Recept Biftek s kostí

Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Biftek s kostí

Postup

V kontinentalnej europe sa vseobecne pod menom steak sa mysli fillet - svieckova.Takze nebudte prekaveny ked vam za morom donesu kus masa s kostou a bude mat aj kusok masneho a je to tiez pravy kvalitny steak. Je to asi najpopularnejsi kus masa na grilovacku ktory je stavnaty a makky a podla vela ludi ovela chutnejsi ako fillet - svieckova.Je to" T Bone Steak".

1-Kvalitne maso ako T bone sa zasadne nemarinuje, ( ked chcete marinovat tak nevyhadzujte peniaze na T bone ), marinada len zhori a preraza chut kvalitneho masa. Ked si mozete dovolit tak si kupte " prime beef" to je prva trieda restauracna kvalita na prekvapenie je trochu prerastene ( marbling) a je odlezane ( aged). Tento nas rez bol „choice cut“ to je druha trieda ale stale velmi kvalitne. Tento rez masa je perfektny na tzv. suchu pripravu ako je grilovacka.Jeho hrubka byva cca 2.5 az 3 cm.

2-Maso vyberte z ladnicky hodinu pred varenim aby malo izbovu teplotu. ( ziadne mazanie a natieranie omackami a horcicami na to su lacne masa). Maso sa utrie papierovou servitkou do sucha aby sa nezacalo dusit vo vlastnej stave. Maso sa nesoli surove aby nepustilo stavu, jedine ked sa pokoreni drvenym korenim .

3-Rozohrejeme si grill potrieme olejom a polozime steak na nechame grilovat na maximalnej teplote cca 2-3 minuty a otocime na druhu stranu. Otacame len raz .Daktori kuchari ochucuju v tomto stadiu vela az po ukonceni varenia.

4-Mame dve moznosti dokoncenia steaku: 1: presunut do chladnejsej casti grilu a zakrit poklop 2:Preniest steak na pekac a dat ho truby dokoncit. POZOR: tento steak nie je vhodny na upravu „well done“ to znamena uplne upeceny lebo nam stvrdne. Da sa podavat len krvavy ( rare) alebo ruzovy ( medium). Celkova dlzka pripravy od 2.5cm hrubeho steaku rare cca. 8 minut medium cca. 10 minut

5-Do steaku nikdy nepichame vydlickou alebo nozom lebo nam stava vytecie a stvrdne. Ci je hotovy skusime prstom ( uplne makke je rare trosku sa odraza medium). Steak treba odlezat -cca 7 -10 minut zabalit do alu. folie dat na teple miesto a nechat dojst (stale sa este vari pod folliou a stava sa rozmiestni po masa a zmakne).

6-Steak servirujeme podla nasej chute s prilohami ako omacky (zelene koerenie, hriby atd.) ale aj ochutene maslo ako bylinkove , alebo rozne salaty aj dusenou zeleninou a hranolkami , pecenym zemiakom alebo pyre v nasom pripade to bola polenta spravena ko hranolky dusene hnede hriby a grilovana kukurica. Ale zasadne kvalitny steak sa nikdy nemarinuje cez noc v omackach a nalevoch a ani sa neochucuje susenymi koreninami.Vsetky prilohy su samostatne prilozene.

7-Snazil som sa spravit pripravu tak ako sa robi vo vacsine anglicky hovoriacich krajin a aj ked budete mat napriklad navstevu aby ste ich prekvapili alebo budete cestovat do tych koncin sveta a nebudte sami prekvapeny co vam to ponukli.

Recept je z kategorií: Minutky


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.12.10 vloženo
  • 5895x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 300 g T bone steak
  • drvené čierne korenie
  • morská soľ
  • olej rastlinný

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 15.07.13 02:27

Osobne mam najradsie ked sa steak z jednej strany spravi - pripali - skaramelizuje na grile viac ako duha strana, takto spraveny sa vola Chicago style.
To oranzove je zeleninove pyre , ( tekvica, zemiaky jarna cibulka a namiesto smotany spojene dozretym avokadom).

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 20.12.10 09:46

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Biftek s kostí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 15.07.13 02:52

Líbí se mi oba. :potlesk:
Je to sice příspěvek 3 roky po sezóně, ale tohle maso - uleželé, jak píše Bento „aged“ se dalo koupit v Uhlířských Janovicích u Klepišů. Pěkně drahé (jasně, je tam úbytek váhy suroviny), ale takový rozdíl…! Moc dobré. Jen doufám, že bude i letos, lidi to moc nekupovali. Už se těším!
V rámci úspor alobalu, položím maso na nahřátý talíř, přiklopím mísou (někdy stačí i druhý talíř, pokud sedí) a přehodím ručníkem (čistým). Funguje to také.

 
Bento
794 příspěvků 21.12.10 21:57

Di, Sorry ale ja nemam slovensku klavesnicu, plus pisem aj tak ako hotentot. :roll:
Ked citas na flaske alebo sacku co je vo vnutri v percentach , tak platis za sol a muku.Plus clovek nikdy nevie kolko to je uz na sklade a chut vyprcha… tak tam pre istotu nahadzu Ecka.
Ja som tiez ten co to doma melie alebo bucha v maziari.Cerstvo doma drvene korenie spravi recept.

 
di
2451 příspěvků 21.12.10 21:50

Svato, upřímnou soustrast. Mému je 19, ale už je z domu (škola, sport).

 
svato
1415 příspěvků 21.12.10 21:44

ešte nikdy som nepoužila marinádu z obchodu :-x
aj ja mám (nielenmäso)žravého syna, má už 33, ale furt je u maminky :think:

 
di
2451 příspěvků 21.12.10 21:37

Bento, ta absence diakritiky je občas zábavná, dlouho jsem přemýšlela, co je „kosta“ - samozřejmně, že mi to pak došlo. Jinak - recept je fajn. A až u nás seženu T-bone steak, určitě ho vyzkouším. (Teď si dělám legraci, T-bone steak u nás opravdu neseženu - ale normální český steak takhle nějak svému masožravému synkovi, který sní klidně půl kila masa na posezení, dělávám.)

 
Bento
794 příspěvků 21.12.10 20:53

svato, mas pravdu , da sa aj tak aj inak…, ale " T bone" je pomerne drahy tak je ho skoda a je makky aj bez marinovania .
Problem s marinadami je ze zacnu horiet ked sa daju na rozpaleny grill a vela z obchodu kupenych ma okrem korenin barz jake prisady ako muku a vela soli o E ckach ani nehovorim.

 
svato
1415 příspěvků 21.12.10 14:42

Len ešte jedna poznámka: súčasťou T-bone steaku je aj sviečková (tá menšia časť vľavo).
Pre zaujímavosť som si toto porovnala s Drobkovým názorom (grilování a barbecue) a on marinovanie nevylučuje, asi, ako hovoria východniari - tak še da i tak še da.

 
svato
1415 příspěvků 21.12.10 11:59

Myslím, že je to užitočný recept (jeden z ojedinelých, v záplave „nových“ prírastkov). Ď. :palec:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz