Recept Bleskový pečený platýs s kapary Dia Bezlep

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Puvodni nazev receptu „Trancio di rombo al forno con capperi“. Ve sve verzi receptu pouzivam jakoukoliv plochou rybu…

Postup

Předehřát troubu na 230°C.

Rybu potřít olejem a osolit a popepřit ji. V jedné vrstvě položit do olejem vymastěné zapékací misky. Nahoru poskládat plátky citronu a rybu péct asi 15 - 20 minut.

Vyjmout a rybu poskládat na nahřáté talíře. Do pekáče přidat citronovou šťávu, lístky celeru, polovinu petrželky a kapary a naprudko rozehřát. Zamíchat a uvolnit přípek.

Nalít na rybu a posypat zbytkem petrželky. Podávat s plátky pečeného citronu a vařenými bramborami.

Recept je z kategorií: Mořské


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.03.11 vloženo
  • 7194x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6 řezů platýse na kosti asi 180 - 250 g každý, nebo jiné bílé pevné ryby
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • šťáva ze 3 citronů
  • 6 lžic posekaných mladých celerových listů
  • 6 lžic posekané petrželky
  • 6 lžic propláchnutých kaparů
  • 1 citron nakrájený na plátky

Doporučená příloha

  • vařené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.05.14 15:09

Vždycky, když vidím v receptu citrón a kapary, tak si řeknu, že to musí být příšerné, protože já kyselé nerad. A stejně to vždycky udělám podle receptu v bláhové naději, že objevím nějakou převratnou chuť. A vždycky to dopadne stejně. Je to opravdu hnusný dle předpokladu. :-))

Diskuse k receptu Bleskový pečený platýs s kapary

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 04.04.11 19:46

Pro zájemce o taxonomii a systematiku ryb přidávám jeden odkaz: http://aquatab.net/ - je to tam i s vyhledáváním, takže se můžete těmi platýsi, kambalami a pakambalami proklikat ad libitum a možná přes latinské názvy pochopíte, jak vznikl ten název italský. Taky si přes tu latinu můžete najít odpovídají anglické, francouzské aj. verze názvů, latina je vždy nejspolehlivější.
Maňano, v italštině se ten stejný útvar nazývá kupodivu stejně ;-) http://it.wikipedia.org/…geometria%29 - a tím bych myslím tuto plodnou debatu ukončila. ;-)

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 04.04.11 11:54

Fotky viz diskuse.

Pěkný den,
Tereza

 
iva  04.04.11 06:56

neztratila se fotografie? Nebo se mýlím? :think:

 
babi
6360 příspěvků 04.04.11 00:42

dandi, Ty jedina jsi na to prisla. Zajiste zalezi na tom z jake ploche ryby ty porce jsou. Kdyz jsme byli jenom dva, pouzivala jsem morsky jazyk, kdyz nas bylo vic, koupila jsem si porce z velkeho platyse, tedy z velke ploche ryby :-) Mam velice rada halibut = platys obrovsky…A proc na kosti…ryba tak drzi pohromade a nerozpadne se 8-)

Příspěvek upraven 04.04.11 v 01:29

 
danda  04.04.11 00:28

babi, mě spíš zajímá ta úprava na kosti - k šesti řezům na kosti budu potřebovat asi 12 platýsů?

 
danda  04.04.11 00:25

Stejně to na talíři nepoznáte :-), platýs nebo kambala :-)

edit: úprava písmenek :-)

Příspěvek upraven 04.04.11 v 00:26

 
Manana
1515 příspěvků 03.04.11 21:56

Milí labužníci, zklidněte se. Rombo je dle Webster´s Online Dictionary halibut neboli platýz Hippoglossus hippoglossus, ale je to taky diamant. Ale už jsem starej a často se pletu, takže to může bejt všechno úplně jinak.

Příspěvek upraven 05.04.11 v 10:12

 
babi
6360 příspěvků 03.04.11 20:50

zebulon, nevim o co Ti jde!

 
zébulon  03.04.11 20:10

Co to, babi, napsat takhle - nejdřív jste to měla blbě a teď to máte dobře :- ). Proč kolem toho pořád chodit jako kolem horké kaše? Každý se může splést a není to nic ponižujícího. Díky, Terezo.

 
babi
6360 příspěvků 03.04.11 19:58

Terezko, neschovala jsem si puvodni zneni sveho komentare. V podstate vsak rikam, ze po kulinarske strance rombo je platys, plocha ryba…

Platys v anglictine = Plaice
Rombo = Kambala = Plocha ryba

Plocha ryba = Platys = Pleuronectiformes rad prevazne morskych ryb…
s kulinarskym zajmem to jsou flounders (platys zlaty), soles (morsky jazyk), turbot (kambala), plaice (platys), and halibut (platys obrovsky)

Dekuji za opravu Z na S. Bezne v CR se pouziva obojiho nazvu a zde na Labuzniku taktez (pred Tvoji vseobecnou upravou mnoha nazvu receptu)

Příspěvek upraven 04.04.11 v 01:29

 
di
2451 příspěvků 03.04.11 15:24

Terezko, podle Ústavu pro jazyk český Akademie věď ČR je správně jen varianta se -s, viz: platýs a platýz. Ale to je jedno, v tom podstata sporu nebyla…

edit admin - původní příspěvek:
Recept četlo už 124 lidí, ale ještě nikdo si toho nevšimnul, takže malá technická poznámka - rombo není platýs, ale kambala resp. pakambala (podle druhu). It. rombo = angl. turbot; platýs = angl. plaice, it. platessa, též passera nebo pianuzza (jistě mě dámy italské - až budou online - opraví nebo řeknou, která z uvedených variant je správně).
Ryba jménem platýz neexistuje.
Proti receptu jako takovému žádné výhrady nemám, vypadá krásně, jistě to bude výborné a ráda to v dohledné době vyzkouším, manžel má ryby moc rád a všechny použité suroviny jsou přesně takové, jaké mu chutnají.

Terezko: děkuji.

Příspěvek upraven 03.04.11 v 16:05

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 03.04.11 13:22

Dle pravidel ČP jsem v receptech na Labužníku opravila platýze na platýse.

Tereza

 
zébulon  03.04.11 11:48

No toto! Já sem tedy paličatě dopíšu, že pokud se jedná o rybu, tak vždycky platýs, pokud se jedná o nemovitost, tak Platýz, Platejz, Plotejz…:- ). Podle mě obojí pochází z jiného slovního základu, u ryb to bude odvozeno od druhu (ale je to jen moje hypotéza!) - že jsou placaté, Francouzi jim říkají poissons plats, kde to plats znamená ploché, kdysi se jazyky míchaly jinak než dnes, některé nám bývaly bližší (no měli jsme snad i francouzského krále, ne?), odtud tedy možná platýs. Platýz je vážně barák :- ). Poučenému vaření zdar! (Jo, a ten recept je krásný - krásně jednoduchý!)

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 02.04.11 21:09

Diskusi jsem smazala, jelikož z receptu zmizel úvod (který tu již zase je 8-o).

Původní dotaz od di byl dle mého názoru bezproblémový a k věci, tak nechápu, co se to tu zase seběhlo. Další postřehy v diskusi.

Tereza

 
Manana
1515 příspěvků 02.04.11 20:53

No, nedá mi to, ale na to přeci my v Čechách máme krásnou repliku, ne?

 
di
2451 příspěvků 02.04.11 20:44

No nazdar, a je vymalováno. Tohle mazání bylo podle mě zbytečné, bezdůvodné a vůbec se mi nelíbí…

 
glama  02.04.11 19:26

Maňánku asi můžeš klidně psát obojí…sice korektnější je zřejmě platýS, ale i některé slovníky uvádějí platýZ.
My to tady ani ouporným dohadováním nezměníme..
Tady na Labužníku, i jinde, najdeš obojí…

 
Alis
2617 příspěvků 02.04.11 18:22

Maňáno, když mimo mísu, tak mimo mísu (ačkoli původní diskuze se psaní s-z netýkala prvořadě): Je to přece jasné, Palác Platýzzzz podle Jana Platejsssse, majitele domu od 16. století, možná podle jeho příbuzných Plataissssů z Platenštejna… pořád ti to ještě není jasné? Jeden by z tebe dostal platfussss… :lol:
Platýs jako ryba prý zatím jen se ssss, ale věštím, že není daleko doba, kdy platýz, stejně jako diskuze. Prostě anarchizmus. :-)

 
Manana
1515 příspěvků 02.04.11 17:30

A kam zmizela ta překrásná diskuze? Nebo diskuse? Jak se teď dozvíme, jak toho platejza máme psát? Máme psát „platýs“ podle pravidel, nebo „platýz“, jak vyplývá z místního, několik mnoho století existujícího názvu lokality vedle Perštýna v Praze? Že by ten název byl po něčem jiném a ne po rybě? Kdyby bylo po mým, tak bych psal platýz a diskuse, ale všechno je jinak. ¡Viva la vida!, neboli Ať žije život! Ale to už zase dělám reklamu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz