Recept Boloňská omáčka

(Hodnoceno 3x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Boloňská omáčka

Postup

Na pánvi osmažit špek na oleji, přidat cibuli a smažit do zlatova. Přidat maso a houby a smažit dalších několik min. až je usmažené. Odlít jakýkoliv tuk a zamíchat víno na tak dlouho než se vypaří, přidat sůl, pepř a bylinky podle chuti. Potom přidat pastu rozředěnou v trošce vody, vývar nebo vodu a rajčata vařečkou rozdrcená. Dusit nepřikryté na velice mírném ohni po 1 1/2 až 2 hodiny (sem tam zamíchat). Potřebuje-li se omáčka trochu zředit, použijeme vody z nudlí. Omáčku nalít na nudle (špagety, fettucine, tagliatelle) uvařené ve slané vodě -al dente-. Posypat parmazánem.

Recept je z kategorií: Omáčky na těstoviny

Nahlásit recept

  • 19.04.02 vloženo
  • 73514x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 lžíce nakrájeného špeku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule posekaná
  • 750 g mletého hovězího
  • několik sušených hub namočených v horké vodě vymačkaných a posekaných
  • 1/2 skleničky červeného vína
  • pepř a sůl
  • 1 lžička posekané bazalky
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 konserva italských oloupaných rajčat
  • 4 lžíce rajčatové pasty
  • 1 l vývaru nebo vody
  • na hobliny postrouhaný parmazán

Doporučená příloha

  • Nudle a salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Treya 30.07.14 19:39

Poprvé uvařeno, luxusní, přidávám fotku z průběhu vaření…na talíři se mi to nepovedlo vyfotit neboť to bylo tak dobré že až jsem si vzpomněla na focení už jsme dojídali :D Víno jsem použila bílé Chardonay suché, bez hřibů. Na posypání se vyplatí kvalitní sýr…žádný eidam…jako náhražka.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

supcz 28.12.12 12:42

Určitě použít vývar místo vody a nebát se toho vína.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

mandisan 21.11.11 17:54

Dnes vyzkoušen recept,přidal jsem trochu víc protlaku ale jinak moc dobré!!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Boloňská omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 30.07.14 23:48

Treya, jsem velice rada ze jsi vyzkousela s uspechem a ze chutnalo. Dik za duveru :) Pro porovnani, zde je klasicky recept na omacku http://www.labuznik.cz/…u-bolognese/
A jeste k tomu cesneku… ne nezapomnelo se na nej… ve vetsine klasickych receptu neni uvaden :)

Příspěvek upraven 31.07.14 v 00:14

mandisan
9 příspěvků 21.11.11 17:54

Dnes vyzkoušen recept,přidal jsem trochu víc protlaku a česnek na který je asi zapomenuto ale jinak moc dobré!!

Příspěvek upraven 21.11.11 v 18:00

jirkakuta
19 příspěvků 01.11.09 16:25
Re: Boloňská omáčka

o receptu na správné boloňské špagety se vede poměrně dost diskuzí. někde je psáno, že se to celé má ještě zapékat v troubě a dokonce jsem se dočetl, že doba varu má být až 12 hodin. já přidal česnek, ten mi tam nějak scházel…

strnecka
16 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Vyborna, jenom pro ty, kdo jako ja nemaji moc radi chut vina, tak to tam radeji nedavejte. Me to trochu vadilo. Jinak skvela! Udelam urcite znovu. Pridala jsem jeste pepr a cesnek, protoze to mam tak rada.

Lindaa
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Tou rajcatovou pastou je myslen protlak a nebo je to neco jiného? Já delám bolonskou s mrkví a celerem - osmazím je hned na zacátku spolecne s cibulí, jinak mám hodne podobný recept a je mnamky.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Uvařeno zatím jen ochutnáno, k obědu bude zítra. Mohu potvrdit, že je to pokrm lahodné chuti. Jelikož jsem potřebovala odejít, je doděláváno v pomalém hrnci 1 a 1/2 hod na high. Chutě se delším varem krásně prolnuly a po příchodu domů, voněl celý byt, podotýkám, že voněl nikoliv smrděl. Držím se abych nezačala ochutnávat až moc. Hezký den všem :-))

honanek
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Milá Ewo,krvavej biftek je hotovej za čtyři minuty a je to úžasné jídlo,tak nevím,nevím,hi,hi,hi a tak je to i s tím sexem když se po to bě bude hodinu plazit uslintanej nesympaták tak je mu to stejně na nic a tobě taky ale taková rychlovka v průchodu s někým kdo tě rajcuje.......nic ve zlém,ale bolonskou omáčku nedusíš ani ty,dvě hodiny tomu nevěřím.Honanek.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka - esme

Ja pouzivam pancettu, doda omacce riz. Jinak abych prispela do jazykoveho koutku a napravila svoji chybu:-), tak u nas je to na gulas krk, a ten skirt steak je pupek nebo bok, a ten je i u nas bez kosti, nicmene v kategorii na polevku, s kosti je hrudi, to jsem si popletla… No ale musela jsem si na to najit obrazek rozporcovane kravy:-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka - Buráci,

já nepoužívám do boloňské omáčky špek (i když uznávám že špek ještě nikdy nic nezkazil). Také přidávám mrkev, řapíkatý celer, a když mám v lednici pár žampionů, jdou do toho také.

Na guláš tu používáme buď Gravy beef nebo Chuck steak. Obojí je přední hovězí. Vůbec bych se ale nedivila kdyby se tomu říkalo v Anglii nebo v Americe úplně jinak. Jak často říkám: Aby se v tom prase vyznalo… ;-))))

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka - esme

Tohle je u nas takzvane do polevky:-) Koupis to spolecne s zeberni kosti. Ja na bolonskou melu predni hovezi (maso jako do gulase, ted nevim, jak je to v anglictine:-). I pro nase deti je to nejmilovanejsi omacka na testoviny. Varim jak verzi, ktera je uvedena tady (podle me je to spise ala pizzaiola), tak tu klasictejsi, tedy se spekem a masem, na masle osmazenou mrkvi, rapikatym celerem a cibuli, vinem a rajcaty.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Na této omáčce vyrostly mé děti.
Do Austrálie totiž přišla s tisícovkami italských emigrantů a dalo by se říci že tu zdomácněla.
Dá se asi udělat z jakéhokoliv mletého hovězího masa, ale ta původní verze je z namletého „skirt steak“, což je sval na břiše kolem žeber.
(Promiňte obšírné vysvětlování, ale opravdu neznám český výraz. Pro jistotu přikládám obrázek.)
Tento sval je velice tuhý a tudíž i namletý potřebuje delší dobu vaření.

ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Milý Hoňánku,
máš naprostou pravdu. Boloňskou omáčku zvládneš i za pár minut. Ale s tím kvaltováním to máš jako v sexu: konzumovat se to dá, ale moc s tím nepotěšíš. Čusííííííííííííík, dusíííííííííík, ewa :-))))))))))

Eja
3853 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Dusit se tak dlouho sice nemusí, ale na chuti a konzistenci je to znát. Napodruhé je to už zase hned hotové, pokud si část uložíme na příště do mrazáku. Takže já dusím, dusím - čusík.

honanek
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boloňská omáčka

Ahoj,pardon ale fakt si nemyslím,že omáčka zvaná bolonská se musí dusit hodinu a půl až dvě,ne vlastně já to vím,to mě fakt nadzvedlo.Čusííííííííííííííííííík.A dusíme,dusíme,dusíme.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz