Recept Boloňské špagety bez masa Dia Veg Linie

monikachayblog Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Boloňské špagety bez masa

Úvod

Vyzkoušejte zdravou, odlehčenou, ale přitom výživnou a vydatnou verzi boloňské omáčky z čočky a hnědých žampionů. V receptu je také postup na jednoduchý veganský parmezán. Původní recept najdete na blogu: https://chay.cz/…nska-omacka/

Postup

1. Červenou cibuli a mrkev oloupeme a u řapíkatého celeru odstraníme vlákna. Vše nakrájíme na drobné kostičky. Hnědé žampiony umyjeme a také nakrájíme na malé kostičky. 2. Na rozehřáté pánvi s olivovým olejem osmažíme červenou cibuli. Přidáme mrkev a řapíkatý celer. Ve chvíli, kdy zelenina změkne, přidáme k ní utřený česnek se žampiony a zprudka je opečeme na pávni, aby se všechna voda vypařila. 3. Směs hub a zeleniny podlijeme zhruba 250 ml zeleninového vývaru a červeným vínem. Rajský protlak si v misce stranou smícháme s pár lžícemi vývaru, aby se protlak rozpustil a přilijeme do pánve. Všechny tekutiny promícháme a nasypeme zelenou čočku. Není jí třeba předem namáčet. Vše ochutíme sušenou bazalkou, oreganem, asi 1,5 lžičkou soli a pepřem. Přikryjeme pokličkou a podusíme při nižší teplotě, aby omáčka pouze jemně pobublávala. Čočka by měla být plně ponořena v omáčce. 4. Omáčku vyvařujeme pod uzabřenou poklicí 60-90 min. Během vaření občas promícháváme, aby se omáčka nepřipálila ke dnu. Čočka do sebe nasaje velké množství tekutiny a z toho důvodu podle potřeby průběžně doléváme vývar, nebo případně trochu vody, pokud nám dojde vývar. Dle vlastní chuti můžeme přidávat rajský protlak, nebo i pasírovaná rajčata, pro více rajčatové chuti, a dochutit solí i pepřem. Já osobně dávám navíc asia 1 lžičku třtinového cukru, abych zjemnila kyselost omáčky. 5. Omáčka je hotová v okamžiku, kdy čočka zcela změkne a omáčka na základě toho zhoustne. Chce to přibližně 60-90min vaření. Hotovou omáčku servírujeme s těstovinami (špagetami, penne, lasagna,tagliatelle), veganským parmezánem (recept v dalším odstavci) a lístky čerstvé bazalky. 6. Vyzkoušejte místo parmezánu verzi domácího veganského parmezánu. Rozmixujeme najemno lahůdkové droždí a kešu oříšky v poměru 1:3. Přidáme špetku soli a sušeného česneku.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Houby Luštěniny Omáčky na těstoviny Redukční dieta

Nahlásit recept

  • 09.01.20 vloženo
  • 2655x zobrazeno

Čas přípravy

  • 80 min

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • NA OMÁČKU:
  • 1 ks červené cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 ks mrkve
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 70 ml červeného vína
  • 400- 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g hnědých žampionů
  • 120 g zelené čočky
  • 3 lžíce koncentrovaného rajského protlaku (lze zkombinovat s trochou pasírovaných rajčat)
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá bazalka na ozdobu
  • NA VEGANSKÝ PARMEZÁN:
  • lahůdkové droždí
  • kešu
  • špetka soli
  • sušený česnek

Doporučená příloha

  • těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

monikachayblog 9.1.20 18:06

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Boloňské špagety bez masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Vepřové kotlety na pivě

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz