Recept Boršč na velký smaltovaný hrnec

habana Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Stranou spaříme nakrájené zelí (krátce povaříme a scedíme). Dále stranou roztopíme nadrobno pokrájený špek, přidáme máslo a necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na nudličky (různých velikostí) nakrájenou červenou řepu a dusíme s přídavkem vody a octa (dusí se poměrně dlouho). Maso povaříme v osolené vodě asi 30-40 minut, vyndáme, vykostíme, nakrájíme na kousky a vrátíme do hrnce. Přidáme zelí, udušenou řepu, ostatní zeleninu nakrájenou na drobné kousky. Akorát mrkev krájím na různé velikosti. Vaříme zvolna, až zelenina a maso jsou měkké. Na závěr přidáme do polévky na špičku nože červenou práškovou papriku. Ne více!! Tento konečný majstrštyk dá boršči tu pravou chuť. Opravdu důkladně nechat povařit, paprika pak v polévce dostane tu úplně jinou a pravou chuť co má mít a dělá boršč borščem. Dílo zahustíme řídkou máslovou jíšku a smetanou. Smícháme a krátce povaříme. Vyrovnáme chuťový balanc octem, a dosladíme. Je boží. Recept jsem vzal ze Sandtnerky a pokrm splňuje všechny mé nároky na Labužničení. Vřele doporučuji.

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 28.04.04 vloženo
  • 15886x zobrazeno

Čas přípravy

  • Äą

Ingredience

  • 2 a1/4 litru vody
  • 60 dkg hovězí žebro s kostí
  • 40dkg uzené vepřový bůček
  • 10dkg špek pod cibuli + máslo
  • 50dkg červená řepa
  • 40dkg cibule
  • 25 dkg čerstvé zelí
  • 2 rajská jablíčka
  • 10 dkg petržel, kořen
  • 15dkg celer
  • 7 dkg mrkev
  • a opravdu malá špetka mleté papriky
  • ¼ l smetany , řídká jíška a ocet na dokyselení, cukr na doslazení.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 4.5.13 14:56

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Boršč na velký smaltovaný hrnec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Boršč na velký smaltovaný hrnec

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.5.13 09:17

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:57

casino
4496 příspěvků 14.4.13 23:05
Já vařím boršč tak 10x za dekádu...

… ale tento, od mladýho habany, je fakt špica :potlesk:

casino
4496 příspěvků 11.4.13 09:43
A dybyste recept vzkřísila o pár dní dříve…

…na Hod velikonoční, tak bych se tomuto, patrně zázraku, taky neubránil :)
Díky :mavam:
Jen doufám, že se mladej habana neodkulil daleko od jabloně a jeho recept nebude o moc horší, než tento , protože lepčččí býýýt nemůůůže, hihi
Ráno jsem vytáhl na maso a ffčíl už pomalu táhne na plotně…
Asi jsem trošku perverzní (ale ne proto, že mám raději anorektické maso víc než anorektičky), protože jsem se místo k bůčku uchýlil k uzeným žebrům. Dnes uvařím maso, zítra polévku dodělám a o víkendu ji už jen budu ohřívat a ohřívat ( vařím v desetilitrovém hrnečku).
A hotovím se k boršči mačaftu podat dílkové buchty podle nového receptu, který se mi konečně po dvou nekonečných letech podařilo úskokem vymámit z jedné pekárny. No, těžko něco mámit z neživotné pekárny…, ale naštěstí v ní dosud pracují živí lidé, resp. pekařky :mrgreen: A aby se mé svědomí smířilo s tím ne košer postupem, tak se utěšuju tím, že když v byznysu a v lásce je dovoleno vše a láska prochází žaludkem, tak snad i žaludku je vše dovoleno! :mrgreen: Nebo neééé? :)

P. S.
A že boršč není jenom to co známe se ukázalo v cukrárně v Itálii, když se optali, zda si panstvo na zmrzlinku přeje boršč… No, vytuhli jsme, ale bylo to fajne! Přirovnal bych to k šartrésce stříknuté angosturou a říznuté tuzemákem :palec:

goralka
272 příspěvků 6.4.13 23:00
vyťahujem na svetlo Božie

Tento vynikajúci boršč

Pink
109 příspěvků 26.1.12 18:04

Děkuji za recept, boršč je vynikající. Nějak jsem si špatně zapamatovala postup a to uzený jsem dala pod řepu. Ještě, že jsem jí měla víc, protože je dost jedlá :-)

svato
1425 příspěvků 15.4.09 18:31
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

síce robím boršč inakšie, ale tak nejak mi to vždy vyjde na ten veľký smaltovaný hrniec, nech sa akokoľvek snažím navariť ho menej…

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Spáchal jsem ten zločin a použil mraženou zeleninu, i rajčata byly z konzervy. Boršč byl přesto výborný. Z názvu bych vypíchl slovo velký. Je toho opravdu kotel! Díky za recept!

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec-bedla

Zdravím tě, až někdy uvaříš můj boršč, tak napiš prosím tě, jestli vám chutnal.
Zatím se měj pěkně.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec- Shakira,

máš pravdu, u borščů jsem již vyzkoušela co se dá, od jedné milé paní pocházející také z Ukrajiny mám boršč, kde se všechna zelenina dusí. Další, která pochází s Běloruska - mám recept z vývaru kuřat nebo z vepřového bůčku i s kostmi. Nejsem odpůrce, že jen tento je dobrý. Zatím, co jsem vyzkoušela, i když každý měl charakteristickou chuť, jsme se mohli ujíst. Teď bude na řadě Habana, pak odzkoušíme Tvůj recept. Mějte se…

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec- Yvette

Zdravím příznivce boršču. Yvette jedna rada: podívej se na můj recept a zjistíš, že řepa se nedusí ale vaří, proto v té polévce není vidět, zelí a řepa mají stejnou barvu. Tak že tvůj manžel tam řepu bude marně hledat. Nekecám. Hezký večer.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, Yvette

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:57

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Habanku, tak referuji, ze jsem borsc uvarila, i kdyz ne ve smaltovanem hrnci, ale chutnal i tak.A dokonce manzel si smlsnul. A snedl i tu repu, aniz by se ptal, zda-li tam je. Ja na porci borsce jeste dala kopecek zakysane smetany a my jsme se mohli tou dobrotou zblaznit. Takze borsc se u nas muze varit a mohu jej zaradit do bezneho repertoaru. Dokonce se pochlubil nasim znamym, kteri maji snachu odnekud z Ukrajiny, ze jsem uvarila moc dobry borsc. A oni ti nasi znami se nechali pozvat, tudiz co nevidet bude borsc znovu. Habanku, dekuji za borsc a mej se moc hezky.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Habane, tak krupicovou kasi neeeee. Jeste, ze manzel na labuznicke stranky nechodi, protoze on by urcite dal na Tvoje slova a vzal to vazne. A tu krupici politou maslem a posypanou kakaem by vazne chtel a to ja mu jako ta nejhodnejsi zenuska nemohu poslouzit. A kdyz se mu po krupicce obcas zasteskne, tak mu do ouska libezne poseptam, ze chtit muze, ale musi si ji uvarit sam. Problem je ten, on sni vsechno, teda snad i tu repu, ale ja bohuzel ne. Do mne krupici a jeste jine veci, o kterych vim, ze jsou dobre, nikdo nedostane. O to se v minulosti pokouselo vice lidi a bohuzel to skoncilo velice tragicky ze strany krmicich. Ale Habanku, zitra se vari borsc, takze se uvidi…

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, Yvette:

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:58

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Habanku, cervenou lucernicku bohuzel nemam, co ted?…a zelena? hmmmm, to neeee. Muj „domaci boss“ tak nekdy vypada, kdyz obcas to prezene s tim svym „na zdravi“, takze tuto barvu radejic neee. No ale hlavne, ze je zdravy jako ripa, hihihi.....jenom tu repu ne a ne pozrit. Ale borsc bude za kazdou cenu. No jo, a co kdyz pak bude chtit napr. buchticky se sodo nebo krupici? Taaak to bude moje smrt. Ja totiz puding a krupici za:,–(ne odmitam, tak a ted porad velky radce, Habanku? hihihihi.....I kdyz se musim priznat, ze krupici jsem v CR varila bez jakehokoliv ochutnani a vzdycky jsem musela pridelavat, jaka pry to byla dobrota, ale pro mne bohuzel ne, pro mne to byl ten nejhorsi trest. Habanku, dam vedet jak to muj milovany snedl a jeste se oblizoval a to garantuji, ze bude. I kdyby chudak kluk nechtel, hihihi… Habanku ,pozdravuj deti a Vladenku a mejte se vsichni moc hezky a at se vam moc dari.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, Yvette:

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:58

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Katko, dekuji a zavidim, ze mas doma jedliky, kteri se cervene repy neleknou a konzumuji ji. Ja se pokusim manzela nejak prelstim. On zase neni kucharsky tip, aby sedel v kuchyni a koukal, co kde davam, takze snad se mi ho podari obelstit a borscika sni. Ja take kdysi cervenou repu nejedla, ale moje mamka mne ji naucila pozrit v salate ve sladkokyselem nalevu, kde pridavala bile zeli, kren a cibuli. Tudiz v borsci mi repa urcite vadit nebude ba naopak schazela by mi tam. Katko mej se hezky a drz palce.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Habanku, uz to mam tak krasne promysleny a ze ten borsc se stane jeho oblibeny, chichichi…S tim hladem mas jasanskou pravdu, protoze mam to uz overene, ze hlad je nejlepsi kuchar a ono, kdyz mu to hezky naserviruji k televizi a pouze pri svicce, prdlajs zjisti, zda je to repa ci cervene zeli. Zbasti a kdyz bude mrmlat, tak mu proste vysvetlim, ze americke cervene zeli je jine nez v Cesku a je to. Tudiz pristi tyden se vitezoslavne vrham na borsc. A uz se moooc tesim.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Yvette,
držím palce s borščem. Měli jsem ho včera k obědu. Ne zrovna Habanuv, ale velice podobný. Naštěstí nikdo v rodině nemá předsudky k červené řepě. Zbylo jen malinko.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, Yvette:

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:58

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Habanku, to je sice moc hezky napad s temi cervenymi trenyrkami, ale problem je v tom, ze my uz zadne nemame, ale ja si uz neco vymyslim, treba, ze to je cervene zeli. Ale borsc bude za kazdou cenu a to s obrovskymi kusy repy. Vzdyt ja uz ani nevim, jak chutna, protoze naposled jsem jej jedla a uz ani nevim kdy. Habane mej se hezky a krasne si uzivejte nedeli.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, Yvette:

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:59

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Habane, diky za radu a budu zapirat a zapirat a o nejake repe nebudu nic vedet . Ja ji hezky nastrouham a stejne se rozvari, tudiz nic nepozna. Uz se moc tesim na ten super borscik, ktery ja nejradejic, kdyz je hezky ulezeny na druhy den. S Tvym mladym jsi mne velice rozesmal. Co ja bych dala za balkan.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, Yvette:

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:59

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Prosim, jak presvedcit muze, aby borsc snedl. On jej rad, ale nesmi tam byti cervena repa, nevim proc. Ja sice take cervenou repu nerada, ale v borsci ji miti bohuzel musim a moc mi chutna. Ale pro mne borsc bez cervene repy neni borsc, i kdyz mi zase znamy tvrdil, ze nekde v casti byvaleho SSSR borsc nedavaji cervenou repu a take tomu rikaji borsc. Jak tam tu repu mam dat a manzelovi nelhat. Jinak mooc mnamky recept, slintam, je temer pulnoc a ja mam hlad jako vlk. Habane, diky za recept a moc se tesim az si jej pro sebe budu varit.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, Housenko:

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:59

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

I já jsem zjistila že vařit boršč je nejlepší v osmilitrovém hrnci, suroviny musím zdvojnásobit, ale mám tak alespoň šanci, že mi něco zbyde i na druhý den.Místo syrové řepy používám sterilovanou a vůbec to není poznat.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec, ELA:

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 20:59

Ela
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

Habana, zdravím a tiež celá rodinka. Dnes som vyskúšala tvoj recept, akurát som namiesto paradajok dala paradajkový pretlak a nemusím ti ani hovoriť, aké to bolo dobré. Varila som to síce na zajtra, ale neviem, čo budú zajtra jesť, zjedlo sa to skoro všetko dnes.
Takže díky za recept a želám ti pekný večer.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 21:00

Eja
3863 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč na velký smaltovaný hrnec

habano, k cibuli přidáme máslo a cibuli, hihi, ta první cibule je asi ten špek, žejo, ale jinak supr, lepší recept na boršč jsem snad nečetla, páteční večeře je jasná - udělám ho asi už dnes, aby se rozležel........

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz