Recept Bleskový francouzský - Mousse au chocolat

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bleskový francouzský - Mousse au chocolat

Postup

Roztavit čokoládu v misce nad pomalu vařící vodou. Našlehat žloutky se 2 lžicemi cukru do pěny. Zamícht dovnitř smetanu a potom čokoládovou směs. V naprosto čisté míse vytřené citronem našlehat bílky a zbytek cukru, až jsou tuhé a lehce je vložit do čokoládové směsi. Vychladit v chladničce. Rozdělit Mousse do sklenic, ozdobit mátou a třeba snítkou rybízu, nebo malého bobulovitého ovoce. PS: Recept podle Jean-Marie Patrouix.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 25.06.02 vloženo
  • 15571x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300g hořké čoklády
  • 4 žloutky z velkých vajec
  • 130g cukru
  • 3 lžíce smetany
  • 250g bílků, asi 8 bílků z velkých vajec
  • Na ozdobu:
  • máta a malé bobulovité ovoce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bleskový francouzský - Mousse au chocolat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bleskový francouzský - Mousse au chocolat

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

Bali díky za bleskovou odpověď. Já to zkusím. Dezert totiž vypadá moooc lákavě.
Hezký večer!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

skoro stejne, rozpustim cokoladu(prileju trosku rumu), pomalu vmicham do bilku(pripominam, ze naslehanych, aby z toho zase nekdo nemel vanoce!)a dam vychladit. Nejlepe pres noc.Nepridavam ani cukr, ono je to mnam i tak! Je spousta receptu Mousse!!I s bilou cokoladou! BON APPETIT!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat - Bali,

jak to děláš bez žloutků? Napiš prosííííím.

Zdraví

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

babi, myslim, ze si na tom smlsne v pohode vic stravniku nez 4. My delame mousse casto (nekdy i bez zloutku) a je fakt ,ze si mooooc pochutname! Je to fajn dezert!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: oxoni,

máš pravdu, že ve jméně šéfkuchaře bylo o ¨e¨navíc. Děkuji za upozornění.

Zdraví,

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

Babi, neboj, taky mne to napadlo, že to asi váží stejně, ale „prubni“ si kilo peří a kilo železa, taky by měly vážit stejně, ale jen do té doby, než Ti upadnou na nohu. A jak jsem nedávno dělala bábovku z vaječného koňaku, použila jsem na zpracování těsta mísu od váhy, a zaznamenala jsem, že 5 celých vajec (bez skořápky) vážilo 260 g. Čili s tou Tvojí váhou vajec souhlasím (cca 52 g). Jen jsem psala orientační váhu, která je uváděná v každé kalkulaci pokrmů.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat - Pendo,

babi se nepřepsala, babi objasnila. Nemyslíš, že nenašlehané bílky váží tolik, kolik ty našlehané? Možné však je, že někde sedí těžký vzduch.

Měj se!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat - rosničko,

máš pravdu, je to 250 g bílků. Máš-li kuchyňskou váhu, tak si odvaž nádobku a pak si do ni dej tolik bílků, aby vážily 250 g + -. Jedno velké vejce obvykle váží 57 g. Bez skořápky váží 50 g a z toho žloutek váží 20 g a bílek 30 g. Takže i bez kuchyňské váhy lze jednoduše vypočítat kolik bílků je zapotřeby. Je to 8 bílků z velkých vajec, ktré se běžně používají při pečení. Čtyři bílky máš oddělené od žloutků a tak přidáš další 4 bílky a je to. Jde o velice snadný dezert. I když chef Patrouix napsal recept takto, změním ho pro lepší porozumění. Máš další otázky? Děkuji Ti za to, že Tě recept zaujal.

Přeji Ti pěkný den!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

xgoni, děkuji, jsi zlatíčko, já navíc myslela, že je to paní…;o)) Díky.

xgoni
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

Vladka, ten pán sa volá Jean-Marie Patrouix, v recepte je preklep v jeho mene. :o)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

Rosničko, nedalo mi to a začala jsem pátrat v jiných zdrojích, bílků použiješ tolik, kolik je žloutků, čili v tom se asi babi přepsala, anebo počítala váhu našlehaného sněhu. A můžeš do nich přidat i špetku soli. Chtěla jsem najít originál od autora, kterého babi uvádí. Ale protože mi jméno nic neříká a internet ho taky nezná, neuspěla jsem.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

Rosničko, obyčejně je gramáž vajíčka v kalkulacích udávána jako 40 g, z čehož bílek je 20 g. Takže by to mělo dělat cca 12-13 vajec…sakra, to by byl ale pořádně drahý dezert. Ona Ti to určitě, babi, objasní. ;o)

rosnicka
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

Babi,
prosím, mám tento recept již dlouho ve svých oblíbených, ale teď mě zarazila poslední ingredience „hrnek bílků“-tj. plný hrnek nenašlehaných bílků? Kolik je to vajec?

Dík

zunicka
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat.

jednym slovom VYNIKAJUCE!!!!

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bleskový francouzský - Mousse au chocolat

přidány obrázky, díky Babi :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz