Recept Bonbóny mátové a tuze dekadentní

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bonbóny mátové a tuze dekadentní

Úvod

Ano! jak tohleto, královno spanilosti,
svátostmi zaopatřenou
vás dají do země práchnivět mezi kosti,
pod tučnou trávu zelenou.
Pak rcete, kráso má, těm červům, kteří v šeru
polibky žrát vás budou dál, že božskou podstatu i tvar svých lásek věru,
ač dávno tlím jsem uchoval!

Nezbláznila jsem se, dokonce to přeložil František Hrubín!

Postup

Čokolády rozbalíme, nalámeme je do vhodné nádobky, kterou vložíme do horké vodní lázně. Čokoládu rozpustíme a vylijeme nebo štětcem jí vymažeme silikonové formičky na pralinky nebo papírové košíčky. Necháme ztuhnout v lednici.
Lístky oškubeme ze stonků, opláchneme je a necháme vykapat. Vložíme je do misky a zasypeme hrnkem cukru. Dlouho do toho dloubeme a čteme si u toho tlustý historický román. Myslíme si, že z toho něco uděláme, ale neuděláme z toho nic. Ochutnáme jeden lístek a zjistíme, že jsme vyrobili „kandovanou“ mátu a že je to velmi dobré. Jdeme spát a misku necháme na stole.
Druhý den do misky nalijeme 1 - 1,5 dl vody, z lístků vypláchneme ten krásně navoněný cukr, tekutinu přelijeme do pánve a počneme odpařovati vodu.
Jakmile se voda odpaří a cukr by už už chtěl karamelizovat, přilijeme kondenzované mléko a pečlivě cukr zase rozpustíme. Přilijeme takové množství Peprmintového likéru, abychom obdrželi 1/2 l tekutiny. Přibarvíme 1 kapkou gelové zelené barvy.
V kastrůlku si namočíme 6 plátků želatiny do vody. Po asi 10 minutách vodu slijeme a želatinu šetrně rozpustíme a poté ji zašleháváme do mátovomléčné směsi.
Chladnou směs lžičkou nalijeme do připravených čokoládových důlečků. Necháme ztuhnout v lednici.
Po zatuhnutí přelijeme rozpuštěnou čokoládou a uzavřeme tak dekadentní zelenou před zraky světa.
Bonbóny necháme ztuhnout v lednici a pak je z formiček vyklopíme.
Ochutnáme a zjistíme, že tekutá směs měla větší sílu, než ztuhlé želé s čokoládou. Takže popřemýšlíme o tom, že pro příště si musíme sehnat tu průmyslovou chemickou esenci, co nám tak chutná v After Eight.
Ale stejně se pochválíme, jelikož je to dobré a ne že ne - a pak dojdeme prázdnou láhev vyhodit do popelnice.


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.11.13 vloženo
  • 4153x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvilka dobré zábavy

Počet porcí

  • 40 porcí

Ingredience

  • 2 plné mužské hrsti lístků máty
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1,5 dl vody
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka neslazeného
  • 1 lahev Peprmintového likéru Božkov zvaného "zelená"
  • 40 dkg hořké 70% čokolády
  • 6 plátků želatiny (logicky v plátcích)
  • 1 kapička zelené gelové potravinářské barvy

Doporučená příloha

  • Charles Baudelaire

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lusytta 13.01.16 02:33

Vyskúšala som…bol to jediný recept na „After Eight“ cukrovinku, ktorý som našla…Manžel má dnu a nesmie čokoládu, tak som vyrobila verziu v bielej čokoláde…bohužiaľ sme zistili, že nesmie ani kakaové maslo (ktoré v bielej čokoláde je)…Manžela takmer sklátil dnový záchvat a ja som dojedla čokoládky :)
Dôležité poznatky: z tejto dávky je tej náplne HROZNE veľa!!! Ja som naplnila tenké čokoládky, polovicu zo zvyšnej hmoty som dala kamoške, ja som z tej polovice spravila 40 bonbónov…a zvyšok som vyhodila, lebo sa mi nechcelo zase zababrať po kuchyne roztápaním ďalšej čokolády :D Ale čo môžem dodať k receptu ako tip: do celého množstva som pridala cca 20 kvapiek mätového esenciálneho oleja (napríklad od firmy Sálus)…to som len odhadovala, že je to vhodné aj na konzumáciu,keď sú to vraj len vylisované časti rastlín, nikde som to nečítala…ale neotrávili sme sa :D To je tá pravá koncentrovaná chuť, ktorá sa asi ani podrvenou mätou, ani likérom nedá dosiahnuť…len to neprehnať s kvapkami! Neskôr som sa na stránke iného výrobcu dočítala , že mätová silica JE určená aj na ochucovanie v potravinárstve :) No, a ja som neprifarbovala…ani nebolo treba, bolo to dosť zelené :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 09.11.13 23:09

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Bonbóny mátové a tuze dekadentní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 13.01.16 13:33

@tlustá bába kde se touláš, babuško? :kytka:
Doufám, že se ukážeš častěji, vzpomenu si na tebe často… chybíš tu :srdce: :hug: :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.01.16 13:19

No, ale pár silných jedinců se tu vyskytlo, jeden den to byla pěkná vichřice! :lol:
Opisuju od Dandy a v poslední době mě dost inspiruje wydra :D… a to se nedá stihnout!
Třeba se polepším, odrazuje mě psaní… a obvykle si nad talířem už nevzpomenu, jak jsem to dělala. :lol:

 
Eja
3820 příspěvků 13.01.16 13:14

@tlustá bába jo, mátové mlsky jsou vášeň a my jsme co :roll: vzduch :think: :srdce:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.01.16 13:13

Vášeň je vášeň! :lol:

 
Eja
3820 příspěvků 13.01.16 13:08

@tlustá bába jo, ale když se kouknu, kdys byla naposled online, tak někdy v říjnu či kdy :cert: :hug: :kytka: ale vyčucháš mátové bonbony a jsi tu, ale to je dobře!

Potřebujeme posilu - Danda, Birkana, Zuzka a já…sypeme sem uvaření jen se z nás kouří…

Příspěvek upraven 13.01.16 v 13:12

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.01.16 13:04

Nojo, to vždycky! Poznám po čuchu! Ale jinak tu jsem pořád! A vařím a vařím a vařím a vařím. A pak peču a peču a peču… :lol:
V pondělí jsem měla premiéru nové trouby a takhle to dopadlo:
Loupáky normál a kokony nenormál, plněné čokoládou a pomerančovou kůrou, sypané madličkami…
:mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 13.01.16 13:00

@tlustá bába ha, a mámě Tě :hug: pořád čekám, jestli se objevíš - a ejhle, mátové bonbonky fungují :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.01.16 12:55

Nikdy, ani ve snu, by mě nenapadlo, že se někdo nachytá! Lusytto, bravo! Bravo!
:potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
jolana
5065 příspěvků 06.04.14 20:59
:mrgreen: :mrgreen:
 
tlustá bába
1209 příspěvků 06.04.14 18:54

Nemám čas, klikám na ten Dvoubarevný střapatý koláč! Proč myslíš, že to má 3.301 kliknutí?!
To je sen, to je sen! :jazyk:
Děkuji za odkaz! :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 06.04.14 15:52

Babo, ako na pralinky.. klikni si na dalsie jej recepty, je tam kopa vsakovakych praliniek..
 http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

PS: a vobec, kde si? zdraviim :hug: :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.11.13 19:30

http://www.youtube.com/watch?…

Doplněk: žbRLuch, pustila jsem si to!

Příspěvek upraven 16.11.13 v 21:42

 
Eja
3820 příspěvků 16.11.13 17:47

S dovolením - žbRuch, ctěme klasiky :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 16.11.13 15:14
-

Takovýdle recesspisy by se měly zakázat. Někdo si to přečte, bude to po mně chtít a co já s tim. Čikuládu - s vodpuštěnim - sežeru… a z mátovýho likéru! Za pomoci bílého vermutu si udělám velmi osvěžující dlouhé pití. Pak někde prchat k Neumětelum jak ten chdák ve Slavnostech sněženek

http://youtu.be/7WvUtB3kKPw

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.11.13 01:55

Nevyčítají mi, Casino, mé zřídkavé vášnění pro likérky a dopřejí mi taky v životě nějakou radost!
A jaký rozkaz, oni jeden?!
A cože tak skromně dali fotečky někam, kde nejsou vidět? Teď jim to sluší! Pěkné, moc pěkné! :potlesk:

 
casino
4473 příspěvků 15.11.13 23:39
Jaké křesné placky?

Nebo myslela KŘEHÁČKY?
Dyby zapomněla na ZELENOU, tak si fotečky už dávno okopčila sama :mrgreen:
ROZKAZ VYKONÁN :P

edit:
Za odkaz ROZKAZ přidán smajlík :P

Příspěvek upraven 16.11.13 v 09:10

 
tlustá bába
1209 příspěvků 15.11.13 09:02

Nádhera!
Ale však oni přijdou, Casino, dříve, nebo později! A je nutné je přivítat zvesela!
Chocholoušek - jistojistě, :lol: mám nakročeno… a pokud z likérků přitvrdím třeba na: http://www.youtube.com/watch?… ,,, ale nenosej mi tu trojkombinaci se skořicovou máčkou, kdo ví, co by to s těmi muchomůrkami udělalo!
A vůbec, už pekli ty křesné placky? Že tam pořád chybí obrázek! Možná je zkusím, mám pět kachen.
Siláž se nekoná, vyzkoušejí - třeba na Makronkách - to lupení v cukru je nářez!

 
casino
4473 příspěvků 15.11.13 01:18
Fuj, to sem si voddechlo...

Napřed sem to blbě přečetlo, že si pro nich přijdou až teď to vidím správně.
No, jestli se nepletu, tak si myslej na Chocholouška :nevim: Dyby náhodou skončila na jižní Moravě, tak daj vědít. Pokud by to bylo u nás, tak bych jim přilepšovalo na menáži :mrgreen:

Pokud maj zdroj fondánu (zkoušel jsen ho vyrobit jen jednou :evil: tak by to asi bylo jednodušší…i když s tím listím, nevím nevím :nevim: Není tam ta (nechci napsat silážová) trávová pachuť? :)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.11.13 11:27

Nemusíme setrvávat v hypotetické úrovni.
Ověřené řešení: rozpustíme želatinu a rozmícháme ji v likéru, necháme ztuhnout. Choulostiví to vetřou do cukru.
Původně jsem myslela na salonky, fondant a podobné, leč pak mě prudká bouře emocí vrhla na útesy.
Ten mlékem rozpuštěný kámen mudrců je velmi lahodný, usilovně přemýšlím o jeho dalším uplatnění. Mléko nezatracovat! Nemhouřit a bádat a bádat! Paprťála a žbluch!

 
hippolyta
394 příspěvků 10.11.13 10:53

Hlavu vzhůru!!!

„protože však po každé bouři
vždy slunce znovu vychází
věřím, že v sladké extází
i víčka tvá se pozamhouří“

říká jiný dekadent.

Ale věcně, věcně - myslím, že je tam navíc to kondenzované mlíko. Podle mě náplň v after eight je jen čistě mátová. Ale je to jen hypotéza.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.11.13 10:49

No, prý si pro mě brzo přijedou. Tak se těším. :lol:

 
di
2451 příspěvků 10.11.13 10:43

Ježiš, Vy jste úžasná.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz