Recept Boloňské špagety bez masa Dia Veg Linie

monikachayblog Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Boloňské špagety bez masa

Úvod

Vyzkoušejte zdravou, odlehčenou, ale přitom výživnou a vydatnou verzi boloňské omáčky z čočky a hnědých žampionů. V receptu je také postup na jednoduchý veganský parmezán. Původní recept najdete na blogu: https://chay.cz/bolonska-omacka/

Postup

1. Červenou cibuli a mrkev oloupeme a u řapíkatého celeru odstraníme vlákna. Vše nakrájíme na drobné kostičky. Hnědé žampiony umyjeme a také nakrájíme na malé kostičky. 2. Na rozehřáté pánvi s olivovým olejem osmažíme červenou cibuli. Přidáme mrkev a řapíkatý celer. Ve chvíli, kdy zelenina změkne, přidáme k ní utřený česnek se žampiony a zprudka je opečeme na pávni, aby se všechna voda vypařila. 3. Směs hub a zeleniny podlijeme zhruba 250 ml zeleninového vývaru a červeným vínem. Rajský protlak si v misce stranou smícháme s pár lžícemi vývaru, aby se protlak rozpustil a přilijeme do pánve. Všechny tekutiny promícháme a nasypeme zelenou čočku. Není jí třeba předem namáčet. Vše ochutíme sušenou bazalkou, oreganem, asi 1,5 lžičkou soli a pepřem. Přikryjeme pokličkou a podusíme při nižší teplotě, aby omáčka pouze jemně pobublávala. Čočka by měla být plně ponořena v omáčce. 4. Omáčku vyvařujeme pod uzabřenou poklicí 60-90 min. Během vaření občas promícháváme, aby se omáčka nepřipálila ke dnu. Čočka do sebe nasaje velké množství tekutiny a z toho důvodu podle potřeby průběžně doléváme vývar, nebo případně trochu vody, pokud nám dojde vývar. Dle vlastní chuti můžeme přidávat rajský protlak, nebo i pasírovaná rajčata, pro více rajčatové chuti, a dochutit solí i pepřem. Já osobně dávám navíc asia 1 lžičku třtinového cukru, abych zjemnila kyselost omáčky. 5. Omáčka je hotová v okamžiku, kdy čočka zcela změkne a omáčka na základě toho zhoustne. Chce to přibližně 60-90min vaření. Hotovou omáčku servírujeme s těstovinami (špagetami, penne, lasagna,tagliatelle), veganským parmezánem (recept v dalším odstavci) a lístky čerstvé bazalky. 6. Vyzkoušejte místo parmezánu verzi domácího veganského parmezánu. Rozmixujeme najemno lahůdkové droždí a kešu oříšky v poměru 1:3. Přidáme špetku soli a sušeného česneku.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Houby Luštěniny Omáčky na těstoviny Redukční dieta

Nahlásit recept

  • 09.01.20 vloženo
  • 8013x zobrazeno

Čas přípravy

  • 80 min

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • NA OMÁČKU:
  • 1 ks červené cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 ks mrkve
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 70 ml červeného vína
  • 400- 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g hnědých žampionů
  • 120 g zelené čočky
  • 3 lžíce koncentrovaného rajského protlaku (lze zkombinovat s trochou pasírovaných rajčat)
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá bazalka na ozdobu
  • NA VEGANSKÝ PARMEZÁN:
  • lahůdkové droždí
  • kešu
  • špetka soli
  • sušený česnek

Doporučená příloha

  • těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

monikachayblog 9.1.20 18:06

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Boloňské špagety bez masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz