Recept Bomba - pomerančový polosférický Mousse

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dva pomeranče vložit do mrazničky asi na 30 minut. Plech s okrajem vyložit pečícím papírem. Předehřát troubu na 190°C. Připravit korpus: Našlehat vejce s cukrem do světla, lehka a do trojnásobného objemu. Dvakrát prosít mouku a lehce ji vložit do vaječné hmoty. Těsto jemně rozetřít na připravený plech a upéct ho tak 6 - 8 minut, až je pevný na dotek. Vyklopit jej na mřížku a po vychladnutí sejmout papír. Do širokého kastrolu vložit 250 g cukru a 200 ml vody. Pomalinku zahřívat, až se cukr rozpustí. Přivést do jemného probublávání, vyjmout pomeranče z mrazničky a ostrým nožem, nebo na mandolíně je nakrájet na 3 mm plátky. Ty vložit do sirupu a dusit je tak dlouho, až je kůra měkká (zjistit špičkou nožíku). Plátky vyjmout děrovanou naběračkou a nechat je okapat na mřížce. Sirup zredukovat na 2/3, odstavit a přidat likér. Dát stranou. Připravit pomerančový Mousse: Cukr zahřát se 4 lžícemi vody a nechat ho rozpustit. Zvýšit teplotu a cukr povařit přesně 2 minuty. Vznikne čirý sirup. Našlehat bílky na měkké kopečky. Pomalinku přilít polovinu sirupu v jemném pramínku mezi stěnou mísy a metlou. Stále šlehat až do vychladnutí. Stejně opakovat proces se žloutky a zbytkem sirupu. Nejdříve zašlehat žloutky, až jsou husté a světlé a potom horký sirup, až zchladne. Do malého kastrolku dát želatinu s pomerančovou šťávou a nechat ji stát, až nabobtná. Potom ji za stálého míchání velice jemně zahřívat tak 1 - 2 minuty, až se želatina úplně rozpustí. Odstavit, přilít likér a nechat zchladnout na pokojovou teplotu. Našlehat šlehačku, lehce do ni vložit bílkovou směs, želatinovou směs, žloutkovou směs a kůru. Lehce zamíchat (jako by se psala číslice 8), až se vše spojí. Vzít si 1.25 l mísu s kulatým dnem ve tvaru polokoule, nejlépe nerezovou. Tu položit vzhůru nohama na korpus a podle její hrany ukrojit kruh. Ten o trošinku zmenšit, aby se vešel nahoru naplněné mísy. Na úplné dno mísy položit jedno kolečko pomeranče a potom další plátky ozdobně narovnat ke stěně mísy tak, aby se částečně překrývaly. Takto vyložit celou mísu. Potom do ni opatrně nalít pomerančový mousse tak, aby plátky pomeranče zůstaly na místě. Nahoru položit kruh z korpusu a mísou trochu klepnout o pracovní desku, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny. Korpus potřít pomerančovým likérem, povrch přikrýt microtenovým filmem a mísu vložit do chladničky nejméně na 4 hodiny, nebo do druhého dne. Před podáváním obalit kolem mísy utěrku namočenou v horké vodě a vyždímanou, nahoru položit okrasný talíř, vše otočit a bombu vyklopit. Nahoře bombu jemně a opatrně potřít zbylým sirupem. Na krájení je zapotřebí ozubený nůž. TIP: Někteří Bombu ještě zvenku zdobí šlehačkou, osobně to nedělám. Mísa se může vyložit dobře uhlazeným mikrotenovým filmem a takto jde Boma lépe vyklopit. Film se musí velice opatrně sejmout, aby se nenarušily plátky pomerančů. Le Cordon Bleu

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 12.02.07 vloženo
  • 4136x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 celé pomeranče
  • 250 g jemného krystalového cukru
  • 2 lžíce pomerančového likéru, jako je Cointreau a pod.
  • Korpus:
  • 2 vejce
  • 60 g jemného krystalového cukru
  • 60 g polohrubé mouky
  • Mousse z pomerančů:
  • 105 g jemného krystalového cukru
  • 3 vejce rozdělené (bílek a žloutek)
  • 15 g želatiny v prášku
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 2 lžíce pomerančového likéru
  • 250 ml šlehačky na ušlehání
  • nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bomba - pomerančový polosférický Mousse

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz