Recept Bouillabaisse - Tradiční recept

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bouillabaisse - Tradiční recept

Postup

Očistit ryby a mořské potvorky. Rozdělit ryby s pevným masem od ostatních, jemnějších ryb. Velké ryby nakrájet na porce.

Očistit pórek a cibuli, nakrájet je na malé kostky. Ve velkém hrnci je usmažit s česnekem na polovině oleje, ale nenechat je zhnědnout. Přidat oloupaná, vymačkaná a na kostičky nakrájená rajčata a potom kytičku bylinek, pomerančovou kůru a šafrán. Nechat dusit po 10min.

Nejdříve poskládat do kastrolu pevné ryby a mořské potvorky Vaší volby. Osolit a opepřit a zalít zbývajícím olejem. Přilít tolik vařící vody, aby akorát pokrývala ryby. Nechat bublat po 10min. Přidat jemnější ryby a prudce vše vařit (bublajíc) po 5-7min.

Poskládat ryby a mořské potvorky na velkou servírovací mísu (každý stolovník si nabere co chce z ryb). Do polévkových misek vložit krajíc křupavého, selského chleba a zalít ho polévkou. ¨Rouille¨ (může se podávat i s Aïoli) z Labužníka podávat v omáčníku.

P.S.: Podle jedné povídky se říká, že Venuše používala Bouillabaisse k tomu, aby se její manžel Vulkano stal ospalým. Jsou další povídky, ale pravý původ názvu je ze slov ¨bouillir¨(vařit) a ¨baisse¨(zbytky). Rybáři si připravovaly polévku ze zbytku svého úlovku a mořské vody.

Je několik variací na tento recept, tak jak to je u většiny receptů. Někde toustují chleba a potírají ho česnekem. Někde se používá máslo, atd. Za pravý Bouillabasse se považuje pouze ten recept, který obsahuje alespoň 6 druhů ryb ze Středozemního moře. Klasickým receptem je recept z Marseilles, který jsem zde pro vás uveřejnila.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.04.03 vloženo
  • 29522x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 3 kg čerstvých ryb ze Středezemního moře, jako je ropušnice, mořský úhoř, letucha, ďás mořský, růžicha šedá (mořský cejn), treska, kalmar, sépie, platejz, polobřich ostnitý, kanic, někdy krab a langusta (nemusí být) atd.
  • 2 velké langusty (nemusí být)
  • 2 pórky
  • 2 velké cubule
  • 100ml olivového oleje
  • 5 zralých rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • Kytička bylinek = 1 bobkový list, 3 snítky fenyklu, 1 snítka tymiánu, nebo saturejky, 3 snítky petrželky, vše svázané dohromady kuchyňským motouzkem
  • 1 pruh kůry z vosku zbaveného pomeranče
  • špetka šafránu
  • sůl a pepř podle chuti
  • Rouille z Labužníka a selský chleba

Doporučená příloha

  • Sklenička Pastis.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bouillabaisse - Tradiční recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
exczech
297 příspěvků 22.11.14 16:11
Bouilabbaisse

@babi Tohle jsem nasel na Webu a zda se me to jako doopravdy authenticky recept, urcite vynikajici na chut.
Marseille Bouilabbaisse

 
exczech
297 příspěvků 22.11.14 16:04
tradicni recept

@babi Delaval jsem v e Francouzke restauraci a ten sef tam delal Bouillabasse. Mel to rozdelene do dvou dnu. pomalu varit a pridavat ingredience, ale nepamatuji se ze by pouzival pomerancovou kuru ale ten vysledek byl mnamy :)

 
babi
6360 příspěvků 18.12.10 01:43

Dano, recept je opavdu pro zeme s morem a vsemi jeho ulovky. Nikdy nejdu do rybarny s pevnym planem, ale nakupuji to, co je nejcerstvejsi. Miluji vuni more a jenom cerstvy ulovek nadherne voni…

 
Dana Scully
32 příspěvků 15.12.10 14:05

Recept me nadchl uz na prvni precteni, ale dokud jsem zila v CR, tak jsem nemela odvahu ani potrebne suroviny. Co nevidet se ho chystam vyzkouset a moc se tesim, jak si pochutnam.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept - Kydy,

máš naprostou pravdu. Avšak napsala jsem těch receptů víc a nějaký příklad je zde ;o) Bouillabaisse de Poulet - pokrm dvojího použití.
Rychlé, dietní a jednoduché Bouillabaisse. .

Přeji Ti příjemný den!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept - Muchacho,

proto název ¨Tradiční recept¨, protože je z Francie a je to starý originál ;o)

 
kydy
99 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept.

Hm, … sice je Labužník v češtině, tedy v jazyku národa středozemského, tudíž bez moře, ale zdejší osazenstvo je s celého světa (což je naprosto fantastické!). Pak i recepty zde uvedené obsahují ingredience, které jsou jistému procentu uživatelů Labužníka nepřístupné, co se dá holt dělat… Je-li řešením hambáč, proč ne. I já bych se při konzumaci této „speciality“ cítil jako idiot…

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept.

Připadám si jako méně cenný idiot, že nemám ani ukoptěnejch čerstvejch 3kg ryb ze Středozemního moře ani jednu langustu ani omáčku Ruille.
Doporučuji tedy další recepty na př se salátem z východních hor severní Dakoty. nebo kleč z kilimandžára jemně osmaženou na oleji z Yaků v jihovýchodním Tibetu. Ze západního už to není ono.
Přeji dobrou chuť a spoustu kulinářských zážitků. du si dát hambáče

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept.

Bibi, napíši recept na trochu jinou omáčku Rouille a ta snad bude Tvému muži lépe chutnat.
 Ahoj!

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept.

Diky Babi, snad tu praci drive ci pozdeji najdu (myslim v oboru-prodavani kafe u Tima Hortna si nechavam jako vychodisko z nouze-ale mozna by to nebyla spatna zkusenost). To vis, na govermentskou praci nemam tu spravnou barvu.
No, snad uz mame ty nejhorsi mrazy za sebou, vcera se mi zdalo teplo(bylo jenom-6:-). Opatruj se a cepici na hlavu (kdyz jsem moji mame rekla, ze ji nosim dobrovolne, nechtela verit:-).
Jeste k polevce - podle mne by to slo i z mrazenych surovin, ktere jsou uz vyfiletovane, nebo ocistene, ale myslim, ze polevka by dost stratila. Protoze, kdyz uz dojde na samotne vareni, je to uvarene jedna-dve. Jo, ale s Rouille jsem moc neuspela, hubby-dearest se osklibal. Nevim jestli byla chyba v mem technologickem postupu (delala jsem ji uplne poprve a drzela jsem se popisu), nebo zda uz je tak rozmazleny. Myslim, ze to druhe:-).
Mej se krasne a tesim se na dalsi recepty.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept.

;o)))))))))))))) já neřekla, že je to ten nejednodušší a hlavě ten nejlacinější recept, ale je za to autentický francouzký! Na Labužníku se někde potuluje recept jednoduchý a mám ještě i další, možná bych ho měla přidat. Suroviny nejsou vytesány do kamene, ale dá se použít pokaždé něco jiného. Je to však lahůdka, co? Bibi, to pochutnání je největší, když si člově jenom sedne ke stolu!
Jsem ráda, že Vaše svátky proběhly v pohodě a moc Ti přeji, abys našla zaměstnání, které bys ráda. Poslední dobou to není jednoduhé.
Teploty u nás byly o něco horší, během dne až -30 s větrným faktorem až -45°C, ale já jsem jednoduše nevystrčila ven ani nos.
 Ahoj!

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bouillabaisse - Tradiční recept.

S pomoci bozi, vlastni pameti a hlavne Babi(diky) se mi podarilo uvarit tuto fantastickou polevku k lonskemu (2003) Silvestru,kterou s manzelem milujeme. Nutno ovsem podotknout, ze kdyz jsem spocitala vynalozene prostredky, usili a cas dospela jsem k zaveru, ze daleko levnejsi je zaletet si na ni primo do Marseilles:-). V Loblaws(super­market-Babi zna), totiz chteli za malinkou vyfiletovanou tresku asi 9,–CAD. Takze jsem nakoupila u Cinana a filetovala sama, coz je hrozna prace. Dalsi problem je, ze jsme jenom dva a ze clovek blbe odhadne mnozstvi. Takze ji byl kopec a treti den se uz do ni nikomu nechtelo(a jeste mi zbyly nejake suroviny v mrazaku). No ale vysledek stoji zato. Jo a ze zbytku ryb a kosti(po vyfiletovani) jsem udelala rybi vyvar, kterym jsem nahradila vodu.
Dekuju Babi za optani, Vanoce probehli fajn, stravila jsem je prevazne v kuchyni, staranim se o bricho sve, manzela, jeho deti, pratel a pribuznych.Nastesti to pro mne neni tak strasne, neb praci teprva hledam (cekala jsem dlouho na PR Card), takze nejsem tak busy, jak bych byla, kdybych chodila do prace(ale radeji bych do te prace). Doufam, ze si taky mela krasne svatky a hlavne, ze si ve zdravi prezila minulotydenne mrazy. (Pro nezasvecene, bylo tady kolem -20C - s vetrnym faktorem kolem -30C. -dost drsne - ale nevychazela jsem prilis, neb se doma ucim na TOFEL). Preji vsem krasny Novy rok.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz