Recept Bigos - tradiční polský pokrm

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bigos - tradiční polský pokrm

Postup

Namočit houby na 30-60 min. do vlažné vody (záleží na velikosti). Nakrájet maso na kousky (asi 3-4 cm), posekat slaninu na jemno a nakrájet klobásky na větší kousky. Propláchnout a vymačkat zelí. Překrájet zelí. Vymačkat vodu z hub. Rozehřát sádlo ve velkém hrnci a osmažit na něm slaninu a pak maso a klobásky na všech stranách. Oloupat a na jemno nakrájet cibuli. Přidat do masa a osmažit, až zesklovatí. Přidat zelí, houby a zalít bujónem. Dále přidat kmín, trochu cukru a víno. Nechat vše pomalu dusit do změknutí masa. Osolit (nezapomenout, že zelí je asi slané) a opepřit dle chuti.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 19.05.02 vloženo
  • 19426x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 lžíce usušených hub
  • 500 g masa (různá, jako libovější vepřové, hovězí, zvěřina)
  • 200 g tučné slaniny
  • 2 krakovské, nebo podobné klobásky
  • 500 g kyselého zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 500 ml bujónu (může být z kostky)
  • kmín
  • cukr podle chuti
  • 3-4 lžíce červeného vína
  • sůl
  • černý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bigos - tradiční polský pokrm

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bigos - tradiční polský pokrm

babi
6360 příspěvků 10.10.10 22:51

gmp, mockrat dekuji za objasnujici odpoved pro euforbia a pro me schvalujici slova k receptu, tedy az na ten cukr/med. To me opravdu tesi a je videt, ze jsem na chvili zila na spravnem miste a to je ve Slezku pouze nekolik kilometru od polskych hranic a od Głuchołazy, kde jsem nekolik receptu posbirala. Zda se mi vsak, ze ty mas mozna vrozeny svazek s Polskem, takze, mam-li nejake nesrovnalosti v tech nekolika receptech co jsem pridala na Labuznika, tak prosim, nesetri me! Bigosz je narodnim pokrmem a je opreden povidkami, ma representaci v krasne literature, ale hlavne dobre uvareny je zatracene vyborna lahudka…

babi
6360 příspěvků 10.10.10 20:50

FajnMilan, tak spolu souhlasime ve vsem. Vzhledem k vyhledavaci jsem vymazala ‚z‘ u bigosz…

gmp
1603 příspěvků 9.10.10 21:28

Pravdou je, že bigosz - čti bigoš, také jsme jim říkali huturáci - je voják pěchoty - pamatuji si - pilně cvičící pořadové na cvičišti (buzerplace) v ruzyňských kasárnách. Na rozdíl od bigosu „bigos -u, -sie“ či „bigosik -u, -kiem“. Který je polským národním jídlem, darovaným Polákům (dle pověsti) královnou Bonou - jakpak by ne, konečně, byla z rodu Sforza, nejlepší traviči v celé Itálii. Také proč by jinak u Mickiewicze Pan Tadeáš přidával do bigosu perlu.
Rozdíl mezi zelňačkou a bigosem spočívá hlavně v tom, že bigos musí obsahovat více masa jak zelí. Při podávání by z něho na talíři neměla vytékat voda. Nutno říci, že tento bigos se babi podařil, byť cukr - pokud má být zachována tradice by měl být nahrazen medem.

Příspěvek upraven 09.10.10 v 22:32

euforbia
16 příspěvků 9.10.10 14:12

Zajímavé :-) A já myslela, že bigoš polní, vzduchem chlazený a lopatkou poháněný je armádní výraz pro pěšáka :-)

FajnMilan
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.10.10 10:53

Bigosz je velice dobrý jen se jaksi zapomělo na přílohy…pouze čerstvý chléb k tomu

Jinak vřele doporučuji :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz