Recept Börek ze Sultánovy kuchyně

Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nádivka: Ve velkém kastrole rozložit opraný špenát pouse s vodou na lístcích z posledního propláchnutí. Přikrýt kastrol a na prudkém ohni nechat špenát uvadnout. Jedenkrát, nebo dvakrát ho v kastrole otočit. Vyjmout do síta a nechat odkapat. Pomocí vařečky vytlačit co nejvíce vody. Posekat špenát. Na pánvi rozehřát olej s přepuštěným máslem a po 2 minuty za stálého míchání osmažit cibulky a špenát. Vyjmout do mísy a nechat vystydnout. Dovnitř vmíchat vejce, sýr, petrželku a kopr. Ochutit solí a pepřem, dobře promíchat a dát stranou. Předehřát troubu na 190°C. Nachystat těsto: V míse smíchat máslo, mléko, olivový olej a vejce. Částí potřít dno zapékací misky asi 23 cmX 30 cm velké. Položit tam 10 plátků Filo těsta a každý potřít máslovou směsí. Nahoru rozetřít sýrovo-špenátovou směs a na ni položit 10 plátků Filo těsta, opět každý potřít máslovou směsí. Připravit si glazůru: Smíchat mléko s vejci a potřít tím povrch těsta. Posypat černuchou, chcete-li. Péct asi 20 minut, potom snížit teplotu na 165°C a péct dalších 10 až 20 minut, až je povrch světle hnědý a křupavý. Nechat odpočinout tak 10 minut před krájením na 12 částí. Podávat horké. P.S. Tento recept se nazývá ¨ispanakli peynirli tepsi Su böreği¨Stejně se připravuje v Řecku, pouze s malými obměnami. Recept je z restaurace v Istanbulu. Je to jeden z druhů tohoto pečiva.

Recept je z kategorií: Slané koláče

Nahlásit recept

  • 20.03.07 vloženo
  • 7225x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 6 lžic mléka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velké vejce
  • 500 g Fillo těsta, rozmrazené jestli ne čerstvé
  • Nádivka:
  • 1.8 kg špenátu bez velkých stonků, několikrát propláchnutý
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek jarních cibule, bílá a světlezelená část na jemno posekaná
  • 2 velká vejce
  • 340 g rozdrobeného Feta sýru
  • 6 lžic na jemno posekané petrželky
  • 6 lžic na jemno posekaného kopru
  • sůl a pepř podle chuti
  • Glazůra:
  • 2 velká vejce
  • 4 lžíce mléka
  • semínka černuchy na posypání chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Börek ze Sultánovy kuchyně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz