Recept Bigos polský

(Hodnoceno 1x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bigos polský

Úvod

Velice se mi zalíbil recesspis přátelských internautek, které mají nick „dwiechochelki“ a jsou to velice šikovné a velice krásné holky. Dovolil jsem si jejich recesspis přetlumočit, což zas nebylo až tak těžké, neboť mají mou krevní skupinu a píší skoro jako bych to psal já.

Postup

Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.

Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi
bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;
sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,
však tresti žaludek z nich městský nepochopí.
Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.

Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,
neb umělou je skladbou zelin všelijakých,
z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,
když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.
To z vybraného masa nejlepší kusy
se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,
mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,
až z nádoby to varem kypí přes okraje
a kořeněnou vůní povětří kol vssává.

Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;
lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,
měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,
již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,
z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.

Překlad: Elišky Krásnohorské

Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”

Sposób przygotowania:

Přípravu bigosu začínám večer před dnem vaření. Začnu namočením hub do menšího množství vody. Potom je lehce povařím a dám do hrnce i s vodou ve které byly povařeny.
Na řadě je zelí. Dbám na to, aby nebyla ani příliš kyselé ani slané. V takových případech ho propláchnu vodou. Posekám zelí na menší kousky. Zalévám vývarem, přidávám lístky vavřínu a jalovec, zakrývám pokličkou a vařím na pomalém ohni. Vždy na to beru ten největší hrnec, který doma vlastním, ale i tak se povětšinou ukáže, že jen s námahou tím vším míchám.
V druhém hrnci (přiměřeně rozumnějších rozměrů) zalévám vodou pokrájené zelí a rovněž vařím. Za občasného míchání, aby se mi nepřipálilo.
Zatím co se mi zelí vaří, pokrájím maso a klobásy na kostky, orestuji na sádle, stáhnu z pánve šikovně do hrnce se zelím (tak aby mi tam ostal tuk na osmahnutí cibule.). Osmahnu cibuli do sklovita a přihodím do hrnce.
Určitě se spousta z vás otřásá jen při pomyšlení na sádlo, které je tu použitě, ale pravý bigos, to nejsou medailony na másle připravované, ani zeleninka na oleji – nejlépe olivovém. Pravý bigos chce sádlo a basta.
Někteří tvrdí, že uzené a klobása by se mělo restovat odděleně od syrového masa, ale s tím si nedělám hlavu.
Tak, že přecházím k meritu věci. Všechno mám v tom největším domácím hrnci, přidávám švestky, rajský protlak, houby i s jejich vodou, víno. Osolím, jen opatrně, ale s pepřem nešetřím.
Přikrývám pokličkou a všechno vařím na pomalém ohni několik, hodin. Nezapomínám čas od času promíchat, neboť připálené zelí chutná opravdu hrozně. Pokud by bigos v jakémkoliv momentu inklinoval k přichycování, přilévám vodu nebo vývar, podle toho co je po ruce.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 26.09.12 vloženo
  • 8282x zobrazeno

Ingredience

  • BIGOS
  • Składniki:
  • 1,5 kg kysaného zelí
  • 1 kg hlávkového zelí
  • 1 – 1,5 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží, králičí)
  • 0,200 kg klobásy
  • 0,300 kg uzeného boku
  • 1 l vývaru
  • 10 sušených švestek
  • 1 dívčí hrst sušených hub
  • 4 velké cibule
  • 0,2 l červeného vína
  • 1 PL rajského protlaku
  • 4 ks listy vavřínové
  • 8 ks jalovce
  • 2 PL sádla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 18.10.14 14:04

1. rada - švestkami šetřete, 2. rada - kysaným zelím nešetřete, 3. rada - po prvním dnu to nezatracujte, 4. rada - nevařte to, ale pečte, je to bez práce, 5. rada - upečte si k tomu čerstvý chleba, 6. rada - zapíjejte červeným vínem a velebte polsko-litevskou kuchyni a gmp!
Další poznámky v příspěvku.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Bigos polský

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5065 příspěvků 19.10.14 17:18

Babo, luubi sa to :hug: :kytka:

tlustá bába
1211 příspěvků 18.10.14 14:27

Mohu-li si dovolit, doporučuji následující:
Nemazat se s tím! Houby, raději sušené, hodit do kastrůlku, nechat krátce povařit. Nalít do římského hrnce (nebo pekáče). Čerstvé zelí pokrájet na nudličky a krátce podusit, jen co zmenší objem. Kysané zelí pokrájet, šťávu uchovat pro dochucení. Obojí zelí vrhnout do pekáče. Na sádle a cibuli krátce osmahnout na kostky nakrájené vepř. plecko a hovězí kližku - mrsknout s tím do pekáče. Přidat všechno ostatní (klobáska je lepší kapku pálivá), jen se švestkami opatrně, stačí tak 3 kousky. Zato protlaku dát jednu plechovečku - tj. asi 190 g. Však pokud to dělali chlapi na lovu, někde u lesa a v jednom kotli, zdaleka si s tím hlavinky nelámali.
Zamíchat a dát v římském hrnci s poklicí (pekáč, zvlášť nějaký tenkostěnný se asi bude muset víc hlídat)do studené trouby, rozehřát na 200°C, pak ztlumit na 150°C a nechat osudu asi 4 - 5 hodin. Podle toho, jaké máte nervy. Já jsem to po 4 hodinách vypla a nechala v troubě přes noc.
Druhý den to promícháte, ochutnáte a budete zděšení, je to hnusné na pohled i na chuť. Tak to přikryjte a znova to zvolna pečte asi 3 hodiny na 150°C.
Třetí den se stane nějaký zázrak. A jsou tací, kteří říkají, že 4. den je ten správný vrchol. Pátý den už asi zažil málokdo.
Upekla jsem k tomu, podle Ačrajina receptu Chléb bez hnětení (s přidáním trochy kvásku)malé bochánky asi o průměru 12 cm. To nemá chybu!

gmp
1603 příspěvků 25.07.13 06:55
+

http://www.youtube.com/watch?…

Eja
3837 příspěvků 28.09.12 12:48

Základní největší hrnec je s kysaným zelím, do něj přidáváme vše ostatní. Obě zelí ve fázi skoroměkké. Dušení se neboj, kaše z toho nevznikne, pokud to nebudeš moc zuřivě míchat - ale konsistence je proti třeba segedínu opravdu trochu kašoidní. Pokud fázi dušení rozdělíš na dvakrát - část první den a část druhý, neuděláš chybu. Třetí den ohřát a sníst. Přílohu neřeš, rozhodně žádné knedle, nejlepší dobrý čerstvý chlebík.
Oblíbená otázka některých duchem chudších novinářů - co byste si dali před popravou k jídlu? Já v období září až květen bigos, nejlépe od nějaké polské babičky, a nebo tento :) od Miloše :mavam:

hadravovaa
7 příspěvků 28.09.12 11:40

Chci se jen ujistit jestli receptu rozumím dobře - v jednom velkým hrnci začínám dělat zelí kysané v druhým dělám zelí čerstvé jak moc to čerstvé zelí je potřeba uvařit když to tam není napsáno kdy se přidá do hrnce k tomu kysanému v další pánvičce udělám maso taky přidám ke kysanému zelí pak všetko ostatní a vařím ještě několik hodin abych z toho neměla kaši

parles
302 příspěvků 26.09.12 12:17

Recept je pěkný, jen mi poněkud uniká smysl těch lekcí polštiny…

svato
1418 příspěvků 26.09.12 11:08

Kapusta je strašne zákerná zelenina, akokoľvek usilovne sa snažím navariť kapustnicu alebo boršč do malého hrnca, vžky skončím s tým najväčším. S bigošom zrejme dopadnem rovnako. :(

di
2451 příspěvků 26.09.12 10:14

Dík za recept, je moc pěkný. Nějak podobně bigos taky dělávám, akorát jsem tam myslím nikdy nedávala ten rajský protlak a víno, nevěděla jsem, že tam patří - vyzkouším.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz