Recept Bílkový chlebíček 2

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bílkový chlebíček 2

Postup

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něho zlehka zamícháme cukr, umleté ořechy, hrubou mouku a naposledy přidáme rozehřáté a prochladlé máslo.

Chlebíčkovou formu vymažeme tuhým máslem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Pečeme v mírné troubě, krájíme vychladlý.
Poznámka: recept je mnohokrát vyzkoušený z kuchařské knihy Anuše Kejřové, podle které vařila moje maminka a kterou chovám jako oko v hlavě. Je velmi výhodný na využití bílků, které se zpravidla našetří při předvánočním pečení. Peču ho ale ráda i v průběhu roku, je velmi lehký. Mně chutná nejvíce z vlašských ořechů, původní recept je na lískové oříšky.

Recept je z kategorií: Sladké chlebíčky

Nahlásit recept

  • 26.11.03 vloženo
  • 27028x zobrazeno

Ingredience

  • bílky ze 6 vajec
  • cukr moučka 18 dkg
  • ořechy (vlašské, lískové) 12 dkg
  • hrubá mouka 12 dkg
  • máslo 6 dkg
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 21.10.18 18:46

Jeno, dík za recept. Na narozeninový dort jsem přepočítala na 10 vajec, ze žloutků vyšlehaných nad párou s přidáním cukru, nescafe a másla byl krém. Výborný dort :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Bílkový chlebíček 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
marci2
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček

Udělala jsem dva. Přidala jsem i kand.ovoce. Oba se povedly. Mňam.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - děvčata s chutí do toho

Určitě se povede, protože se povedl i mně…a to už je co říct. ;-))))

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček

Teda Vali, ty jsi dneska perlila a zafungovala jako v pekárně, ne raději v cukrárně. Ano správná kuchařinka využije místo, čas i proud, když už teda do té trouby „teče“.
Prostě tleskám, jsi dobrá! Dobrou noc! Terrinka

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - Jenofefo

…vyzkoušeno, upečeno…vynika­jící…místo másla jsem použila palmový tuk, těsto se mi vešlo do hranaté formy. Abych v troubu využila, tak jsem ještě rychle do druhé stejné formy udělala buchtu s jablky a kakaem…jen tak zpaměti bez receptu. Asi dnes byla dobrá konstelace hvězd, dopadla taky dobře. No a než jsem pekla toto, tak jsem upekla podle receptu na Tvarohový bochánek dvě štoly.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - Chefbronia

Určitě vydrží do Štedrého dne, když ho dnes upečeš. Já většinou použiji dvě chlebíčkové formy (jednu klasickou na „srnčí hřbet“, druhou hranatou), protože těsta je dost (záleží na velikosti forem). Po upečení nechám vychladnout, zabalím do alobalu a dám do chladna (na balkon). Zatím mi vydržel vždycky dlouho (no, dlouho, dokud se nesnědl :-)), ale nikdy se nestačil zkazit - odhaduji, že 14 dní vydrží bez ztráty kvality. Pak spíš vysychá, ale dá se jíst bez problému.

ChefBronia
57 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček- Jenom par dotazu

Tento recept (od te same autorky pi.kejrove - s drobnymi zmenami) jsem nasla v nejakem casopisu. Ale protoze jsem z toho casopisu zkousela nejaky recept, ktery byl absolutne nepozivatelny, dost jsem se zdrahala zkusit neco jineho. Takze jsem sla na sveho osvedceneho labuznika a Jenofefa ho ma uz odzkouseny, takze ho zkusim (ale podle Jenofefy). Ale k veci - jak dlouho mi vydrzi? Kdyz ho upecu zitra -sobota 20.12.08 vydrzi do Stedreho dne? Nezmeni chut, tvar, nezvlhne? (kucharka jsem dobra, ale cukrarka …:-( Diky

ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček

stejný, peče leta maminka, zpravidla u kynutých koláčů - to nám přebývá právě těch 6 bílků. Těm z Vás, co mají rádi kandované ovoce, rozinky, sekanou čokoládu či kokos hlásím, že do tohoto receptu je možno přidat cokoli z výše zmíněného (alespoň u nás to tak funguje).Sušené brusinky jsou také fajn.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - Jenofefo,

díky za reakci.
Recept se mi líbil prtotože se umaže jedna mísa a jedny metličky na šlehání. Protože mám malou kuchyň jsem na haldy špinavého nádobí alergická.
Kontrolovala jsem ho po třiceti minutách a pak ještě asi dvakrát po deseti přidala. Testovala špejlí.
Chlebíček se povedl a hlavně se mi nebudou hromadit v mrazáku bílky.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček

Jeno moc děkuji za upřesnění, ta Kuchařka je už na šrot. Papír se rozpadá, snažím se z ní zachránit co se dá. Pěkný večer.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - Bedlo ještě jednou

Právě jsem zkontrolovala dávkování v originále kuchařky a zjistila jsem, že jsem si to špatně opsala a že tam je skutečně oříšků 12 dkg. Takže oba předpisy jsou autentické. Vzhledem k tomu, že jsem ho opakovaně „šidila“ o dvě deka oříšků několik let, mohu prohlásit, že mu to na chuti neuškodilo, ale opravím to. :-)

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - Bedlo

Omlouvám se, že jsem tvůj dotaz objevila až teď. Trvalo mi to trochu déle. Nevím, z kterého roku pochází kuchařka, kterou mám, ale je to čtrnácté rozšířené vydání kuchařky, která poprvé vyšla v roce 1905. Rok vydání zde není uveden. Anuše Kejřová žila v letech 1874 - 1926. Takže lze odvodit, že se tenhle recept v knize ocitl někdy mezi lety 1905 a 1926.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - Esmeraldo

No, já si myslím, že to peču asi na 170 °C, ale jak dlouho, to ti nepovím. Už je stejně asi z trouby venku. Já to většinou odchadnu na pohled, začne se to oddělovat od formy, když na to sáhnu rukou, tak to trochu „chrastí“ a když do toho píchnu špejlí, tak je suchá a nic se po ní nemaže. Tak babo raď! Až to budu péci, tak to stopnu. :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček - Jenofefo,

už je v troubě.
Na netu jsem zjistila že mírná trouba je asi 150°C.
Ale jak dlouho?
Pro vás zkušenější kuchařky je to asi samzřejmé.
Ale co já??

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček

Jenofefo, právě se probírám starou Kuchařkou mojí maminky, o které tady píši, že pochází někdy z roku 1920. Je tam tento recept, jen strouhaných oříšků je 12 dkg. Jinak vše souhlasí skoro do puntíku. Proč to píši, protože bych se mohla konečně dopídit od koho a z kterého roku je. Díky

Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bílkový chlebíček

Ali, ďakujem za recept. Hľadala som niečo, čo by som mohla urobiť z bielkov /lebo mi zostali po makovom koláči/ a toto sa mi páči. Vyskúšam a dám ti vedieť, ako to chutilo mojim maškrtníkom.
Peknú nedeľu želám.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz