Recept Bigos polský

(Hodnoceno 1x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bigos polský

Úvod

Velice se mi zalíbil recesspis přátelských internautek, které mají nick „dwiechochelki“ a jsou to velice šikovné a velice krásné holky. Dovolil jsem si jejich recesspis přetlumočit, což zas nebylo až tak těžké, neboť mají mou krevní skupinu a píší skoro jako bych to psal já.

Postup

Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.

Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi
bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;
sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,
však tresti žaludek z nich městský nepochopí.
Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.

Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,
neb umělou je skladbou zelin všelijakých,
z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,
když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.
To z vybraného masa nejlepší kusy
se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,
mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,
až z nádoby to varem kypí přes okraje
a kořeněnou vůní povětří kol vssává.

Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;
lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,
měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,
již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,
z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.

Překlad: Elišky Krásnohorské

Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”

Sposób przygotowania:

Přípravu bigosu začínám večer před dnem vaření. Začnu namočením hub do menšího množství vody. Potom je lehce povařím a dám do hrnce i s vodou ve které byly povařeny.
Na řadě je zelí. Dbám na to, aby nebyla ani příliš kyselé ani slané. V takových případech ho propláchnu vodou. Posekám zelí na menší kousky. Zalévám vývarem, přidávám lístky vavřínu a jalovec, zakrývám pokličkou a vařím na pomalém ohni. Vždy na to beru ten největší hrnec, který doma vlastním, ale i tak se povětšinou ukáže, že jen s námahou tím vším míchám.
V druhém hrnci (přiměřeně rozumnějších rozměrů) zalévám vodou pokrájené zelí a rovněž vařím. Za občasného míchání, aby se mi nepřipálilo.
Zatím co se mi zelí vaří, pokrájím maso a klobásy na kostky, orestuji na sádle, stáhnu z pánve šikovně do hrnce se zelím (tak aby mi tam ostal tuk na osmahnutí cibule.). Osmahnu cibuli do sklovita a přihodím do hrnce.
Určitě se spousta z vás otřásá jen při pomyšlení na sádlo, které je tu použitě, ale pravý bigos, to nejsou medailony na másle připravované, ani zeleninka na oleji – nejlépe olivovém. Pravý bigos chce sádlo a basta.
Někteří tvrdí, že uzené a klobása by se mělo restovat odděleně od syrového masa, ale s tím si nedělám hlavu.
Tak, že přecházím k meritu věci. Všechno mám v tom největším domácím hrnci, přidávám švestky, rajský protlak, houby i s jejich vodou, víno. Osolím, jen opatrně, ale s pepřem nešetřím.
Přikrývám pokličkou a všechno vařím na pomalém ohni několik, hodin. Nezapomínám čas od času promíchat, neboť připálené zelí chutná opravdu hrozně. Pokud by bigos v jakémkoliv momentu inklinoval k přichycování, přilévám vodu nebo vývar, podle toho co je po ruce.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.09.12 vloženo
  • 7930x zobrazeno

Ingredience

  • BIGOS
  • Składniki:
  • 1,5 kg kysaného zelí
  • 1 kg hlávkového zelí
  • 1 – 1,5 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží, králičí)
  • 0,200 kg klobásy
  • 0,300 kg uzeného boku
  • 1 l vývaru
  • 10 sušených švestek
  • 1 dívčí hrst sušených hub
  • 4 velké cibule
  • 0,2 l červeného vína
  • 1 PL rajského protlaku
  • 4 ks listy vavřínové
  • 8 ks jalovce
  • 2 PL sádla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 18.10.14 14:04

1. rada - švestkami šetřete, 2. rada - kysaným zelím nešetřete, 3. rada - po prvním dnu to nezatracujte, 4. rada - nevařte to, ale pečte, je to bez práce, 5. rada - upečte si k tomu čerstvý chleba, 6. rada - zapíjejte červeným vínem a velebte polsko-litevskou kuchyni a gmp!
Další poznámky v příspěvku.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Bigos polský

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 19.10.14 17:18

Babo, luubi sa to :hug: :kytka:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 18.10.14 14:27

Mohu-li si dovolit, doporučuji následující:
Nemazat se s tím! Houby, raději sušené, hodit do kastrůlku, nechat krátce povařit. Nalít do římského hrnce (nebo pekáče). Čerstvé zelí pokrájet na nudličky a krátce podusit, jen co zmenší objem. Kysané zelí pokrájet, šťávu uchovat pro dochucení. Obojí zelí vrhnout do pekáče. Na sádle a cibuli krátce osmahnout na kostky nakrájené vepř. plecko a hovězí kližku - mrsknout s tím do pekáče. Přidat všechno ostatní (klobáska je lepší kapku pálivá), jen se švestkami opatrně, stačí tak 3 kousky. Zato protlaku dát jednu plechovečku - tj. asi 190 g. Však pokud to dělali chlapi na lovu, někde u lesa a v jednom kotli, zdaleka si s tím hlavinky nelámali.
Zamíchat a dát v římském hrnci s poklicí (pekáč, zvlášť nějaký tenkostěnný se asi bude muset víc hlídat)do studené trouby, rozehřát na 200°C, pak ztlumit na 150°C a nechat osudu asi 4 - 5 hodin. Podle toho, jaké máte nervy. Já jsem to po 4 hodinách vypla a nechala v troubě přes noc.
Druhý den to promícháte, ochutnáte a budete zděšení, je to hnusné na pohled i na chuť. Tak to přikryjte a znova to zvolna pečte asi 3 hodiny na 150°C.
Třetí den se stane nějaký zázrak. A jsou tací, kteří říkají, že 4. den je ten správný vrchol. Pátý den už asi zažil málokdo.
Upekla jsem k tomu, podle Ačrajina receptu Chléb bez hnětení (s přidáním trochy kvásku)malé bochánky asi o průměru 12 cm. To nemá chybu!

 
gmp
1603 příspěvků 25.07.13 06:55
+

http://www.youtube.com/watch?…

 
Eja
3815 příspěvků 28.09.12 12:48

Základní největší hrnec je s kysaným zelím, do něj přidáváme vše ostatní. Obě zelí ve fázi skoroměkké. Dušení se neboj, kaše z toho nevznikne, pokud to nebudeš moc zuřivě míchat - ale konsistence je proti třeba segedínu opravdu trochu kašoidní. Pokud fázi dušení rozdělíš na dvakrát - část první den a část druhý, neuděláš chybu. Třetí den ohřát a sníst. Přílohu neřeš, rozhodně žádné knedle, nejlepší dobrý čerstvý chlebík.
Oblíbená otázka některých duchem chudších novinářů - co byste si dali před popravou k jídlu? Já v období září až květen bigos, nejlépe od nějaké polské babičky, a nebo tento :) od Miloše :mavam:

 
hadravovaa
7 příspěvků 28.09.12 11:40

Chci se jen ujistit jestli receptu rozumím dobře - v jednom velkým hrnci začínám dělat zelí kysané v druhým dělám zelí čerstvé jak moc to čerstvé zelí je potřeba uvařit když to tam není napsáno kdy se přidá do hrnce k tomu kysanému v další pánvičce udělám maso taky přidám ke kysanému zelí pak všetko ostatní a vařím ještě několik hodin abych z toho neměla kaši

 
parles
302 příspěvků 26.09.12 12:17

Recept je pěkný, jen mi poněkud uniká smysl těch lekcí polštiny…

 
svato
1416 příspěvků 26.09.12 11:08

Kapusta je strašne zákerná zelenina, akokoľvek usilovne sa snažím navariť kapustnicu alebo boršč do malého hrnca, vžky skončím s tým najväčším. S bigošom zrejme dopadnem rovnako. :(

 
di
2451 příspěvků 26.09.12 10:14

Dík za recept, je moc pěkný. Nějak podobně bigos taky dělávám, akorát jsem tam myslím nikdy nedávala ten rajský protlak a víno, nevěděla jsem, že tam patří - vyzkouším.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz