Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jaga13 Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Toto rizoto jsem poprvé jedla v Itálii na svatbě synovce, říkali mi, že je to typické svatební, proto jsem jej tak nazvala, ale možná mě skuteční znalci italské kuchyně opraví, už teď jim děkuji.
Na dobře rozehřáté polovině másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Rýži Arborio (nebo jinou, vhodnou pro přípravu rizota) vsypeme k cibuli a asi 3-4 minuty společně restujeme. Poté podlijeme vínem tak, aby byla rýže v celé vrstvě ve víně, osolíme, přikryjeme pokličkou a za velmi častého míchání dusíme. Postupně, jak je víno vstřebáváno rýží, toto doléváme (k rýži, ne do naší sklenky :-)). Je-li třeba, můžeme podlét i trochou horké vody. Rizoto získá spíše kašovitou konzistenci, což je to, co chceme. Do takto připraveného rizota vmícháme zbylou polovinu másla, nastrouhaný sýr- parmazán je samozřejmě nejlepší, (ale i ty ostatní jsou dobré), necháme ještě chvilku v kastrolu na plotně a pak už zveme ke stolu. Na talířích ještě lehounce posypeme sýrem.
Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bílé svatební rizoto
… nebo má nerezové patro




Včéra jsme na gastroakci na odchodnou dostali s paní po lahvince (0,187 l) bílého. Co počít s takovým množstvím? Ani do letadla vás s tim nepustí!
Inu, z jedné lahvičky jsem dnes připravil tuto laskominu. Rýže bylo 0,330kg, vína ani ne dvě deci jak výše uvedeno a po jeho odpaření už jen míchat, míchat, míchat a po troškách dolévat vroucí vodu. Bylo to tak akorát
Myslím, že sedmička bílého, byť by i bylo lepší než dobré, je na 1/2kg rýže příliš
A proto, že některá jídla ve finále raději nefotografovat, MAKRONKY nafotily aspoň výchozí suroviny…
Již je dávno po diskuzi, ale třeba se ještě hodí - známí vařili i některá jídla v rodině italské a do té rýže ještě přidávali špetku šafránu. Vína opravdu méně než se píše v receptu . Už to vařím nějaký pátek, je to lahůdka. Zkuste šafrán !
Děkuji za vyzkoušení, příště uvařím s menším množstvím vína a dám vědět jak chutnalo. Hezký večer
Uvařeno podle receptu. Bylo to jedlé, ale mohu-li být upřímná opravdu to bylo hodně kyselé. Myslím si, že pokud by to ochutnal jako italské risotto někdo kdo ho nezná tak bude tvrdit, že to za moc nestojí. A to by byla škoda (pro něj).
Myslím, že 1 dl vína na porci je dostatečný, potom podlévat vývarem.
Ale to je můj osobní dojem. Zdravím.
JAGA13- zítra vyzkouším s vínem a napíšu.
GABI-Děkuji za informaci o svatbách v Dalmácii. Taková rizotka bych si hned dala jako všechno co zavání mořem.
TAANKA- Pokud je to poprvé radila bych máslo místo oleje (je to jemnější) a vínka jen trochu a dále podlévat vývarem. Parmazánu stačí menší množství ale chuťově je nenahraditelný. Zkus to s menší dávkou rýže. Ať se podaří!
Zdravím.
107 příspěvků 27.11.09 23:38
Chtela bych zkusit udelat poprve rizoto timhle zpusobem - tim myslim smazeni na oleji a nasledne dolevani vyvaru. Doma mam ale jenom ryzi natural-dlouhozrnou:). Jaky bude vysledek s touhle ryzi, kdyz jinak zachovam postup a ingredience? Bude to aspon chutove podobne?? A uvari se takova ryze vubec, kdyz nebude plavat v pul litru vody? Dekuji
551 příspěvků 27.11.09 20:43
biele a cierne rizoto je tradicne svadobne jedlo v Dalmacii…podava sa ako hlavny chod…biele sa pripravuje s krevetami, cierne so sepiou
… no já ten recept opravdu nemám ze žádné kuchařky, pouze mi řekli, jak se to vaří, poměr ingrediencí si možná nepapatuji přesně, ale výsledné rizoto má chuť i konzistenci toho originálu, není opilé, trošku navinulejší chuť má, ale jak říká jedna moje ukrajinská známá - ja ubožňuju eto
… potěší mně, když vyzkoušíš a
eventuelně opravíš
Děkuji
Omlouvám se, ale teď mi došlo to množství vína. Na svatbu se někdy připravuje ‚risotto allo champagne‘, ale nakonec toho sektu je tam pramálo nebo vůbec protože se to nepozná. Ale jedna sedmička vína na 4 porce a bez vývaru je opravdu trochu moc. Myslím, že konečná chuť by byla příliš kyselá. Opravdu to víno platí?
Zdravím.
Svatba byla nedaleko Varese, v restauraci zaměřené na svatební hostiny. Tohle rizoto (nebo mohu použít risotto?) jsem si uvařila včera, z množství rýže jak uvedeno v receptu a s nikým se nepodělila a už není
Přidávám se k noskovicím s dotazem - kde byla ta svatba?
Recept je výborný na to nejobvyklejší risotto připravované často jako první chod, večeře nebo příloha k některým pokrmům.
Méně obvyklé je na svatebním jídelníčku, proto se ptáme.
Děkuji a zdravím
jenom ze zajímavosti, kde byla ta svatba?
Děkuji, Soňa.