Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Renee Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup je optimalizován na co nejkratší čas přípravy: Suché houby zalijeme vroucí vodou a necháme bobtnat. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku do bledě žluta a přihodíme namočené houby. Potrápíme a zasypeme sladkou paprikou. Promícháme, přidáme brambory nakrájené na malé kostičky. Zalijeme vodou a přidáme koření a lahůdkové droždí (to nemusí být, ale je-li, je to výborné). Povaříme a zahustíme moukou rozmíchanou dohladka v troše studené vody. Jakmile to vypadá jako polévka, přidáme překrájené kysané zelí a už nevaříme. Odstavíme z ohně a zjemníme jogurtem nebo kysanou smetanou (ale kupodivu to nemusí být, bezmléčná dieta mě donutila vynechat a je to dobré i bez toho, ta paprika tam udělá svoje). Protože se zelí nevaří, je to hotovo raz dva a snad tam i zůstane nějaký ten vitamín. Neinformovaní strávníci nepoznali, že zelí není vařené. Když vynecháte houby, je to ještě rychlejší. Dá se taky přihodit plechovka velkých sterilovaných fazolí bez nálevu (což dělávám), případně nějaká uzenina (což nedělávám, ale určitě se to dá jíst :-).
Recept je z kategorií: Polévky
Žitný chleba, bramborové placky…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Blesková zelňačka se syrovým kysaným zelím
…a po políffce se syrovým zelím může následovat Nevařené kysané zelí
195 příspěvků 5.1.12 22:58
Je to vážně výborné. Tak dobrou zelňačku jsem snad ještě nejedl. Zelí jsem tam frcnul i s tím nálevem, dodalo to báječný sladkokyselý nádech. Droždí bych tam chuťově vůbec nepoznal, snad to zkusit s opravdovým, nepráškovým. Ale ta smetana je vyloženě třešnička na dortu. Samozřejmě čtvrt kila uzeného tomu nemůže uškodit. Ještě teď se olizuju
Dát do kapustnice droždá, to musím zkusit, vypadá to zajímavě. Navíc bych tam zkusil rupnout nakolečkovanou klobásu krz uhlokarbonáty. Ale s tím syrovým kysaným zelím si nejsem úplně tak jistý. Já sice kysané zelí miluju, ale po syrovým kysaným zelí mám většinou záchvaty tsunami s lokálními tornády. Zvláště při noční vizitě ledničky.