Recept Bigos - tradiční polský pokrm

babi Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bigos - tradiční polský pokrm

Postup

Namočit houby na 30-60 min. do vlažné vody (záleží na velikosti). Nakrájet maso na kousky (asi 3-4 cm), posekat slaninu na jemno a nakrájet klobásky na větší kousky. Propláchnout a vymačkat zelí. Překrájet zelí. Vymačkat vodu z hub. Rozehřát sádlo ve velkém hrnci a osmažit na něm slaninu a pak maso a klobásky na všech stranách. Oloupat a na jemno nakrájet cibuli. Přidat do masa a osmažit, až zesklovatí. Přidat zelí, houby a zalít bujónem. Dále přidat kmín, trochu cukru a víno. Nechat vše pomalu dusit do změknutí masa. Osolit (nezapomenout, že zelí je asi slané) a opepřit dle chuti.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 19.05.02 vloženo
  • 20171x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 lžíce usušených hub
  • 500 g masa (různá, jako libovější vepřové, hovězí, zvěřina)
  • 200 g tučné slaniny
  • 2 krakovské, nebo podobné klobásky
  • 500 g kyselého zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 500 ml bujónu (může být z kostky)
  • kmín
  • cukr podle chuti
  • 3-4 lžíce červeného vína
  • sůl
  • černý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bigos - tradiční polský pokrm

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bigos - tradiční polský pokrm

babi
6360 příspěvků 10.10.10 22:51

gmp, mockrat dekuji za objasnujici odpoved pro euforbia a pro me schvalujici slova k receptu, tedy az na ten cukr/med. To me opravdu tesi a je videt, ze jsem na chvili zila na spravnem miste a to je ve Slezku pouze nekolik kilometru od polskych hranic a od Głuchołazy, kde jsem nekolik receptu posbirala. Zda se mi vsak, ze ty mas mozna vrozeny svazek s Polskem, takze, mam-li nejake nesrovnalosti v tech nekolika receptech co jsem pridala na Labuznika, tak prosim, nesetri me! Bigosz je narodnim pokrmem a je opreden povidkami, ma representaci v krasne literature, ale hlavne dobre uvareny je zatracene vyborna lahudka…

babi
6360 příspěvků 10.10.10 20:50

FajnMilan, tak spolu souhlasime ve vsem. Vzhledem k vyhledavaci jsem vymazala ‚z‘ u bigosz…

gmp
1603 příspěvků 9.10.10 21:28

Pravdou je, že bigosz - čti bigoš, také jsme jim říkali huturáci - je voják pěchoty - pamatuji si - pilně cvičící pořadové na cvičišti (buzerplace) v ruzyňských kasárnách. Na rozdíl od bigosu „bigos -u, -sie“ či „bigosik -u, -kiem“. Který je polským národním jídlem, darovaným Polákům (dle pověsti) královnou Bonou - jakpak by ne, konečně, byla z rodu Sforza, nejlepší traviči v celé Itálii. Také proč by jinak u Mickiewicze Pan Tadeáš přidával do bigosu perlu.
Rozdíl mezi zelňačkou a bigosem spočívá hlavně v tom, že bigos musí obsahovat více masa jak zelí. Při podávání by z něho na talíři neměla vytékat voda. Nutno říci, že tento bigos se babi podařil, byť cukr - pokud má být zachována tradice by měl být nahrazen medem.

Příspěvek upraven 09.10.10 v 22:32

euforbia
16 příspěvků 9.10.10 14:12

Zajímavé :-) A já myslela, že bigoš polní, vzduchem chlazený a lopatkou poháněný je armádní výraz pro pěšáka :-)

FajnMilan
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.10.10 10:53

Bigosz je velice dobrý jen se jaksi zapomělo na přílohy…pouze čerstvý chléb k tomu

Jinak vřele doporučuji :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz