Recept Bolševický biftek

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bolševický biftek

Postup

Krajíce chleba překrojíme na půlky, osmažíme po obou stranách do zlatova, vyjmeme a v tuku po topinkách usmažíme volská oka. Ještě horké topinky osolíme, potřeme z jedné strany česnekem, pokapeme worcesterem, potřeme hořčicí a posypeme jemně krájenou cibulkou. Na každý toast dáme půl sázeného vejce, osolíme, opepříme a zakápneme kečupem. Čerpáno z knihy Pivní hlad (1992) od Jaroslava Runštuka a Karla Michala (*uveřejňuji se svolením pana Runštuka*).

Recept je z kategorií: Toasty a topinky

Nahlásit recept

  • 07.02.06 vloženo
  • 9359x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 krajíce chleba
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • worcester
  • hořčice
  • 1 menší cibule
  • 4 vejce
  • kečup
  • pepř
  • olej nebo tuk.

Doporučená příloha

  • I mnogo piva - ja panimaju!…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 14.02.13 14:39

Tento recept je na Labužníku už delší dobu a pořád neměl fotečku. Tak jsem ji s dovolením doplnila.

P. S. To zase bude kritika …

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Bolševický biftek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 15.02.13 10:25

Už jsem přidala na Lab jako samostatný recept ;), podívej do Nových receptů :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 15.02.13 10:20
Smaženky

Samá voda, samá voda, jestli to nebude něco podobného : 30 dkg sýru Eidam, 3 vejce, 8 dkg strouhanky, 1 veka, 1 cibule, hořčice. Sýr + vejce spojíme, placičky obalit ve strouhance a smažit do zlatova. Veka + hořčice + smaženka + hořčice + cibule. Já si myslím, že i do toho těsta by měla přijít strouhanka, ale už jsme hodně blízko, s pomocnými silami na to jistě příjdeme. :lol:

Příspěvek upraven 15.02.13 v 10:22

birkana
1687 příspěvků 15.02.13 10:00

A s bramborama je to tady taky :mavam:

http://www.labuznik.cz/…ve-smazenky/

di
2451 příspěvků 15.02.13 09:51

Recept na vaječné smaženky-řízky, jak si je pamatuju z mládí (a z „Mlíčnáku“ na Náměstí svobody - dnes je tam McDonald’s), je tu od bedly. Pokud jde o ty bramborovo sýrové, přiznávám se, že je neznám, u nás je nedělali.

Zuzka1973
2315 příspěvků 15.02.13 09:36

@birkana Super :palec: To bude nejlepší řešení pro všechny, už jsem taky napnutá…

birkana
1687 příspěvků 15.02.13 09:27
Sýrové smaženky

Já to tedy napíšu jako samostatný recept :)

Ačraj
697 příspěvků 15.02.13 09:20
Smaženky

Casino, to jsem si ani nemyslela, že je to Váš výrobek (né že bych Vás podceňovala, docvaklo mně to hned, Váše smaženky by vypadaly trochu jinak) ale chtěla jsem recept přesně na tyto smaženky :! jednou, kdysi dávno, dávno, před x lety jsem se nachomítla jen na moment u výroby smaženek v Litomyšli, mléčná jídelna - bufet, zahlédla jsem kvantum strouhaného sýru „cihla“, strouhanka, vejce?, ale více si nechali jako výrobní tajemství, zajímal by mně ten poměr, kolik čeho :?: :mavam: Že bych se přes birkanu k nim dostala? ;)

Příspěvek upraven 15.02.13 v 09:33

casino
4488 příspěvků 15.02.13 09:01
@birkana, tak mě nešponujou...

…a recepturu č. 61202 sem šoupnou, co jim to udělá, že? :)
Já už začal žhavit dráty na pamětníky,,, ale přes vás mi to přijde jednodušší, rychlejší a samozřejmě levnější :) :mrgreen:

birkana
1687 příspěvků 15.02.13 08:55

Tak to je asi Sýrová smaženka, taktéž dnes téměř „historická“ záležitost. Receptura je v „Recepturách mléčných nápojů a pokrmů“ - vydal Merkur r. 1986, receptura č. 61202.

Zuzka1973
2315 příspěvků 15.02.13 08:54

@casino Ale ve zmínce jste se mne ptal, jestli se mi ty dvě věci nepopletly, takže jsem vám odpověděla, že: NEPOPLETLY…
Každý prostě máme a mysli něco jiného… Vy se sýrem, já bez sýra… ;)
Takže to beru jako uzavřené a vy si v klidu dořešte i tu sýrovou smaženku ;)

A doufám, že jestli ji vypátráte, hodíte recept do placu, protože vypadá zajímavě :kytka:

casino
4488 příspěvků 15.02.13 08:47
Neřeš, nepřepínej a hlavně po ničem nepátrej...

Asi jsem odbočil na špatnou glajznu, ale já řeším totok:

Zuzka1973
2315 příspěvků 15.02.13 08:24

@casino Nepopletla… paní v bufáči říkávala: „Tak kolik těch vaječných smaženek chcete dnes?“ A bylo to z vejcete, vody, špeky soli a strouhanky… SÝR tam rozhodně NEBYL… ani nic jiného…
Je mi Fuk, jak se to jmenuje správně, protože tam tomu paní říkala vaječná smaženka, jiní zase důchodka, jiní zase vaječný řízek… :nevim:
Takže proč bych to měla řešit? :think:
Hlavě netuším, proč to řešíte vy… 8o :think: :nevim: :mrgreen:

edit:
Birkana dala link Na to, co myslím já… BEZ SÝRA! A prodávaly se snad všude… se sýrem jsem na ně tehdy opravdu nenarazila, až zde, ve vašich komentářích :nevim:
Já si je na tom nádraží kupovala v letech 1987 - 1989 8)

Příspěvek upraven 15.02.13 v 08:33

birkana
1687 příspěvků 15.02.13 08:22

Tak tyhle zase neznám já :,( :,( :,(

Ty, na které jsem dala link a také už uvařila a nafotila, se prodávaly v Praze a v Kladně v 70-tých až 90-tých létech XX. století.

casino
4488 příspěvků 15.02.13 08:18
Ba ne, nevyšťourala...

…bylo to tehdy zváno SMAŽENKY, ale obsahovaly i sýr (resp. sýry) :P
Myslím, že fígl byl v tom, že v nich byly i zemáky a hodně strouhanky… :nevim:

birkana
1687 příspěvků 15.02.13 07:47
Vaječné smaženky

Pokud máme obě na mysli smaženku, co se za totáče prodávala v kdejakých polotovarech, občerstveních, rybárnách apod. - je to tento recept zde:

http://www.labuznik.cz/…ne-smazenky/ …ať se podaří :mavam: :mavam: :mavam:

edit:

Casino, snad jsem vyšťourala ty správné :jazyk:

Příspěvek upraven 15.02.13 v 07:50

casino
4488 příspěvků 14.02.13 23:12
Ačraj, rád vás zklamu...

…ale u mě je to se smaženkami jako s pizzou: NAKUPUJI U SPECIALISTŮ :)
O smaženky jsem se pokoušel asi před 30ti lety a nedopadlo to ;)
Pokud vás fotečka uvedla v omyl, že je to můj produkt, tak se omlouvám :* Naschvál jsem vybral obrázek s popiskou a měl jsem za to, že každému docvakne, že se jedná o ilustrační foto z netu… znovu se omlouvám, ale nechtěl jsem (tentokrát :mrgreen: nikoho mystifikovat :oops: ;) :mrgreen:

Ačraj
697 příspěvků 14.02.13 22:30
Smaženky

Já také nikdy v Budějících nebyla, ale tyto sýrové smaženky jsem ochutnala, už nevím na kterém nádraží ;) ale chtěla bych na ně recept, byly výborné :P a tady jsou všelijaké smaženky :( ale já chci přesně tyto od casina!!! :cert: Děkuji předem. :mavam:

casino
4488 příspěvků 14.02.13 21:54
"místo volského oka tam byla vaječná smaženka"

No, já nigdá nebylo v Budějicích na nádraží, ale nepopletla se trošku sýrová smaženka s vaječným řízkem :?: :nevim: :) :mrgreen:

anickav
2904 příspěvků 14.02.13 18:10
Aj ja si sporadicky robievam

Topinku ale povapkám maggi - tekutým polievkovým korením…a veľa horčice a veľa cibule…

Zuzka1973
2315 příspěvků 14.02.13 17:51

Páni… to jsme měli kdysi na intru snad ob den :palec:
I dnes sem tam s nostalgií povečeříme tento skvost a chutná všem :! Dokonce i dceři, a že ta máloco pochválí :)
Ano… kečup už není, co býval, konzumujeme tedy jen ten náš - z našich rajčat…
Ale přesto si vždycky vzpomenu na tu dobu, kdy jsme si na tomto pochutnávali na pokoji na intru. To byly časy… :kytka:

edit: ještě si vzpomínám, jak na nádraží v Budějovicích jsme si kupovávali na cestu z intru do vlaku toto, jen místo volského oka tam byla vaječná smaženka… to byly hody :D Každý si toho koupil aspoň pět kousků - na tři hoďky vlakem s několika lahváči to byla výýýborná svačinka :mrgreen:

Příspěvek upraven 14.02.13 v 17:58

tlustá bába
1212 příspěvků 14.02.13 17:45
Chvála topinek

Óó, lahoda, lahoda! Dělám sice topinky bez hořčice a kečupu, ale dosti podobně (na sádle osmažit topinku, dát odtučnit na ubrousek, horké vydatně počesnekovat, osolit, mezitím na té samé pánvi usmažit vajíčko (sůl a nastrouhaný sýr), položit na topinku a cpát se a cpát se. Říkáme tomu Třeboňská topinka, i když jsem je jedla i z míchaných vajec, ale není to ono. Dám si je pokaždé, když mě rafne mlsná, starý chleba, vajíčko… se u nás najde vždycky. Je to rychlé a stavovské! A ještě úspornější.
A děkuji Ti, že ji kuchtila takto, protože já už mám mindrák, jak to sem sypete a nechápu, kdy to stíháte. :mavam:
V úpravě jsem doplnila úsporu, ba jo.

Příspěvek upraven 14.02.13 v 17:47

Ačraj
697 příspěvků 14.02.13 17:27

Náhodou, to může být dobrota, :P s domácím kečupem vyzkouším, kritika se asi nedostaví. :lol: :mavam:

jolana
5066 příspěvků 14.02.13 17:18

Birkano, to je neco :palec:

marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bolševický biftek

Dík za vzpomínku, trochu mi to připomíná náš oblíbený „kolejácký“ biftek - nastrouhané vařené brambory, kečup, nasekaná cibule, worcester, pepř, sůl, paprika, kdo rád i hořčici a to celé na topinku natřenou česnekem. A samozřejmě PIVO. Ale hned dnes večer tuhle variantu zkusím, ať mám srovnání..

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bolševický biftek

Nemohu jinak, než…již druhý den vaříme chleba s tou horou strouhaného sýru, ten recept je vynikající.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bolševický biftek

Díky za připomenutí, já dávám ještě horu nakrouhaného sýru.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bolševický biftek

My jsem ho, jedle, dělávali kdysi jen s Maggim…pokapat chléb, zavřít oči a myslet na to, že baštíme beefsteak…;o)))

jedle
76 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bolševický biftek

dobré, už jsem na tenhle recept zapomněla …

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz