Recept Bigos myśliwski po slezku..

babi Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ve velkém kastrole rozškvařit slaninu do světle hněda, ale ne křupava. Pomocí děrované naběračky vyjmout kousky slaniny a dát je do pekáče. Na vyškvařeném tuku osmažit klobásu do hněda a vyjmout ji do pekáče. Na tuku naprudko po všech stranách osmažit kostky masa a žebírka do hněda a děrovanou naběračkou je vyjmout do pekáče. Z kastrolu slít tuk až na 2 lžíce a na něm osmažit cibuli, mrkev, houby, zelené zelí a kyselé zelí. Míchat, až mrkev změkne, tak 5 - 10 minut. Zelenina však nesmí zhnědnout. Přidat bobkový list, majoránku, papriku, pepř, kmín a vařit další minutu. Zalít vývarem, přidat zbytek ingrediencí a za stálého míchání přivést do varu. Přikrýt a dát do trouby na 2 hodiny. Nechat vychladnout a dát do lednice. Druhý den přivést k varu a vařit asi 1/2 - 1 hodinu. Nechat vychladnout a dát do lednice. Před podáváním přivést k varu, přidat víno vše sehřát a podávat. P.S. Bigos je nejlepší sehřívaný a proto se vaří dopředu. Je to v Polsku nejenom velikonoční pokrm, ale také vánoční. Je totiž výborný na upotřebení všech zbytků po svátečním hodování. Nebojte se použít také méně kvalitní kousky zvěřiny.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 04.03.07 vloženo
  • 9038x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 500 g polské točené klobásky, kůže sloupnutá a klobáska nakrájená na plátky
  • 200 g na hrubo nakrájené slaniny
  • 500 g na větší kostky nakrájené vepřové krkovičky
  • 500 g vepřových rozkrájených žebírek, i uzených
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • sádlo, nebo rostlinný olej podle potřeby
  • 5 stroužků česneku utřeného
  • 1 na drobno posekaná červená cibule
  • 1 mrkev na drobno nakrájená
  • 30 g sušených hub předem namočených, nebo 100 g čerstvých lesních
  • 1 malá hlávka zeleného zelí nastrouhaného
  • 500 g kysaného zelí propláchnutého, odkapaného a překrájeného
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky utlučeného kmínu
  • 1/2 lžíce soli, nebo podle chuti
  • 1 lžička černého pepře
  • špetka kayenského pepře, nebo podle chuti
  • trocha tekutého ochucení, nebo Magi
  • 2 litry hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajské pasty
  • 1 x konzerva 250 g rajčat
  • 10 sušených vypeckovaných švestek
  • oloupaná brambora nakrájená na kostičky, nebo režný chleba na zahuštění
  • 250 ml červeného vína před podáváním

Doporučená příloha

  • brambory, nebo žitný chleba…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bigos myśliwski po slezku..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bigos myśliwski po slezku..

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigos myśliwski po slezku - Nancy,

bydlím od Polska co by kamenem dohodil ;o) Receptů jsem už posbírala a vyzkoušela habaděj…a protože je zde hodně zvěřiny, tak někdy vařím tento recept ZDE .....Moc Ti děkuji za přečtení receptu a Tvůj komentář…

S pozdravem,

Labužník Nancy02
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigos myśliwski po slezku...

Mńam , mńam - jedli jsme ho u příbuzných v Polsku . Je to dobrota .

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz