Recept Bílý kaldoun

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bílý kaldoun

Úvod

Chcete-li po příteli Google „Kaldoun“, tak v mnoha odkazech určitě narazíte na poučení, že: „Za dob M. D. Rettigové se kaldoun říkalo husím či kachním drůbkům…“ a že kaldoun je sváteční polévka. Že jsem recept na kaldoun v kuchařce M. D. R. nenašel, nic neubírá na vybrané chuti této krémové polévky.
Tento recept na kaldoun není typický (chybí v něm zavářka), ale takový kaldoun se vaří u nás a proto ani neuvádím zdroj.
Název „Bílý kaldoun“ jsem zvolil záměrně, abych tento kaldoun odlišil od dalších kaldounů na Labužníkovi.

Postup

Oprané maso (kromě jater) dáme vařit do studené vody. Trochu osolíme, přihodíme koření a pomalu vaříme tak dlouho, až jde maso od kosti (krky a žaludky vaříme déle). Vývar ocedíme, srdíčka a žaludky pokrájíme na úhledné plátky, maso obereme z kostí, příp. pokrájíme na menší a dáme bokem.

Na másle zpěníme cibuli a přihodíme úhledně pokrájenou (nastrouhanou na W-krouhači) kořenovou zeleninu: mrkev na kolečka, petržel na půlměsíčky, celer na hranolky. Osmažíme dozlatova, zaprášíme moukou a po chvilce zalijeme vývarem. Uvedeme do varu, přidáme pokrájená játra, povaříme aspoň 20 minut. Přilijeme do polévky v mléce rozmíchaný žloutek a necháme přejít varem. Do polévky vložíme odložené maso, dochutíme solí, kořením a vhodíme petrželku nadrobno krájenou.

Poznámka:
U nás nezaváříme nudle, ani knedlíčky, ale když jsem v dobrém rozmaru, tak nabídnu krutonky osmažené na másle…
U nás si (kdo chce) oříšek strouhne sám do svého talíře…
Moje lepší polovice si do polévky ucmrndne trošku bílého ze sklenky…

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.01.12 vloženo
  • 13159x zobrazeno

Ingredience

  • Drůbeží (nejlépe husí, kachní) drůbky, příp. i drůbeží skelety
  • Divoké koření (pepřem nešetřit)
  • Máslo!
  • Cibule (ne moc)
  • Celer, petržel, mrkev, asi v poměru 2:1:1
  • Mouka hladká
  • Česnek (nemusí být)
  • Mléko (smetana)
  • Žloutek
  • Oříšek (nebo květ)
  • Petrželka
  • Sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 09.02.14 21:09

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.11.12 14:52

Hledala jsem nějakou dobrou polévku, do které bych mohla využít zbylý kachní skelet se zbytky masa po rozporcování kačenky do mrazáku…
A našla :)
Výborná polévka, zahřála i zasytila… Díky.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 11.01.12 15:57

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Bílý kaldoun

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4466 příspěvků 09.02.14 21:11

Tentokrát uvařeno se Špenátovými knedlíčky Jsou výbornééé :palec:

 
jolana
5064 příspěvků 25.02.12 10:50

Casino..
http://chillijulie.cz/…incesky.html

 
Alis
2617 příspěvků 15.01.12 18:01

K vašemu úvodnímu slovu, Casino:

Předesílám, že vlastním pouze vydání z roku 1986 k 200. výročí narození M.D.R. a tudíž musím věřit, že je vydání autenticky přepsané.

Pokud Google někde tvrdí, že M.D.R. vařila polévku s tímto názvem, divila bych se, ona žádné recepty specificky nenazývala.

O kaldounu se zmiňuje například v předmluvě k 1. vydání (v mém vydání na str. 38) - „Též se k hovězímu masu dávají vařit staré slepice, husí kaldoun, kuřata a takové věci, které se pak zadělají. To dá polívce dobrou chuť, a to též lepší chutě nabyde, než když se to v pouhé vodě vaří.“

Podruhé jsem našla kaldoun na str. 51 v receptu č.17 - Dušená polávka pro 12 osob:„Rozsekají a pokrájejí se rozličné odřízky od telecího a hovězího masa, telecí kolena, kuřecí krčky, kousky od husích drobečků (kaldoun) i třeba žaloudky, jatýrka z koroptví, bažantů, pro 12 osoby aby to nejméně dvě libry dohromady obnášelo, k tomu se dá… atd., atd.“

Slovníček na konci vydání na str. 539 překládá kaldoun jako drůbky z drůbeže, hlavně husy.

Tolik k tomu, co se považovalo za kaldoun v dobách M.D.R., pokud strejda Google mluví i o polévce stejného názvu za dob M.D.R., je to možné, ale Magdaléna to písemně spisovně nepoužívala :-)

 
lielli
32 příspěvků 11.01.12 22:37

Už vím, co uvařím o víkendu. Dík za inspiraci. :-)

 
glama  11.01.12 19:00

Kaldoun je moje zamilovaná polévka. Ale ještě nikdy jsem ji nevařila. Dostáváme ji vždycky na Boží hod od tchyně. Kačena pečená a z drůbků kaldoun.
Dělá jej vždycky ale zahuštěný a z jater knedlíčky. A nesmí chybět květáček.
Ale jinak žádné nudle, nic. Ani vnitřnosti dovnitř nekrájí, to bych nejedla :-S
Miluju tu chuť vývaru s jíškou!
:mrgreen:

 
Aša
8 příspěvků 11.01.12 15:16
Bílý kaldoun

Dobrý den, moje maminka vařívala kaldoun z husích drůbků. Dala kořenovou zeleninu + drůbky uvařila do měkka a vývar přecedila, nechala prochladnout a v tomto vývaru pak uvařila rýži. Obrala všechno masíčko z kostí, nakrájela žaludek, mrkev, přidala husí sádlo a uvařenou rýži ve vývaru, osolila a k tomu všemu přimíchla nasekanou petrželku. U nás doma se tomuto jídlu říkalo kaldoun. Jako dítě jsem o to moc nestála, ale dnes bych si maminčin kaldoun s chutí dala, ale už mi ho nikdy neuvaří. :,(

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Houbová smaženice Houbová smaženice
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Květáková polévka Květáková polévka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz