Recept Bigos myśliwski po slezku..

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ve velkém kastrole rozškvařit slaninu do světle hněda, ale ne křupava. Pomocí děrované naběračky vyjmout kousky slaniny a dát je do pekáče. Na vyškvařeném tuku osmažit klobásu do hněda a vyjmout ji do pekáče. Na tuku naprudko po všech stranách osmažit kostky masa a žebírka do hněda a děrovanou naběračkou je vyjmout do pekáče. Z kastrolu slít tuk až na 2 lžíce a na něm osmažit cibuli, mrkev, houby, zelené zelí a kyselé zelí. Míchat, až mrkev změkne, tak 5 - 10 minut. Zelenina však nesmí zhnědnout. Přidat bobkový list, majoránku, papriku, pepř, kmín a vařit další minutu. Zalít vývarem, přidat zbytek ingrediencí a za stálého míchání přivést do varu. Přikrýt a dát do trouby na 2 hodiny. Nechat vychladnout a dát do lednice. Druhý den přivést k varu a vařit asi 1/2 - 1 hodinu. Nechat vychladnout a dát do lednice. Před podáváním přivést k varu, přidat víno vše sehřát a podávat. P.S. Bigos je nejlepší sehřívaný a proto se vaří dopředu. Je to v Polsku nejenom velikonoční pokrm, ale také vánoční. Je totiž výborný na upotřebení všech zbytků po svátečním hodování. Nebojte se použít také méně kvalitní kousky zvěřiny.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 04.03.07 vloženo
  • 8923x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 500 g polské točené klobásky, kůže sloupnutá a klobáska nakrájená na plátky
  • 200 g na hrubo nakrájené slaniny
  • 500 g na větší kostky nakrájené vepřové krkovičky
  • 500 g vepřových rozkrájených žebírek, i uzených
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • sádlo, nebo rostlinný olej podle potřeby
  • 5 stroužků česneku utřeného
  • 1 na drobno posekaná červená cibule
  • 1 mrkev na drobno nakrájená
  • 30 g sušených hub předem namočených, nebo 100 g čerstvých lesních
  • 1 malá hlávka zeleného zelí nastrouhaného
  • 500 g kysaného zelí propláchnutého, odkapaného a překrájeného
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky utlučeného kmínu
  • 1/2 lžíce soli, nebo podle chuti
  • 1 lžička černého pepře
  • špetka kayenského pepře, nebo podle chuti
  • trocha tekutého ochucení, nebo Magi
  • 2 litry hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajské pasty
  • 1 x konzerva 250 g rajčat
  • 10 sušených vypeckovaných švestek
  • oloupaná brambora nakrájená na kostičky, nebo režný chleba na zahuštění
  • 250 ml červeného vína před podáváním

Doporučená příloha

  • brambory, nebo žitný chleba…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bigos myśliwski po slezku..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bigos myśliwski po slezku..

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigos myśliwski po slezku - Nancy,

bydlím od Polska co by kamenem dohodil ;o) Receptů jsem už posbírala a vyzkoušela habaděj…a protože je zde hodně zvěřiny, tak někdy vařím tento recept ZDE .....Moc Ti děkuji za přečtení receptu a Tvůj komentář…

S pozdravem,

Labužník Nancy02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigos myśliwski po slezku...

Mńam , mńam - jedli jsme ho u příbuzných v Polsku . Je to dobrota .

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz