Recept Bořislavský koláč po švédsku

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bořislavský koláč po švédsku

Postup

Smícháme mouku s cukrem, máslem či herou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs si rozdělíme na dvě poloviny. V míse vyšleháme tvaroh s cukrem, vajíčky, skořicí a pomalu přidáváme mléko, aby vznikla nádivka hustší jako těsto na lívance. Vařečkou vmícháme rozinky. Na tukem silně vymazaný nebo pečícím papírem vyložený vyšší plech nasypeme polovinu sypké směsi, všechnu tvarohovou nádivku a sypání zakončíme druhou polovinou sypké směsi. Pečeme v předem předehřáté troubě 40 - 50 minut z počátku na 220 °C, pak snížíme na 180 °C. Pečeme dokud koláč nezrůžoví. Autorem receptu je paní Kulichová - Bořislav u Teplic. Vyzkoušela jsem: ihned po upečení koláč polít svařenou smetanou s trochou másla: 200 ml smetany+1 KL másla. Po rozležení je křehčí. Všechny recepty švédských koláčů jsem si přečetla, vím o nich. Jenže tento vede prim, to zjistíte až po upečení. Uveřejnila jsem ho proto, že dopisováním pod recepty by zanikl.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 01.12.07 vloženo
  • 12426x zobrazeno

Ingredience

  • Sypká směs:
  • 3 hrnky polohrubé mouky - 1 hrnek má 200-250 ml
  • 1 hrnek cukru písek
  • 250 g másla nebo hery
  • 1 prášek do pečiva - 13 g.
  • Náplň:
  • 750 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • mléko na zředění
  • rozinky podle chuti
  • 1 KL skořice.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zanah 25.5.14 13:42

Chtěla jsem experimentovat a udělat koláč „dietnější“ - místo 50g másla dát jogurt nebo poředit trochu mlékem, ubrat v obou fázích cukr na 1/2. Nevím, jestli je výsledek lepší nebo horší, každopádně mě moc nenadchl. Těsto bylo jak kynuté, rozhodně ne tekuté, tak jsem ho rozprostřela na dno vymazané formy, zvedla okraje, vylila tvarohovou náplní, zasypala drobenkou a pekla dle receptu.

Odkaz na uvaření

goralka 23.3.14 15:54

Piekla som zo špaldovej múky a v menšom pekáči, výborné krehké cesto. Do tvarohu som dala hrozienka aj brusnice naložené v rume, nabudúce dám čisté.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

suzanka 23.2.14 17:52

tento recept by zasloužil Nobelovu cenu, děkuji, dokonalost sama

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

esk 21.4.11 06:57

Vyzkoušeli jsme, pravda, bez hrozinek, nemám je totiž ráda :-)).
A je opravdu výtečný. Jak již tu zaznělo, tvarohu může být klidně víc, ale i takhle jsme měli všichni boule za ušima.

Diskuse k receptu Bořislavský koláč po švédsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bořislavský koláč po švédsku

di
2451 příspěvků 25.2.14 15:16

Tož dobré to je, to ano, ale příšerně sladké a tučné. Příště zkusím dát cukru nanejvýš polovic a asi i toho másla uberu.

di
2451 příspěvků 24.2.14 20:16

Tak už se peče, jsem zvědavá.

M.Suskova
206 příspěvků 21.4.11 19:39

Já nedávám do tvarohu žádná vejce ale 1 sáček vanilkového pudinku a také méně cukru,jak do mouky,tak do tvarohu,jinak je to pro nás moc sladké.

esk
124 příspěvků 21.4.11 06:57

Vyzkoušeli jsme, pravda, bez hrozinek, nemám je totiž ráda :-)).
A je opravdu výtečný. Jak již tu zaznělo, tvarohu může být klidně víc, ale i takhle jsme měli všichni boule za ušima.

Landospandos
256 příspěvků 25.4.10 20:33
Re: Bořislavský koláč po švédsku

Děkuji moc všem za ochotu a za rady. Myslím, že toto by mohlo být ono. Přeji všem hezký, sluníčkem prozářený víkend!

kydy
99 příspěvků 18.3.10 06:19
Re: Bořislavský koláč po švédsku

Vtyhuji na světlo a velmi chválím. Jednoduché, rychlé… a hlavně jsme to všichni doma rychle sežrali (jinak se to nazvat nedá) :-). Já nedělám drobenku, ale na poslední vrstvu poskládám Heru (máslo) pokrájenou na kousíčky. V troubě se to pak krásně rozteče do mouky pod ní.

klaaarka
222 příspěvků 15.2.10 01:18
Re: Bořislavský koláč po švédsku

Bedlo, mělas pravdu, už je z něj poslední zbyteček… ale byl opravdu vynikající. Díky.

Landospandos
256 příspěvků 14.2.10 03:08
Re: Bořislavský koláč po švédsku

S tou drobenkou je to dobrý nápad. Synek švéďáč vždycky miloval, jenže já jsem ho dost nerada pekla. Máslo se mi nahoru nedařilo umístit rovnoměrně, na spodu (ale i nahoře) zůstávaly plochy neupečené mouky, no, hanba mluvit. I když - synkovi to nevadilo. Ale tento koláč by za zkoušku určitě stál.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.2.10 21:51
Re: Bořislavský koláč po švédsku - klaaarko,

u nás ochutnáváme ihned, protože to nevydržíme. Pokud koláč vydrží do pondělka, je to ta správná chuť. Peču v sobotu.

klaaarka
222 příspěvků 13.2.10 20:04
Re: Bořislavský koláč po švédsku

Koláč je upečený, politý smetanou. Chci se zeptat, jak dlouho se má nechat rozležet? Díky.

Alis
2617 příspěvků 11.9.09 19:18
Re: Bořislavský koláč po švédsku

tohle bude veliká dobrota, dělávám něco podobného. Tvarohy dávám čtyři (1 kg), a rozděluji vejce na žloutky a vmíchávám do tvarohu sníh z bílků. Tvaroh je pak krásně nadýchaný a vláčný. Pokud máte chuť, zkuste to také, stojí to za tu trošku námahy. Zdravím Alis

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.9.09 18:54
Re: Bořislavský koláč po švédsku

Suzanko, těch ulic tam moc nemáte … ale znám zkratku jak předjet TIR do toho kopečka … ale to už je minulost, pozdravuj paní Kulichovou.

suzanka
161 příspěvků 11.9.09 15:17
Re: Bořislavský koláč po švédsku

moc dobrý recept, peču tento koláč pravidelně a prováním jím naše Bořislavské ulice ;-)

nudle
137 příspěvků 7.2.09 05:22
Re:

nahodicka, vcera jsem ho zkousela. chut na tvaroh a malo casu, presne odpovidajici recept. jenom cukru uberu priste tak nejmin tretinu. jinak je mooc dobry.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.2.09 03:07
Re: Kostičko ...

no, jasně. Ale hospodu nám zavřely, tam už si ten koláč nedáš, ale jak jsme říkávali, co sluníčko ukáže … to měsíček dá. Taky si tam zajedu, vyjde to levněji. Jo a ten koláč …ať se povede.

mrtvola
1394 příspěvků 7.2.09 01:13
Re: Houbičko, a kdyby

jen koblihy a jehněčí. Ale taky Boží milosti a velikonoční nádivka a už se ten kolotoč veze…
Ale tuhle nedeli to bude Bořislavský koláč, protože u hřbitova tam rostou dýně ;))).

zlata
1200 příspěvků 7.2.09 00:59
Re: Bořislavský koláč po švédsku

Velice dobré. Raz dva hotové, stačilo těch 40 minut. Rozinky máčené v rumu dodaly šmrnc.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 6.2.09 21:03
Re:

Jolanko, Sylvie .. i já tomuto koláči neodolám a to není všemu konec. Čeká nás doba masopustní. Smažené koblihy a to my moc rádi. A pak se zde na trhu objeví jehněčí … jsem zvědava na tu cenu při té finanční krizi. Vzpomínám na zastrčený krámek u přístavu v Bodrumu, kde nic jiného ve výloze nebylo naaranžováno. U nás je to stále jen masopustní a velikonoční záležitost. Přeju pěkný víkend.

zlata
1200 příspěvků 6.2.09 21:00
Re: Bořislavský koláč po švédsku

už má teplou komnatku. Jsem na něj moc zvědavá, supr pečení, přesně pro mě.
Díky za recept. :-))

Sylvie
2302 příspěvků 6.2.09 20:00
Re:

Dělám podobný, ale potíž je, že mu nikdy neodolám. Je strašně moc dobrý, ale pak ta váha…Ch jo

jolana
5068 příspěvků 6.2.09 19:55
Re: Davam na znamost,

ze je velmi vonavy a lahodny ;)) a ako tak kukam , za chvilu by to bolo oznamenie BOL vonavy a lahodny.. …diky Bedlo za receptik..;))…hezkej den..:)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bořislavský koláč po švédsku

Jéje, tak tento pro změnu udělám o víkendu! Já sladké nee, ale jak jde o tvaroh, smetánku, nebo šlehačku a ne příliš sladké, tak to si teda vychutnávám a jak ráda.
Dám vědět, ale určitě to bude také taková dobrota, jako ten Švédský. Díky za takové recepty bedlo.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bořislavský koláč po švédsku

marmeládo, té šlehačky se neboj, pro začátek si vyzkoušej jen poloviční dávku. Až bude čas dopíšu to do receptu.
Recept jsem vymámila na mé známé, která tam pracovala. A hlavně nám byl předložen jako zákusek ke kávě. Fakticky nemá to chybu.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bořislavský koláč po švédsku -Bedlo

Tak jsem ten zmiňovaný recept vytáhla z archivu na světlo boží. Vyzkouším, dám vědět.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč z Bořislavi - Kely,

tento bořislavský je právě máslovo-máslový … protože se přidává másla více a ještě se promne s moukou, takže tuk se rovnoměrně v koláči rozprostře, ani to polévání, či kladení másla na povrch té drobenky se tomuto způsobu nevyrovná. Až vyzkoušíš budeš překvapena jako já. Hezký den.

Kely
186 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč z Bořislavi

Ukládám do oblíbených a vyzkouším, protože i tvůj koláč dle Dáši je výborný. Díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Květáková polévka Květáková polévka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz