Recept Boloňské Ragú – rychlá příprava

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept je trochu odlišný od toho tradičního. Je to moje verze, méně tučná a hlavně rychle proveditelná. Takto připravit ragú je nenáročné, každý týden může být na jídelníčku.

Postup

Mleté maso vybírám hovězí, ale může být i částečně s vepřovým, trochu prorostlým nebo přidat kousek slaniny - kdo má rád tučnější ragú. V tlakovém hrnci zahřejeme olej, přidáme mleté maso a pomalu restujeme, aby se maso rozdělilo. Mezitím připravíme cibuli, mrkev, celer a česnek: nadrobno nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme nebo nasekáme v robotě. Přidáme k rozdrobenému masu a dále restujeme do zlatova. Zalijeme vínem, necháme odpařit, přidáme rajčata a protlak, naředíme vývarem (i voda stačí), dochutíme a okořeníme. Množství rajčat vám udělá ragú více či méně masové, tedy řidší a levnější. V tlakovém hrnci vaříme asi 30 minut od pískání. Po otevření hrnce zjemníme máslem a redukujeme do požadované hustoty: řidší třeba na lasagne, hustší na těstoviny. V Bologni by vám odsouhlasili vaječné tagliatelle nebo pappardelle! Přebytek můžeme zamrazit.

Recept je z kategorií: Hovězí maso Omáčky na těstoviny

Nahlásit recept

  • 30.10.11 vloženo
  • 9081x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 500 g hovězí mleté maso
  • 1 dl červené víno
  • 1 větší cibule
  • 2 ks větší mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku (podle chuti)
  • 250 g a více loupaná rajčata nebo pyré
  • 70 g a více rajský protlak
  • vývar
  • 1 dl olivový olej
  • 1 PL máslo
  • sůl, pepř, rozmarýn, 1 hřebíček
  • tlakový hrnec

Doporučená příloha

  • Těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

707 18.6.16 23:20

Varime velmi casto, vzdy vynikajici. Zaklad je kvalitni a cerstve mlete hovezi maso.

Diskuse k receptu Boloňské Ragú – rychlá příprava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Boloňské Ragú – rychlá příprava

sveva
751 příspěvků 13.11.11 15:54

Wydra, chápu pocity při té vzpomínce. My máme s tlakovým hrncem už hodně desetiletí dobré zkušenosti. Chce to možná dobrou údržbu ventilu a plním ho asi do poloviny.
Ještě chci dodat, že kromě rajčat se přidává i ten protlak, protože dodá ragú tu správnou červenou barvu.
Zdravím.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.10.11 18:10

To mi pripomina me kucharske zacatky a s tim spojene „katastrofy“ :lol:
Dala jsem, coby mlada 22leta pani, do papinaku (neznamo proc), gulasovou polivku z pytliku , kde byly takove pseudo masove drobky ..... kdyz se zacala polivka v kukte varit, nadzvedla se cepicka s tremi otvory pro unik pary, zacala rotovat a svete div se, po cely kuchyni litala gulasova polivka ! Dlooouho „malovala“ kuchyn, okno, nabytek, nadobi v dane urovni, i kdyz jsem po tom skocila a stahla z plynu ! Ale to neni pointa … ta je teprve v tom, ze byvsi beran, jsem to pro velky „uspech“ zopakovala, protoze to proste MUSELO jit !! :mrgreen: A ono neslo !!!! Bestie zase zacala rotovat :roll:
Jeste po tech letech vidim tu zdevastovanou kuchyn, tu silenou praci s uklidem a ty kecy me tchyne, ktera tu kuchynku vlastnila :mrgreen:

Ja bych faaaakt dneska nedala mlety ani do moderniho papinaku !! :lol:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.10.11 17:37

A my, co nemáme papiňák, prostě dusíme a dusíme a dusíme… a pak ještě dusíme…:- ). Diky, svevo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená kuřecí stehna

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz