Recept Bouillabaissa na Szegedský způsob

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vykuchejte, očistěte, umýjte ryby a z hlav odstraňte žábra, vyfiletujte. Do hrnce se slanou vodou vložte rybí hlavy, kostry, ploutve. Po docílení varu, přidejte na jemné kostičky nařezanou cibuli a vařte cca 1, 5 hodiny, pak proceďte (na osobu počítejte cca 3 dl vývaru pokud by bylo málo, rozřeďte vodou na požadované množství).

Zatím, co připravujete vývar nařežte ryby na kusy o váze cca 50-60 gr, osolte a obalte v 10 gr papriky a nechte uležet. Dejte vařit přecezený vývar, zamíchejte zbytek papriky oloupaná a na plátky nakrájená rajčata, na nudličky vyčištěnou a nakrájenou papriku, chilli papričky a jakmile vše znovu přijde do varu, ztlumte oheň, vložte kousky ryb a už jen táhněte před dokončením eventuelně dosolte

Recept je z kategorií: Speciální polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.04.10 vloženo
  • 3698x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 kg (kapr, candát, štika, sumec, atd - hrubé váhy)
  • 300 gr cibule
  • 100 gr zelených paprik
  • 25 gr sladké papriky
  • 100 gr rajských
  • 2 chilli papričky
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bouillabaissa na Szegedský způsob

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 23.04.10 03:56
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob,youpi,

nie som odborník na maďarskú kuchyňu, iba si tiež myslím, že rybacej polievke z maďarského mesta Szeged lepšie pristane názov halászlé.
Každé halászlé (čo dedina, to trochu iný recept) obsahuje ryby, cibuľu, papriku, paradajky, obyčajne aj feferónky, často cibuľu smažia na vysmaženej údenej slanine, obyčajne servírujú aj s domácimi širokými rezancami a korunujú čiapočkou kyslej smotany.

 
di
2451 příspěvků 22.04.10 14:24
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob

Koukala jsem na stránky té restaurace, v angličtině tam mají u té polévky napsáno Traditional Szeged Fish Soup, v němčině Szegediner Fischsuppe, v italštině Brodetto di pesce alla Szeged, ve španělštině Sopa de pescado a la Szeged, v maďarštině pak Szegedi Halászlé. Spíš to vypadá, že nevěděli, jak název polévky do francouzštiny přeložit, než že by to bylo správně (vzpomeňte si na často poměrně „veselé“ cizojazyčné verze českých jídelních lístků). Kromě toho mám pocit, že bouillabaise je spíš z mořských ryb, nebo se pletu?

 
manek  22.04.10 13:16
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob - parles

Jen ať hrne, od toho tu tento server je. Rozhodně se tu vyskytují daleko více nesmyslené recepty, než tyhle. Kdo chce, ten si vybere, kdo nechce, nečte. Jak jednoduché, doktore Watsone!!! :D

 
sbohemrozume
41 příspěvků 22.04.10 12:50
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob

ach jo.

 
youpi
75 příspěvků 22.04.10 11:46
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob

Kacsa Restaurant
Potages crème d’asperges au citron avec boulettes aux amandes 800 Ft Bouillabaisse de Szeged 1 400 Ft Soupe goulache 1 400 Ft Velouté de tomate à la vodka 900 Ft

www.kacsavendeglo.hu/…rticle/soups

 
youpi
75 příspěvků 22.04.10 11:34
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob

La cuisine du Monde!

… architectural et gastronomique: le filet de boeuf à la Napoléon, la goulash, le chou farci, le poulet au paprika, l'os à la moelle, le sandre grillé, la bouillabaisse de Szeged …

 
youpi
75 příspěvků 22.04.10 11:02
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob
:-))))
 
esmeralda
4813 příspěvků 22.04.10 09:58
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob - Parles,

ještě že jsem si přečetla tvůj komentář. Jinak bych se opakovala.
Také tomu říkáme halászlé.

 
parles
301 příspěvků 22.04.10 07:30
Re: Bouillabaissa na Szegedský způsob - youpi,

zajímalo by mne,co tě pudí k takové nadprodukci receptů, které sem hrneš i za cenu toho, že někdy jsou to naprosté nesmysly. Toto je zrovna jeden z nich. Když už jsi přeskočil ze Středozemí do Maďarska, tak se nejprve porozhlédni v maďarských kuchařkách. Pak zjistíš, že Maďaři vaří halaszlé. A toto je halaszlé a ne bouillabaissa. A ostatně i to máš špatně, protože se to píše bouillabaise.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz