Recept Boursin od Mimi-le-Gross, Toulouse Dia Veg Linie

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Boursin od Mimi-le-Gross, Toulouse

Úvod

Po přečtení diskuze o domácím přírodním sýru přidávám návod na výrobu „burzínku“, jak ho mám od švagra. Je jiný než od Alis (28.6.2008).

Postup

Máslo vyšlehat se solí do pěny, pak přimíchat kozí sýr, rozetřený česnek a čerstvě umletý černý pepř. Šalotku oloupat a velice jemně nasekat, poté lehce vmíchat do sýra.
Za a), b), c) jsou různé chuťové varianty, které přidáváme do základu.

Varianta a) a b) se jí s křupavou bagetou, nebo s nasucho opečenými plátky bílého pečiva a přikusují se měsíčky sluníčkem napěchovaných rajčat.
Varianta c) s tvrdým sýrem parmazán se jí s černými olivami a rajčetem.
Varianta c) s tvrdým sýrem Gruyér de Comté se zapéká s bramborami (velkou moučnatou bramboru uvařit ve slupce v osolené vodě, pak rozpůlit, potřít sýrem a zapéci pod grilem).
Skvostně chutnají brambory na loupačku s variantou a) a b) a lá střední Čechy, ale na to stačí rozmíchat tučný tvaroh.


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.02.13 vloženo
  • 2605x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut nebo 30 minut s bramborou

Ingredience

  • 20 dkg čerstvého kozího přírodního sýra (nebo Lučiny, kdo nerad kozí)
  • 5 dkg másla pokojové teploty
  • 2 - 3 šalotky (dle velikosti)
  • 1 - 2 stroužky českého česneku (dle velikosti)
  • 1 špetka soli (mužská)
  • na špičku nože čerstvě mletého černého pepře
  • a) 1 polévková lžíce čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, majoránka, tymián, příp. oregáno - dle chuti)
  • b) na špičku nože ostřejší papriky
  • c) 1 - 2 lžíce jemně nastrouhaného Gruyér de Comté případně parmazánu

Doporučená příloha

  • bílé pečivo, nejkrásnější brambora

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 16.06.13 17:25

Konečně přidávám fotku, boursin z receptu je ten první zleva, další jsou varianty, základem je kozí přírodní sýr a kousek másla, hodně černý chleba.
a) šalotka, česnek, sůl, pepř, kousíček pečené loupané papriky
b) sušená rajčata a plátky česneku
c) bylinky - oregano, tymián, pažitka, kousíček šalotky
d) pár kapek medu a jahoda
Je to snídaně šampiónů, ale nebudu hodnotit sama sebe.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Boursin od Mimi-le-Gross, Toulouse

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 09.02.13 01:43
pro zébulon

Ne, ne, to jsem nadávala někde jinde. Svou odpovědí jsem jenom chtěla reagovat na Vaši větu: „Gruyér de Comté není nic, Comté de Gruyère je nějaké panství ve Fribourgu ve Švýcarsku.“ a prostě jsem si to jen ověřila u zdroje. Pravda, mohla jsem napsat jen Gruyère, to ode mě byla jen křečovitá snaha, napsat to co nejpřesněji, aby mi nějaký znalec neumyl hlavu, jestli Gruyère ten, nebo ten. Pravda, to vysvětlení bylo to dlouhý, ale při psaní jsem si vzpomněla na další použití sýra a nechtěla jsem to dávat do receptů, zapečených brambor je tu asi milión.
Tak promiňte, snad se polepším.
Na to, abych ty sýry rozeznala nemám, to by asi člověk musel mít častější zkušenost. Já jej ochutnala poprvé a zatím naposled v životě.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.13 15:14

Ja jsem s vami v klubu porad, mile casino, i kdyz se to nekdy nezda :- ). Ale tydyta delam nejcasteji ze sebe.

 
casino
4469 příspěvků 08.02.13 13:32
zébulon, vítejte v klubu...

…ale ste lepčí :)
Takhle elegantně z kolegy udělat tydýta,,, to bych teda nedokázalo 8) 8o :roll: ;)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.13 12:07

Dekuji, tlusta babo, tak jsem se poucila. Nevim, jestli jste vynadala mne, protoze prispevek na me byl opravdu moc dlouhy, takze jsem se ku konci nedobrala, tudiz ale ani nemohu byt urazena. Jedna se teda o francouzsky gruyere, s kterymzto pojmem jsem se setkala, to je fakt. Ale porad si myslim, ze staci napsat gruyere (taky nepisete, ze do neceho davate Jihoceske Maslo, ne?). Paklize ovsem nejste ten spravny labuznik, ktery odlisi jemne nuance v chutich syra svycarskeho a francouzskeho!

 
gmp
1603 příspěvků 08.02.13 10:27

Anežka - Perdita X - Nulíčková :lol:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 07.02.13 22:40

Když já nevím, kdo je Anežka X. Mutantka? Právě jsem se vyčerpala dlouhým příspěvkem, kde jsem všem vynadala. Tak aby to nebyl můj odzemok do Horních Uher. Uvidíme, nejspíš mi dá někdo přes hubu, demokratovi pitomýmu, patří mi to. Hlubokosklon!

 
gmp
1603 příspěvků 07.02.13 21:22
+

Milá Anežko X. Děkuji, za objasnění technologie, která mi byla zcela neznáma.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 07.02.13 21:12
minus

:dance:
Nene, tady se jedná o veliký omyl, to jsou někde posbírané(jak je vidět z těch košíčků z nějakého plevele)vyskákané, po sportovním výkonu značně dehydrované, kobylky. Však se ten člověk taky štítí a šťouchá do nich klacíky!
Zatímco kulaté sluníčko se musí nalákat na sladké sliby - pak šup, popadnout a pod tlakem nacpat do rajčátka, přičemž se, ovšem, zuřivě brání, odhazuje tečky jako handgranátky a též drobně prdí. A jak je vevnitř, tak hned tu dírku zalepit klihem z vepřových nožiček (když je moc vzteklé tak Chemoprénem)! A když se jich tam takhle naláduje 7 852, pak je to teprve rajčátko sluníčkem napěchované.
Takže rozdíl je v té práci.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 07.02.13 20:34
sýr - jablko sváru

Tak jsem si to ověřila, jestli jsem tak pitomá a nic si nepamatuji, a rozzuřila jsem Frantíky. Gruyère de Comté je sýr francouzský (ať prý si Švýcaři říkají, co chtějí) a vyrábí se v oblasti Poligny ve Franche - Comté (sousedí se Švýcarskem). Prý se dost mydlí o ochrannou známku. Gruyère de Comté má označení AOC, má být minimálně 18 měsíců „starý“, ale prý spíš 24. Taky jsem se dozvěděla, že stojí od minimálně 3,5 euro za 10 dkg a spíš víc (asi abych věděla, co jsem dostala). K běžnému jídlu nic pro nás. To bych za tu cenu raději udělala horu tataráku. Ale dobrý je, to jo.
Boursin se skutečně dělá spíš ze sýra kravského původu, ale protože není „patentovaný“, tak si ho prý dělá každý z čeho chce.
Ale já jsem poznamenala, že je to boursin OD MIMI-le-GROSS!
A co jsme taky měli dělat s tím kyblíkem kozinky co Mimi dovezl?! Dávali jsme to pomalu do všeho, dobré byly takové koláčky z listového těsta se sýrem a množstvím naťové cibulky, studenou šunkou a cibulovými semínky, ale nejlepší snad, jen tak jak byl neochucený, s máslem a bramborami pečenými v popelu.
Ty brambory na grilu (viz varianta c))dělal M. tak, že do každé horké brambory (uvařené ve slupce) praštil pěstí a tam, co se rozšklebila, nacpal lžíci sýra.
A teď jsem se podívala nahoru a zjistila jsem, že jsem to v receptu špatně napsala. Chybí E. Tak se moc omlouvám.
Ten Gruyère de Comté jsme také použili tak, že M. vzal stroužek česneku a odřel ho o vnitřek pánve, ve které pak rozpustil kousek másla a nechal rozpálit, pak přilil smetanu, přidal bobkový list a přistrouhal muškátový oříšek a nechal krátce přejít varem. Do vymazaného pekáčku pokladl tenké plátky syrových brambor, ty posypal strouhaným sýrem (plus nějaké oschlé odkrojky dalších sýrů) a zalil tou smetanou. A zapekl. Mňam!

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.02.13 10:53

Lydusko, toto vidim poprve. Rikejte si tomu, jak chcete a wikipedii povazujte za encyklopedii. Ti tradicni syrari by z vas asi radost nemeli. Ja znam i ceskej cedar a goudu z Polska.

http://www.comte.com/accueil.html

http://www.gruyere.com/

 
gmp
1603 příspěvků 07.02.13 10:36
+

Hezký recesspis, líbí se mi. Jen mi trochu dělá starost ta varianta a)s těma sluníčkama pěchovanýma do rajčat. Ortodoxní vegetarián by zřejmě protestoval. Také technologie mi je poněkud cizí. Nějak takhle snad?

Příspěvek upraven 07.02.13 v 10:39

 
Lyduska
348 příspěvků 07.02.13 10:04

http://en.wikipedia.org/…%A8re_cheese

 
Lyduska
348 příspěvků 07.02.13 10:00

http://en.wikipedia.org/…C3%A9_cheese

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.02.13 09:50

Tak Gruyère nebo Comté? Gruyère je švýcarský tvrdý sýr, Comté je francouzký tvrdý sýr, oba pěkně výrazné, gruyère se hodí k zapékání, comté moc ne (aspoň se na to běžně nepoužívá, co já vím, lepší ho sníst jen tak s chlebem). Gruyér de Comté není nic, Comté de Gruyère je nějaké panství ve Fribourgu ve Švýcarsku.

A boursin je vždy jen z kravského mléka. Ale tak je to hezká pomazánka, tenhle recept.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz