Recept Boršč ála Rudé právo

Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Boršč ála Rudé právo

Postup

Hovězí maso nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a vaří­me, až téměř změkne. Osolíme, přidáme na kostky nakrájenou mrkev a celer, drobně nakráje­nou cibuli a vaříme dále, po chvilce přidáme brambory na­krájené na kostičky, mouku roz­míchanou v troše studené vody a vaříme, až maso, zelenina a brambory změknou. Do polévky přidáme na kos­tičky nakrájenou červenou řepu, bujónovou kostku, bobkový list, klobásu nakrájenou na plátky a vaříme ještě asi 5 minut. Po­lévku nepatrně osladíme, oky­selíme, opepříme a necháme přejít varem. Před podáváním na každou porci vložíme lžíci kysané sme­tany.

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 22.01.04 vloženo
  • 18728x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g přední­ho hovězího masa bez kos­tí
  • sůl
  • kousek mrkve a celeru
  • 1 cibule
  • 3 lží­ce rajčatového protlaku (nebo kečupu)
  • 1-2 brambory
  • 1 lží­ce hladké mouky
  • kousek va­řené nebo sterilované čer­vené řepy
  • kousek bujóno­vé kostky
  • kousek klobásy
  • špetka cukru
  • ocet
  • mletý pepř
  • bobkovy list
  • kysaná smetana.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Boršč ála Rudé právo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Boršč ála Rudé právo

birkana
1689 příspěvků 4.1.20 15:59
Aha ...

:roll: :roll:, tak tedy pro pamětníky, kteří již (snad díky pokročilejšímu věku) zapomněli a pro mladé, kteří onu dobu nepamatují :lol:

Na fotkách dokládám toto:

  • Polévka ruský boršč na 10 porcí - hovězí maso přední b. k. nebo ořez 500g, vepřová plec b. k. nebo ořez 150g. Na 1 porci použijeme 65g masa (Receptury teplých pokrmů z r. 1974).
  • Boršč (ruská polévka) na 100 porcí - hovězí maso přední b. k. 6,5kg, vepřové maso přední b. k. 1,5kg. Na 1 porci použijeme 80g masa (Vzorové receptury jídel pro závodní stravováni z r. 1981).
    :mavam: :mavam: :mavam:
casino
4496 příspěvků 4.1.20 13:04

@birkana
No, asi je to debata na dvě věci, že :mrgreen: ale souhlasím s Rafaelem :mavam:

birkana
1689 příspěvků 29.12.19 18:33

@Rafaelhamza, víš vůbec, co je to boršč? Žádnej vejplach, voda z nádobí. Poctivá sytá polévka, chytrolíne :cert:.
P. S. Nech se přebalit :mavam: :jazyk:.

Rafaelhamza
1 příspěvek 22.12.19 11:10

@esmeralda to je polevka ty pako. 50g masa v polevce na osobu je sakra dost.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč ála Rudé právo

To jsme se za komunistů poměli.
200 gramů pro čtyři osoby, to je ještě menší porce než ve školní jídelně.
Tam bylo podle směrnic 75 gramů na osobu.

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč ála Rudé právo

rád bych vysvětlil lubo, ale takhle to v tom Právu opravdu vyšlo :)

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč ála Rudé právo

Pepíčku, a kde je zelí? O boršči bez tejto superdôležitej súčasti som ešte nepočula. Toto by mohla byť tak soljanka - ale zase chýba naložená uhorka. Vysvetlíš mi to? Díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz