Recept Boloňské Ragú – rychlá příprava

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept je trochu odlišný od toho tradičního. Je to moje verze, méně tučná a hlavně rychle proveditelná. Takto připravit ragú je nenáročné, každý týden může být na jídelníčku.

Postup

Mleté maso vybírám hovězí, ale může být i částečně s vepřovým, trochu prorostlým nebo přidat kousek slaniny - kdo má rád tučnější ragú.

V tlakovém hrnci zahřejeme olej, přidáme mleté maso a pomalu restujeme, aby se maso rozdělilo. Mezitím připravíme cibuli, mrkev, celer a česnek: nadrobno nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme nebo nasekáme v robotě. Přidáme k rozdrobenému masu a dále restujeme do zlatova. Zalijeme vínem, necháme odpařit, přidáme rajčata a protlak, naředíme vývarem (i voda stačí), dochutíme a okořeníme. Množství rajčat vám udělá ragú více či méně masové, tedy řidší a levnější.

V tlakovém hrnci vaříme asi 30 minut od pískání. Po otevření hrnce zjemníme máslem a redukujeme do požadované hustoty: řidší třeba na lasagne, hustší na těstoviny. V Bologni by vám odsouhlasili vaječné tagliatelle nebo pappardelle! Přebytek můžeme zamrazit.

Recept je z kategorií: Hovězí maso Omáčky na těstoviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.10.11 vloženo
  • 7975x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 500 g hovězí mleté maso
  • 1 dl červené víno
  • 1 větší cibule
  • 2 ks větší mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku (podle chuti)
  • 250 g a více loupaná rajčata nebo pyré
  • 70 g a více rajský protlak
  • vývar
  • 1 dl olivový olej
  • 1 PL máslo
  • sůl, pepř, rozmarýn, 1 hřebíček
  • tlakový hrnec

Doporučená příloha

  • Těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

707 18.06.16 23:20

Varime velmi casto, vzdy vynikajici. Zaklad je kvalitni a cerstve mlete hovezi maso.

Diskuse k receptu Boloňské Ragú – rychlá příprava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 13.11.11 15:54

Wydra, chápu pocity při té vzpomínce. My máme s tlakovým hrncem už hodně desetiletí dobré zkušenosti. Chce to možná dobrou údržbu ventilu a plním ho asi do poloviny.
Ještě chci dodat, že kromě rajčat se přidává i ten protlak, protože dodá ragú tu správnou červenou barvu.
Zdravím.

 
wydra  30.10.11 18:10

To mi pripomina me kucharske zacatky a s tim spojene „katastrofy“ :lol:
Dala jsem, coby mlada 22leta pani, do papinaku (neznamo proc), gulasovou polivku z pytliku , kde byly takove pseudo masove drobky ..... kdyz se zacala polivka v kukte varit, nadzvedla se cepicka s tremi otvory pro unik pary, zacala rotovat a svete div se, po cely kuchyni litala gulasova polivka ! Dlooouho „malovala“ kuchyn, okno, nabytek, nadobi v dane urovni, i kdyz jsem po tom skocila a stahla z plynu ! Ale to neni pointa … ta je teprve v tom, ze byvsi beran, jsem to pro velky „uspech“ zopakovala, protoze to proste MUSELO jit !! :mrgreen: A ono neslo !!!! Bestie zase zacala rotovat :roll:
Jeste po tech letech vidim tu zdevastovanou kuchyn, tu silenou praci s uklidem a ty kecy me tchyne, ktera tu kuchynku vlastnila :mrgreen:

Ja bych faaaakt dneska nedala mlety ani do moderniho papinaku !! :lol:

 
zébulon  30.10.11 17:37

A my, co nemáme papiňák, prostě dusíme a dusíme a dusíme… a pak ještě dusíme…:- ). Diky, svevo.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz