Recept Bochánek - loupáček ze Strašeně

(Hodnoceno 1x) mrtvola Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bochánek - loupáček ze Strašeně

Postup

Z droždí, 10g cukru a poloviny vlažného mléka uděláme kvásek. Všechny ostatní přísady na první těsto dáme do mísy, kváskem zaděláme řidší těsto a necháme kynout. Z přísad na druhé těsto zpracujeme na vále drobenku. Vykynuté první těsto vpracujeme do drobenky a necháme ještě jednou společně vykynout. Vytvoříme dva bochánky, potřeme žloutkem, posázíme půlkami mandlí a po krátkém nakynutí na plechu pečeme zvolna ve střední až mírné troubě asi hodinu. Podáváme pokrájené na tenké plátky a posypané moučkovým cukrem. Bochánek jsem ještě nepekla, ale už víckrát ochutnala a byl výborný. Jedná se o starý krajový recept od paní Jaroslavy Sucháčové ze Strašeně.

Recept je z kategorií: Buchty

Nahlásit recept

  • 04.05.09 vloženo
  • 8810x zobrazeno

Ingredience

  • 1. těsto
  • 500g hrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 80g droždí + 10g cukru
  • 250ml mléka
  • rozinky
  • mandle
  • kůra z poloviny pomeranče či citronu (záleží na osobních preferencích)
  • sůl
  • 2. těsto - drobenka
  • 500g hladké mouky výběrové
  • 250g másla
  • 250g cukru
  • 1 žloutek na potření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

toffo 31.3.12 23:17

Krásná práce s těstem! Výborná chuť a na talíři luxujete drobky.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Bochánek - loupáček ze Strašeně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bochánek - loupáček ze Strašeně

Eja
3887 příspěvků 6.4.10 00:48
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Hm, velikonoční pondělí večer, to už asi ne - já si počkám na kdoulové želé, které mám slíbené z Francie. A až se mi dítka vrátí za tři týdny z USA. To bude snídaně !!

toffo
244 příspěvků 5.4.10 18:47
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Pekla jsem jako letošní mazance. Jen nevím, jestli byl dobrý nápad nastřihávat je do křížů, ruply mi při pečení, jak je vidět na fotce.
Jsou výborné, od pátku jsme ve čtyřech snědli už téměř oba bochánky, zbývá jen čtvrtička.

jolana
5068 příspěvků 13.6.09 17:24
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Robila som 4 bochanky, davala o dost menej cukru. Drobenku zapracovavala tak, ze sa prisypavala do misy z vykysnutym cestom.
Su velmi lahodne..;)) Nabuduce z nich urobim rohlicky lupacky ;))
Dik za recept :))

lydia
1227 příspěvků 8.5.09 20:36
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Tak jsem předevčírem večer upekla z poloviční dávky a hned ochutnala. Nedělala jsem kvásek, protože na mých kvasnicích bylo napsáno : podaří se s kváskem nebo bez kvásku:-). S kynutým těstem se pracovalo dobře, s drobenkou jsem měla trochu potíže, nechtěla se slepit. A neměla jsem doma mandle. Udělala jsem ve tvaru loupáčku. Pekla jsem necelou hodinu při 180°C. Už si nevzpomínám, jak loupáček chutnal dříve, ale tento chutnal moc. Snědla jsem ho skoro sama. A to jsem chtěla tento týden jíst jenom polévky:-).
Mrtvolko děkuji za recept.

Všem matkám krásný svátek matek ve společnosti dětí, ať velkých nebo malých.

noskovice
1322 příspěvků 6.5.09 21:59
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně - mrtvolko,

já tímto způsobem zadělávám houskové knedlíky. Nedávám housky, protože je tady nemám a když si upeču rohlíky, sním je dříve, než ztvrdnou. Do knedlíků zadělávám suchou chlebovou kůrku, nakrájenou na kostičky. Dám ji na vál a na to šoupnu těsto a pomalu zpracovávám. Jde mi to lépe, než kdybych hodila „kostky“ přímo do mísy s těstem. Nelepí se mi to na ruce a dobře se mi promíchává.
Ahoj všem, Soňa.

mrtvola
1394 příspěvků 6.5.09 16:58
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Marmeládo, je to můj kraj. Žiju v Kašperských Horách. V Pohorsku i ve Strašení mám přitelkyně a autorky sešitků znám osobně. Jsou to úžasné dámy. Připomínají mi světlé doby první republiky.

marmelada
1642 příspěvků 6.5.09 16:29
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Krásný recept. Jsem tedy taky nostalgická. Objevila jsi pěkné recepty. Nejdřív jsem se chtěla zeptat, zda to není tvůj kraj, ale pak jsem objevila, že čerpáš ze sešitku receptů. Je to zvláštní - Pohorsko nikdo nezná, já tam měla tetu. Rodiče pochází z Nezdic, ve Strašeni mám pochovanou babičku. Je to kraj, kam jsem jezdila ze Sušice na prázdniny. Tyhle jídla vařila babička a tety. Díky za receptem oživené vzpomínky!

casino
4498 příspěvků 6.5.09 07:33
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Vysvětlila, ale nepřesvědčila :o() Jsem technik, příklad: mísa a v ní mák, přidám těsto a jednu složku zapracuji do druhé. Já vím je to o kozlím chlupu :-), ale zapracoval jsem mák do těsta, nebo těsto do maku :-)))
No, ale už to mám v oblíbených k odzkoušení; když jsem četl rec. poprve, jsem si říkal: Plundrové těsto. Asi to bude jiné, tak se těším :-)) Akorát mi nesedí LOUPÁČEK s TENKÝMI PLÁTKY. Stejně zkusím z 1/2 těsta rohlíčky, nebo je to pitomost???

mrtvola
1394 příspěvků 6.5.09 06:02
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Číčy ne, nekřoupe, je to takové trošku jako lístkované, no prostě se ten bochánek malinko olupuje. A proč těsto do drobenky jsem se snažila vysvětlit casinovi. Ono se to pak lépe zpracovává, těsto obalené drobenkou se tolik nelepí a snáz se propracuje.

anickav
2904 příspěvků 6.5.09 05:06
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

…či čo???

Alis
2617 příspěvků 6.5.09 05:02
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně, jóooo holky....

… spousta věcí už není, co bývala a bude hůř :-)))))
Hezký večer všem romantikům a nostalgikům :-)
A.

Alis
2617 příspěvků 6.5.09 05:01
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně...

už mám zase problém se svou pomalou chápavostí a téměř nulovou představivostí… Mrtvolko, znamená to, že když se drobenka zapracuje do těsta (nebo těsto do drobenky, ani tady nedokážu postihnout rozdíl :-))) , jsou v ní potom takové drobenkové kousky? Jako křupavé či čo? Povedz číčo :-))

lydia
1227 příspěvků 6.5.09 04:57
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Mrtvolko, jsi nostalgická, já taky:-)

mrtvola
1394 příspěvků 6.5.09 04:52
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Lydia, loupáčky se ještě pořád prodávají, ale už to jaksi není ono, jako to bývalo za mlada… Zajímalo by mě, jestli se chuti různých výrobků opravdu mění nebo jestli jsem jen nostalgická.

lydia
1227 příspěvků 6.5.09 04:45
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Tak toto vyzkouším, ale jenom z poloviny. Já si vzpomínám na loupáčky, ale ty už se asi neprodávají, ty jsem měla ráda.
Mrtvolko díky za recept, dám vědět jak jsem dopadla.

mrtvola
1394 příspěvků 5.5.09 19:12
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Milošu, promiň, já to opravím - kůru březovou užij na vlasy, do bochánku ostrouhni citron či pomeranč, co jset ti libo a v množství dle chuti vlastní. Já mám za přiměřené 1 citron na 1kg mouky, ale na normální lidi, je to moc. Přece jenom ty chuťové pohárky mi už odumírají ;)

gmp
1603 příspěvků 5.5.09 18:45
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Zdechlinko, má nebohá - poraď prosím nevědomému, těsty kynutými neposkvrněnému… Tu kúru dáme březovou či ze ztepilé sosny? A mnoho - li? Přimněřeně?! Tvůj bohý Miloš.

anickav
2904 příspěvků 5.5.09 16:34
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně
:-))
mrtvola
1394 příspěvků 5.5.09 15:53
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Sumo, díky! Chvála vždycky potěší, protože ani po smrti není jeden prost ješitnosti ;)).

suma
114 příspěvků 5.5.09 14:11
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

To může být moc dobré, určitě zkusím. Ony všechny ty tři recepty jsou prima, díky.

mrtvola
1394 příspěvků 5.5.09 05:30
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Leni, přesně, jenom já na všechno používám starý a těžký vál. Trpím pověrou, že bez něj bych to dobře neupekla.

Landospandos
256 příspěvků 5.5.09 05:27
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Mrtvoluš, je to myšleno tak, že to těsto šoupnu do mísy s drobenkou a tak dlouho ho v té míse hnětu, až drobenka zmizí? Taky jsem teď dopekla pletýnky a suky a plněné dalamánky, tak toto zkusím příště.

mrtvola
1394 příspěvků 5.5.09 05:19
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Ne, Jolo, vykysnuté cesto zapracujeme do drobenky. Jde to snáz.

jolana
5068 příspěvků 5.5.09 05:12
Re: Bochánek - loupáček ze Strašeně

Mrtvolo, to je recept. Peknyy. Keby som prave nedopiekla , tak by som namojdusu uz miesila. Jedno mi nie je jasne. Zapracujeme drobenku do vykynuteho cesta myslis? Dakujem ;)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Cibulačka Cibulačka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz