Recept Bílé svatební rizoto

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Toto rizoto jsem poprvé jedla v Itálii na svatbě synovce, říkali mi, že je to typické svatební, proto jsem jej tak nazvala, ale možná mě skuteční znalci italské kuchyně opraví, už teď jim děkuji.

Postup

Na dobře rozehřáté polovině másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Rýži Arborio (nebo jinou, vhodnou pro přípravu rizota) vsypeme k cibuli a asi 3-4 minuty společně restujeme. Poté podlijeme vínem tak, aby byla rýže v celé vrstvě ve víně, osolíme, přikryjeme pokličkou a za velmi častého míchání dusíme. Postupně, jak je víno vstřebáváno rýží, toto doléváme (k rýži, ne do naší sklenky :-)). Je-li třeba, můžeme podlét i trochou horké vody. Rizoto získá spíše kašovitou konzistenci, což je to, co chceme.
Do takto připraveného rizota vmícháme zbylou polovinu másla, nastrouhaný sýr- parmazán je samozřejmě nejlepší, (ale i ty ostatní jsou dobré), necháme ještě chvilku v kastrolu na plotně a pak už zveme ke stolu. Na talířích ještě lehounce posypeme sýrem.

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.11.09 vloženo
  • 5695x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g rýže Arborio
  • 125 g másla
  • 2 středně velké cibule
  • 0,7 lt dobrého bílého suchého vína
  • 200 g sýr parmazán (nebo i grana padana či gran moravia)
  • sůl dle chuti (asi 1 KL)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bílé svatební rizoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 27.05.13 17:24
Možná měla autorka jen těhotenské chutě...

… nebo má nerezové patro :nevim: :mrgreen:
Včéra jsme na gastroakci na odchodnou dostali s paní po lahvince (0,187 l) bílého. Co počít s takovým množstvím? Ani do letadla vás s tim nepustí!
Inu, z jedné lahvičky jsem dnes připravil tuto laskominu. Rýže bylo 0,330kg, vína ani ne dvě deci jak výše uvedeno a po jeho odpaření už jen míchat, míchat, míchat a po troškách dolévat vroucí vodu. Bylo to tak akorát :palec:
Myslím, že sedmička bílého, byť by i bylo lepší než dobré, je na 1/2kg rýže příliš 8)
A proto, že některá jídla ve finále raději nefotografovat, MAKRONKY nafotily aspoň výchozí suroviny… :)

 
wydra  16.09.10 15:26
Bílé svatební rizoto s troškou šafránu

Již je dávno po diskuzi, ale třeba se ještě hodí - známí vařili i některá jídla v rodině italské a do té rýže ještě přidávali špetku šafránu. Vína opravdu méně než se píše v receptu . Už to vařím nějaký pátek, je to lahůdka. Zkuste šafrán !

 
jaga13
399 příspěvků 01.12.09 04:54
Re: Bílé svatební rizoto sveva

Děkuji za vyzkoušení, příště uvařím s menším množstvím vína a dám vědět jak chutnalo. Hezký večer

 
sveva
751 příspěvků 01.12.09 03:38
Re: Bílé svatební rizoto jaga13

Uvařeno podle receptu. Bylo to jedlé, ale mohu-li být upřímná opravdu to bylo hodně kyselé. Myslím si, že pokud by to ochutnal jako italské risotto někdo kdo ho nezná tak bude tvrdit, že to za moc nestojí. A to by byla škoda (pro něj).
Myslím, že 1 dl vína na porci je dostatečný, potom podlévat vývarem.
Ale to je můj osobní dojem. Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 28.11.09 02:54
Re: Bílé svatební rizoto

JAGA13- zítra vyzkouším s vínem a napíšu.
GABI-Děkuji za informaci o svatbách v Dalmácii. Taková rizotka bych si hned dala jako všechno co zavání mořem.
TAANKA- Pokud je to poprvé radila bych máslo místo oleje (je to jemnější) a vínka jen trochu a dále podlévat vývarem. Parmazánu stačí menší množství ale chuťově je nenahraditelný. Zkus to s menší dávkou rýže. Ať se podaří!
Zdravím.

 
Taanka
107 příspěvků 27.11.09 23:38
Re: Bílé svatební rizoto

Chtela bych zkusit udelat poprve rizoto timhle zpusobem - tim myslim smazeni na oleji a nasledne dolevani vyvaru. Doma mam ale jenom ryzi natural-dlouhozrnou:). Jaky bude vysledek s touhle ryzi, kdyz jinak zachovam postup a ingredience? Bude to aspon chutove podobne?? A uvari se takova ryze vubec, kdyz nebude plavat v pul litru vody? Dekuji

 
gabi
551 příspěvků 27.11.09 20:43
Re: Bílé svatební rizoto

biele a cierne rizoto je tradicne svadobne jedlo v Dalmacii…podava sa ako hlavny chod…biele sa pripravuje s krevetami, cierne so sepiou

 
jaga13
399 příspěvků 27.11.09 13:36
Re: Bílé svatební rizoto - Sveva

… no já ten recept opravdu nemám ze žádné kuchařky, pouze mi řekli, jak se to vaří, poměr ingrediencí si možná nepapatuji přesně, ale výsledné rizoto má chuť i konzistenci toho originálu, není opilé, trošku navinulejší chuť má, ale jak říká jedna moje ukrajinská známá - ja ubožňuju eto :-)) … potěší mně, když vyzkoušíš a eventuelně opravíš
 Děkuji

 
sveva
751 příspěvků 27.11.09 04:41
Re: Bílé svatební rizoto

Omlouvám se, ale teď mi došlo to množství vína. Na svatbu se někdy připravuje ‚risotto allo champagne‘, ale nakonec toho sektu je tam pramálo nebo vůbec protože se to nepozná. Ale jedna sedmička vína na 4 porce a bez vývaru je opravdu trochu moc. Myslím, že konečná chuť by byla příliš kyselá. Opravdu to víno platí?
Zdravím.

 
jaga13
399 příspěvků 27.11.09 00:28
Re: Bílé svatební rizoto

Svatba byla nedaleko Varese, v restauraci zaměřené na svatební hostiny. Tohle rizoto (nebo mohu použít risotto?) jsem si uvařila včera, z množství rýže jak uvedeno v receptu a s nikým se nepodělila a už není :-))

 
sveva
751 příspěvků 26.11.09 19:51
Re: Bílé svatební rizoto

Přidávám se k noskovicím s dotazem - kde byla ta svatba?
Recept je výborný na to nejobvyklejší risotto připravované často jako první chod, večeře nebo příloha k některým pokrmům.
Méně obvyklé je na svatebním jídelníčku, proto se ptáme.
Děkuji a zdravím

 
noskovice
1323 příspěvků 26.11.09 19:40
Re: Bílé svatební rizoto- jaga13,

jenom ze zajímavosti, kde byla ta svatba?
Děkuji, Soňa.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz