Recept Boloňská omáčka
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na pánvi osmažit špek na oleji, přidat cibuli a smažit do zlatova. Přidat maso a houby a smažit dalších několik min. až je usmažené. Odlít jakýkoliv tuk a zamíchat víno na tak dlouho než se vypaří, přidat sůl, pepř a bylinky podle chuti. Potom přidat pastu rozředěnou v trošce vody, vývar nebo vodu a rajčata vařečkou rozdrcená. Dusit nepřikryté na velice mírném ohni po 1 1/2 až 2 hodiny (sem tam zamíchat). Potřebuje-li se omáčka trochu zředit, použijeme vody z nudlí. Omáčku nalít na nudle (špagety, fettucine, tagliatelle) uvařené ve slané vodě -al dente-. Posypat parmazánem.
Recept je z kategorií: Omáčky na těstoviny
- 19.04.02 vloženo
- 117925x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2 lžíce nakrájeného špeku
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule posekaná
- 750 g mletého hovězího
- několik sušených hub namočených v horké vodě vymačkaných a posekaných
- 1/2 skleničky červeného vína
- pepř a sůl
- 1 lžička posekané bazalky
- 1 lžička oregána
- 1 lžička tymiánu
- 1 konserva italských oloupaných rajčat
- 4 lžíce rajčatové pasty
- 1 l vývaru nebo vody
- na hobliny postrouhaný parmazán
Doporučená příloha
Nudle a salát
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku30.7.14 19:39
Poprvé uvařeno, luxusní, přidávám fotku z průběhu vaření…na
talíři se mi to nepovedlo vyfotit neboť to bylo tak dobré že až jsem si
vzpomněla na focení už jsme dojídali Víno jsem použila bílé Chardonay suché, bez
hřibů. Na posypání se vyplatí kvalitní sýr…žádný eidam…jako
náhražka.
28.12.12 12:42
Určitě použít vývar místo vody a nebát se toho vína.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi21.11.11 17:54
Dnes vyzkoušen recept,přidal jsem trochu víc protlaku ale jinak moc dobré!!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviDiskuse k receptu Boloňská omáčka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Boloňská omáčka
Treya, jsem velice rada ze jsi vyzkousela s uspechem a ze chutnalo. Dik za duveru
Pro porovnani, zde je klasicky recept na omacku
http://www.labuznik.cz/…u-bolognese/
A jeste k tomu cesneku… ne nezapomnelo se na nej… ve vetsine klasickych receptu neni uvaden
Příspěvek upraven 31.07.14 v 00:14
Dnes vyzkoušen recept,přidal jsem trochu víc protlaku a česnek na který je asi zapomenuto ale jinak moc dobré!!
Příspěvek upraven 21.11.11 v 18:00
19 příspěvků 1.11.09 16:25
o receptu na správné boloňské špagety se vede poměrně dost diskuzí. někde je psáno, že se to celé má ještě zapékat v troubě a dokonce jsem se dočetl, že doba varu má být až 12 hodin. já přidal česnek, ten mi tam nějak scházel…
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyborna, jenom pro ty, kdo jako ja nemaji moc radi chut vina, tak to tam radeji nedavejte. Me to trochu vadilo. Jinak skvela! Udelam urcite znovu. Pridala jsem jeste pepr a cesnek, protoze to mam tak rada.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Tou rajcatovou pastou je myslen protlak a nebo je to neco jiného? Já delám bolonskou s mrkví a celerem - osmazím je hned na zacátku spolecne s cibulí, jinak mám hodne podobný recept a je mnamky.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Uvařeno zatím jen ochutnáno, k obědu bude zítra. Mohu potvrdit, že je to pokrm lahodné chuti. Jelikož jsem potřebovala odejít, je doděláváno v pomalém hrnci 1 a 1/2 hod na high. Chutě se delším varem krásně prolnuly a po příchodu domů, voněl celý byt, podotýkám, že voněl nikoliv smrděl. Držím se abych nezačala ochutnávat až moc. Hezký den všem
Milá Ewo,krvavej biftek je hotovej za čtyři minuty a je to úžasné jídlo,tak nevím,nevím,hi,hi,hi a tak je to i s tím sexem když se po to bě bude hodinu plazit uslintanej nesympaták tak je mu to stejně na nic a tobě taky ale taková rychlovka v průchodu s někým kdo tě rajcuje.......nic ve zlém,ale bolonskou omáčku nedusíš ani ty,dvě hodiny tomu nevěřím.Honanek.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja pouzivam pancettu, doda omacce riz. Jinak abych prispela do jazykoveho koutku a napravila svoji chybu:-), tak u nas je to na gulas krk, a ten skirt steak je pupek nebo bok, a ten je i u nas bez kosti, nicmene v kategorii na polevku, s kosti je hrudi, to jsem si popletla… No ale musela jsem si na to najit obrazek rozporcovane kravy:-)
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
já nepoužívám do boloňské omáčky špek (i když uznávám že špek ještě nikdy nic nezkazil). Také přidávám mrkev, řapíkatý celer, a když mám v lednici pár žampionů, jdou do toho také.
Na guláš tu používáme buď Gravy beef nebo Chuck steak. Obojí je přední hovězí. Vůbec bych se ale nedivila kdyby se tomu říkalo v Anglii nebo v Americe úplně jinak. Jak často říkám: Aby se v tom prase vyznalo…
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Tohle je u nas takzvane do polevky:-) Koupis to spolecne s zeberni kosti. Ja na bolonskou melu predni hovezi (maso jako do gulase, ted nevim, jak je to v anglictine:-). I pro nase deti je to nejmilovanejsi omacka na testoviny. Varim jak verzi, ktera je uvedena tady (podle me je to spise ala pizzaiola), tak tu klasictejsi, tedy se spekem a masem, na masle osmazenou mrkvi, rapikatym celerem a cibuli, vinem a rajcaty.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Na této omáčce vyrostly mé děti.
Do Austrálie totiž přišla s tisícovkami italských emigrantů a dalo by se říci že tu zdomácněla.
Dá se asi udělat z jakéhokoliv mletého hovězího masa, ale ta původní verze je z namletého „skirt steak“, což je sval na břiše kolem žeber.
(Promiňte obšírné vysvětlování, ale opravdu neznám český výraz. Pro jistotu přikládám obrázek.)
Tento sval je velice tuhý a tudíž i namletý potřebuje delší dobu vaření.
Milý Hoňánku,
máš naprostou pravdu. Boloňskou omáčku zvládneš i za pár minut. Ale s tím kvaltováním to máš jako v sexu: konzumovat se to dá, ale moc s tím nepotěšíš. Čusííííííííííííík, dusíííííííííík, ewa
Dusit se tak dlouho sice nemusí, ale na chuti a konzistenci je to znát. Napodruhé je to už zase hned hotové, pokud si část uložíme na příště do mrazáku. Takže já dusím, dusím - čusík.
Ahoj,pardon ale fakt si nemyslím,že omáčka zvaná bolonská se musí dusit hodinu a půl až dvě,ne vlastně já to vím,to mě fakt nadzvedlo.Čusííííííííííííííííííík.A dusíme,dusíme,dusíme.