Recept Blesková zelňačka se syrovým kysaným zelím

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Postup je optimalizován na co nejkratší čas přípravy: Suché houby zalijeme vroucí vodou a necháme bobtnat. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku do bledě žluta a přihodíme namočené houby. Potrápíme a zasypeme sladkou paprikou. Promícháme, přidáme brambory nakrájené na malé kostičky. Zalijeme vodou a přidáme koření a lahůdkové droždí (to nemusí být, ale je-li, je to výborné). Povaříme a zahustíme moukou rozmíchanou dohladka v troše studené vody. Jakmile to vypadá jako polévka, přidáme překrájené kysané zelí a už nevaříme. Odstavíme z ohně a zjemníme jogurtem nebo kysanou smetanou (ale kupodivu to nemusí být, bezmléčná dieta mě donutila vynechat a je to dobré i bez toho, ta paprika tam udělá svoje).

Protože se zelí nevaří, je to hotovo raz dva a snad tam i zůstane nějaký ten vitamín. Neinformovaní strávníci nepoznali, že zelí není vařené. Když vynecháte houby, je to ještě rychlejší. Dá se taky přihodit plechovka velkých sterilovaných fazolí bez nálevu (což dělávám), případně nějaká uzenina (což nedělávám, ale určitě se to dá jíst :-).

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.12.09 vloženo
  • 3304x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 středně velká cibule
  • velká hrst sušených hub
  • dva velké brambory
  • polévková miska kysaného zelí
  • vrchovatá lžíce lahůdkového sušeného droždí (nemusí být)
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (nebo 1 lžíce hladké, 1 lžíce sojové)
  • 1 malý kelímek jogurtu nebo kysané smetany (nemusí být)
  • 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky
  • sůl nebo solčanka (obdoba vegety)
  • kmín, bobkový list, pár kuliček nového koření a černého pepře

Doporučená příloha

  • Žitný chleba, bramborové placky…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Blesková zelňačka se syrovým kysaným zelím

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4466 příspěvků 05.01.12 23:28

…a po políffce se syrovým zelím může následovat Nevařené kysané zelí :mrgreen:

 
van.Thomas
190 příspěvků 05.01.12 22:58

Je to vážně výborné. Tak dobrou zelňačku jsem snad ještě nejedl. Zelí jsem tam frcnul i s tím nálevem, dodalo to báječný sladkokyselý nádech. Droždí bych tam chuťově vůbec nepoznal, snad to zkusit s opravdovým, nepráškovým. Ale ta smetana je vyloženě třešnička na dortu. Samozřejmě čtvrt kila uzeného tomu nemůže uškodit. Ještě teď se olizuju :-)

 
Pupek  08.12.09 03:05
Re: Blesková zelňačka se syrovým kysaným zelím

Dát do kapustnice droždá, to musím zkusit, vypadá to zajímavě. Navíc bych tam zkusil rupnout nakolečkovanou klobásu krz uhlokarbonáty. Ale s tím syrovým kysaným zelím si nejsem úplně tak jistý. Já sice kysané zelí miluju, ale po syrovým kysaným zelí mám většinou záchvaty tsunami s lokálními tornády. Zvláště při noční vizitě ledničky.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz