se podobným katastrofám dalo předejít. Ještě že jsem si to neuvařila v práci, nevím nevím, jestli bych to vysvětlila. Spíš bych tipla podezřívavé pohledy kolegů…
551 příspěvků 25.11.08 02:43
to mi uplne pripomina turecky med…akurat, ten sa jednoducho vyleje na oplatky prikryje oplatkami, vychladnuty pokraja na male kocky a roh sa namaca v cokolade…namiesto glukozoveho sirupu sa dava med
Jsou dva druhy kardamomu - nepravý Amomum - je hořký s výraznou kafrovou vůní, pěstuje se v Thajsku, na Jávě, v Číně…
Pravý kardamom - Elettaria cardamomum - pochází z jižní Indie a ze Srí Lanky. Je to trvalka, vysoká asi 2,5m a roste vysoko v horách. V sanskrtu se nazývá ela ( s takovou tou stříškou nad a), pravděpodobně z tamilského jazyka. Elapattra - kardamomské listy - je jméno ďábla v sanskrtském eposu Mahábhárata.
Dnes se pěstuje i v Tanzanii, Guatemale, na Nové Quineji. V Indii je nejlepším druhem var. minuscula, bledě zelený - kardamom z Alleppey.
V Arábii se slavnostně připravuje s kardamomem - gahwa - a to tak, že do zahnuté hubičky kávové konvice se vloží několik otevřených kardamomových tobolek, které při nalévání ochutí silnou černou kávu. Dobré mravy přikazují, že musíte vypít nejméně tři šálky
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevím, jestli jsem to správně pochopila, ale Ty jsi tu kávu s kardamomem jen tak spařila, jako se dělá klasický „český turek“? Jestli to nebyla právě ta chyba. Arabové a vlastně všechny orientální národy dělají kávu v džezvě a kardamom i cukr přidávají do ní. Ta příprava v džezvě a tím správným způsobem dodá kávě úplně jinou chuť, protože tam probíhají trochu jiné chemické reakce, než když to jen zaleješ vroucí vodou. I když si to uděláš jen z obyčejné u nás prodávané kávy a případně tam hodíř jednu tobolku kardamomu, tak itak v tom bude zajímavý rozdíl.
Landospandos, nebylo to kafe zkažený? Myslím prošlý, ne že bys ho špatně připravila
. Kardamom připomíná leccos, ale to co
píšeš ty teda aspoň mě vůbec ne…
5068 příspěvků 24.11.08 18:15
Landospandos, diky
ja som si stale myslela ze kardamon..;-)
..pochybujem zeby tvoj koment dakto bral ako napadanie. Ani ja kavu nepijem
s kardamom, mam rada nasu klasika zalievaneho turka zvacsa a do horcicaku si
predstav ..o))
ale do urcitych jedal a cukroviniek ho
davam..;)
cajik navarim hned dnes
moj synator bude urcite spokojny, on rad take
daco. Dufam, ze sa chlebiky vydarili a si spokojna s pokusom..;)
Pekny den
Diky meisje
Landospandos, asi je to ryze individuální. Znám obojí - kávu s kardamonem i to druhé ,co jsi popsala. Kafe s kardamonem jsem pila v pátek, kdy jsme se večer sešly u známé, která se vrátila z Izraele. Nechutnala nikomu, jenom mně. Včera mi zamrzly odpady a přetekly do vany. Musím říct, je to úplně jiný čichový vjem. To ve vaně jsou prostě s..čky, to kafe vonělo kadildem. Požitek nesrovnatelný
.
Jo a já používám mletý kardamon spolu se skořicí, badyánem a hřebíčkem do perníku. A chutná nám to.
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Převelice se omlouvám, ale správně je kardamom, podle Kardamomských hor, kde tato bylina roste (uvedeno v Pravidlech českého pravopisu).
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Chraň bože, rozhodně nechci napadat jakýkoliv národ a jeho zvyklosti, jen jsem pravdivě popsala svůj traumatizující zážitek, chtíc takto uchránit další případné experimentátory
. A víte, co je docela zajímavé? Na netu jsem
viděla kardamon i kardamom, znamená to, že oboje je správně? Já byla
přesvědčená, že kardamom. Člověk se učí celý život…
Je to obalené opravdu v „syrové“ mouce?
recept na čaj určitě vlož … tento čaj mam v čajovnách moc ráda
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Vlozim recept na pravy " indicky CAJ ". Treba vam bude chutnat ))).
Hezky den i tobe a zdravim meisje ))).
PS: mam chleba v troube a pripravene uterky…tak jsem moc zvedava jake chlebiky pak budou ! )).
5068 příspěvků 24.11.08 14:26
Landospandos, ty si tomu kardamonu dala hnedka takto z rana a live/zive a verohodne-to sa musi nechat..;-)) .. ako chuti kardamon v sladkostiach? mozno by stacilo kliknut dakde na svedske cukrovinky-svedi miluju kradamon v cukrovinkach a juknut na komenty ci dakdo odobril alebo pohanil..pekny den..:)
Meisje, mame znamych a ti pripravuju daco take… popravde este som neochutnala. Tak sa nabuduce pochlapim..;)..zdravim a nech sa dari, hezkej den..;)
Pre zaujimavost, v urcitych krajinach sa vari kava pri urcitych prilezitostiach cisto len s kardamonu-ziadna kava tam nie je…to je sila..;))
580 příspěvků 25.1.09 03:43
U nas doma se denne pije caj s kardamonem, ale…pouzivame cely kardamon a pouze zeleny. Mluvim o indickem „caji“, ktery se svaruje s mlekem bez vody. Na jeden litr mleka davame 2-3 kardamony, vhazujeme kdyz se mleko zacina varit, vari se se asi 1-2 minutky a pak hned kardamon spolu se skorici z mleka vyndame. Pak se tady prodava kardamon hnedy ( oprazeny) a ten je fujtablovy. Do vsech napoju se dava jen kardamon zeleny a jen na kratky cas, pak se musi vyndat jinak to bude chutnat jak popisuje Landospandos. Zrovna tak zeleny kardamon v ryzovem pudinku je vyborny. V Indii je tehle recept od Jolanky taky velmi oblibeny a je to moc dobre. Jen my ho doma nedelame, protoze se prodava na kazdem rohu a je jednodussi si ho koupit ))).
256 příspěvků 25.1.09 03:43
To si teda pohlídám, jestli to někdo zkusí a s jakým hodnocením přijde. Živě si vzpomínám, jak jsem po přečtení nějakého článku ve kterém psali, že kávu s kardamomem milují tuším nějací Arabáši nebo kdo, koupila 10 deka kávy s kardamomem za 50,– slovy padesát korun a těšila se, jak si ji vychutnám. Okamžitě po spaření jsem začala tušit zradu. Kuchyní se nesl odér, jako když se spaří exkrement. Nicméně jsem si stále namlouvala, že CHUŤ bude báječná. Nebyla. Takže kávu jsem vylila do trávníku, zbytek putoval do záchodu, přičemž domem se nesl smrad, jako kdyby se pos…a celá rodina. Proto jsem na tu mannu (nebo manu?) opravdu, ale opravdu zvědavá. Mimochodem AKONÁHLE je česky myslím JAKMILE.
5068 příspěvků 24.11.08 06:19
..pridala som do receptu poznamku, ze ak by sa nam zle tvarovalo mozeme kludne nechat na chladnom a suchom mieste zopar hodin preschnut ..dakujem..;)
5068 příspěvků 24.11.08 06:04
..este raz..;-)
Goralko ja neviem , ale opytam sa a dam vediet..pekny vecer..;)
takto to vyzera …
http://www.amazon.com/…p/B000NMZ744
http://www.coffeebrk.com/sweets.html
5068 příspěvků 24.11.08 05:56
http://www.coffeebrk.com/sweets.html
jen jsem se chtela ujistit
trochu me zmatlo to nahle. Nerada bych udelala
chybu. Dekuji
273 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanka ešte poraď, čím nahradím glukózový sirup? Môžem medom?
5068 příspěvků 24.11.08 05:15
Frantisko, odstavuje sa to akonahle! zacina hnednut-karamelizovat..dakujem.:)
Rachel, nech sa dari ak sa odvazis ist do toho a dakujem..;))
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc pěkné, dávám do oblíbených a určitě vyzkouším… Moc se mi to líbí. Díky…
a ještě dotaz odstavuji až když to začíná hnědnout?
5068 příspěvků 24.11.08 04:25
Frantisko, obali sa to v muke a hotovo…
To vypadá moc dobře. V té mouce se to poradně obalí a pak se to rovnou jí? už se to nijak tepelně neupravuje?