Recept Bográcsgulyás - kotlíkový maďarský guláš

(Hodnoceno 1x) Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bográcsgulyás - kotlíkový maďarský guláš

Postup

Nakrájet maso na 2 cm kostičky. Oloupat cibuli a nakrájet ji na jemno. Rozehřát tuk v 3 litrovém kastrolu (pokud nevaříte v kotlíku) a na pomalém ohni za stálého míchání osmažit trochu osolenou cibuli do světle hněda. Přidat kmín, rozdrcený česnek a na moment ještě vše osmažit. Sejmout z ohně a přidat papriku, dobře promíchat a přidat maso. Osolit. Přikrýt poklicí, vrátit na oheň a pomalu dusit a často míchat. Je-li nutné, tak přidat malou trochu vody. Tento postup opakovat, kdykoliv nám guláš vysychá. Na zalévání použijeme vodu z brambor, které jsme si předvařili. Když je maso napůl uvařené, tak přidat na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, nebo nastrouhanou na hrubém struhadle, semínek zbavené pokrájené rajče na 1/4, pokrájené papriky a nakrájený řapíkatý celer i s listím. Zalít vše 1/2 - 1 litrem vody a nechat dusit dalších 15 - 20 minut. Potom přidat oloupané a na kostičky nakrájené předvařené brambory a vše vařit ještě 5 -10minut, až brambory změknou. Je-li nutné tak ještě přilít vody. Guláš má být spíše jako hustá polévka. Guláš podávat horký s bílým chlebem, se sušenými pálivými papričkami a Kadarka červeným vínem. Jestli podáváte i těstoviny, tak ty na sádle osmažené a každý si je do řídkého guláše přidá sám a kolik chce. V restauracích je často Bográcsgulyás podáván v malých kotlících jako připomínka na jeho vznik. P.S. Guláš se považuje za maďarskou specialitu. Slovo ¨Gulyás¨původně znamenalo pastýř, ale časem dostalo význam ¨gulyáshús¨neboli gulášové maso, tedy řečeno, pokrm připravený pastýřem. Dnes ¨gulyás¨znamená obojí, pastýře i polévku. Trvalo to až do 19tého stolení, kdy se guláš během zrození nacionálního cítění přesunul z kotlíku do hrnců bohatých. Za vlády krále Josefa II všechno národní se stalo důležitým, hlavně maďarský jazyk, lidové tance včetně lidových krojů. Maďaři chtěli prokázat svoji nezávislost a to i v gastronomii, takže guláš se stal velice populárním. Gulášová polévka se může připravit na mnoho způsobů a každý má zatvrzelé zastánce. Avšak všichni se shodují na jednom a to je, že kuchař má být štědrý jak s masem, tak s bramborama. Každopádně v žádném případě nesmí použít mouku na zahuštění guláše. Polívka má sice být dosti hustá a když není, tak se může přidat jedna až dvě lžíce rajské pasty. Musí se však dávat pozor, aby guláš nebyl kyselý. Brambory taktéž přidají na hustotě. Mleté papriky je vždy v hojném množství a ta taktéž přidá na konzistenci guláše. 1. nejdříve osmažit cibuli do sklovita 2. potom přidat na kostičky nakrájené maso 3. Obsah kotlíku bohatě zasypat tlustou vrstvou mleté papriky 4. když je maso napůl uvařené, tak přidat zeleninu a vodu. Ke konci vaření přidat brambory. Kotlíkový guláš má krémovější konzistenci než gulášová polévka.

Další recepty na Guláš

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 25.11.05 vloženo
  • 55199x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g přední kližky, nebo plecka
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce sádla, nebo tuku z vyškvařené slaniny
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • asi 1 1/2 - 2 lžíce pomleté sladké maďarské papriky
  • sůl podle chuti
  • 1 střední mrkev očištěná
  • 1 střední petržel očištěná
  • 2 papriky
  • 1 střední rajče
  • 2 stonky řapíkatého celeru i s listím
  • 400 g olejnatých brambor
  • vaječné těstoviny jako jsou Csipetke - velikosti hrášku jsou uštípnuté z rozváleného těsta (nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 17.03.13 20:31

Toto je klasický spôsob, ako sa u nás na Slovensku robí kotlíkový guláš. Proste paráda.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Bográcsgulyás - kotlíkový maďarský guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
helix
3 příspěvky 21.04.16 22:18

Kdysi jsem byl pár dní v Sziofoku. V místní restauraci jsme si dali gulášovou polěvku. Byla úžasná. Kromě masa v ní byli i houby, klobása papriky a rajčata. Od té doby se snažím občas tu dobrotu napodobit a občas jsem dost blízko. Polévka je vždy dobrá, aspoň to tvrdí strávníci. Jenom já vím, že tomu ještě něco málo schází

gabi
551 příspěvků 22.03.13 21:15

Tuso, hej to mas pravdu…kotlikovy gulas je na Slovensku velmi oblubeny…a kazdy si ho dotvara podla svojej chuti…ja som akurat dnes varila skoro tento Bograc gulas…bez cestovin…zaklad z troch cibuli…a naviac dve hrste mrazenych fazulkovych strucikov…zemiacky boli miš-maš, co ostalo v komorke…pridala som rozne vnatky a majoranku

tuso
99 příspěvků 22.03.13 18:17

Popravde som mal na mysli skôr ten typ „polievkového gulášu“, než konkrétne koreňovú zeleninu.

gabi
551 příspěvků 17.03.13 21:51

Tuso…bograč gulas je naozaj vyborny…hlavne z miesaneho masa, ked sa prida trochu diviny…sem-tam ho varievam…ale nemyslim si, ze by to bol klasicky sposob varenia kotlikoveho gulasu na Slovensku…na Slovensku je napr. pomerne malo znamy stonkovy zeler…samozrejme ze bograc je mozne varit na rozne sposoby…tento gulas je znamy aj v Slovinsku a Chorvatsku…v pohranicnych oblastiach s Madarskom…ale podla mna typicky kotlikovy gulas, ktory sa vari na Slovensku, je bez korenovej zeleniny

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bográcsgulyás - kotlíkový maďarský guláš v obrázcích.

airan, naopak já děkuji Tobě za přečtení receptu. Je to nefalšovaný guláš z Maďarska ;o)

Přeji Ti krásný víkend!

airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bográcsgulyás - kotlíkový maďarský guláš v obrázcích.

Babi, dekuji za vyborny recept a za zajimave vysvetleni. Preji pekny vecer.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz